Автор Тема: Относно кафето и шоколада  (Прочетена 1892 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мислещ (Оги)

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 2584
    • Профил
Относно кафето и шоколада
« -: Февруари 16, 2015, 12:54:32 pm »
Стопанина,

В GA_354 СЕДМА ЛЕКЦИЯ има нещо за теб.  :D

Представете си, господа, журналист, на когото се налага така много да мисли — в по-голямата си част без особена необходимост, — но все пак се налага толкова много да мисли, че човек просто не е в състояние да има толкова много мисли, пък и да са логични. Затова вие ще откриете, че журналистът или въобще човек, професионално пишещ, обича кафето, при това съвсем инстинктивно. Той седи в кафенето, пие кафета едно след друго и гризе писалката си, за да му дойде нещо достойно за написване. Гризането на писалката не му помага, но кафето му помага мислите да идват една след друга, защото той трябва да мисли последователно, да навързва една мисъл с друга.
« Последна редакция: Февруари 16, 2015, 04:32:35 pm от Стопанина »
"В свободата на душата, въ силата на духа, въ свѣтлината на ума и въ доброто на сърдцѣто седи смисълътъ на живота."
Учитѣля

Astrolog

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 1297
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2015, 03:29:27 pm »

Стопанина,

В GA_354 СЕДМА ЛЕКЦИЯ има нещо за теб.  :D
кафето и шоколада е дрога  :P (giggle)

Стопанина

  • Чистач
  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 3528
  • Вечно на Път...
    • Профил
    • От извора
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2015, 03:31:20 pm »
Цитат
кафето и шоколада е дрога  :P (giggle)

Пропусна да споменеш, че тук не става дума за фанатизъм...
„Важно е било и ще бъде винаги важно само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора.“ - Лев Толстой

Astrolog

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 1297
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2015, 03:38:25 pm »
Цитат
кафето и шоколада е дрога  :P (giggle)

Пропусна да споменеш, че тук не става дума за фанатизъм...
Пропуснах. Но да не се повтарям.
Надявам се да се разбира, че беше закачка, но както се казва "борбата е безмилостно жестока", не мори, но мъчи:) Ако се подкрепяме ще е по-лесно. 8) (yes)

Петър

  • Изворчанин
  • Тукашен
  • *
  • Публикации: 1440
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2015, 04:27:54 pm »
Единственото, което съм срещал за шоколада от Щайнер е във втория том на "Природни Основи на Хтраненето", непреведен на български. Там накратко се споменава, че действа положително при семейни събирания или нещо подобно.

Astrolog

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 1297
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2015, 06:23:24 pm »
Единственото, което съм срещал за шоколада от Щайнер е във втория том на "Природни Основи на Хтраненето", непреведен на български. Там накратко се споменава, че действа положително при семейни събирания или нещо подобно.

това което съм срещал е че внася еснафство. Но има и друго нещо -  в какаото, доколкото знам освен теобромин, който е основния алкалоид, се съдържа и кофеин - в по-малък процент отколкото кафето. А мисля че съм срещал, че специално за деца кафето не е подходящо, предполагам това има значение и при какаото. Може да имам предвид да потърся конкретния текст.

Петър

  • Изворчанин
  • Тукашен
  • *
  • Публикации: 1440
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #6 -: Февруари 16, 2015, 06:52:48 pm »
Да, именно, шоколадът (за пиене - за него е говорил Щайнер) прави физическата обвивка на човека, физическото тяло, по-подвижно в самото себе си. Поради тази причина пиенето на шоколад може да се препоръча при събирания от рода на рожденни дни, именни дни и други семейни празници. Това е от лекция включена в събрани съчинения 145.

nellih

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 915
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2015, 09:23:10 pm »
Основният проблем при кафето не е дали е вредно или полезно. Хората са различни и някой може да изпие и 16 кафета на ден и да не му действа, или цял живот да е пил и да не се е разболял.
Кафето има свойството да помага за концентрацията на мисълта, да освежава и събужда човека. То свързва по-висшите човешки същности по-здраво с физическото тяло. Затова и някои хора, не могат да спят, когато са пили кафе, астралното тяло не се отделя лесно. Пак е различно при различните хора.
Но става въпрос, че тези положителни въздействия, са предизвикани от субстанцията, а не от нашата воля. Една чужда сила прави това, което ние сами не можем да го направим и ако изцяло се откажем от собствената дейност, а прилагаме само субстанцията, то собствената дейност ще се атрофира.
От самият човек зависи как да използва определена субстанция, след като познава нейната същност.
Естествено е, че ние постепенно се развиваме и много от нашите качества са в процес на изграждане и в живота се налага да ползваме и помощ, протези. Не можем и в един живот да развием хармонично всички качества, затова сами избираме кое е за нас по-важно. Ако трябва да се явявам на изпити и не мога да се концентрирам, ако трябва да извърша някаква работа спешно и не мога със свои сили да преодолея сънливостта си, тогава ще пия кафе и ще съм благодарна, че го има. Макар и да познавам разрушителната му сила, аз ще направя компромис, защото в определен момент обикновеният човешки живот го изисква. Друг е въпросът, ако го ползвам само за удоволствие. Но и такова решение лежи в свободата на човека, а после си носим последиците. Въпросът е да се познава същността на нещата.

Agora

  • Постоянен
  • ****
  • Публикации: 257
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #8 -: Март 13, 2017, 06:54:03 pm »
Не успявам да разбера това масово дрогиране с кафе - на почти всеки ъгъл вендинг машина, всяка сутрин голяма част от хората пият кафе и повтарят обичая няколко пъти през деня...

Странно ми е и положителното мнение на Р. Щайнер за ползата от кафето в GA 145.

Аз за моите има-няма 30г. съм пила няколко пъти кафе. И за себе си мога да кажа, че не изпитвам никаква необходимост от такъв стимулант. Дори и в годините, когато съм ставала всяка сутрин в 5ч. Учудвам се на хората, които се вманиачават, че не могат сутрин без кафе. И все повече се убеждавам, че хората, с които се налагам да общувам ежедневно и са "запалени" кафеджии все повече не са истинските Те...
"Запазете правото си да мислите, защото дори да мислите погрешно е по-добре, отколкото да не мислите изобщо." - Хипатия

dragonn

  • Постоянен
  • ****
  • Публикации: 359
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #9 -: Март 13, 2017, 09:54:02 pm »
Кафето е готино. Действа стимулиращо на мозъка и го кара да работи на по големи обороти. Допреди 4-5 год. вместо кафе използвах за стимулация от 100-200 грама до литър ракия. Върши същата работа - изостря сетивата. Сега ракията съм я оставил заради шоколада (много е кофти махмурлука след това), и се наливам само с кафе и течен шоколад, тъй като работата ми изисква остър като бръснач ум. А работата ми е да безделнича. Много ми харесва и върви идеално с кафето.  :)   

Цитат
И все повече се убеждавам, че хората, с които се налагам да общувам ежедневно и са "запалени" кафеджии все повече не са истинските Те...
Напротив, те са си, няма как да избягаш от себе си. Просто понякога е по лесно да видиш и изпиташ какво не си, за да разбереш в последствие какво си. И това се практикува масово от всички хора. Проста психология на подсъзнателно ниво.

Agora

  • Постоянен
  • ****
  • Публикации: 257
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #10 -: Март 14, 2017, 12:02:19 am »
Цитат
"Кофеинът, съчетан със захарта, е най-популярният наркотик в света. Това е по силата на правилото, че колкото по-безобидна (най-вече по обществен статут) е една дрога, толкова е по-разпространена. Това много лесно може да се докаже, като се види световното разпространение на кофеиновите продукти – кафето, черният чай, шоколадът, кока-колата и други безалкохолни напитки, които го съдържат.
Кофеин съдържат и много лекарства – за лечение на простуда, енуреза, мигрена, за премахване на мускулното напрежение, контрол на телесното тегло, поддържане на състояние на бодрост. Човекът на модерната цивилизация употребява така масово кофеин, че можем да го определим като ХОМО КОФЕИНИКУС. Кофеинови продукти се консумират по всяко време и от всички възрасти, за разлика от другите два разпространени наркотика – алкохола и никотина. Приятният вкус и не винаги явните отрицателни последствия от употребата на кофеинови продукти ги правят желани от хората, дори когато те са се отказали от другите популярни дроги като цигарите и алкохола. Деградивните зависимости, които човек си създава, го тласкат към самоунищожение – физическо и психическо.

Кофеинът има сложно, многообразно, понякога непредвидимо влияние. Новите научни изследвания за въздействието на кофеина върху мозъка разкриват, че той е странен стимулатор – потиска химичните вещества в мозъка, вместо да предизвиква „освобождаване” на някакви химични съединения. Според изследователите, кофеинът действа поради това, че прилича на химичното вещество аденозин, което се отделя от нервните окончания и възпрепятства невроните да изработват електрически импулси. Кофеинът, маскиран като аденозин, се настанява в клетъчните рецептори, като измества аденозина и не му позволява да потиска активността на мозъчните клетки. По този начин те остават в състояние на възбуда.
Обикновено при приема на кофеин се наблюдава състояние, напомнящо хипоманиакалност: повишена активност, приповдигнато настроение, прилив на сили, бодрост, по-ярки възприятия, ускорена мисловна и асоциативна дейност. Той оказва пряко стимулиращо влияние върху миокарда, тонуса на кръвоносната система, повишава стомашната секреция и обмяната на веществата.
Повечето дотук описани стимулиращи въздействия на кофеина създават впечатлението, че той е полезно или най-малкото не толкова вредно вещество.
Редовната и системна употреба на кофеин обаче води до множество странични ефекти. За някои от тях се говори, но не се казва цялата истина, защото тя е скрита в научно-информационната мъгла спусната над планетата. Лутащи се в нея, обикновените консуматори трудно могат да се доверят на данните от научно-изследователската дейност на заинтересованата индустрия. Както казва Синтия Кроснън в „Омърсената истина”: „Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа. Фирмите веднага спират потока от средства, ако изследванията не са в синхрон с желаните от тях резултати.” Затова и информацията за възможните вредни последствия от кофеина се преплита с данни за полезността му. "

"Глобалната кофеинизация", Димитър Иванов

Отделно pH на кафето е 5, т.е. създава кисела среда в ораганизма, пречи на усвояването на важни минерали и извлича калция от костите...
"Запазете правото си да мислите, защото дори да мислите погрешно е по-добре, отколкото да не мислите изобщо." - Хипатия

Стопанина

  • Чистач
  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 3528
  • Вечно на Път...
    • Профил
    • От извора
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #11 -: Март 14, 2017, 02:31:59 am »
Щайнер не казва, че кафето е за всеки. Посочените ползи са трудно оспорими. Вредите - също. Той говори и за двете.
„Важно е било и ще бъде винаги важно само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора.“ - Лев Толстой

Faleg

  • Тукашен
  • *****
  • Публикации: 1176
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #12 -: Март 14, 2017, 11:30:20 am »
И за кафето, и за шоколада много важно е качеството на съставките.
Според мен хубаво кафе не може да се пие от машина на улицата,  в пластмасова чаша. А от кафе до кафе има огромна разлика. Сутрин, например, пия леко кафе в голяма чаша, а по-късно през деня- по-концентрирано с хубав каймак. Ако човек умее да чувства всяка промяна в организма си, сам може да прецени как и колко да приема от тази напитка.
Относно шоколада, в България традиционно се консумира млечен шоколад или шоколад с ядки, който е пълен със захар, да не говорим, че съставките в шоколада са почти менте.
Истинският шоколад е черният. Той е богат на магнезий и полифенол, препоръчва се особено на хора със сърдечно-съдови проблеми, способства за подобрението на паметта. Необходимо е да се вкусва от него само едно малко блокче на ден, което бавно се стопява на небцето. Шоколадът не е за наяждане, а за вкусване и наслаждение от вкуса. По същия начин всеки ден мога да изпитвам истинско удоволствие от вкусването на една ябълка, или една и повече ухаещи ягоди и т.нат. Човек трябва да се научи да се наслаждава на вкуса на нещата, с които се храни.

« Последна редакция: Март 19, 2017, 11:47:20 pm от Faleg »

danielz

  • Изворчанин
  • Странник
  • *
  • Публикации: 33
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #13 -: Март 19, 2017, 06:55:51 pm »
"Сега виждате, защо за нас съвсем не е лошо, – при известни обстоятелства, – по време на храна да изпием чаша черно кафе. Когато пием черно кафе, се получава така, че, – доколкото в растенията винаги има малки количества отрова – с помощта на черното кафе изхвърляме от астралното си тяло това, което води до разрушаване на тялото вследствие внедряването на етерното тяло в астралното. Да се пие черно кафе означава, всъщност, че всеки път когато ние, приемайки храна, вкарваме в тялото си нездраво начало, то отново се извежда навън, извежда се това, което намирайки се в храната е могло твърде силно да влезе в астралното тяло."
GA-352, Втора лекция

"Защо е така? Така е, защото в кафето има кофеин. Това е вещество, което съдържа много азот. Азот има и във въздуха. Ние го поемаме през цялото време. Ние вдишваме известно количество кислород и азот. Човек, който може да пресява мисловен пясък, има нужда от една такава енергия, която се съдържа в азота. От азота ние получаваме силата да пресяваме нашия мисловен пясък."
http://www.otizvora.com/2014/01/5968

len

  • Наминаващ
  • **
  • Публикации: 50
    • Профил
Re: Относно кафето и шоколада
« Отговор #14 -: Март 24, 2017, 09:31:19 pm »
Когато бях ученичка в гимназията, кафето не беше на мода, както е сега /това някъде в средата на 70те и нататък/. Като станах студентка кафето вече лека полека се превърна в предпочитана напитка, но общо взето много кафенета нямаше. През 80-те вече кафе се пиеше масово, купувахме кубински кафеварки/още си я пазя/, кафемелачки и кафе, разбира се. Никарагуанското беше най-доброто на пазара, но масово имаше виетнамско, което беше...който го е пил, знае. Бях голяма кафепийка :D Пиех по много кафета и по всяко време, и в 12 вечерта, което не ми пречеше да заспя след половин час. И през 2004 година една сутрин след като станах установих, че не ми се пие кафе! И оттогава не пия кафе. Просто, както обичам да казвам, изпила съм си кафето, което ми се полага. Абсолютно по същия начин отказах и месото. Един ден просто ми се отяде месото и оттогава не ям, вече 8 години. Та очевидно организмът си показва какво му е нужно, или ненужно. Поне при мен е така. Цигарите още не съм си ги изпушила...