„Покушението над Юстиниан“ — 11: Методология и Джеймс Брайс

Автор: Георги Сотиров. Под редакцията на д-р Асен Чилингиров

„Покушението над Юстиниан“ — 11: Методология и Джеймс Брайс

V. Методология и Джеймс Брайс

– 61 –

Що за учен е „нашият“ лорд от северна Ирландия? Видяхме, че той с лека ръка игнорира доклада на О’Конър за датировката на църквата „Света София“ в София. Видяхме, че цитира Мавро Орбини и Джакомо ди Пиетро Лукари. Споменава и Дуклянския презвитер. Но при внимателен прочит на въпросните книги става ясно, че те съдържат информация, на която Брайс е предпочел да не обръща внимание. Той просто е прегледал отгоре-отгоре тези книги. Ще видим по-нататък, че най-вече в случая на Лукари това е особено дразнещо.

Предполага се, че Брайс е чел кратката Chronicon на Комес Марцелин, щом пише, че Марцелин споменава името Домнио, но не и това на Селимир. Това е наполовина вярно и наполовина невярно, като се нуждае от пояснения, каквито не намираме в статията му. Вече отбелязахме, че Брайс никога не е виждал Indicia Vetustatis на Мърнавич, което е пропуск от огромна важност. Той обаче несъмнено е чел Institutions,1 в която самият Юстиниан полемизира с Теофил. Въпреки това лордът твърди, че Теофил не бил историческа личност. Чел е и Anecdota на Прокопий, но е пропуснал да забележи някои факти с изключително значение за темата, по която е седнал да пише.

« Славянската писменост по юстинианово време | Anecdota на Прокопий »


Бележки:

  1. Бел. пр.: Institutiones Justiniani. Този труд е преведен на различни езици, включително на английски под заглавията Institutes of Justinian и Justinian’s Institutes. Името Теофил (Theophilus) се открива само с едно плъзване на погледа по текста. А това, че става дума за същия Теофил, когото описва и епископ Мърнавич, се разбира, наред с другото, още от първия параграф, в който е споменат: „Тази [книга] се завърши по Божието благоволение, като свикахме знатния Трибониан, учител и квестор в нашия свещен дворец, заедно с Теофил и Доротей, учени мъже и проповедници, чието добро познаване на законите и лоялност към нашето управление се е доказало много пъти…“ [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.