Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Петър

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 100
1
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 16, 2018, 10:20:05 pm »
Междувременно, на около километър за стотина години ето докъде ги е докарала "еволюцията".

Композицията е отпреди 10-ина години.

2
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 16, 2018, 10:09:40 pm »
Теб може и да не те кара, но книжарите в Ница явно имат собствено мнение по въпроса.

***

Друго интересно, днес попаднах на къща от XIX век, строена от ложата на свободните зидари в Амстердам.

Символиката е интересна.

3
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 10, 2018, 11:54:43 pm »
Възможно е. Просто и трите книги бяха в отдела с детска литература и всички книги наоколо бяха детски. Иначе едва ли щях да им обърна толкова внимание.

Другото, което ми направи впечатление е, че имаше много, наистина много детски книги и най-различни. Огромен избор! Сигурно половината магазин беше с такива. А може просто на такъв да съм попаднал.

4
Духовни учения и религия / Re: Vesica Piscis
« -: Септември 10, 2018, 09:17:01 pm »
Мозайка (съвременна сравнително) в един парк на Лазурния бряг.

5
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 10, 2018, 08:22:32 pm »
В отдела за детски книжки в една френска книжарница, измежду стотиците по-малко или повече интересни книжки, се намираха и тези, при това на видно място. Не ми се струва, че точно това е Европа, която искам да видя.


7
Триодос е поначало холандска банка, която има клонове във Белгия, Великобритания, Германия и Испания. Седалището и е в холандския град Зайст. Същият, в който се намира и седалището на холандското антропософско дружество, чиято банкова сметка е в същата банка. Друга връзка на пръв поглед не се вижда. Нито дейностите на банката, нито някой от членовете на изпълнителния ѝ или надзорния ѝ съвет могат да се свържат по някакъв начин с Антропософията. Поне не и пряко от достъпната информация.
Иначе на сайта на банката може да се прочете подробно за мисията, структурата и дейностите ѝ. Има интересни неща.

8
... у нас / Re: Интересни Инициативи
« -: Август 16, 2018, 09:53:55 pm »
Тъй като идеята на събора е по-обширна тази година, помествам връзка към мнението ми в темата за дърводелство и тук:

Втори български дърводелски и занаятчийски събор 2018

9
Здравейте!

Тази въпрос е подходяща и за темата "Интересни инициативи", и все пак поради наличието на отделна тема за дрводелство помествам информацията тук.

Тази година се предвижда организирането на Първия български дърводелски събор. Повече може да прочете тук.

А вече е обявена и предвартелната програма за събора и примерни дати.

След две седмици е второто издание на събора, като тази година тематиката се разширява и към други занаяти, като участието и посещението отново са свободни:

Втори български дърводелски и занаятчийски събор 2018


А тук може да прочетете и за мотивацията на основния организатор:

Дърводелски и занаятчийски събор 2018. Мотивация.

Познавам човека. Може и да е далеч от Антропософията като цяло (не знам дали въобще е чувал), то идеята за братство в стопанския живот и обединяване на занаятчиите му е присърце и вече поредна година прави много в тази насока. Дай Боже повече такива хора и инициативи!

10
Лични бележки, които могат да си разменят регистрирани потребители. Съобщенията се получават и като и-мейл в пощенската кутия, с която потребителят се е регистрирал. Може да се разгледат от менюто горе “Моите съобщения", намиращо се между "Личен профил" и "Потребители".

11
Разбирам ли правилно?
Аз с удоволствие ще изтрия мои постове, но тогава ще останат висящи отговорите от другите съфорумци.

Ставаше въпрос за триене на лични съобщения, а не мнения във форума.

12
На раздумка / Re: Слово в образи
« -: Юли 16, 2018, 10:11:38 pm »
Тия дни небето предоставя много интересни фигури чрез облаците, които само след минути се менят. Успях да уловя два такива и ги споделям тук:

1. Лъв срещу Дракон - събота вечер след залез над Родопа, посока летен заник (северозапад), Лъвът от югоизток срещи изскачащия като от нищото дракон (от североизток).

2. Мече и заек - днес следобед над Варненския залив. Мечето летнало с вдигната глава, гледа на запад. Зад него зайчето, седнало, и то гледа в същата посока.

Разбира се, на живо образите са много по-ясни и истински.

13
Вероятно става въпрос за тази. От Четене може да се изтегли цялата.

14
А Щайнер изрично ли казва да се яде само мляко, без нищо друго? Моите спомени от лекциите са малко по-други.

Междувпрочем, като стана дума за млякото и меда, и последния като храна за възрастни действаща като млякото при децата, Щайнер добавя, че ако към 30-тата си година, човек е толкова изтощен, че не може да усвоява добре и меда, той първо трябва да се лекува със силиций - прави връзка между шестоъгълната форма на килийките на пчелните пити и тази на силициевите кристали.

Давам само някои насоки. Хубаво е преди да правиш опити да проучиш нещата добре. И по възможност да слушаш и интуицията си за това, кое е най доброто за теб.


15
1.
Цитат
От години съм на вегетарианска диета, но здравето е кофти,

2.
Цитат
Искам да мога да помагам на другите,

Карай по ред на номерата. Как ще лекуваш на другите, когато собственото ти здраве не е в ред?

Сещам се за Петър Димков. На 40-годишна възраст той първо е излекувал себе си, после най-близките си, и едва в последствие ства всенароден лечител. При това самият тоя, до колкото ми е известно не е консумирал много мляко. В рецептите си дава често киселото мляко като лека храна за вечеря, с една-две филии черен хляб.

Храната е само еди  от аспектите. Душевната нагласа, мислите, чувствата, действията - всичко това е взаимосвързано. Правилното дишане и физоческата дейност оказват много голямо вуздействие върху храненето. Също и средата, в която живее човек. Пържените картофи по вид са вегетарианска храна. Шоколадът и той. И вафлите също. И тортите и пастите и те. И баницата е вегетарианска храна. И кебапчетата и кюфтетата от соя също се вегетариански. Предполагам, че и повечето кренвирши на пазара са. По вид и форма - все вегетариански. Въпросът е, дали и по съдържание са такива. И дали, например, човек, който се храни с вегетарианска уж храна, а все си приготвя кюфтета от нещо си без месо, или пържоли от соя, или нещо такова е вегетарианец в пълния смисъл на думата. А какво остава за месоядни мисли и чувства? По Учителя - постигането на пълно вегетарианство е въпрос на векове.

Специално за млякото, по мои спомени Щайнер говори за това, че месната храна свързва човека много силно с физическия свят, със земното. Докато расрителната храна обратно - с Духовния свят. А за да остане здраво стъпил на земят и същевременно да се развива духовно, добре е за човек да консумира и мляко и млечни продкти. Като при консумирането на мляко може да се развият лечителски способности. Той разглежда въпроса и в една от лекциите, където говори и за меда. Той казва - това, което млякото за децата - това е меда за възрастните.

Наистина, човек трябва да определи сам каква е най-благоприятната храна за него. Като си състави определени критерии и се самонаблюдава. И да е наясно, че в едни случаи една храна може да е много на място, но при други обстоятелства може и да причини повече вреда. Насоки има много, готови рецепти - всекиму според случая, потребностите и възможностите.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 100