Кой е ктиторът на Ивановските стенописи

+ БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ПАЛЕОГРАФИЯТА

Автор: д-р Асен Чилингиров

(Ексклузивно допълнение към електронното издание на „Ивановските стенописи и техните изследователи“) Стенописите в пещерните църкви и параклиси по долината на река Русенски Лом между Червен и село Иваново, също и в пещерата, известна под името „Църквата“, се споменават за пръв път в научната литература от Карел Шкорпил. Неговото описание служи за основа при разглеждането им в обобщаващия труд на Андрей Грабар за българската средновековна църковна живопис, където той ги съпоставя с някои известни на него по това време иконографски паралели, като ги датира в началото на ХІV век. Редица несъобразности при описанието на стенописите, както и при определянето местоположението на въпросните пещерни църкви, слагат под съмнение твърдението му в една негова статия от 1957 година, че той ги бил изследвал на място.

Св. Йоан Кръстител на съд пред Ирод.Св. Иван Кръстител на съд пред Ирод.
Снимка от 1985 г.

Пълния текст на „Кой е ктиторът на Ивановските стенописи“ можете да прочетете в този PDF файл (1.2 MB, 44 страници с илюстрации, библиографски и пояснителни бележки).

Отделно можете да четете онлайн или свалите друг PDF файл ( 3.6 MB, 30 страници) с допълнителни , редки снимки на Ивановските стенописи.

* * *

БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ПАЛЕОГРАФИЯТА НА НАДПИСИТЕ КЪМ СРЕДНОВЕКОВНИТЕ БЪЛГАРСКИ СТЕНОПИСИ

Не може да се каже че нашата научна литература е особено богата с палеографични изследваня на надписите към средновековните фрески от районите в непосредствено съседство на византийското изкуство и тясно свързани с него. Причината за това може да се крие в нежеланието на специалистите да напуснат понякога удобното място на своята писалищна маса, за да се хвърлят в една до голяма степен опасна авантюра…

Четете пълния текст в този PDF (300 KB, 22 страници). Илюстрации към бележките върху палеографията – PDF (1.2 MB, 10 страници).

Можете да свалите и четирите предложени PDF файла, като кликнете с десен бутон върху тях и изберете Save Link As…

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.