Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Петър

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 99
1
На раздумка / Re: Слово в образи
« -: Юли 16, 2018, 10:11:38 pm »
Тия дни небето предоставя много интересни фигури чрез облаците, които само след минути се менят. Успях да уловя два такива и ги споделям тук:

1. Лъв срещу Дракон - събота вечер след залез над Родопа, посока летен заник (северозапад), Лъвът от югоизток срещи изскачащия като от нищото дракон (от североизток).

2. Мече и заек - днес следобед над Варненския залив. Мечето летнало с вдигната глава, гледа на запад. Зад него зайчето, седнало, и то гледа в същата посока.

Разбира се, на живо образите са много по-ясни и истински.

2
Вероятно става въпрос за тази. От Четене може да се изтегли цялата.

3
А Щайнер изрично ли казва да се яде само мляко, без нищо друго? Моите спомени от лекциите са малко по-други.

Междувпрочем, като стана дума за млякото и меда, и последния като храна за възрастни действаща като млякото при децата, Щайнер добавя, че ако към 30-тата си година, човек е толкова изтощен, че не може да усвоява добре и меда, той първо трябва да се лекува със силиций - прави връзка между шестоъгълната форма на килийките на пчелните пити и тази на силициевите кристали.

Давам само някои насоки. Хубаво е преди да правиш опити да проучиш нещата добре. И по възможност да слушаш и интуицията си за това, кое е най доброто за теб.


4
1.
Цитат
От години съм на вегетарианска диета, но здравето е кофти,

2.
Цитат
Искам да мога да помагам на другите,

Карай по ред на номерата. Как ще лекуваш на другите, когато собственото ти здраве не е в ред?

Сещам се за Петър Димков. На 40-годишна възраст той първо е излекувал себе си, после най-близките си, и едва в последствие ства всенароден лечител. При това самият тоя, до колкото ми е известно не е консумирал много мляко. В рецептите си дава често киселото мляко като лека храна за вечеря, с една-две филии черен хляб.

Храната е само еди  от аспектите. Душевната нагласа, мислите, чувствата, действията - всичко това е взаимосвързано. Правилното дишане и физоческата дейност оказват много голямо вуздействие върху храненето. Също и средата, в която живее човек. Пържените картофи по вид са вегетарианска храна. Шоколадът и той. И вафлите също. И тортите и пастите и те. И баницата е вегетарианска храна. И кебапчетата и кюфтетата от соя също се вегетариански. Предполагам, че и повечето кренвирши на пазара са. По вид и форма - все вегетариански. Въпросът е, дали и по съдържание са такива. И дали, например, човек, който се храни с вегетарианска уж храна, а все си приготвя кюфтета от нещо си без месо, или пържоли от соя, или нещо такова е вегетарианец в пълния смисъл на думата. А какво остава за месоядни мисли и чувства? По Учителя - постигането на пълно вегетарианство е въпрос на векове.

Специално за млякото, по мои спомени Щайнер говори за това, че месната храна свързва човека много силно с физическия свят, със земното. Докато расрителната храна обратно - с Духовния свят. А за да остане здраво стъпил на земят и същевременно да се развива духовно, добре е за човек да консумира и мляко и млечни продкти. Като при консумирането на мляко може да се развият лечителски способности. Той разглежда въпроса и в една от лекциите, където говори и за меда. Той казва - това, което млякото за децата - това е меда за възрастните.

Наистина, човек трябва да определи сам каква е най-благоприятната храна за него. Като си състави определени критерии и се самонаблюдава. И да е наясно, че в едни случаи една храна може да е много на място, но при други обстоятелства може и да причини повече вреда. Насоки има много, готови рецепти - всекиму според случая, потребностите и възможностите.

5
На раздумка / Re: Музикални поздрави
« -: Юни 29, 2018, 02:15:16 pm »
Благодаря, FalEg!

Поздрави на всички именници и именнички днес!

6
Хм, случайно или не, точно вчера попаднах на тази статия за един поразителен за времето си, а вероятно и досега, младежки дом в... село Кортен, Новозагорско.

Сега дори видях, че в статията се споменава Корвюзие, а вчера не бях обърнал внимание.

7
Интерсно, къде могат да се видят други снимки на сгради, построени въз основа на тези принципи на Льо Корбюзие? Ще е хубаво да се видят повече негови творби.

Струва ми се, че тази църква не следва (всички) тези принципи. което пък може да е обусловено и от спецификата на самата сграда и нейното предназначение. На мен лично твърде малко ми допада, като изключим дървения покрив. Като цяло стоманобетона за мен е един от най-противните строителни материали. Възможно е това отчасти да се дължи на предимно ниското качество на стоманобетонните конструкции тук в България, както и вероятно тяхното предназначение по времето на т. нар. Социализъм.

В Холандия, например, съм виждал много по-добри изпълнения, които при разумно съчетание с дърво и стъкло (и достатъчно зеленина) са напрово приятна. Затова ми се иска да видя и повече произведения на Льо Корбюзие.

8
По света... / Re: Началото на края
« -: Юни 07, 2018, 10:38:04 pm »
Чудех се къде да го сложа и реших тук, макар че това е по-скоро "началото на новото начало"

Земетресения и вулканични изригвания с потоци от лава създават нова земя на Хаваите:

https://youtu.be/-swZB45oNYw

9
Цитат
Някои хора с дар слово пишат статии и обвиняват самата Антропософия, без да правят разграничението между самата Антропософия, самата антропософска медицина, самата Валдорфска педагогика и прилагането им от отделни хора, или групи от хора. Обвинява се самата Антропософия и така се унищожават импулси в незапознати досега с нея хора, да се запознаят с нея, с това, което представлява нейната същност, което е смисълът на живота за нашата епоха. 

Мисля, че поне тук във форума, а и на сайта "От Извора", повечето от пишещите коментират именно приложението на тези неща от отделни хора и от групи хора. Понякога отстрани се виждат доста повече неща, отколкото когато си в чашата. Да, ако човек не влезе в чашата, може и да не знае, че водата в нея е мокра. При все има и хора, които няма нужда да влизат във водата, за да разберат, че е мокра.

Като, разбира се, тук има разисквания и върху същността на понятията. Смятам, че всеки го прави според разбирането си и напредъка си. И ако някой се изказва отрицателно за нещо или за някого, това не бива да се приема веднага като осъждане.

Един човек може да си е изградил сетива, с които да разбере, че водата в една чаша е горчива или пък е застояла и негодна за пиене. Друг, обаче, трябва първо да я опита. Трети пък може и да обича да пие горчива вода. В крайна сметка всеки ще си изпие чашата, която му е дадена.

10
И понеже един от основните въпроси беше за отбраната, ето един юой отговор на въпроса от кого да се отбраняваме:

Мисля, че в днешно време трябва да се отбраняваме най-вече от невежеството, заблудите и страховете, както външни.,така и (най-вече) вътрешни. И да се пазим от хора, които малко или повече съзнателно ги разпространяват. И да се стремим към Истината, да се учим (подразбира се и прилагане) и да помагаме на тези, поели по същия път.

11
Тео, казваш, че не го разбираш така - вероятно съм се изразил твърде кратко и е останало малко неясно. А вложих смисъла именно за който говори и Щайнер.

Има и друго. Това, че някой има за нещо довод "за", това не го прави автоматично довод "за". Трябва да се вземат пред вид много обстоятелства. Един далтонист може да си има много силен довод "за" да премине на червен светофар, но ако ние приемем този довод "за" като правилен, може и да е последното нещо, което правим на този свят.

Подобно и ваксините, това че някои учени имат много силни доводи "за" не значи автоматично, че тези доводи са правилни. Обратното също важи.

Цитат
Затова и Щайнер никъде твърдо не казва "За" или "Против" ваксините.а

Щайнер може да не, но Учителя според мен е доста твърд в това отношение.

Цитат
в случая на едрата шарка, [Щайнер] казва, че "трябва" да се ваксинира и че последиците от ваксините могат да бъдат предотвратени с Антропософско обучение/Валдорфска педагогика.

И тук пак трябва да се имат предвид много обстоятелства. Това е казано преди 100 при други условия и други съставки на ваксините. Забележи и думичката "могат". Колко хора в понастоящем имат достъп до Антропософско обучение (да, за туй може да е достатъчна и една книга в даден случай) или до Валдорфска педагогика (и колко Валдорвска изобщо ще е тя)?
 
Цитат
В конкретния случай с ваксините, мисля, че ще е еднакво пагубно ако се каже, че те са абсолютни вредни за всички (това е генерализация) и се премахнат със забрана или както и да се налагат със закон и да се правят задължителни. Това трябва да се остави на хората и тяхната свободна воля. Самият факт, че в момента има толкова много доводи "Против" и че се говори за това, не само по медии, но и в научните среди, както и че има много доводи "За" - за мен това е кулминация на Антропософията. Залитането във всяка една крайност е пагубно.

Кулминация на Антропософията би било учените и лекарите открито да излязат и да кажат за вредите и ползите от ваксините, както и за скритите цели в сегашното им прилагане. И тогава будни и оформени възрастни човешки личности свободно да могат да вземат решение. Въпросът е, колко такива личности има сега, че да могат да вземат такова решение. Колко добре са подготвени тези хора от образователната (Антропософска - защото говорим за Антропософия) система? И дали въобще, ако имаше истинско развитие на Антропософията във всички области на обществения живот изобщо щяха да се водят такива разисквания по такъв начин? Не казвам, че няма развитие на Антропософията, но според мен то често е откъслечно (поне у нас) и/ли криво разбрано (включително и Германия). С това не казвам, че аз право я разбирам и/ли прилагам. Случва се да открия, че съм бил на погрешна следа и да почвам отначало по определени въпроси. А колко още предстои...

Будност, търпение, искреност се изисква. Много се възхищавам на неподправените искреност, честност и добронамереност към читателя, които струят яот книгите, написани от др Рудолф Щайнер.

В по-горно мнение беше споменал за био-динамичното земеделие. Това е много повече от препарати и посевен календар. Според мен това е един курс, който тепърва трябва да се разбира и прилага, особено у нас (без да изключвам и Германските страни).

Същото важи според мен и за Антропософията като цяло. И за учението изнесено ни тук от Беинсá Дунó.

В това отношение за никаква кулмимация още не може да става дума. Това, че в някое си училище се прилага един или друг Валдорфски метод (заедно с вероятно още десетки други, противоречащи нему) без цялостно разбиране за човека или Антропософията, или хайде нека да е поне - виждане, от страна на учители и родители, не говори още за кулминация. Или пък "Слънчева педагогика" следваща програмата на МОН и требующа хиляди левове от родителите нс година.

Разбира се, много е хубаво, че ги има тези импулси, че се забелязват и увеличават (а как да е иначе след като и противните им също го правят). И дай Боже, искрено се моля, един ден да се стигне до такава кулмимация, сред по-малък или по-голям кръг от общности!

12
Последното го разбирам така, че едно нещо има една тежест, когато гледаме само "за", друга - когато е "против", истинното тегло се получава и от двете, без то да е просто техен сбор.

13
Цитат
Търсенето на истината е второстепенно. Ако е въобще от някаква степен

За кого?

Цитат
Истината не може да ни отклони в грешна посока.

Ами като не се търси? Когато товя търсене е второстепенно или изобщо отсъства? Дали тогава не отсъства и посока, пък било то и грешна?

Цитат
"Конструкцията на нашата сграда е перфектна, а материалите й са качествени. Това, че покривът е протекъл тук-там, че по стълбището спят клошари и че в мазето има плъх, не е повод, да викаме булдозер."

Ами ако не е така? Ако оносновите изначално са гнили, а материалите долнокачествени? Ако беше обратното дали щяйа да влизат мишки, да има клошари и да тече от покрива? Хубавото е, че такава къща може да падне и без да се вика тежка техника.

14
Цитат
шестата раса, която ще бъде строго контролирана и изпълняваща Божията воля не по собствено желание

Източник за това твърдение? Или е собствено умозрение?

15
Тези данни да отпреди 4 години. Не ми е известно какво се случва там сега и дали изобщо. Много е тихо по въпроса оттогава.

Иначе местността е много хубава. Последно минавах оттам преди две години. Поне от пътя куполни къщи не се виждат. Вероятно са (били?) някъде по-навътре.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 99