Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“

Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“

Не съм сигурен, че сега е времето за тази публикация. Все пак сме в празничен сезон и би трябвало да се радваме на семейния уют. Но може би точно по тази причина сега е най-подходящото време да помислим именно за семейството, децата и бъднините ни. Последната статия на „От Извора“ за отиващата си 2012 г. Още »

Неиздаваното наследство на Н. Райнов: Опит за още отговори — побратими

— Татко ти – сепна се тя — пита кой е човекот до тебе? — За Светлин ли?… — сепна се и Богомил. – Светлин ми е приятел… Ти знаеш, лельо Ванге… Ванга обаче не даде знак, че чува думите му. Само рече: — А отдавна ли — пита он. — Отдавна ли сте приятели двоицата? — От много години… — Е тогава — вика, — Още »

Николай Райнов — „Тришна“

Николай Райнов — „Тришна“

Отвъд цветните хълмове на Нагара, дето се стичат от Хималайя, четири буйни потока в леглото на река Чохана, по пъстрите цъфнали поляни край Капилавасту, се бе събрал много народ да чуе истините на спасението. Дълго мълви Готама Буда за човешката заблуда и за пътищата на просветлението. С трепет слушаха вси сбрани чистите истини, невем донесени Още »

Ще му дойде времето

Ще му дойде времето

Похвалил се царят, че неговите палати са най-високи, конете — най-бързи, а хазната му най-богата. — Пак си по-долу от мене, ваше величество! — рекъл му Малчо. — Как си позволяваш! — разсърдил се царят. — Че кое е по-високо от моите палати? — Очите ми, царю честити — спокойно отвърнал Малчо. — Те могат Още »

Архив на в. „Антрософски вести“

Архив на в. „Антрософски вести“

На тази страница е архивът с броевете на в. „Антропософски вести“, издание на Антропософското общество в България. За по-удобно сваляне и четене от личния ви компютър можете да се възползвате от ZIP архива в долния списък. Останалите PDF файлове могат да се четат и в браузъра ви, стига да имате актуална версия на съответния плъгин.

На Прага

На Прага

Този увод има отношение към една рядко осветлявана страна на духовното повдигане, която е неотменима част от предопределения път на човека. През изминалите хилядолетия тази тематика е била запазен периметър само за най-вътрешния кръг от посветени, пръснати из мистични ордени, елитарни общества и тайни братства. В някаква степен би могло да се твърди, че след Още »

Светлината струи нагоре

Светлината струи нагоре

Преди време срещнах в цикъл лекции от д-р Рудолф Щайнер за мистерийни  центрове в  Европа изключителни методи за вътрешна работа, които смятам че може да са ценни и за други хора и искам да ги споделя чрез авторски превод-преразказ, в който е запазен смисъла – почти дословно. Доколкото ми е известно издаването на целия лекционен Още »

Когато Слънцето изгрее

Когато Слънцето изгрее

Когато Слънцето изгрее А аз съм още във тъма Ще го поканя в мен да грее И да ми носи топлина Тва Слънце Славно Благ Учител Не би стояло настрана Щом таз покана аз изричам От вътре светвам веднага Метаморфоза най-прекрасна И в теб ще сбъдне се в мига Когато Бог във теб приемеш Ще Още »

Рождението

Рождението

Защото днес се роди вам в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ. „Роди се“ – това е най-ободрителната дума в живота на земята. Какво съдържа тази дума? Раждането съдържа възвишеното, мощното и силното, което подтиква цялото човечество към съвършенство. Често запитват: „Как може да се влезе в Царството Божие?“ „Как можем да се освободим Още »

Бъдни вечер и Коледа: Празникът на Христовата поява

Бъдни вечер и Коледа: Празникът на Христовата поява

(Трета лекция от Събр. съч. 209 на Рудолф Щанер, държана на 26. декември 1921 г., Базел. Превод от немски: Нели Спиридонова-Хорински, декември 2012 г.) В продължение на столетия Коледният празник е бил празник на най-важните спомени за всички християни. И когато приемем този Коледен празник като празник на спомените, би трябвало да помислим за всичко, Още »