Автор Тема: Методи за лечение и профилактика  (Прочетена 79594 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Navi

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 576
  • Профил
Методи за лечение и профилактика
« -: Март 01, 2012, 01:41:41 pm »
Солта и лечебните й свойства. От бялата смърт към бялото спасение

http://yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=4144&prt=2
„Взри се в корена!“ Козьма Прутков

Hypatia

 • Постоянен
 • ****
 • Публикации: 281
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #1 -: Юли 30, 2012, 10:03:41 pm »
В хомеопатията и принципа на подобието аз намирам думите на Ванга като цяло, която казва:

Цитат
Светът е започнал с билките и с билките ще свърши.
Но билките от една страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Всеки да се лекува със своите билки.

(Сп. Родолюбие, 1989 г.)

Въпреки че изходните в-ва в хомеопатията, от които се приготвят лекарствата освен от растителното царство са и от минералното, и животинското.
"Запазете правото си да мислите, защото дори да мислите погрешно е по-добре, отколкото да не мислите изобщо." - Хипатия

Дорина

 • Гост
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #2 -: Юли 31, 2012, 06:33:47 pm »
... всъщност, Ета, има и такива които например могат да се приготвят от млечна захар, напоена с лунни лъчи или със слънчеви лъчи... А както разбрах и за себе си, се оказвам поне в момента Водород /Хидроген/ , което ако не е основната ми конституция /която си е също променливо понятие в човешкия живот/, то вероятно в последните години се е превърнало в мой начин на мислене, чувстване и живот...

Но какво разбрах аз за Хомеопатията - Антропософията е изключително полезна с цялата си философия за произхода на света, иначе онова, което в Хомеопатията наричат просто "жизнена енергия" / и поне някои наши стандартни преподавателки се опитаха просто да нарекат една "вечна енергия" - нищо повече по този въпрос/, ние, които се занимаваме с Антропософия имаме в пъти по-богата представа и разбиране, в което Хомеопатията се включва само като част.
Щайнер има в лекционните си цикли за медицината изследвания по този въпрос... Може би след време, ще ми остане физическо време да поразсъждавам заедно с него...  :)

Сърдечни поздрави!

Savana Blue

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 829
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #3 -: Септември 18, 2012, 11:16:32 pm »
ПРОФ. ХРИСТО МЕРМЕРСКИ:
ЗДРАВЕТО И МЛАДОСТТА СА В... ЧИНИЯТА НИ!

Рецептата за здраве от професора
- Взе­ма се ед­на ко­фич­ка ки­се­ло мля­ко, ед­на го­ля­ма лъ­жи­ца мед, ед­на сред­но го­ля­ма лъ­жи­ца пек­тин, 30-40 гра­ма смле­ни оре­хи, 40 кап­ки про­по­лис и ед­на ча­е­на лъ­жич­ка ка­не­ла. Всич­ко то­ва се смес­ва и с не­го се за­кус­ва. Ако пос­то­ян­с­т­ва­те, вяр­вай­те ми, ста­рост­та ще се за­ба­ви.

Всичко това и много още информация има в книгата му:
“Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” от 2008 година, и е цели 595 страници.

Книгата може да се изтегли за секунди от торент след лесна регистрация в следният сайт:
http://bt.wrzru.com/details.php?id=82487
"Ако видиш, че някой греши, дошло е време за тебе да станеш праведен." Учитeля

Балинов

 • Гост
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #4 -: Октомври 17, 2012, 10:05:36 pm »
Казват ,че за краставиците трябвало да питаш краставичаря :)
Ако ще се лекувате с билки, питайте билкар, а не агроном, който няма понятие от билки(освен да им знае имената и да ги познава на картинка) , а да не говорим и за опит в лечението с тях. Човекът цял живот е бил зает да сменя високи постове (вкл и в ДС), и да се представя ту за геолог, ту за лечител, ту за учен,  ту за дипломат..,  Това е негова работа,не му завиждаме,  но няма опит горкия, не е излекувал и един единствен пациент...
Забравил е да го спомене в тухлите си , но иначе не е забравил думата "професор" да я напише без съкращение и с по-големи букви от собственото си име  :)  (да не би някой да рече да го понижи в чин без да иска :) ) А пък сина си кръщава " доктор" , пък той завалията доктор по химия..
Ето тук запознати разказват за него:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=alternhealt&Number=1950695776&page=1&view=collapsed&sb=5
Говорил съм с моя приятел билкар Владимир Бошнаков  за Мермерски и ми каза - "Вярно , че е изпреписал доста, но не всичко е вярно в книгите му, някои от рецептите са опасни"
Не знам , според мен е унизително да използваш титлата си  за да докараш тираж  на книги, които не казват нищо ново. Има толкова сборници от билкови рецепти -  И от (наистина !) лечителя П.Димков, и от М.Требен и от толкова други практици.. Излиза , че трябва тях да ги пренебрегнем и да си купим Мермерски, само защото е професор по селско стопанство..
Истинският лечител и билкар е тих и скромен човек - като Владимир Бошнаков от София. Не се рекламира никъде, няма нито сайт, нито форум, нито табела на входа му. Освен всичко , лекува и съвсем безплатно. ( Не е "колкото оставиш", а безплатно  - и да му даваш, не взема) Затрупан е от пациенти , голяма част от които - вече  и доктори :)
« Последна редакция: Ноември 29, 2014, 12:02:06 pm от Стопанина »

Мислещ (Оги)

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 2583
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #5 -: Октомври 18, 2012, 12:27:36 am »
Истинският лечител и билкар е тих и скромен човек - като Владимир Бошнаков от София. Не се рекламира никъде, няма нито сайт, нито форум, нито табела на входа му. Освен всичко , лекува и съвсем безплатно. ( Не е "колкото оставиш", а безплатно  - и да му даваш, не взема) Затрупан е от пациенти , голяма част от които - вече  и доктори :)

Абсолютно същото се отнася и за ясновидците.  :)
"В свободата на душата, въ силата на духа, въ свѣтлината на ума и въ доброто на сърдцѣто седи смисълътъ на живота."
Учитѣля

Дора

 • Гост
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #6 -: Октомври 18, 2012, 10:07:07 am »
Разговор с Владимир Бошнаков в предаването на Марта Вачкова:

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/12764/jenite_4_mart_2011_nestandartni_lechiteli_4_chast


Балинов

 • Гост
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #7 -: Октомври 19, 2012, 11:46:34 pm »
Ий, откога го търся това интервю, благодаря, Доре.  Това е единственото появяване на чичо Владо пред публика. И единственият материал за него въобще.
  Сега през август ходихме заедно да берем хвощ и каквото още Бог оставил по поляната . (Пържим се на 39 градуса , по обед ) В един момент го питам : "Абе чичо Владо , ние за кого берем тоя хвощ всъщност?"  А той вика : " За болните , които не могат да си го наберат сами, давам го на тях." 
Значи не само те лекува без пари, а дори ти предоставя  и билките безплатно.

И знаете ли кое е интересното в случая? Няма да се сетите!  :) Интересното е отношението на съседите му от входа..МРАЗЯТ ГО!  И защо? Защото понеже идвали много хора при него, (а той е на третия етаж) сметката за асансьора набъбвала и трябвало те да му плащат "масрафа"..
 Бошнаков с това е наясно и сам предложил да плаща двойна или тройна такса .( макар че колко ще увеличат разхода , това са стотинки на апартамент) , въпреки че когато се разболеят ,тичат веднага при безплатния лечител..
Но явно пак не са доволни  , защото 6 пъти му разбивали пощенската кутия , а последният път когато бях при него , тъкмо бяха свикали събрание  с дневен ред - виновникът Бошнаков..
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 11:50:34 pm от Балинов »

Savana Blue

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 829
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #8 -: Октомври 20, 2012, 04:01:12 pm »
Сега е момента да се съберат познанията на Владимир Бошнаков, да се систематизират и да се издадат като книга. Опитът му явно е проверен и с доказани ползи от практиката му. Мария Требен си има издадени книги. В България има издадени също много книги с наша народна медицина. Ред е и на този наш лечител да излезе от анонимност. Залитането във всяка крайност никога не е препоръчителна. Ако Владимир Бошнаков иска да излезе с книга за пред много хора, ще се радвам да имам неговия опит в книжен или в електронен формат.
"Ако видиш, че някой греши, дошло е време за тебе да станеш праведен." Учитeля

Дора

 • Гост
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #9 -: Ноември 27, 2012, 12:33:35 pm »
Галина Шаталова

Правила на физиолигичната хигиена на храносмилателния тракт.

Главният мозък на човека има решаваща роля при организиране на сложния многоетапен процес на преработка на храната. Именно мозъкът изработва програмата за последователното включване  в  този процес на отделни отдели на храносмилателния тракт, определя ферментативния, хормоналния и киселинно-алкалния състав на отделяните в тях сокове. Но, за да изработи тази програма, той, мозъкът, трябва да разполага с изчерпателна информация за състава и структурата на употребяваната от нас храна.
Първият по ред и по значение източник на информация от този род е устата. Тук се намират чувствителните окончания на нервните влакна, с помощта на които ние опитваме храната на вкус, определяме какви продукти влизат в състава й, преценяваме хранителната маса, изследвайки плътността и влажността й. Цялата информация незабавно се предава на главния мозък, който изработва на тази основа програмата за действие  на органите на храносмилателния тракт.
Обаче функцията на устата не се изчерпва с това. Именно тук започва процесът на обработка на храната и от качеството на тази обработка в решаваща степен зависи доколко ефикасно ще бъде смилането на храната по-нататък.
Преобразуването на нишестето в леко усвоими захари се осъществява в алкалната среда на устната кухина, под въздействието на съдържащият се в слюнката фермент, преобразуващ нишестето.  За да бъда пределно точна, то по-правилно би трябвало да се каже не „осъществява се”, а „трябва да се осъществява”, тъй като този процес по правило, не стига докрай, при това изключително по наша вина. Не ни стига търпение да сдъвкваме храната, толкова дълго, колкото това изисква първото от многобройните правила на физиолигичната хигиена на храносмилателния тракт.
Трябва да се дъвче дълго и щателно. Защото тук основното не е самият процес, а неговият. Дъвчете, без да броите, толкова пъти, колкото е необходимо, зада се превърне храната в течна еднородна маса, която да не съдържа дори и най-малки твърди парчета и би могла да се пие като вода. В този случай преобразуването на нишестето в захар ще бъде завършено в устната кухина, което ще позволи да се намали натоварването на другите части на храносмилателния тракт.
Но вие никога няма да успеете да надробите храната до течно състояние, ако, както се казва, тъпчете устаата си с храна. Понаблюдавайте какво става в този случай. Ще се уверите, че щом започнете да дъвчете, ненадробените парчета веднга ще предизвикат неволни гълтателни движения и една част от необработената храна изцяло ще отиде в хранопровода, а оттам в стомаха.
Поради това второто правило на физиологическата хигиена на храносмилателния тракт изисква храната в устата да се слага на малки порции, осигуряващи най-доброто й обработване.
Щом се научите да спазвате посочените две правила, веднага ще усетите как ще намалее количеството на необходимата ви храна. Ще се възстанови и функцията на сфинктера, който отделя устната кухина от хранопровода. Природата го е вградила в храносмилателния ни тракт, за да се препречи пътя на необработената в устата храна към хранопровода.
Малко по-горе споменах за значението на информацията, която постъпва от устната кухина в главния мозък, за изработването на програма за преработването на употребената от нас храна. Ясно е, че колкото е по-проста храната, колкото по-малко компоненти влизат в състава й, толкова по-проста и ефикасна ще е съставената от главния мозък програма за храносмилане. Това е особено важно при лечебното хранене, а също така в периода на преход от смесено хранене с растителни храни и храни имащи животински произход към целебно хранене. Поради това спозването на третото правило на хигиената на храносмилателния тракт, предписва монодиетата, т. е. употребата на някакъв определен хранителен продукт при всяко приемане на храна в едни случаи е желателна, а в други – задължителна. За здрав човек монодиетата е желателна, а за болен – задължителна.
Следващата след устната кухина част на храносмилателния тракт е хранопроводът, на който винаги отделям най-съсредоточено внимание, особено когато се налага да имам работа със сърдечно-съдови заболявания. Близкото съседство на хранопровода със сърцето може да изкриви картината на протичащия сърдечен недъг, ако и в самия хранопровод съществуват болестни явления. При нарушаване на режима на хранене преди всичко започва да страда долната част на хранопровода. Обаче при различните хора това се проявява по различен начин – в зависимост от конституционалните особености на организма.
Четвъртото правило на хигиената на храносмилателният тракт е: промеждутъкът между отделните приемания на храна трябва да бъде не по-малък от четири часа. Точно толкова време е необходимо за пълното смилане на храната в стомаха, при условие, разбира се, че вие употребявате видови за човека хранителни продукти. За този, който не се е отказал от пагубния навик да употребява в храненето си продукти от животински произход, ще кажа, че при хранене с месо за пълното изпразване на стомаха са необходими 8 часа, с мляко – не по-малко то 6 часа, а със салами и други месни храни – до 12 часа.
Но да се върнем на хигиената на  хранопровода. Една от причините за нарушаването на функциите му е късното приемане на храна. Тъй като хранопроводът е отделено от стомаха със сфинктера, който при повечето хора след 5-6 часа вечерта прекъсва прекъсва достъпа на храна в стомаха, тя остава в хранопровода до сутринта. Тук тя започва да загнива и ферментира, което никак не спомага за запазването на здравето  както на хранопровода, така и на стомаха, където накрая тя попада. Обръщам специално внимание върху това на тези хора,  които страдат от подуване на стомаха, което е първият и най-характерен признак за неблагополучието на долната част на хранопровода.
По тази причина повечето хора не трябва да употребяват храна след 6 часа вечерта, в краен случай могат да си позволят чаша лечебен чай с мед или чаша сок.
По същата причина за мнозина ще е по-добре да се въздържат от приемането на храна и рано сутрин, като заменят закуската си с чаша лечебен чай или зеленчуков сок.
Основното приемане на  храна или, използвайки общоприетата терминология, обядът, трябва да става някъде към 2 часа през деня. Ако още не сте стигнали до еднократното хранене, можеда се увеличи броят на храненията, като при това задължително се спазва четиричасов интервал между тях.
А сега ще продължим запознанството си със самия стомашно-чревен тракт.
Започваме от стомаха, който е вграден в храносмилателния ни тракт. Това е част на червата, характеризираща се с добре развита мускулна стена и покрита отвътре със слузеста обвивка, вътре в която се намират жлези, изработващи храносмилателни сокове. С тяхна помощ в кухината на стомаха се обработват съдържащите се в храната белтъчини.
Както ви е изестно вече, при прекомерно и неправилно хранене стените на стомаха се разширяват, мускулите стават отпуснати, слузестата обвивка се изтънява, нарушава се работата на жлезите. Може ли изцяло да се възстанови функцията на стомаха? Както показва моят опит при лечението, може, но във всеки отделен случай е строго индивидуално. При това трябва да се помни, че обемът на храната, изяждана при едно хранене, не трябва да превишава естествения обем  на неразтегнатия стомах, т.е. 250-300 куб.см., а за много едър мъж – 350 куб.см.  Ако искате да получите по-точни данни за себе си, съберете дланите на ръцете си като черпаче и гребнете пълни шепи вода, излейте я в мерителен съд или обикновен половинлитров буркан: обемът на загребаната от вас течност ще съответства на вошия неразтегнат стомах.
На изходът на стомаха се намира пилорът (в превод от гръцки означава „вратар”), отделящ стомаха от дванадесетопръстното черво, дължината на което е равна на напречната дължина на дванадесет човешки пръста. В кухината на дванадесотопръстното черво се вливат канали, съединяващи червото с черния дроб и със задстомашната жлеза.
Пилорът не пуска храната от стомаха, докато тя не се обработи и не завърши поцесът на нейното алкализиране, т.е.неутрализирането на преобразуваната в стомаха хранителна маса. Това е функционално необходимо, тъй като стабилността на алкалната среда в дванадесетопръстното черво трябва да бъде постоянна.
Това е още една от причините, диктуващи необходимостта от не по-малки от 4-часа почивки между отделните хранения. Представете си, че обработването на първата порция храна върви към края си и започва процесът на неутрализиране на хранителната маса в стомаха (т.нар.химус), а вие в същото време изяждате още нещо. Веднага възниква дилема – да се продължи ли процесът на неутрализиране на химуса или, обратното, рязко да се повиши киселинността на стомашния сок, за да се започне обработката на новата порция храна. Ако искате да запазите здравето си, по-добре да не задавате такива въпроси на вашия стомах.
В дванадесетопръстното черво се осъществява по-нататъшната обработка на храната с отделяния тук чревен сок, а също така с жлъч и сока на задстомашната жлеза. Каналът на задстомашната жлеза и жлъчният канал се отварят в кухината на дванадесетопръстното черво чрез papila vateri, който изобщо не понася киселото съдържимо, и по тази причина, ако пилорът е отворен (а при разширеният стомах това не е изключение, а по-скоро правило) и киселото съдържимо на стомаха се излива в дванадесетопръстното черво, тогава очаквайте сериозни неприятности: възпаление или рак на  papila vateri. Същото става и в противоположния случай, когато съдържащата се в дванадесетопръстното черво жлъч чрез същия този пилор, прониква в стомаха и измива от стените му и без това изтънената защитна слуз.
Попадането на киселото съдържимо на стомаха чрез открехнатия пилор в дванадесетопръстното черво,  може да има и други последици. Забелязах, че даже в случай на частично поражение на това черво, следва реакция от страна на щитовидната жлеза, която уж няма никаква връзка с храносмилането.
От дванадесетопръстното черво порцията обработена храна се спуска в тънките черва, които завършват тази част на храносмилателния тракт, където приключва процесът на разграждане на съдържащите се в храната органични съединения, с помощта на собствените ферменти на човека и се осъществява всмукването на хранителните вещества.
 А дебелото черво? – ще попита компетентният читател. – Нали то е органичното продължение на тънките черва и на целия храносмилателен тракт.
Всичко е вярно, но с една забележка: ако в процеса на храносмилането, което се осъществява в предшестващите дебелото черво части на храносмилателния тракт, главните действащи лица са били собствените ферменти на човека, то в дебелото черво започва царството на бактериите, продължаващи преработката на тези ферменти на храната, които не могат да се смелят със собствените ни средства.
Към тези ферменти се отнасят най-напред хранителните влакна, съдържащи се в растителните храни. Именно те са главният източник на храна за нашите малки приятели и помощници, родна къща за които е станало дебелото ни черво. Разграждайки тези влакна със своите ферменти, бактериите извличат т от тяххранителни вещества, необходими за собственото им съществуване, като същевременно изработват и незаменимите аминокиселини и витамини, извънредно необходими на човека, които обаче не се произвеждат в организма му. По тази причина главна цел на хигиената на дебелото черво трябва да бъде създаването на най-благориятен режим за населяващата го бактериална флора. За това трябва да се спазват две условия.
Първото се отнася до клапата, отделяща тънките черва от дебелото: ако клапата е открехната поради неправилно хранене, тогава съдържанието на тънките черва попада в дебелото черво и действа потискащо върху колониите на обитаващите там бактерии.
Второто условие за запазване на микрофлората на дебелото черво се състои в отказ от безразборното взимане на антибиотици и други препарати, притежаващи бактерицидно действие.

-----

Тук са дадени основните насоки за хранене по системата на Шаталова.

Faleg

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 1385
  • Профил

inranxan2000

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 2179
 • IYI
  • Профил
Човек, който, бидейки изобличаван, остава твърдоглав, неочаквано ще се съкруши, и не ще има за него изцеление

СМИРЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО ДЯВОЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИМИТИРА.

Йоан Малала пише „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи

zaharia

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1003
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #12 -: Февруари 12, 2013, 04:39:32 pm »
"Ако можеш да си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите." - Питагор

inranxan2000

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 2179
 • IYI
  • Профил
Човек, който, бидейки изобличаван, остава твърдоглав, неочаквано ще се съкруши, и не ще има за него изцеление

СМИРЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО ДЯВОЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИМИТИРА.

Йоан Малала пише „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи

Savana Blue

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 829
  • Профил
Re: Методи за лечение и профилактика
« Отговор #14 -: Февруари 17, 2013, 05:08:36 pm »
Пол Брег - Лечебен глад

книга в pdf формат

http://bg.scribd.com/doc/24310554/%D0%9F%D0%BE%D0%BB-%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B3-%D0%9B%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4

и още за дисилираната вода

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ ОТ ЛЕЧИТЕЛЯ 
ПЕТЪР ДИМКОВ
Дестилирана вода

http://www.cpecs.com/libraly/articles/ZdraveDWPDimkov.pdf
"Ако видиш, че някой греши, дошло е време за тебе да станеш праведен." Учитeля