Ивановските стенописи и техните изследователи

Автор: Иван Стаменов

Това, че българската история е била жертва и все още подлежи на гротескни изопачавания и откровени фалшификации, не е новост. Историята се пише от победителите, гласи едно прозрение, превърнало се в клише. Но не е задължително властолюбците, кариеристите и останалите лица, отговорни за манипулациите, да са непременно представители на чужд народ – колкото и да ни убеждават, че всичко лошо, пошло и невярно идва… някъде отвън.
В книгата си “Ивановските стенописи” д-р Асен Чилингиров поставя под светлината на прожектора конкретни проблеми. Те се изразяват в погрешната датировка на въпросните стенописи, лъжовното им свързване с цар Иван Александър и необоснованото им причисляване към дериватите на византийската школа. Успоредно с чисто историческата част за отдавна отминали събития и художествени похвати, д-р Чилингиров разказва от първа ръка за изумителни събития от историята на самата българската историография. А когато вникнем в същността на описаната научна недобросъвестност около този културен паметник, често преминаваща в престъпни действия, вече лесно можем да си обясним и защо историографията ни като цяло е на такова… дередже.

Сцена от Ивановските стенописи
Макар д-р Чилингиров да не пести подробности около тъмните задкулисни игри, съумява да запази акцента върху Ивановските стенописи. В публикацията са поместени негови авторски фотографии, които не само доказват безусловно несъстоятелността на “общоприетото схващане” за този културен паметник, но, също като самите стенописи, в един момент стават жертва на посегателства. И не от инородници, а от наши прочути сродници. Преимущество на д-р Чилингиров е, че, освен историк, той е и дипломиран изкуствовед. Неговото разбиране за изображенията, завещани от цар Иван Асен и съвременниците му, може да не среща подкрепа в българските научни среди, но е отпечатано в редица престижни западно-европейски енциклопедии и монографии.

Сцена от Ивановските стенописи

Книгата “Ивановските стенописи” тепърва ще излезе на книжния пазар.
Само в “От извора” – при това месеци преди официалната премиера на печатната версия – можете да намерите нейното пълно съдържание в електронен формат. Важи и за текста, и за илюстрациите. Нещо повече – “Ивановските стенописи и техните изследователи” ще е тема с продължение. За разлика от печатната версия, на сайта ще бъде поместена научна документация и библиография за паметника. През идните месеци ще бъдат добавени и много снимки, които няма да бъдат публикувани в книгата.

Сцени от Ивановските стенописи

Всички тези материали са посветени на

може би най-голямата съзнателна и целенасочена манипулация, на която досега е бил подложен един забележителен паметник на световното изкуство.

Електронната версия на книгата е разделена на четири обособени страници с критични бележки. Тези, които предпочитат да четат на хартиен носител, могат да изтеглят PDF файла за по-удобно отпечатване на принтер.

КРИТИЧНИ БЕЛЕЖКИ:
I ЧАСТ | II ЧАСТ | III ЧАСТ | IV ЧАСТ

МАТЕРИАЛЪТ В PDF ФОРМАТ:
(ivanovosb.pdf – 75 стр, 1,8 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

3 коментара за "Ивановските стенописи и техните изследователи"

 1. Владимир Помаков  16.06.2014 г. | 21:02 ч.

  Ценя много трудовете на д-р Чилингиров, макар че съм запознат с немного от тях. Но и те са достатъчни, за да се увери човек че той е сериозен изследовател и честен и неподкупен човек! Поклон на д-р Чилингиров за това! Ценя също усилията на Иван Стаменов чрез едно от оръжията си да се бори за възстановяване на историческата истина и обективното, точно и безпристрастно представяне на българската история! Поклон на Иван Стаменов за това! Не мога обаче да не се питам – „Е, каква ще е ползата за нашия народ, за неговият интелектуален елит (ако е останал), за науката и т.н. – ако всички тези сериозни разкрития останат само в интернет страниците на някакви форуми по история до които достъп имат – примерно – 0.0001% от българите? Може би дори 0.00001%? 95% от вече почти тотално вциганеното население от българи на България сигурно не се интересува от тези неща… Вероятно повечето от тези хора се интересуват единствено от оцеляването си, макар че по-правилно е да кажа – някои от тези хора се интересуват от оцеляването си в идните дни и месеци, докато мнозина от тях не се интересуват и от това!… Та – какво да направим и да правим – ние, тези дето все още ги боли за България и българщината? (Щото си спомням някога, в блога си г-н Иван Стаменов беше написал нещо от рода на „че не се чувства привързан и задължен към родния си край и към народа си“ – не цитирам точно и не помня в детайли писанието му – но беше нещо написано силно в стила „бяло братство“ или нещо такова…) Та ето това е главният въпрос!

 2. Astrolog  17.06.2014 г. | 09:18 ч.

  „Преди Аврам беше АЗ СЪМ„!

 3. Снежанка  17.06.2014 г. | 11:47 ч.

  „Е, каква ще е ползата за нашия народ, за неговият интелектуален елит (ако е останал), за науката и т.н. – ако всички тези сериозни разкрития останат само в интернет страниците на някакви форуми по история до които достъп имат – примерно – 0.0001% от българите?

  Който търси, намира….

  Та – какво да направим и да правим – ние, тези дето все още ги боли за България и българщината?

  Работете върху себе си и не гледайте в канчето на другите.:smile:

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.