Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Петър

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 100
1
Духовни учения и религия / Re: Карма и Съдба
« -: Ноември 13, 2018, 09:28:36 pm »
 Faleg, щеше да е добре да направиш кратко обобщение на френските статии на български. Виждам, че в първата се дава и някакъв хороскоп.

Така бихме могли да добие по-ясна представа защо Барбро се смята следващо въплъщение на Ане Франк.

Интересно е, наистина да се разгледа този въпрос по-подробно. Възможно ли е момиче, починало на 16 години да се въплъти само девет години по-късно? Ако е възможно - как така и защо? Какво ни казва антропософията?

Ако не е възможно - как така едно малко дете може да има "чужди" спомени от отмина живот на друга душа?

И друго - възможно ли е след регресия някой да си "спомни" (или получи податки) за свой предишен живот, който е приключил едва десет години преди това, и то след примерно цели 80 години на земята?
Как би могло да се обясни нещо такова?

Мисля, че тези въпроси са по-съществени от това кой се смята за антропософ и тем подобни.

2
На раздумка / Re: За телата
« -: Ноември 09, 2018, 07:57:05 pm »
Кои са тези знаещи и какво знаят, и откъде?

Тук сме се събрали около други Знаещи, които ни казват съвсем други неща. И за телата и за съзнанията.

3
На раздумка / Re: За телата
« -: Ноември 05, 2018, 04:15:00 pm »
Цитат
Когато напреднем в осъзнаването си, първо ни се дава една планета да се грижим за нея. По късно, когато напреднем още, ни се дава звезда. Ставаме душата на звезда с всички произтичащи от това отговорности.

Т.е. - споделяш собствена опитност?

4
На раздумка / Re: За телата
« -: Ноември 05, 2018, 08:38:52 am »
Цитат
Много хора днес използват повече от четири тела, без да са специално посветени. Просто такова е времето, в което живеем. А колкото до звездите, те са естествено продължение на днешната човешката еволюция. Ние за това идваме днес на земята, за да осъзнаем предназначението си и да одухотворим звездите. Ние, обикновените хора.  Когато напреднем в осъзнаването си, първо ни се дава една планета да се грижим за нея. По късно, когато напреднем още, ни се дава звезда. Ставаме душата на звезда с всички произтичащи от това отговорности.
За да ни се даде планета трябва да достигнем до девето ниво на съзнание /Девета чакра, втората след Сахасрара/. За да станем душата на звезда трябва да достигнем тринадесето/Дванадесет осъзнати тела и излизане в безтелесност/. Докато сме тук, на Земята, живеем в двата свята - като човек, в първите седем и като звезда в останалите пет. Тринадесетото ниво е извънтелесно.
Има и други пътища за развитие. Сред нас има високо развити същества слезли от безтелесното си съществуване за да влязат в тела и да ни помагат. При по-осъзнатите идват пратеници на далечни цивилизации за да търсят помощ. Много е голям човешкият потенциал.

Източник? Или това са си ваши умозрения?

5
Форумът и сайтът / Re: Проблем
« -: Октомври 16, 2018, 09:09:38 pm »
Използвай търсачката на блога - търси и във форума.

6
На раздумка / Re: Музикални поздрави
« -: Октомври 12, 2018, 11:50:41 pm »
Много интересно, наскоро в блога бяха пуснати пророчества от Ида Пердеман. Всъщност основното в нейните видения е т. нар. Дама на всички народи. И молитвата, която тази Дама дава на Ида през 1951 г.

Текстът на молитвата е следният:

Господи Исусе Христе,
Син на Отца,
Изпрати сега Духът си над Земята.
Нека Светият Дух да заживее в сърцата на всички народи,
За да бъдат съхранени от погибел, бедствия и война.
Нека Дамата1 на всички народи,
която някога беше Мария2,
Да бъде наша Застъпница.
Амин.

1. Преводът на молитвата е от оригиналния холандски текст. Може би на български има по-добра дума от Дама - приемат се предложения. На холандски е vrouwe - букв. жена, госпожа. На немски също го дават като фрау (жена, но и госпожа). На английски е лейди, на руски го превеждат като Владычица, на полски като Госпожа, на словашки и украински като Майка.

2. Ида е живяла в католически среди и заради това именно изречение, което противоречи на католическата догма, молитвата (и самите видения и послания на Ида) дълго са отричани от католическата църква. Едва през 2006-та година (10 г. след заминаването на Ида от този свят) молитвата е приета, но това изречение е преправено на пресветата Дева Мария. Така се предава и на другите езици.

Преди няколко дни един съфорумец ми обърна внимание, че това всъщност представлява Божествената Мъдрост, в чиято монада, според Щайнер, е пребивавала Дева Мария. Това, разбира се, явно е неудобно за католическата църква (а предполагам и за повечето днешни единствено спасяващи църкви) и затова "удобно" си променят текста.

Та заръката на Дамата към Ида била последната да разпространява молитвата. Освен това, Ида поръчва на художник да изпише образа на Дамата, както жената от Амстердам я е видяла.

Образът е следния:Като самата Ида казва (във видеозапис от една служба или събиране в църква), че изображението е станало много добро, единствено Дамата във видението била маалко по-далеко и лееко по-надолу от кръста.

И сега се връщам на интересното. В началото на песента Любов пее:

"Аз искам още от Теб
Да разбера онези тайни чисти неща
Скрити от мен... във мен"

(Мъдростта?)

Същевременно на клипа се вижда следната картина:Сега сравнете отново с образа на Дамата:Интересно съвпадение? Странна синхронност? Чиста "случайност"? Или просто развинтено въображение?

Всеки сам да прецени.

Благодаря на Тео за поздрава!

7
... у нас / Re: Образование
« -: Октомври 06, 2018, 08:49:51 pm »
Висша математика, статистика и икономика се изучават и в чужбина като основен предмет в първата година на повечето специалности в областта на земеделието, животновъдството и горското стопанство. Например в един от водещите световни университети в тези области в Холандия.

Отделен е въпросът как точно се изучават и как е представена и дали изобщо връзката със съответната специалност. Но при всички положения това не е някаква особено специална практика на държавните университети в България, даже напротив. А наличието на (трудни) изпити, много задачи за домашно и прочие е част от академичното образование. Явно за който иска по-леко има място в частните университети, срещу съответното заплащане разбира се.

Без да защитавам образованието и програмите в държавните университети в България, от горния цитат лъха повече недоволство от неоправдани очаквания, липса на достатъчно широк поглед върху световната практика и желанието за търсене на лесното и удобното. Вместо действително акцентът да е върху подобрение на програмата, начина на преподаване и взаимовръзките между отделните предмети инспециалности. А такова подобрение не само, че е нужно. Цялото образование, включително академичното, трябва да се постави на съвършено други (нови) основи.

8
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 16, 2018, 10:20:05 pm »
Междувременно, на около километър за стотина години ето докъде ги е докарала "еволюцията".

Композицията е отпреди 10-ина години.

9
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 16, 2018, 10:09:40 pm »
Теб може и да не те кара, но книжарите в Ница явно имат собствено мнение по въпроса.

***

Друго интересно, днес попаднах на къща от XIX век, строена от ложата на свободните зидари в Амстердам.

Символиката е интересна.

10
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 10, 2018, 11:54:43 pm »
Възможно е. Просто и трите книги бяха в отдела с детска литература и всички книги наоколо бяха детски. Иначе едва ли щях да им обърна толкова внимание.

Другото, което ми направи впечатление е, че имаше много, наистина много детски книги и най-различни. Огромен избор! Сигурно половината магазин беше с такива. А може просто на такъв да съм попаднал.

11
Духовни учения и религия / Re: Vesica Piscis
« -: Септември 10, 2018, 09:17:01 pm »
Мозайка (съвременна сравнително) в един парк на Лазурния бряг.

12
По света... / Re: Европа - каква искаме да я видим
« -: Септември 10, 2018, 08:22:32 pm »
В отдела за детски книжки в една френска книжарница, измежду стотиците по-малко или повече интересни книжки, се намираха и тези, при това на видно място. Не ми се струва, че точно това е Европа, която искам да видя.


14
Триодос е поначало холандска банка, която има клонове във Белгия, Великобритания, Германия и Испания. Седалището и е в холандския град Зайст. Същият, в който се намира и седалището на холандското антропософско дружество, чиято банкова сметка е в същата банка. Друга връзка на пръв поглед не се вижда. Нито дейностите на банката, нито някой от членовете на изпълнителния ѝ или надзорния ѝ съвет могат да се свържат по някакъв начин с Антропософията. Поне не и пряко от достъпната информация.
Иначе на сайта на банката може да се прочете подробно за мисията, структурата и дейностите ѝ. Има интересни неща.

15
... у нас / Re: Интересни Инициативи
« -: Август 16, 2018, 09:53:55 pm »
Тъй като идеята на събора е по-обширна тази година, помествам връзка към мнението ми в темата за дърводелство и тук:

Втори български дърводелски и занаятчийски събор 2018

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 100