Роди се, народе!

Да, роди се, да не повярваш!
Вашият (доволно) измъчен Стопанин вече е млада майка. Младенецът, наречен „Пътят към слънцето“, изплака днес (14 февруари 2010 г.) след предълго носене, което продължи не 9 месеца, а има-няма девет години. Както всеки плод, и този премина през какви ли не преобразувания в утробата на ума ми, докато се роди такъв, какъвто в крайна сметка е бил замислен отдавна, някъде „горе“ – какъвто винаги е трябвало да бъде по Божията повеля. А точно какъв е – ще опитате много скоро. Ще се наложи да почакате още само няколко дни, малко над месец, до идването на новата пролет с мартенското равноденствие. Знаете, бебе не се изнася веднага на показ. Нека заякне малко – сега му бабуват редакторки и го орисват самодивите. С някои от посетителите на „От извора“ вече се познаваме и задочно, и наяве. Те знаят, че (макар с остър език) съм един добър Стопанин. Сиреч държа си на думата, няма да ви мъча с голямо чакане. Тези пък, които не ме познават, ще могат да опознаят „майката“ от нейното дете. Осъзнавам, че дразня любопитството ви, а…

Не желая да дразня никого – някак не е добро Стопанисване.

Затова ще се възползвам от съвременните технологии, за да покажа снимка на бебчо. Не става дума за корицата долу – това са пелени – а ще представя предговора на книгата, в който се съдържа целият плод на многогодишните ми мъки. Този кратък предговор е нещо като снимка – привидно позволява да видите човека, изобразен на нея, но е по-вероятно да ви заблуди, като ви изпълни с предразсъдъци. Но след като прочетете цялата книга, някои от вас може би ще прочетат отново предговора и вече ще го видят със съвършено нови очи. Може би така ще опознаят не само бебето, но и мен – „майката“. Така е с Писанията, трудни са за съставяне, трудни са за четене и още по-трудни за вникване във вътрешното им съдържание. Нищо лесно не е трайно. Лесното не оставя след себе си опитност.

Няколко встъпителни думи за Vyadh (Ловецът):

Краткият текст по-долу е енциклопедично резюме на извадка от едно древно Писание, толкова древно, че предхожда дори съставянето на компилацията от свещени книги и царски жития, известни днес като Библията. А това, което е оставило ключовете за написването на този прадревен свитък, е дори още по-старо. Неговите корени са чак в „стария свят“, за който бегло се споменава в еврейските Писания; „стар свят“, в който, както знаем и от Библията, по земята е имало и друга раса хора. Тази на „славните човеци“ – исполините, някои от тях наричани още елохими или Божи Синове.

Един от тези елохими, запомнен в тайните източни учения като Законодателя Ману, събрал разумните хора сред непросветеното смъртно човечество и отворил очите им със Светлина и със Законите, по които висшите сили управляват целия всемир. Било във времената преди библейския Потоп. На земята условията се променяли, ставало все по-тъмно, а за исполините ставало все по-трудно да се намесват видимо в развитието на изостаналите си събратя. Едни от елохимите се възнесли на небето. Други се укрили, за да чакат едни по-добри времена, когато пак ще имат условия за проявление. Третите, които изостанали, както знаем и от Библията, се смесили с днешните хора… Някои от съвременните учени ще ви убеждават, че Ману не е толкова древен, колкото се твърди, но те, учените, няма как да говорят за исполини и Бог, след като извеждат произхода си от маймуните. Нека се правят на маймуни!

Предлагам ние да се правим на нещо повече!

А когато си говорим за елохими, няма как да не се сетим и за Новия завет; за бъдещото Царство Божие и неговите Божи Синове. Така – учи ни Христовото учение – ще се наричат всички праведни. На същото ни учат и древните индуси от тайните школи на Братството на Светлината. Разликата е, че те ползват различна терминология. Това, което в Христовото учение е „добър човек“ или „праведен човек“, при мъдрите индуси – Ришите, записвали и опазвали с хиляди години учението на Ману в днес все още малко известни Пурани, се говори за… „добри Стопани“.

Страх да нямате! Нито в предговора долу – резюме на част от Брахма Пурана, нито в моето хлапе – „Пътят към слънцето“, ще срещнете от думите, присъщи на светските индийски учения. Или пък такива, които не са свойствени за българския език. Ако изключим „Брахма“ в заглавието (то е подвеждащо), няма да се занимаваме с „нирвана“, изобщо с нищо, което е далеч от нас или не ни приляга. Напротив, почти цялата ми книга е предимно за българи и за съвременните български условия. А нейната цел, както скоро някои от вас може би ще се уверят, е да помогне на нашия народ да преодолее мъчнотиите и да даде колкото се може повече Божи Синове за едни по-благоприятни идни времена…

Мъдреците от индийското Братство на Светлината просто искат да ни помогнат. И го направиха, като ме дариха с един текст, в който сякаш е поместено цялото Христово учение, но и включва това, което не се е опазило сред книгите от Новия завет. И така, имам честта, доколкото ми е известно, за пръв път да предложа за българските читатели превод на Vyadh („Ловецът“) – е, не съвсем целия текст, а само енциклопедично резюме на сюжетна нишка от древната Пурана на просветените индуси. Това, което го няма в резюмето, е в книгата ми – но тя е българска!

Изтеглете „Ловецът“ в PDF формат, като кликнете тук!
(За да свалите файла, кликнете с десен бутон и изберете Save link as…)

Както вече обявих, пълният текст на „Пътят към слънцето“ също ще е в електронна форма и съвършено безплатен – досущ един съвременен апокриф. Ако нямате инсталиран Acrobat Reader или друга програма за четене на PDF, сега е моментът. За останалото, съжалявам, ще почакате до март. Казват, че търпението било добродетел.

Вашият (като цяло) добър Стопанин,
Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

17 коментара за "Роди се, народе!"

 1. Иван Петров  14.02.2010 г. | 17:03 ч.

  Благодаря!

 2. Emil Zahariev  14.02.2010 г. | 18:20 ч.

  + БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ!!!

  (Емиле, стига спам с този линк. Всеки пък ще го трия.)

 3. ХПБ  14.02.2010 г. | 18:48 ч.

  Поздравления!

  С любопитство ще прочета рожбата!
  Да е жива и здрава!

 4. Петър  14.02.2010 г. | 22:14 ч.

  Успех!

 5. Artemida  15.02.2010 г. | 00:01 ч.

  Стопанино, да ти е честита новата рожба!
  Имам някои въпроси, но предполагам ще се изяснят, след като прочета книгата.

 6. Стопанина  15.02.2010 г. | 00:03 ч.

  Да, нека оставим въпросите за когато им дойде времето.

 7. bobI  15.02.2010 г. | 00:27 ч.

  Браво!!!!И аз благодаря.Харесва ми началото.Това за елохимите,ме разтърси.

 8. bobI  15.02.2010 г. | 00:29 ч.

  Стопанино,нали знаеш какво се е случило преди 65г. на този ден.Дано чрез ,,бебчо повече хора прогледнат.Дано.

 9. Ванина  15.02.2010 г. | 10:45 ч.

  Да е жива и здрава рожбата!
  Нали си предвидил да я опазиш от хакери, служители на юдейския цар.

 10. Стопанина  15.02.2010 г. | 11:02 ч.

  „Нали си предвидил да я опазиш от хакери, служители на юдейския цар.“

  ?!
  Какъв юдейски цар, какви хакери?

 11. tonza  16.02.2010 г. | 02:22 ч.

  Да е жива и здрава и майката! 🙂

 12. mortega  16.02.2010 г. | 11:18 ч.

  Prosulzih se, 4uvstvam 4e Stopanina e edin suvremenen buditel. Neka Bog te okrilq v delata ti!

 13. Стопанина  16.02.2010 г. | 11:20 ч.

  „Стопанино,нали знаеш какво се е случило преди 65г. на този ден.“

  Много работи са ставали на този ден. Няма нищо случайно, че книгата се роди в него. Ето някои събития и отраженията им днес:

  – на тази дата умира св. К. Философ. Но пък се ражда моята човеколюбива философия, описана в книгата.

  – пак на тази дата митрополит К. Търновски се обявява срещу Фердинанд Кобурга. Продължавам делото му, като дори не се обявявам само против Кобурга, а „срещу“ всички царе и царедворци. Поне така ще го приемат, защото са тъпи, тъпи, та чак вдлъбнати. Помагам им, но са си тъпи. До доказване на противното. Този „бунт“ ми е „колонната сянка“ в цялата книга. Който е учил художествено изкуство или свещена геометрия, знае колко важна е колонната сянка. Тя е „гръбнакът“ на мрака, но и централното място между по-светлите области… Прекършиш ли гръбнака на мрака, остава само светлина. Ако едно тяло е осветено от всички страни, дори няма мрак и колонна сянка.

  – на 14 февруари 1945 година една експериментална машина на нацистите постига височина 12 400 метра, при това със скорост на полета около 200 км/час. В моята книга им бия рекорда. Отивам много по-високо и с много по-голяма скорост. Това е най-светлата част от книгата.

  – и пак на тази дата сриват Дрезден, като избиват много семейства. А както личи още от предговора на ПКС, жертвите на цели семейства не са случайни. Нищо не е случайно на тоя свят.

 14. Стопанина  18.02.2010 г. | 16:01 ч.

  „Neka Bog te okrilq v delata ti!“

  Платон казва: „Стремежът към (или съзерцанието на) съвършенството дава криле на душата.“ В този смисъл отдавна съм окрилен. 🙂

 15. Ziezi  23.02.2010 г. | 20:14 ч.

  Честито и Наздраве!

 16. МО ДУН  10.03.2010 г. | 03:43 ч.

  ПОПИТАХ го,кога ще минем от другата срана?ТОИ леко въздъхна и отговори.КОГАТО ни отворят вратата и ни повикат, но ние имаме достатъчно сили и воиска за да го направим и сами възразих.ТАКА е ,но те трябва сами да се сабудят и да си спомнят кои са,КАЗАХ. ИСКАМ ДА СЕ ВЪРНА В ЗЕМЯТА НА БАЩИТЕ,ТАМ ВИСОКО В ПЛАНИНИТЕ,БЛИЗКО ДО ЗВЕЗДИТЕ, КАДЕТО ЖИВЕЯТ БОИНИТЕ КОНЕ.ИСКАМ ДА СЕ ВЪРНА В ЗЕМЯТА НА САРАКТА.

 17. Александрова  10.03.2010 г. | 21:40 ч.

  Честито Стопанино! Благословен да си!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.