Автор Тема: Хляб от лимец  (Прочетена 15678 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1589
  • Профил
Хляб от лимец
« -: Юни 16, 2015, 11:43:14 am »
От известно време правя опити с хляба от лимец. Ще споделя моя опит и начинa на приготвяне, до който стигнах последно. Пропускам маята - според мен тя, ако изобщо ще се използва, е подходяща повече за хлябове от бяло брашно или смесени, но не и само от пълнозърнесто, хеле пък от лимец.
Пропускам и начините, при които се използва хлебна сода. С нея се получават много хубави и вкусни питки. Аз говоря за хляб, обаче.

По обичайния български начин (квас и брашно и вода в съотношение 2:1) се получава хубав хляб, който обаче бързо става твърд и не се задържа много дълго свеж. Трябва да се яде докато е топъл. Ако следвам пък френския начин на правене на квасен хляб с водно съдържание около 60-70% пак се получава хляб, който е хубав докато е топъл, но после става твърд и не чак толкова приятен. И по този начин най-добре е да се яде топъл - а тогава по-добре да си направим содена питка, хем по-бързо, хем по-лесно. Отделенне въпросът колко полезно е да се яде топъл хляб (за вкусното е ясно).

Опитвах и по наичина на Паул Брукхард, който след като се е съветвал с Щайнер, е разработил способ за правене на хляб без квас или мая, на основата на медно-солната ферментация. Той приготвя ръжен хляб по този начин. Добавя и олио или зехтин. Малко повечко вода и се бърка 1 час. След което се пече още към 1,5 - 2 часа. Правих на няколко пъти. Получи се вкусен хляб, но доста твърд. Издържа доста дълго време. Първият път бях направил от пълнозрнесто пшеничено брашно и хлябът беше издържал 3 седмици. От лимеца не съм го чакал толкова дълго. И този начин на приготвяне се оказа малко сполучлив, заради времеемкото приготвяне и твърдия краен продукт.

Затова продължих да търся и други начини на правене на хляб само от лимец. Брашното си го меля сам - от цялото зърно е.

Така стигнах до календара  "Посевни дни" от Матиас Тун за 2015 г. Там е споделена рецептата за ръжен хляб в 5 стъпки (5 втасвания), като пише, че при други зърнени култури са достатъчни и 3 стъпки (втасвания). Първият път следвах 5-те втасвания. Получи се чудесен мек и влажен, но добре бухнал и опечен хляб, който спокойно съхранявах почти седмица (след което вече свърши) и който остана свеж много дълго време. При следващите опити съкратих стъпките от 5 на 3, което не се отрази на качеството на готовия хляб. По-нататък ще опиша начина на приготвяне, преди това ще изтъкна предимствата и недостатъците:

Предимства:
- Кратко общо време за приготвяне. Общо за трите стъпки отиват към 20-30 минути.
- Не се меси. Който е замесвал тесто от лимец знае, че то е доста лепкаво и поради тази причина е по-трудно да се работи с него.
- Хлябът е мек и остава свеж за дълго време.
- Може да се съхранява дълго, стига да е добре опечен (това е много важно!)
- Не са нужни закваски. Тук имам пред вид обичайнте мая или квас. Не е нужно да се подхранва квас.
- Вкусен и благодатен за стомаха хляб. Другите хлябове от лимец, обикновено ми идват по-тежко, а като изстинат е трудно да се дъвчат от възрастни хора.
- Дългата свежест на хляба (особено, ако се приготви с повчеко вода), позволява приготвянето на няколко хляба едновременно, като след като се изяде единия се почва другия. Това е удобно за по-големи домакинства, където времето е ограничено.

Недостатъци:
- Приготвянето е разтеглено във времето - 3 дни. Т.е. ако някой иска хляб за днес или утре е по-добре да се насочи към друг начин на приготвяне. За сметка на това виж първото от изборените предимства.
- Хлябът е малко по-влажен отколкото повечето хора са свикнали, особено в България. Така че, това трябва да се има пред вид от любителите на по-сух хляб. И все пак - зависи колко вода ще се сложи при последното втасване. Може да се направи и по-сух хляб. Аз го правя по-влажен, за да ми е по-дълго свеж, тъй като съм сам и по-дълго време го ям. Правил съм го и по-сух веднъж. Също стана много вкусен.
- Хлябът има един по-особен вкус, който според мен се получава заради начина на втасване и съдържанието на мед. За мен това не е недостатък, но го отбелязвам тук, за да се има пред вид.

За мен това засега е най-добрият начин на приготвяне. Бързо, лесно, вкусно и полезно! В следващото мнение ще дам и как става това.
« Последна редакция: Април 15, 2017, 11:03:26 am от Петър »

Петър

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1589
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #1 -: Юни 16, 2015, 12:04:30 pm »
Хляб от лимец в три стъпки.
Под стъпки тук разбирам втасвания. Иначе с печенето стват 4.

Първа стъпка. За нея ни е небоходимо следното:
 1 ч.ч. вода
 1 ч.ч. брашно
 1 ч.л. мед

Подгряваме 1 чаена чаша вода до 50 градуса - който няма термометър - да можеш да си пъхнеш малкото пръстче и да издържиш няколко секунди (2-3 най-много).

В тази чаша разтваряме добре една чаена лъжичка мед. Добавяме брашното и разбъркваме добре. Оставяме на топло за около 12 часа. Примерно го правим вечерта оставяме за през нощта.

Втора стъпка. Тя е като първата. Пак ни трябват:
 1 ч.ч. вода
 1 ч.ч. брашно
 1 ч.л. мед

Приготвя се като първата смес и се добавя към нея. Пак се оставя за около 12 часа на топло. Да е покрита.

Аз това го правя в глинен гледжосан съд.

Трета стъпка. Към вече приготвената смес се добавя останалото брашно, топла вода, сол и семена и/или ядки на вкус. Разбърква се добре и се излива в подходящ съд за печене, където се покрива и се оставя още около 12 часа.

След това се пече за около час - час и половина 9в предварително загрята на около 190 градуса фурна. Добре е първоначално да се покрие, за да не изгори отгоре, а към края да открие, за да хване хубава коричка. Важно е да е добре опечен, за да е траен по-дълго време. Аз тоеа го познавам по отлепването на хляба от стените на съда.

След като се извади от фурната е добре да с естави за още 10 минути във формата, след което се вади от нея, за да изстине. После пак може да се съхранява в нея.

Количеството е за около 2 кг хляб. Аз досега съм правил само с половината, защото иначе ще ми стане много.

Изглежда дълго и сложно, но всъщност е много лесно и отнема не повече от 30 минути общо до слагането в загрятата фурна, особено ако човек добре си разпредели времето и се подготви добре. Тогава е много подходящо и за по-заети хора.

Ето как би изглеждало в 2 варианта в зависимост от това, кога имате повече време за печенето - сутрин или вечер:

Вариант 1:
Ден 1-ви, вечер - стъпка 1: +/- 10 мин
Ден 2-ри, сутрин - стъпка 2: +/- 10 мин
Ден 2-ри, вечер - стъпка 3: +/- 15-20 мин
Ден 3-ти, сутрин - печене : +/- 1 час и 10 минути

Вариант 2:
Ден 1-ви, сутрин - стъпка 1: +/- 10 мин
Ден 1-ви, вечер - стъпка 2: +/- 10 мин
Ден 2-ри, сутрин - стъпка 3: +/- 15-20 мин
Ден 2-ри, вечер - печене : +/- 1 час и 10 минути

Аз съм следвал само Вариант 1. Според мен той би бил по-подходящ, заради това, че медът има най-силна ферментационна сила към 6 ч. сутринта (по Р. Щайнер). Може следващия път да опитам Вариант 2, за да видя дали ще има разлики.

Друго нещо, което се отбелязва в първоизточника за този начин на приготвяне ("Посевни дни"), е да с еспазва лунният календар. Дни плод са най-подходящи, следвани от дни цвят. Не е препоръчтелно да се прави на дни лист, тогава хлабът може да се разлее. Така пише в книжката. Опитът ми показва, че това има значение, особено за закваската, и затова се старая да го спазвам.
« Последна редакция: Април 15, 2017, 11:09:38 am от Петър »

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1423
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #2 -: Юни 16, 2015, 12:40:35 pm »
Аз лично ползвам и мая за хляба с лимец - чист лимец. Смиламе си лимеца на брашно с триците, изчакваме два три дни, ето и рецептата.

500 грама брашно, едно пакетче суха мая - разтваряме я в топла вода - 300 гр., в която слагаме и щипка захар - за възбуждане на дрождите. Оцет на око, сол на вкус и зехтин или олио - пак на око :)

Замесваме, като гледам да е по-воднисто тестото, след което буквално изсипвам във формичка, където втасва около 1,5 часа. Пече се 30 до 40 мин на 180 градуса. Перфектен хляб от лимец става.

Да вие сладко :)
Aha

Мислещ (Оги)

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 2584
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #3 -: Юни 16, 2015, 12:57:52 pm »
Само не разбрах как смилате лимеца?
Да не би с едни ръчни мелачки, мисля че се предлагаха за около 300 - 400 лв?

Иначе и аз имам желание да си правим сами хляба. Но, имайки в предвид ежедневното ходене на работа + по-големите количества хляб необходим за нашето семейство, ще трябва всеки ден да се меси и пече, което, ми се струва натоварващо.
При всички случаи, ще опитаме да си направим хляб от лимец, може би през някой уикенд.  ;D
"В свободата на душата, въ силата на духа, въ свѣтлината на ума и въ доброто на сърдцѣто седи смисълътъ на живота."
Учитѣля

Светльо

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1423
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #4 -: Юни 16, 2015, 01:02:34 pm »
Нашата е с електромоторче. БГ Агро им е производител с гранитни камъни е. Мисля, че струваше към 240 лв. Купувал съм я преди 3 години.
Aha

Спиро

 • Модератор
 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 1234
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #5 -: Август 05, 2015, 06:41:38 pm »
Трета стъпка. Към вече приготвената смес се добавя останалото брашно, топла вода, сол и семена и/или ядки на вкус. Разбърква се добре и се излива в подходящ съд за печене, където се покрива и се оставя още около 12 часа.
Аз искам да попитам колко точно е останалото количесто като обем - ако може нещо с чаени чаши или грамаж, защото някой хора не сме много запознати.  :-[

Петър

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1589
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #6 -: Август 05, 2015, 07:32:17 pm »
В рецептата са дадени съотношенията за два килограма брашно - първа стъпка 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. брашно и 1 ч.л. мед; при втора стъпка пак толкова и при третата вече останалото брашно и пак топла вода, колкото е необходимо за меко тесто. Не е дадено точно количество на водата.

Аз при първа и втора стъпка използвам половината от даденото количество, а при трета към половин килорам брашно (т.е. 1/4 вместо 1/2 както би трябвало да е).

darinka

 • Постоянен
 • ****
 • Публикации: 309
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #7 -: Август 06, 2015, 05:32:57 pm »
Трета стъпка. Към вече приготвената смес се добавя останалото брашно, топла вода, сол и семена и/или ядки на вкус. Разбърква се добре и се излива в подходящ съд за печене, където се покрива и се оставя още около 12 часа.
Аз искам да попитам колко точно е останалото количесто като обем - ако може нещо с чаени чаши или грамаж, защото някой хора не сме много запознати.  :-[

Благодаря,Спиро,за точния въпрос.
Благодаря,Петьо,за отговора.

Аз също си го зададох,но питането ми се забави и вече бях приготвила първия хляб.
понеже не знаех колко е "останалото количество брашно", получи се недостатъчно и отдолу и отгоре хвана коричка, а вътре беше редичко.Пообърнах коричката и го допекох - бая временце отиде докато се получи желаната от вкуса продукция,ала имах трудност и с отлепването,защото Петър не е казал нищо и за дъното на тавичката. :)
Резултатът бе фантастичен.
9-годишната ми внучка каза,че прилича на пържени свински гърди /бекон/ по вид и по аромат.не си спомням дали го вкуси.
Може би бях прибавила розмарин понеже редовно го прибавям на питките и хлябовете си, а може би от уникалната медена закваска...
ето как хлябът от лимец може да задоволи всякакви предпочитания...неочаквано...

Петър

 • Изворчанин
 • Тукашен
 • *
 • Публикации: 1589
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #8 -: Август 06, 2015, 05:57:42 pm »
Да, добре е да се намаже тавичката с нещо, за да не залепва. Аз ползвам тавичка с керамично покритие, което въпреки, че не залепва, пак намазвам леко с дървено масло.

Спиро

 • Модератор
 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 1234
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #9 -: Август 06, 2015, 08:25:17 pm »
Аз намазвам с масло. Това имам под ръка. Знам, че може да се наръси и брашно, но не съм го пробвал.

Даринка, нормално е когато започваш да готвиш нещо да направиш всички възможни грешки. Иначе няма да се научиш. Поне при мен е така.  :-[

darinka

 • Постоянен
 • ****
 • Публикации: 309
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #10 -: Август 11, 2015, 03:16:48 pm »
въпреки галимациите,беше любовно-вкусно.
ще рече, имаше вяра,любов, надежда в правенето
и прошка в хапването!

Божията любов носи изобилния и пълен живот! Амин.

Astrolog

 • Тукашен
 • *****
 • Публикации: 1297
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #11 -: Август 23, 2015, 06:08:22 pm »

len

 • Наминаващ
 • **
 • Публикации: 52
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #12 -: Август 25, 2015, 01:25:29 am »
От една седмица експериментирам със соден хляб, защото още не съм се научила да правя квас.Та вчера се захванах пак. Сетих се, че имам лимец на зърна. Дъщеря ми ми беше дала нейния блендер, че моят изгоря, та беше ми казала, че е достатъчно мощен и може да мели зърна на брашно. Та сипах малко лимец и го смлях. Смесих около 200 гр лимецово брашно, малко царевично, малко сусамово и останалата част - 3 мерителни чаши - пълнозърнесто. Добавих брашното в смес от кисело мляко и вода - около 400 мл, добавих лъжичка сол, лъжичка захар, лъжичка и нещо сода за хляб, няколко супени лъжици олио, лъжица и нещо ябълков оцет с мед /от един пазар го купувам/ и всичко това в хлебопекарната на режим месене. Като се измеси за 20-тина минути го сложих във фурната на печката, печене на около 180 градуса за 40 мин - получи се невероятно вкусен хляб!

will

 • Постоянен
 • ****
 • Публикации: 304
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #13 -: Август 27, 2015, 07:40:18 pm »
Михаил като Господар на жътвата
контрастира със Самохвалството

Михаил е изобразен във житен сноп. Той държи нещо, служещо едновременно за сърп,
с който се жъне зърното и съд, в който е хлябът, плодът на жътвата.
Контрастира с: Жестът на арогантност и самохвалство от постигнатото.

will

 • Постоянен
 • ****
 • Публикации: 304
  • Профил
Re: Хляб от лимец
« Отговор #14 -: Септември 20, 2015, 02:25:59 pm »
По стечение на обстоятелствата, често ми се налага да оставя опита на заден план за да мога да вървя напред. Обикновено не виждам къде води това напред и с течение на времето се приучих да достигам до душевно настроение, вибриращо с нагласа за преживяване на успешен експеримент, т.е. крайната точка и цел не са ясно и разбираемо формулирани. В пътя, водач е душевното настроение.

Този подход го прехвърлих и в кухненския бокс – не се придържам стриктно към рецепти. Сега ще разкажа как правя малки сладки хлебчета, чието битово наименование е курабийки. Тези са с брашно от лимец.
В моите очи лимеца има странното свойство да прави хляба вкусен, независимо от останалите притурки.
Необходими, но незадължителни продукти:
Твърди:
-   Брашно от лимец пълнозърнесто – ½ кг с бакпулвер - ½ пакетче;
Течни:
-   Вода, пресен сок или сок от прясно сварен компот без подсладител – общо 200ml;
-   Олио – 50 ml;
Подсладители:
-   3 с.л. кафява захар;
-   2 с.л. мед от слънчоглед;
Подправки:
-   Канела;
-   Ванилия;
Игриви парченца 5/5/5мм:
-   Локум – 1 кутия;
-   Шоколад;
-   Ябълка;
Технология: Подсладителите се разтварят в течните /не в олиото разбира се/. По вкус, комбинации от всички останали продукти се разбъркват с брашното. /Ако вкусовите ми желания в момента са неопределени, внимавам да не пропусна брашно, сода и вода/. Съдът с течните изливам в съда с твърдите и разбърквам. Тестото го оформям като жълъдче с помощта на супена лъжица. Печенето протича при около 423 К за 25 минути.

Засищат, ухаят и радват окото.