Покръстването на русите и България – допълнение (1/5)

Обещаното приложение

От стопанина: Д-р Асен Чилингиров пише в предисловието на “Покръстването на русите и България”, че, доколкото му е известно, на “почти всичките стенописи от Водоча досега не са публикувани цветни репродукции”. След това добавя, че в приложението на книгата ще бъдат разпространени за пръв път. Настоящата новина е това обещано приложение. По-надолу ще намерите четири PDF файла с цветни и черно-бели илюстрации, като към всяка от картинките има кратък пояснителен текст. Размерът на PDF-ите е между 3.5 и 5.1 MB – това е възможно най-компресираният им вид; всички изображения са с линатура 150 dpi, което означава, че могат да се отпечатват на принтер с доста по-добро качество спрямо това, което бихте постигнали от обичайните изображения в интернет. Приложените илюстрации са на стенописи от различни църкви на територията на България, съседните държави и Русия, а също така ще намерите снимки и репродукции на църковни орнаменти, монети и други обекти, споменати в “Покръстването на русите и България”.

Литургия на св. Василий ВеликиЛитургия на св. Василий Велики, детайл.
Северна стена на „Света София“, Охрид.
Снимка: ЮНЕСКО, 1960 година.

Кликването върху долните линкове ще отвори всеки от PDF-ите в нов прозорец. Ако искате да ги запаметите, без първо да ги отваряте, кликнете с десен бутон върху линковете и от менюто изберете Save Link As… (или аналогична команда според вашия браузър). Файлове с разширение PDF се четат от Adobe Acrobat Reader – безплатно изтегляне тук.

1. Илюстрации – първа част (PDF, 4.1 MB)

2. Илюстрации – втора част (PDF, 5.1 MB)

3. Илюстрации – трета част (PDF, 4.9 MB)

4. Илюстрации – четвърта част (PDF, 3.5 MB)

или ВСИЧКИТЕ ЧЕТИРИ ФАЙЛА НАКУП (ZIP архив, 17.4 MB)

Други изображенияДруги от изображенията в приложението.

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Един коментар за "Покръстването на русите и България – допълнение (1/5)"

  1. krte  29.12.2009 г. | 14:29 ч.

    В Илюстрации част 2 на стр. 7 снимките от Костур са малко объркани. Светецът вляво не ми прилича на Св. Николай, а по-скоро ми се вижда да е Св. Константин. Вдясно фреската в нишата е огледален образ на оригинала, вероятно поради обръщане на негатива при проявяването. Същата не е от църквата „Св. Апостоли“, а от старата съборна църква „Св. Архангели“, която наистина е била обект на манипулации, както проф. Чилингиров посочва на друго място.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.