Автор Тема: доказателство за намеренията на турция към България  (Прочетена 331497 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1450
  • Профил
Турски подводници по тревога в Егейско море
Анкара очаква възможна провокация от Атина край спорни острови

Публикувано във факти.бг: Турските отряди за борба с подводниците са получили заповед да бъдат в готовност във връзка с възможна провокация от страна на Гърция в Егейско море, пише електронното издание на в. "Стар".

Междувременно кандидат-президентката Мерал Акшенер, лидер на "Добра партия", обвини правителството, че е допуснало от Турция да бъдат отнети 18 острова в Егейско море, пише в. "Йени чаг".

"Ако бъда избрана, първо ще посетя тези 18 острова, а след това и Кипър", заяви Акшенер, която произхожда от националистическите среди на турската политика.

Турция оспорва гръцкия суверенитет върху 18 острова в Егейско море, разположени в непосредствена близост до турското крайбрежие. Според турската страна тези острови не са били предадени на Гърция или Италия по силата на Лозанския договор от 1923 г. и принадлежат на Анкара.

https://fakti.bg/world/308741-turski-podvodnici-po-trevoga-v-egeisko-more
======================

Явно това е политическото говорене в последните години там. Гърците и те не отстъпват в тази лудост. Колко безсмислени спорове около името Македония, камъните и чукарите в Егейско море, повечето от които безлюдни, просто да се чуди и мае човек - що за лудост е обзела съвременните "първенци" и тези които им се водят по акъла.
А интересно какво общо тук има Италия - за островите в Егейско море? За това пък се връзва с едно от пророчествата, че щели да се върнат към старите господари - италианците, мисля, че бяха по думи на Беинса Дуно?
Aha

Kosi

 • Застояващ се
 • ***
 • Публикации: 171
  • Профил

всичко се навързва прекрасно, никой няма да тръгне да воюва на един фланг ако не разчел да продължи по напред, а турция съвсем явно се кани да го дава колкото се може по-напред тоест и към нас, така няма да хябат излишни ресурси като тръгнат за островите ще дойдат и при нас. (heart)

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1450
  • Профил
Публикувано на фейсбук стената на Григор Лилов:

Изборите в Турция
НА ГРАНИЦАТА НИ - ПРАКТИЧЕСКИ МОНАРХИЯ-СУЛТАНАТ

Вече знаете изборните резултати в Турция.
Първо ще допълня информацията за случилото се, а после ще анализирам последиците за България.

Предсрочните избори за президент и парламент бяха резултат от референдума през април 2017 на Ердоган за преобразуване на Турция от парламентарна в президентска република, който спечели с незначително мнозинство.
Заради това и изборите бяха насрочени като извънредни - вместо за ноември - сега, през юни. Това е поредната електорална победа на Ердоган, който управлява от 16 години насам. Вярно - със спад в резултатите й въпреки извънредното положение и репресиите.

Последиците сега са, че се въвеждат 18 поправки в конституцията:
1. възможност за оставане във властта като президент до 2032 г. (така ще му се съберат тогава 30 години - засега);
2. премиерската длъжност отпада от държавното устройство, президентът ще назначава правителството;
3. ще назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд;
4. ще разпуска когато си поиска парламентът;
5. ще обявява когато поиска извънредно положение;
6. ще издава укази, които всъщност са закони и имат тяхната сила;
7. ще бъде и ръководител на партията си.

И т.н. Промените са общо 18 на брой.
С тях Турция практически се превръща в ислямистка монархия-султанат, макар и недеклариран официално.
Пред ръководителя й-султан практически няма да съществуват никакви ограничения и контрол върху вътрешната му и външна политика.

Външната политика засяга и България.
Защото:

1. Ердоган вече заяви амбицията си да разшири операцията на турските войски в Сирия под претекста борба с тероризма и така да наложи турски протекторат над тези чужди земи;

2. асоциирането (и перспективата за приемане) в ЕС отпада напълно засега. Тоест още една лимитираща амбициите му преграда пада пред реваншизма му;

3. все по-задълбочаващият се съюз с Русия (за която Турция е вече стратегически партньор и обратното – Русия е такава за Турция) поставя България в опасността да бъде изтъргувана между Анкара и Кремъл;

4. задълбочаващите се икономически проблеми на Турция заради пресъхналия поток от арабски петродолари може да удари и България. Тя е важен наш външнотърговски партньор. (Турският пазар е най-големият извън този на Европейския съюз за българския износ. През 2016 сме изнесли за Турция стоки на стойност 3,7 млрд. лв., най-вече рафинирани петролни продукти, рафинирана мед, кабели, стомана, електричество, с общо положително търговско салдо от 520 млн. лв.). За сведение: средната заплата в Турция е с около 30 евро по-ниска от тази у нас – поне пос татистически данни.

5. в играта на изнудване със Запада и ЕС Ердоган може да отвори емигрантските шлюзове, които ще изсипят съдържанието си у нас;

6. имперските амбиции рано или късно се превръщат във войни. Днес на дневен ред е окупиране на сирийски земи, утре ще е сблъсък с Гърция за някои острови или с България за етнически смесените ни райони. Това е толкова сигурно колкото изгряването на Слънцето

7. султаната, османизма като идеология и влияние все по-силно ще се прокарва от турските спецслужби у нас, макар че скоро особени успехи няма да има.
Бележка:
*** българските турци масово гласуваха за противниците на Ердоган (над 75%) Българските изселници в Турция също не го подкрепиха;
*** в страните от Западна Европа турските гастарбайтери масово дадоха гласа си за Ердоган, за султаната и ислямизацията;
*** в самата Турция ясно личи разделението между проевропейските й части (европейската й територия, крайбрежните райони и останалата част от страната. (давам карта). На референдума Истанбул гласува „против” промените, а сега е „за” Ердоган и неговага коалиция. Причината – близо милион преселници от Анадола или просто хора, оформени с местожителство в мегаполиса;

8. взаимната ни енергийна зависимост с Турция заради руската политика да спре транзита на газ през Украйна ще се превърне в едностранна заради такава основна енергийна компонента като газа;

9. полуразчекната поза на Ердоган между Русия и Запада с уклон към Москва е невъзможно да се запази дори и за късо време. За разлика от разчекнатата България съседката ни е с голям геополитически интерес. Следователно ще има огромен външен натиск върху нея и съседите й. Потенциална дестабилизация на Турция ще отвори ново огнище на напрежение непосредствено до България и ще предизвика гигантско цунами от бегълци от онзи район.

И т.н., и т.н.

И ако не беше трезвата преценка на българските турци, честно казано, не бих дал и пет стотинки за бъдещето на България. Но е сигурно, че в близкото десетилетие ни чакат тежки моменти като нация и народ, а въобще не сме готови за тях.
----------------------------------


==================================================================

Григор Лилов е хванал нишката и посоката към която се приближаваме, както той се изрази "ще е сблъсък с Гърция за някои острови или с България за етнически смесените ни райони. Това е толкова сигурно колкото изгряването на Слънцето".

Относно последния подчертан абзац, че т.н. български турци са гласували против Ердоган и че това му (на Григор Лилов) дава надежда за България, то искам да кажа следното.

Аз съм сигурен, че в Турция се разигра театър на последните избори, както и предишните впрочем. Както е татър изборния процес навсякъде по света. Конкретно за изборите в Турция - че беше постановка си личи и по факта, че въпреки че в Турция няма т.н. система за успоредно преброяване на бюлетините - exit pool, то резултатите от самите избори бяха дадени почти около час затварянето на урните. Уточнявам, че и системата exit pool е направена за да отговори на въпроса, как толкова бързо се броят бюлетини на избори. Факт е, че никой не брои бюлетини, а се изготвят направо протоколи и те се манипулират както е необходимо. Това е в цял свят, какво остава за една Турция, където видяхме, че (по мое мнение) този народ си остава все още една голяма групова Душа - самият факт, че по площадите им излязоха милиони хора в подкрепа на този или онзи е достатъчно красноречив. При това в "прогресивния" Истанбул, светския Измир и столицата Анкара... Представете си какво е по другите места....

Друг довод, е реакцията на т.н. опозиция, която обвиняваше в какво ли не Ердоган преди изборите, а след тях, просто наведе глава и призна резултатите.

Трети признак, е че реално самите избори се проведоха по време на въведено "Извънредно положение". Ердоган и кликата му можеха и могат да затворят устата на всеки дори, и със затвор, без съд и обяснения. За какви честни избори в такава обстановка можем да говорим?

Дали следва нещо от това, за което говори и Григор Лилов? Ами тук в тази тема говорим по този въпрос от години - темата е започната през 2010 година и има толкова много събран материал насочващ точно в тази посока, колкото едва ли има на друго място в Интернет пространството.

Още нещо за нашите сънародници гласували в неделя - това, че не одобряват политиката на Ердоган и днешна Турция, може да има връзка (изказвам чисто спекулативно ,мое предположение) с думите на Слава Севрюкова, че ще се направят опити и части от Североизтока да се отцепят (по памет).

Очаквам ескалация на напрежението както към Ирак и Сирия, така и към Гърция. Което вероятно ще засегне и България.
« Последна редакция: Юни 26, 2018, 12:06:11 pm от Светльо »
Aha

Стопанина

 • Чистач
 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 3802
 • Вечно на Път...
  • Профил
  • От извора
Откъде се знае как са гласували българските турци и достоверна ли е информацията?
„Важно е било и ще бъде винаги важно само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора.“ - Лев Толстой

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1450
  • Профил
Откъде се знае как са гласували българските турци и достоверна ли е информацията?

Това е също интересен въпрос. Колкото се знае как са гласували и останалите, толкова се знае и това. Вероятно има предвид настроения и някакви социологически изследвания, ако могат да се приемат за достоверни.

Единственото сигурно нещо е, че се разиграва театър на тези действия, наречен избори. В този театър, голяма част от народа на Турция даде правото на Ердоган да стане султан. Какво ще последва ще видим, макар, че повече власт в ръцете на подобен човек би означавало едно - безумия!

Aha

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1450
  • Профил
Вероятно има предвид преброяването на бюлетините у нас (на тези които са имали право да гласуват в неделя), за това има информация.

Тук - https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/25/3205636_za_kogo_glasuvaha_turskite_izbirateli_v_bulgariia_i/
Aha

Kosi

 • Застояващ се
 • ***
 • Публикации: 171
  • Профил
Виждат се някакви наченки казвам наченки защото са много вели за сваляне на сегашното правителство, хипотетично ако това правителство падне, една дестабилизирана България ще бъде много лесно да бъде окупирана.Ердоган просто няма да изпусне възможността, защото ако се качи на власт някой който може да му попречи ще е по-трудно за него.

Стопанина

 • Чистач
 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 3802
 • Вечно на Път...
  • Профил
  • От извора
Цитат
Докато тъпунгерите гледат мачове, Бойко договори вече с Ердоган да даде Странджа на Турция. Сега остава да обезлюди района - отначало избива животните, а после и хората.

Горното е коментар от новинарски сайт.

Изпуснал ли съм някакви новини тия дни? За животните ми е ясно какво се има предвид, ама някакви данни за даването на Странджа?

Ако е само Странджа, пак добре...
„Важно е било и ще бъде винаги важно само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора.“ - Лев Толстой

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1450
  • Профил
Нищо което да може да бъде потвърдено като истина, засега.

Казвам засега, защото има някакви информации за търговия с бежанци, заселвани по тези земи от Германия и Франция, но те са без източници.

Има покачване силно на социалното напрежение. Контролирано според мен - имоти на Бойко Борисов по чужбина, гладната стачка на Босия, предстояща финансова  криза, приемане на 150 хил.  бежанци от Германия и Франция - всичко в сферата на говоренето и конгролирано пускана (дез)информация.

Наблюдаваме.
« Последна редакция: Юли 16, 2018, 07:05:17 am от Светльо »
Aha