За нас

Здравейте от мен, Иван Стаменов — Стопанина на „От Извора“.

Има три варианта да сте попаднали на страницата „За нас“:

1. Случайно. Може би сте кликнали на един от линковете в търсачката или някоя социална мрежа. Но наистина ли кликнахте, без да искате — неволно? Или имаше причина, била тя неясен импулс или спонтанен интерес? Питам, защото в повечето публикации и подкастове на този блог е отразено светоусещането, че случайности не съществуват, а за случайности говорят само онези, които не виждат как поредицата от случайности винаги образува закономерности. Ако и вие споделяте мирогледа, че зад всяко събитие се крие Промисъл, както и че зад привидния хаос се таи понякога (не)разбиран Божествен ред, може би ще искате да разгледате съдържанието на сайта и сами да прецените дали попадането ви тук е било действително случайно или всъщност… съдбовно.

2. Заинтригували сте се положително от някой материал и/или от сайта като цяло. Искате да научите повече. Няма защо да се смущавате — не сте сред първите и се надявам, че няма да сте сред последните. Преди години тази страница се казваше „За Стопанина“ или просто „За сайта“. Причината е, че тогава не се чувствах заобиколен, закрилян и подпомаган от съмишленици, приятели, събратя… През годините обаче „От Извора“ постепенно се превърна от личния ми блог в сайта на едно малко, сплотено общество. Съответно страницата вече се казва „За нас“. По-долу ще изброя нашите общи основни принципи.

3. Ядосали сте се от някой материал и/или от сайта като цяло. Искате да научите що за хора пишат тук, кой ги финансира и какво целят. Едва ли ще се изненадате — не сте сред първите и определено няма сте сред последните, които безмълвно ни се чудят на акъла, шумно ни обругават или даже искат да ни дърпат шалтера. Понеже и преди сме имали съмнителното удоволствие да общуваме с идеологически противници, имаме обща представа какви въпроси ви вълнуват, затова веднага ще им отговоря:

Блогът и форумът се издържат изцяло от дарения на редовните посетители и някои „случайни“ гости.

Блогът (засега) не предлага поръчани/купени публикации. Ако някога се появи публикация от такъв тип, тя изрично ще е отбелязана като такава и непременно ще е в съгласие с основните ни принципи, изброени по-долу.

Ако дадена публикация/подкаст се окаже в подкрепа на текуща политическа и/или религиозна кампания, това не е търсен ефект. Програмите на партиите и политическите решения на т.нар. Свети синод могат да се променят от днес за утре според временния интерес, докато основните принципи на „От Извора“ са неизменни от самото създаване на блога и форума, като ще останат такива, докато служим на Бога и вършим определена, добре обмислена светска работа.

 

Основни обединяващи принципи
на общество „От Извора“

1.
Общество „От Извора“ не разпространява религиозни схващания, тъй като в религиите се залага на гола вяра и се отричат редица ключови познания, без които вярващият е поставен и умишлено поддържан в положение на неуко и беззащитно дете, за което се грижат настойници. Ние се занимаваме с духовни учения, които всеки би могъл да провери, като ги приложи в собствения си живот. Държим на това, че вярата се укрепва от знания, а придобиването на знания започва от вярата, че такива знания изобщо могат да се придобият.

Единствените духовни учения, които намираме за градивни и подходящи за сегашния етап на човешката духовна еволюция, са Антропософията, изложена в над 300 тома с лекции от д-р Рудолф Щайнер, и хилядите беседи и окултни лекции със Словото на Учителя Беинса Дуно, проявявал се чрез човека Петър Дънов след навършване на 33-тата му година.

2.
Общество „От Извора“ се дистанцира от Общество Бяло Братство в България, от Антропософското общество в България и от Антропософското общество със седалище в Дорнах, Швейцария. И обратно, възгледите, изложени и поддържани в „От Извора“, не са непременно възгледи и на ОББ, АОБ или АО Дорнах.

3.
Възможно е някои от възгледите в авторските материали на „От Извора“ да не са в пълно съответствие с мирогледа, проповядван от Учителя Беинса Дуно и/или д-р Рудолф Щайнер. В повечето случаи това се дължи на факта, че не претендираме да сме съвършени и да познаваме в най-големи детайли двете Учения. Не претендираме и да сме ясновидци на пълен работен ден, за да откриваме и проповядваме актуални окултни факти. Понякога изнасяме лични възгледи, интерпретации и предположения, като коректно ги обозначаваме като такива, каквито са, а не претендираме да са нещо повече.

Преводните материали на светска и здравословна тематика почти със сигурност не засягат езотерични схващания.

В изрично обозначени публикации е възможно да поставяме под въпрос някои изказвания на двамата духовни водачи, правилния превод на лекциите им или адекватното записване и разчитане на стенограмите им. Дори да приемем хипотетично, че всички лекции са перфектно записани и разчетени, самият Беинса Дуно неведнъж е казвал, че във всяка беседа е правил по една умишлена грешка, за да държи будни учениците си и да ги поощрява да мислят критично и да прилагат Учението, за да откриват тези грешки. Казано накратко, основополагащ принцип на „От Извора“ е, че не се държим като секта от фанатици, където се изисква изключване на аналитичната мисъл, за да е възможен пълният култ към личността на този или онзи Учител.

4.
Нашият мироглед изключва разделението на хората по двуполюсен или друг шаблон. Уважаваме правото на съществуване на всеки народ — бил той българският, американският, английският, руският, германският или друг, — но това не означава непременно, че уважаваме делата или инициативите на съответните им политически и/или религиозни водачи. Съответно, ако не се изказваме ласкателно против руския или американския президент, това не означава, че „говорим против руснаците или американците“.

Казано другояче, не сме склонни да поддържаме теорията, че „политиците са такива, какъвто е народът, от който произлизат“. По-скоро вярваме, че политиците са своеобразни учители на дадения народ, които преподават уроци по трудния начин. Има и лесен начин, разбира се, за който хората обаче тепърва трябва да узреем. А ако сме узрели, да се освободим от страховете и предразсъдъците си, че алтернативите са „утопични“. Популяризирането на този по-лесен начин е сред главните инициативи на „От Извора“.

Вижте напр. преведените лекции върху темата за Троичния социален ред.

5.
Не толерираме прояви на шовинизъм и национализъм. Правим ясна разлика между национализма, като едно от водещите антихристиянски течения в нашето съвремие, и вродения и градивен патриотизъм, който ни е присъщ и срещу който нямаме нищо против. Истинският патриотизъм не зависи от каквото и да било съпоставяне и противопоставяне на един народ срещу друг.

В общество „От Извора“ няма място пропагандирането на стереотипи с цел вадене на дивиденти срещу даден народ или дадена малцинствена група.

6.
Не се чувстваме длъжни да спазваме светски закони, които намираме за аморални или опасни за обществото, народа и човечеството. Типични примери са т.нар. задължителни ваксини; узаконеното робство, прилагано и досега в някои държави като „военна повинност“; сегашната форма на образователната и здравна система; някои противоконституционни закони, данъци и мн. др.

Основополагащ принцип е, че нямаме право да разрушаваме нещо, което не сме създали. Това означава, че нямаме никакво намерение да правим държавни преврати или да организираме движения, целящи такъв изход от кризите — били те политическата, икономическата, социалната, образователната, духовната и прочее. Нашето убеждение е, че сегашната крива система е изградена върху гнила основа, заради което все някога ще се срине сама, под натиска на собствените си вътрешни проблеми и разнородни течения. Вярваме, че едва тогава ще настъпи нашето време да градим по правилен начин, като сега единствено и само подготвяме почвата. Част от подготовката включва и самото създаване на това малко общество от шепа хора с еднакви или сходни възгледи.

Не само не поддържаме, но и остро се дистанцираме от каквито и да било форми на активизъм от анархистичен тип. Както казва ап. Павел — „Бог не е Бог на безредие“. Ние също категорично настояваме, че трябва да има ред! И не само си го говорим, но и предлагаме съответните идеологически и практически приложими алтернативи под формата на текстови и аудио-визуални материали.

7.
Активизмът на общество „От Извора“ в интернет е ограничен в рамките на този блог, форума му, страница във фейсбук и канал в YouTube. Само тук можем взаимно да се коригираме и да допълваме идеите си. Всеки е напълно свободен да разпространява идеите извън сайта и форума на „От Извора“ — по начини, които всеки е свободен сам да избира с оглед на обстоятелствата и конкретните събеседници. Тогава обаче тези идеи се превръщат в негови лични, за които всеки носи своята лична отговорност. Общество „От Извора“ не носи отговорност за интерпретации на идеите, когато са разпространявани извън блога и форума на обществото.

8.
Паричните дарения по линия на всяка инициатива, предприета от „От Извора“, прилежно се описват. Публично се обявяват както финансовите постъпления и имената на дарителите (освен в случаите, когато изрично са пожелали анонимност), така и разходите.

9.
Изцяло в неортодоксалния дух на „От Извора“, в раздела История продължаваме делото на Георги С. Раковски, Христо Ботев, поп Йовчо от Трявна, йеросхимонах Спиридон Габровски, Йордан Хаджиконстантинов Джинот, д-р Ганчо Ценов, акад. Цани Гинчев, д-р Георги Сотиров и други видни възрожденци и интелектуалци, непоколебимо защитавали възгледа, че българите са преди всичко потомци на автохтонното балканско и източноевропейско население, наричано в старите писмени сведения пеласги, траки, гети/готи, илири, скити, сармати и кимерийци.

Поддържаме и възгледа за ранното християнство на предците ни и ролята им в духовните войни, определяни днес от политпросветната и шовинистка наука като „варварски нашествия“, както и ключовата роля на богомилството и манихейските духовни течения за историята и бъдещето на човечеството.

Активизмът ни в тази област в значителна част е поверен на проф. Асен Чилингиров, затова не е задължително да приемате тези възгледи като непременно условие да се смятате за съмишленици и сподвижници на „От Извора“. След дългогодишен опит обаче сме отчели, че хората, които приемат различни от нашите интерпретации на историята, всъщност са водени от националистични подбуди и желание за възкресяване на крипторелигии (напр. тенгрианство) и изживели времето си форми на държавно управление (напр. саракт и др.). Възприетите от нас Учения не поддържат такива атавистични духовни течения и всъщност работят против тях, затова най-вероятно трудно ще се впишете в нашето общество.

10.
В общество „От Извора“ няма водачи. Всеки прави това, което може да прави най-добре и го прави с удоволствие или от вътрешна потребност. Отстрани може да изглежда, че моя милост — Стопанина, е в центъра на обществото, но това е заблуда, идваща от администраторските ми функции в блога и покрай активното ми участие в дискусиите и модерирането на коментарите. Тук не се степенуваме взаимно според „важността“ и „отговорностите“ ни. Дали чувстваме някои от съмишлениците си по-близки в духовен план от други, е изцяло въпрос на индивидуалност и душевна конституция. Виртуалното ни общество никога не е имало и няма да има йерархична структура, нито държавна регистрация, нито членски внос или клубни карти.

В ред на тези мисли, някои мои мнения не са непременно мнения и на съмишлениците ми като цяло. И противно на твърденията на хора, които не са се вписали в обществото ни, заради което са напускали по своя воля или са били отстранявани с администраторски средства, не изисквам никой от моите духовни братя и сестри да се обръщат към мен с „Ваше величество“. Всъщност извън администраторската ми работа по блога и форума, аз съм един от най-малките — и на години, и на ръст, и на думи.

Благодаря за интереса,

Иван Стаменов — Стопанина