Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Духовни учения и религия / Re: Сбъднати пророчества
« Последен пост от Telemag - Ноември 14, 2018, 04:26:51 pm »
Предсказанието за чипирането, ще се случи в Европа - https://novini.bg/sviat/eu/509994

От следващата година очаквам и рекламиране на чипирането.
2
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Стопанина - Ноември 13, 2018, 09:48:47 pm »
Петьо, шведката е била вече достатъчно голяма, за да чете и да се впечатлява от истории. Може да е научила биографични данни за А.Ф. от вестниците и дори от телевизията, която вече е съществувала по нейно време. Възможно е и да не си дава сметка за това.

Дълги години бях напълно убеден, че съм живял по време на обсадата на Ленинград. И че съм умрял като малко дете по това време. Случаят е описан и в ПКС. Когато нашите прочетоха книгата ми, ми разказаха нещо, което не помня. Докато живеехме в Санкт Петербург съм слушал истории за това руско дете и как през обсадата местните са оцелявали и с канибализъм. Много съм се разстройвал от тези истории. И явно съм се „слял“ с тях, като съм се убедил, че съм живял по това време и съм бил въпросното русначе.

Има си обяснение. Азът на децата е още много слаб, заради което се сливат по-лесно в единство с останалите хора и техните истории. Има много такива документирани случаи и сред общностите в Турция, които вярват в прераждането. Често деца се впечатляват от някое убийство, което се обсъжда с години след раждането им. И се обявяват за преродените жертви. Има случаи и когато децата посочват някой, който им се струва за вероятен извършител на убийството.

Тези случаи отново са на предполагаеми прераждания след 2, 3, 5 до 10 години. Напълно нереалистични от антропософска гледна точка. Но са много убедителни за онези, които искат(!) да вярват, особено ако детето „нареди пъзела“, като посочи „убиеца“ си и обществото получи чувство за възмездие.

От същия калибър е и вярата, че Далай Лама се преражда в някое момче броени мигове или дни след смъртта на предишния Далай Лама. Това е типичен пример за покваряването на доктрината за прераждането в източния свят.
3
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Петър - Ноември 13, 2018, 09:28:36 pm »
 Faleg, щеше да е добре да направиш кратко обобщение на френските статии на български. Виждам, че в първата се дава и някакъв хороскоп.

Така бихме могли да добие по-ясна представа защо Барбро се смята следващо въплъщение на Ане Франк.

Интересно е, наистина да се разгледа този въпрос по-подробно. Възможно ли е момиче, починало на 16 години да се въплъти само девет години по-късно? Ако е възможно - как така и защо? Какво ни казва антропософията?

Ако не е възможно - как така едно малко дете може да има "чужди" спомени от отмина живот на друга душа?

И друго - възможно ли е след регресия някой да си "спомни" (или получи податки) за свой предишен живот, който е приключил едва десет години преди това, и то след примерно цели 80 години на земята?
Как би могло да се обясни нещо такова?

Мисля, че тези въпроси са по-съществени от това кой се смята за антропософ и тем подобни.
4
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Стопанина - Ноември 13, 2018, 09:22:58 pm »
Цитат
Р.Щайнер не може да обхване всички случаи в прераждането на човека и тяхната специфика.

Напротив, някои неща са универсални. Например животът след смъртта е твърдо детерминиран. Не случайно ти обърнах внимание, че престоят в Кама Лока е една трета от последния земен живот. С случая на Ан Франк сметката е следната:

1. Тя е живяла 15 години.

2. Следователно е престояла в Кама Лока не по-малко от 5 години.

3. Трябва да добавим и приблизително една година от затачието ѝ и бременността на майка ѝ.

Значи, от тези 10-ина години между двете предполагаеми инкарнации остават 4 земни години за всичко останало, което е детерминирано за престоя в духовния свят.

Цитат
За мен нейната история е напълно достоверна.

Това само показва, че не те бива със сметките.

За мен историята с прераждането ѝ е напълно недостоверна. Защото изваждам 6 от 10 и сметката ама изобщо не излиза.

И преди всичко: никъде Щайнер не е давал дори един единствен пример за реинкарнация след 10 години, а не е като да е спестявал какви ли не примери за прераждане. За мен е шок, че някой дори може да си го помисли, след като антропософията казва: повечето и обикновените хора нямат интерес да се реинкарнират скоро, защото трябва да минат поне 200-300 години, за да се промени достатъчно светът.

Цитат
Случаят с шведката е известен сред антропософите. Пиеса по нейната автобиографична книга е изнесена в антропософския театър в Щутгарт.

Ако и останалите антропософи на запад се връзват на историята ѝ, това ни насочва към вчерашната дискусия относно предполагаемите възможности на западния човек да мисли самостоятелно и критично. Мисля, че с откровенията и откритията си в тази дискусия даде аргументи за тези, които не бяхме съгласни с твоите наблюдения.

Цитат
Относно 100-те години имах предвид прераждането не на посветените и Бодхисатвите, а на обикновените хора.

Не съм говорил за бодисатви. Аз също имах предвид определени (а не обикновени!) хора. В рамките на едно 100-летие (а не десет години!) се прераждат хора, свързани с антропософското движение.

Цитат
А в 350-те тома на Р.Щ. много неща остават за четящите теория.

Говори за себе си. Вижда се колко четеш и колко по-малко разбираш от прочетеното. Само в три поста успя да вкараш поне три собствени измислици и да ги припишеш на „теорията“.

Цитат
Tи нямаш още 41-а години, нали ? Не би трябвало да се изживяваш на голям антропософ, даже и да се наричаш такъв (това го пише в лекциите за езотеричното християнство).

Представа си нямаш за какъв се възприемам. А в тези лекции пише нещо различно за възрастта 41-42, което отново изопачаваш заради неразбирането си и защото така ти е угодно.

Цитат
За твое сведение, аз въобще не се слагам в кюпа на антропософите.

И не би трябвало!

Цитат
С тази история приключвам!!

Ой, фръц! За кой ли път...

Защото е най-лесно. Много по-трудно е да кажеш: „Наистина, не мога да бъда сигурна, че е преродена в такъв кратък срок, но и без тази история жената е интересна като личност и творец.“
5
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Faleg - Ноември 13, 2018, 08:48:32 pm »
Антропософията не е рецептурник и удобна рамка, в която следва да вмъкнеш всеки конкретен живот като по учебник. Р.Щайнер не може да обхване всички случаи в прераждането на човека и тяхната специфика.
Относно 100-те години имах предвид прераждането не на посветените и Бодхисатвите, а на обикновените хора.
Случаят с шведката е известен сред антропософите. Пиеса по нейната автобиографична книга е изнесена в антропософския театър в Щутгарт. За мен нейната история е напълно достоверна.

Теория е всичко онова, което не е преминало през опита и преживяването. А в 350-те тома на Р.Щ. много неща остават за четящите теория. Например това твърдение: Приблизително 2160 години е времето, нужно за извършването на една мъжка и на една женска инкарнация - с други думи, за двата аспекта, под които човешкото същество събира всички опитности на една епоха... /GA-92, стр. 44/

Tи нямаш още 41-а години, нали ? Не би трябвало да се изживяваш на голям антропософ, даже и да се наричаш такъв (това го пише в лекциите за езотеричното християнство).
За твое сведение, аз въобще не се слагам в кюпа на антропософите.

С тази история приключвам!!
6
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Стопанина - Ноември 13, 2018, 03:42:33 pm »
Цитат
на всеки 100 години, въпреки антропософската теория, че това е невъзможно

Антропософската „теория“ не само не отрича реинкарнации през 100 години, но дори е „теорията“, от която го знаем! Пак оттам знаем и какви точно души могат да се прераждат горе-долу на всеки 100 години, като обсъжданата авторка никак не се вписва в профила.

Правилно ли разбирам, че за теб няма разлика между прераждане след 10 (десет) години и прераждане след 100 (сто) години?

И откога антропософията за теб се превърна в „теория“?

Цитат
така са възможни и подобни изключения в прераждането на души, претърпели големи страдания като деца в предишното прераждане.

Това от коя „теория“ си го научила? Защото антропософията изобщо не казва това, а доколкото допуска супер редки изключения, уточнява, че „страданията като деца“ всъщност са смърт в детска или юношеска възраст. Като и тогава не се говори за има-няма 10 години. Така че и по този критерий шведката никак не се вписва в профила.
7
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Faleg - Ноември 13, 2018, 03:06:47 pm »
Както е възможно прераждането на всеки 100 години, въпреки антропософската теория, че това е невъзможно, така са възможни и подобни изключения в прераждането на души, претърпели големи страдания като деца в предишното прераждане.
8
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Стопанина - Ноември 13, 2018, 02:44:23 pm »
Цитат
писателка, родена през 1954 год. Още на 3- годишна възраст тя има спомени за предишния си живот като Анна Франк /Анна Франк умира в концентрационен лагер през 1945/.

Малко повече критичност никога не е излишна. Ако знаем от антропософията пътя на душата след смъртта, може ли някой да се прероди има-няма 10 години след пришния си земен живот? Само престоят в Кама Лока е с продължителност приблиз. една трета от продължителността на предишната инкарнация... Ами после престоят в сферите на Венера и Меркурий? Ами после чакането на новата съдба в Слънцето? Ами после обратния път?
9
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Faleg - Ноември 13, 2018, 01:57:33 pm »
Представям ви Барбро Карлен- шведска писателка, родена през 1954 год. Още на 3- годишна възраст тя има спомени за предишния си живот като Анна Франк /Анна Франк умира в концентрационен лагер през 1945/. На 12-годишна възраст Барбро Карлен изразява в стихове преживяванията си на етерния Христос. Доколкото знам, такива преживявания са изразявали в писмена форма и други шведи през 60-те години на XX век.
Тук предлагам два материала на френски за Барбро Карлен, но такива има доста в интернета на английски.

https://astraum.wordpress.com/articles-2/anne-frankbarbro-karlen-theme-compare-dune-reincarnation/
http://laveritesurlebonheur.com/index.php/une-vie-c-est-trop-peu-vous-voulez-dire-reincarne/troisieme-exemple-la-reincarnation-d-anne-frank

10
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« Последен пост от Faleg - Ноември 13, 2018, 01:55:05 pm »
И предишни и следващи.

Не съм чела указания за това в антропософските лекции, но интуицията ми ме отвежда към Св. Августин. Ботичели например, много често го изобразява.

Междувременно попаднах на твърдения на Т. Майер, че Св. Августин и Леонардо да Винчи са били следващите прераждания на Юда, но дали това са сведения идващи от Р. Щайнер, не е ясно...
Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10