Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Светльо - Януари 16, 2019, 02:33:57 pm »
Понякога цялата тази система от духовни влияния които описват Учителя и Щайнер ми се струва задушаваща.

Аз лично предпочитам лекциите на Рудолф Щайнер. От Учителя чета избрани текстове, които мога да ги разбирам благодарение на Антропософията. Ако не съм изградил някаква представа преди това от антропософията, не разбирам Учителя или се залъгвам, че разбирам. Това е валидно за 90% от случаите в които съм хванал да чета Беинса Дуно. Чета го много избирателно.

За сега много по-близо ми е антропософията. Това мога да заява с ръка на сърце, колкото и клиширано да звучи.
2
На раздумка / Re: За Беинса Дуно
« Последен пост от Стопанина - Януари 16, 2019, 10:23:32 am »
За правописните и пунктуационнит грешки съм склонен да си затворя очите, но стилът на писане е потресаващ.

И в двата цитата е пълно с фактологически грешки. В първия е абсолютизирана човешката свобода, което е луциферизъм от всякъде. Можеше да се балансира поне малко с разсъждения за кармата, която не позволява на човек да „рисува“ съвсем каквото си поиска.

Относно постройката и структурирането на космогонията: явно другарката не е чела окултните лекции, а само публичните проповеди, след което генерализира, отново в духа на Луцифер.

От началото на годината непрекъснато ми се дават нишани, че занапред трябва да обръщам по-сезиозно внимание и на Луцифер. Първо беше това със „суверенните граждани“ на Запад. После - статията на Дъглас Гейбриъл. А сега и това.

Ариман си е Ариман, важен и опасен е, но и Луцифер не трябва да се подценява.
3
На раздумка / Re: За Беинса Дуно
« Последен пост от Severen - Януари 16, 2019, 07:05:19 am »
Благодаря!
4
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Емо - Януари 16, 2019, 02:13:51 am »
Много оспамихме темата, но все пак:

@Светльо
Днес на работа цял ден си мислех за свободата и мисля, че разбрах каква глупост съм написъл по-рано.
Май на егото трябва да се противопостави някакво смирение, или нещо такова, но не ми се пише толкова дълго пък и не съм сигурен, че зная изцяло какво говоря, много тънка  тема.
Иначе разсъжденията ми харесват.

@Петре
Ми кучето е питомен вълк.
Пък сравнението с животни е ясно, просто качества. Христос как е наречен Агнеца?
5
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Петър - Януари 15, 2019, 09:17:44 pm »
"дивите вълци

са живи и здрави!"

Дивите вълци тогава из цяла Европа, а у нас и досега са безмилостно преследвани и унищожавани. Това в буквален смисъл, разбира се.  За останалото съм съгласен със Светльо.

Разбирам какво е искал да каже Каравелов, но нещо не му се получава сравнението. И има ли питомни вълци? И трябва ли човек да се сравнява въобще с животно, било то крава или вълк?6
На раздумка / Re: За Беинса Дуно
« Последен пост от Петър - Януари 15, 2019, 09:08:06 pm »
Поначало избягвам да чета неграмотно написани писания, особено оформени като книга, но все пак прегледах една от книгите - тази за космологията. Не видях някъде да се говори за Беинса Дуно. Тъй че, ако ще се обсъждат тези книги, по-добре би било темата да се казва "Книгите на Рангелова за учението на П. Дънов" или нещо подобно.

Според мен авторката си е изградила някаква представа за света и незнайно защо намесва Петър Дънов в  цялата тази работа. Уж да обори "Учението на П. Дънов", но без да разбира същността на това учение, макар книгата ѝ да е пълна с цитати от беседи, произхода му, както и личността на Петър Дънов. Извадил си е цитати, в които уж намира противоречия и се опитва да ги оборва, като някои от тях дори ги" оборва" с цитати от антропософския лекции на Рудолф Щайнер, например по въпроса за това що е светлина.

Поне си е написала нейното разбиране за нещата. Нямам намерение да го коментирам, само го помества тук, в случай че някой се заинтересува.

Цитат
 
За мен :
Бог е  - "Всичко, Което Е". Не изисква обожание, признание или боготворене. Не наказва за зло или добро. Не помага нито пречи на моя живот. Всеки Човек е МНОГОИЗМЕРНА СЪЩНОСТ И СЪЩЕСТВУВА ВЕЧНО И БЕЗкРАЙНО КАТО ТАКАВА. Всеки ЧОВЕК е СъТворец на своя живот и прави живота си така, както художника рисува една картина - избира от палитрата цветовете - енергиите и рисува със СВОЯТА РЪКА. Всеки Човек САМ избира какви ПРЕЖИВЯВАНИЯ да има В ТОВА 3D ИЗМЕРЕНИЕ /под контрола на лунните жители, но със негово съгласие/, КЪДЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЛИЗА С ИЗТРИТА ПАМЕТ. Изборите в живота си тук, прави на базата на своите вътрешни скрити убеждения. От тях той прави - РИСУВА живота си. ВсекИ живот е уникална картина. Никой не е отговорен за твоите шарки по картината, ТИ си този който си отговорен. Бог ти дава палитрата и четката,
 ТИ СИ ХУДОЖНИКА…
…. ТИ СИ СЪТВОРЕЦ НА ВСИЧКИ НИВА на реалността…НА ВСИЧКИ

Стр. 106-107

Правописът е както си е от книгата - повече прилича на коментар във форум или чат, а не на сериозна книга. Не знам как е с физиката, но излагането на мисли в правилна и четива форма явно не е от силните страни на авторката.

Няколко страници по-късно все пак има някаква обосновка на написаното:

Цитат
Май забравих да отговоря конкретно на въпроса, кое е новото в Космологията на П. Дънов ? – според мен, това са си базовите постулати на Религията, но украсени, като литературно - художествено, при това с контрадикции четиво. Има и казани Истини – но те са само загаднати…..не е дадена нито една стройна система от обяснения по нито един въпрос….в беседите, всичко е на парчета, разхвъляно и после учениците го събират и правят извадки в отделни книги – Принципи и закони и т.н. Ваша воля да си проучвате неговите беседи. От мен – толкова.

Стр. 114

Явно болката ѝ е липсата на "стройна система от обяснения". Донякъде разбирам, щеше да е по-лесно, но дали по-интересно... (да сложа и аз едно многоточие). Учението е път и според мен в основата си е да се научим на разумен обмен със силите на Природата. Това може да стане и с изграждането на на стройна система от обяснения, но това не е самоцел. Човек се опитва да си обясни това, което не разбира. Което разбира - не му трябват обяснения.
7
На раздумка / За Беинса Дуно
« Последен пост от Severen - Януари 15, 2019, 03:29:20 pm »
В spiralata.net са качени няколко книги с автор Ваня Рангелова. Качени са този месец.Някой от вас чел ли ги е? В мен предизвикват противоречиви чувства. Не съм последовател на Беинса Дуно,но не съм и толкова краен като нея.
8
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Светльо - Януари 15, 2019, 02:42:41 pm »
Свободата е нещо за което трябва да се борим и отстояваме в днешно време, но само като наши Духовни и образователни потребности. Да откриваме и развиваме талантите си, даденостите и опитностите които носим с нас от Духовния свят. За това трябва да се търси свободата тук, в Духовния и културен живот на хората. Наглед я има, но много тънко и рафинирано, та дори и понякога грубо - образованието на децата, тя се контролира от единната държава, т.е. Ариман. По този начин чрез раздухването на Луциферистичните способности у човека се развива силно егоизма, който след това под влиянието на Ариман в сопанската сфера прераства в съперничество, разделение, конкуренция, лъжи, измами и т.н.

Талантите и способностите, които носим със себе си от предишни наши инкарнации са луциферистични влияния, тъкмо поради това те трябва да се култивират и да не се допуска прерастването им в егоизъм, а точно в обратното - да се развиват чрез алтруистични подбуди. За това можем да търсим и свободата само тук, в Духовно образователната сфера на социалния организъм.

Не можем в този етап на нашето развитие да търсим свобода навсякъде.

В образованието на децата и Духовния живот на човека, като цяло трябва да се стремим да култивираме и насърчаваме у тях, чувство на сътрудничество, взаимопомощ, приятелство. Не оценки, състезания и първенства. Всичко това човек израствайки ще пренесе и в професията си и няма да има конкуренция и съперничество, а ще се трансформира в съвместна работа, помощ, сътрудничество. Би трябвало да се стремим към братство в стопанския живот.

Правилата които ще се определят за тази работа и живот в стопанския живот, ще се гарантират при прилагане от държавата, чиято дейност трябва да съблюдава единствено правовата сфера.

Това всичко би трябвало да доведе до изграждане на нов социален организъм, според епохата и степента на Съзнание в което се намираме днес, като човешки същества.

Това е моето виждане и мирогледа който се стремя да отстоявам, най-общо казано.
9
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Емо - Януари 15, 2019, 02:15:55 pm »
Изобщо не си досадил, много ми харесват разсъжденията. Но как да намерим и изградим един свободен Аз, без егоизъм? Понякога цялата тази система от духовни влияния които описват Учителя и Щайнер ми се струва задушаваща.
Имаме свободен избор... безброй погрешни свободни избори и един верен, за който трябва някакво ниво от светец нагоре.
Цитат
Обаче илюзорното чувство за свобода, породено от Луцифер, винаги води до среща с Ариман, който оковава още по-силно.
Познато ми е вече това, бидейки прост бачкатор, сега свиквам да обичам килийката си, докато мога да си позволя да закупя малко илюзорна свобода после. И така колелото се завъртна отново и отново :)

А относно паралела в днешно време, ми то си е същото, някои аспекти по-добре, някои по-лошо.
Но с тази разлика, че преди е имало крави и вълци що годе пропорционало, а сега има масово само крави и са останали няколко вълка дето държат всичко.
10
На раздумка / Re: Стихотворения
« Последен пост от Светльо - Януари 15, 2019, 12:55:37 pm »
Разбирам напълно Емо. Но според мен това чувство за свобода е породено от луциферистично влияние, бунтарство, непокорство, което е чист егоизъм. Нека не звуча укорно, аз самият също съм изпадал в подобни ситуации. Обаче илюзорното чувство за свобода, породено от Луцифер, винаги води до среща с Ариман, който оковава още по-силно.

За да не звуча чисто теоретично можем да направим паралел към онова време и да проследим събитията от тогава.
Любен Каравелов и тогавашните борци за свобода и национално единение, действаха по точно този почин. Макар и да са описани в учебниците по история като борци за национално освобождение. С много малки изключения, може би само Левски, Раковски, Захари Стоянов, ще пропусна някого, са искали просвета за хората и път към истинската Свобода. Голяма част от т.н. борци след това стават и поробители на своя си народ. Реално след възстанията през 1876 та година и преди това редица борби който са водени с поробителя - Османската империя, доведоха до поредната Руско-Турска война и мнимо освобождение. След това война след война, две национални катастрофи и болшевизъм - та до днес. Реално просвещение почти няма всред народа. Въпреки това, че Учителя дойде сред българския народ, говори и си замина малко преди да дойдат болшевиките.

Днес картината се повтаря, тотален отказ да се учим и бой в гърдите - България над всичко, цигани които мачкат българи, българи които мачкат българи, българи които са бетер цигани и прочее - да не ги описвам всичките типажи, то е и невъзможно. Душа дава ама не своята, а ана народа. Все гордо вдигнати глави и все безпътица. Важи за човешкия род, като цяло не сме само ние.

Спирам, че и без това не е по темата. Извинявам се ако съм досадил.
Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10