„Покушението над Юстиниан“ — 13: Фамилия Мърнавчик през 14 век

Автор: Георги Сотиров. Под редакцията на д-р Асен Чилингиров

„Покушението над Юстиниан“ — 13: Фамилия Мърнавчик през 14 век

б) Фамилия Мърнавчик през 14 век

– 71 –

Друго, което Брайс е можел да направи, но си го е спестил, е да прочете по-внимателно книгата на Лукари. На страници 62-68 в нея Лукари разглежда Углич и Вукашин Мърнавчик като съвременници на цар Урош в периода между 1356 и 1371 година. Освен това авторът обяснява, че Милица, дъщерята на Углич, била омъжена за Лазар, принц на Сърбия, от когото имала двама синове и пет дъщери. Едно от момичетата, Maрa, станало съпруга на Шишман, царя на България. После Лукари ни казва (с. 72), че Марко Кралевики, националният герой на българите и сърбите, е не друг, а синът на гореспоменатия Вукашин Мърнавчик.

Естествено, сходството на имената Мърнавич и Мърнавчик би могло да е съвпадение и босненският епископ да не е потомък на фалимията Мърнавчик от четиринадесети век. Но защо, макар и само като съвпадение, това сходство да не се отбележи? Преди да се отправят обвинения към някого, че е фалшифицирал своето родословие, трябва да му се даде шанс да защити това, което е написал. Брайс отказва да даде думата на онези, които са могли да изчистят името на Мърнавич.

« Anecdota на Прокопий | Комес Марцелин и Селимир »

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.