Ползвате пари в брой и търсите уединение? Вие сте терористи!

Автор: Пол Джоузеф Уотсън

Нова правителствена реклама, която в момента се върти по най-популярните британски радиостанции, продава едно нещо – страх! Лондончани са поощрявани да доносничат съседите си, които не ползват пари в брой и се радват на личното си пространство, тъй като тези съседи били вероятни терористи. Рекламата, създадена в сътрудничество с TallkSport, насочва хората към „анти-терористичната гореща линия“, за да докладват за всеки, който не говори много-много със съседите си и прави впечатление на самовглъбен, както и всеки, който спуска завесите в дома си или не използва кредитни карти. Гласът в рекламата казва: „Тези неща може да не означават нищо, но ако почнат да се натрупват, може би имате повод за подозрение. Всички имаме своята роля в борбата с тероризма.“ С други думи, всички трябва да сме тоталитарни доносници в служба на правителството.

Големият брат гледа, но не вижда всичко.
Иска да знае от ВАС всичко онова, което му убягва.

Eто и самата реклама:

„Ако видите каквото и да било, което ви се стори съмнително, обадете се на поверителната анти-терористична гореща линия… Ако имате подозрение, докладвайте го!“ – заключава рекламата.

Точно така – ако се опитвате да не се обвързвате с дългове, като не ползвате кредитна карта, очевидно сте сред първенците, готвещи се да се самовзривят с бомба.  Ако гледате телевизия или сте пред компютърния монитор и спуснете завесите, за да не ви пречи външната светлина, вероятно заговорничите нещо с Осама бин Ладен. Ако не занимавате комшиите си с лични проблеми, най-вероятно се готвите да отвличате самолети, за да ги разбивате в сгради.

Разбира се, очевидната лудост на тази реклама не се нуждае от задълбочени обяснения. Това, което е безмерно по-обезпокоително, е подмолното послание, което властите искат да на натрапят на хората – че всеки е длъжен да работи като граждански шпионин, като информатор на ЩАЗИ; както и че всеки е под постоянно подозрение, без да има каквото и да било значение от примерното и кротко поведение. Рекламата няма нищо общо със залавянето на терористи, а цели да създаде схващането, че този, който се опитва да живее дори леко извън границите на системата (например като не ползва кредитна карта), е потенциална опасност за останалите от стадото (което пък твърдо остава в границите на обора). Цели се всеки затворник да надзирава останалите, като доносничи за всеки, опитващ да излезе извън килията.

Друг аспект на рекламата е ускоряването на опитите за създаване на безкешово (без материални пари) общество, в което всеки финансов превод е проследяван и записван. За да бъдат окончателно елиминирани металните и книжните пари, първо трябва да бъдат демонизирани като съмнителни, мръсни и престъпни. Всички, които редовно четат този сайт (PrisonPlanet – бел. пр.), вече знаят как постепенно еволюират тези кампании, като ужасите в тях нарастват и все по-често навяват мисли за най-тъмните дни на Сталинова Русия и Нацистка Германия.

В по-старите „анти-терористични“ кампании бяха ползвани плакати, в които се призоваваше да бъдат писани доноси срещу хората, които опитват да си върнат надвзети суми, живеят в апартаменти и карат машини с фургони. Невероятно ли звучи? Така беше, но имаше и друго – Лондонската полиция дори проведе кампания, в която се поощряваше доносниченето срещу хората, които имат собствен дом. Посланието беше: “Terrorists need places to live. Are you suspicious of your tenants or neighbors?” (Терористите се нуждаят от място за живеене. Имате ли подозрения към наемателите или съседите си?)

Анти-терористична брошура: „Терористите няма да сполучат, ако някой докладва съмнителните дейности. Вие сте този някой. Обадете се на…“

Една от по-новите кампании искаше от хората да се ровят в боклука, изхвърлян от другите, а след това да докладват за всичко съмнително. Искаше се още да се правят донесения срещу лицата, които зяпат към някоя от милионите наблюдателни камери, разположени над всяка голяма улица в страната. Излиза, че според британските власти, ако гледаш в очите Големия брат, е симптом за тероризъм. И да не забравяме, че хората, ползващи мобилни телефони, камери и компютри също по един или друг повод бяха слагани в терористичната група.

Анти-терористична брошура: „Тези химикали няма да се използват за направата на бомба, защото един съсед докладва за изхвърлените флакончета.“

Анти-терористична брошура: „Тук няма да избухне бомба, защото преди няколко седмици един купувач докладва за човек, разглеждащ камерите за наблюдение.“

Докато САЩ и Великобритания все повече се превръщат в милитаризирани полицейски държави, обществото постепенно заприличва в някои аспекти на онова от Нацистка Германия, особено що се отнася до това, че гражданите са настройвани едни срещу други. Това създава климат на страх и потискащото усещане, че всяко ваше действие е под нечий надзор. Една честа заблуда за Нацистка Германия е, че тази полицейска държава е дело само на властите, а пък хората били най-обикновени жертви. Точно обратното, архивите на Гестапо показват, че 80% от действията на властите са започнали в отговор на доноси, дадени от „обикновените“ немци. Историкът Робърт Джелатли от университета във Флорида пише:

„Служителите на тайната полиция са били относително малко, като повечето от тях просто са проверявали постъпващата информация. Намерих и един разтърсващ факт. Тайната полиция не е извършвала прочутите мащабни наблюдения чрез щатни служители на всяка пресечка. Тази работа са я вършели самите германски граждани, които са се занимавали с доноси за съседите си.“

В изследването на Джелатли се казва още, че хората, които са правели донесения за съседите си, са имали съвсем банални мотиви – алчност, ревност и дребни разногласия – като в тях не е имало нищо, което да говори за искрена загриженост относно престъпността или държавната сигурност. Историкът е намерил и данни за случаи, при които едни от партньорите в даден бизнес са предавали свой ортак, за да получат пълен контрол над фирмата; ревниви ухажори са клеветили други претенденти за сърцето на дадена дама; съседи са съсипвали цели семейства само защото са искали да си отмъстят за лошото ползване на общи помещения в дадена сграда или са искали да вземат жилищата им.

„А е имало и такива, които са се занимавали с доноси, защото за пръв път през целия им живот някой с власт ги е изслушвал и е оценявал това, което са говорели.“

Джелатли подчертава и факта, че немците, които са насъсквали властите към съседите, много добре са знаели последствията за жертвите – разбити семейства, мъчения и интерниране в концлагери, а в някои случаи и екзекуция без съд и присъда. И все пак те са писали доноси, тъй като са намирали начини да се оправдаят пред съвестта си, понякога са получавали известни суми за свършената работа, а най-важното е, че така са се чувствали сигурни в условията на новата политическа среда. (Бел. Стопанина: Аналогии могат да се правят с българската политическа среда след 1945 г. Но аналогии могат да се правят и в политическата среда след 1989 година…)

Кадър от екранизацията на „1984“ – Големият брат нямаше да е голям, ако нямаше своята тълпа от страхливи, малодушни и раболепни доносници.

Ако погледнем същността на нещата, няма как да не видим същите егоистични и детински напъни на нашите власти да манипулират хората, като ги карат да доносничат за съседите си. Чувството за значимост, идващо от това, че ти дават някакво временно усещане за власт, както и илюзорната награда от метафоричното почесваше зад ушите от властите, са това, което се създава с подобни реклами. Но ако не искаме да свършим в общество, където върлуват тиранията и страхове като онези в Източна Германия на ЩАЗИ и Русия на Сталин, ще трябва да си припомним, че съседите (включително съседните държави – бел. Стопанина) не са наши врагове. И нека не забравяме, че единственият истински враг, срещу който е нужно да се обединяваме, е потисническата държава, която опитва да ни унищожи, като ни разделя и настройва едни срещу други.

* * *

Източник: Prison Planet
Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Ползвате пари в брой и търсите уединение? Вие сте терористи!"

 1. з......  12.03.2010 г. | 21:37 ч.

  Включително съседните държави. Народи да ама държави. Днес Македонския съд отсъди детето на Спаска Митрова, отива при бащата въпреки, че е малтретирано и бито. Отсъди благодарение на покровителството на Македонската държава и само защото Спаска е с българско самосъзнание. Гръцките фермери 1 месец ни държаха границата затворена благодарение на покровителство от Атина и ЕС. Турция и нейната пагубна за нас политика по откъсване на Родопите а вече и не само на тях. Румъния здраво работеща по направление източна добруджа. Братята Сърби и те се мъчат да откъснат парче месо ако остане. Сигурно на фона новия световен, когато границите ще са размити не изглежда така значимо но се случва днес. Хич не ми е приятелско усещането.

 2. Стопанина  12.03.2010 г. | 22:15 ч.

  Убеден съм, че можеш да се сетиш за напрежение, което излиза от България към всяка от съседните страни. На съседите липсва дипломация. Факт. Но липсва и от българска страна. Тоже факт. За това ставаше дума. И винаги умният е този, който показва ума и дипломацията си пръв. Другите просто повличат крак…

  Важи и за народите, и за дипломацията на държавите.

 3. P.  15.03.2010 г. | 10:46 ч.

  Здравейте. Поздравявам ви за интересните статии. Информацията в тях е много важна за всички търсачи на Истината. Имате ли против да бъдат копирани и на други места в Интернет, като разбира се бъде посочен автора и линк към вашата статия.

 4. Стопанина  15.03.2010 г. | 19:38 ч.

  P., необходимо ли е да бъдат копирани? Просто можеш да пишеш с по едно изречение за какво се разказва и да пускаш линк насам. Много често ме копират по Алтермедия и разни форуми – принципно нямам нищо против, защото коректно пускат линкове – но при копирането се разваля форматирането на текста. А аз си държа на почернянията, курсивите, подчертаванията…

  Иначе както прецениш и ти е по-удобно.

 5. З......  24.03.2010 г. | 19:45 ч.

  Днес пак злоупотребил някъв служител на летището с голите скенери. Последно предупреждение му дали после го гонят от работата. Пффф

 6. Стопанина  24.03.2010 г. | 20:08 ч.

  Перверзен оператор на скенерите: „Обичам тези огромни цици!“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.