Колко народа покръства Борис

Автор: Никола Иванов

Статията в PDF формат

Из увода: Периодът на християнизация на България е разглеждан като един от най-значимите в българската средновековна история. Според почти всички изследователи на тази тема, българското общество било разделено на “славяни и прабългари, обособени и по религиозен признак”. След като вече приемат за сигурно наличието на поне два отделни етноса в рамките на “славянобългарската държава”, изследователите започват да си измислят несъществуващи религии (тангризъм) и титли (хан), безсмислени термини (прабългари) и др. Водят се спорове дали славяните били подчинени от прабългарите или били съюзници. Изказват се различни становища по въпроса дали славяните са били по-развити от прабългарите или обратното. Накратко – в българската историография е здраво вкоренено схващането, че по време на покръстването в България са живели два отделни етноса – славяни и (пра)българи. Тези твърдения изглеждат странни, когато се сравнят с писмените сведения от този период. Ще се спра първо на домашните извори.

Цялата статия в PDF формат

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Колко народа покръства Борис"

  1. Венелина Бербенкова  16.12.2009 г. | 12:37 ч.

    Два века са напълно достатъчни за консолидация!

  2. Стопанина  16.12.2009 г. | 12:46 ч.

    Те и две години са достатъчни за консолидация. Разглежданият въпрос е дали е имало нужда изобщо от конслолидация и какво е трябвало да се консолидира.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.