Петър Георгиев: Българските мартеници и сурвачките

„Дефинирането на релефите на римския митраизъм като релефи на ритуалната тракийска религия, релефът „Банкет“ от Лувър показва сурвачката в днешно време като част от тракийското ни наследство, образ на дървото на живота пазено от двете змии, пазители, защитници, хероси. Всъщност такъв е и смисълът на змията от дървото на релефите на Тракийски конник.“

Основните въпроси по темата са два: 1) Какъв е произходът на сурвачките и мартениците? 2) Какво символизират? Най-верни отговори на тези въпроси могат да ни дадат древните релефи.

Мартеници са изобразени на различни релефи (II – III век): На първият релеф от поредицата, която ще намерите в пълната статия, е изобразена богиня, от дясната ѝ страна е изобразен факел, вдясно — мартеници. Релефът е от серия релефи, общи за западното крайбрежие на Черно море от римския период.

В анотацията на Barakat Gallery е отбелязано:

„Присъствието на факела може да покаже, че тази богиня не е Кибела, а Бендида, чийто култ бил известен с факелните състезания (с коне, б.а.)“.

Ясно е — неизменно става въпрос за Богинята Майка.

Релеф номер 5 е от частна колекция. Останалите четири релефа са от музея в Разград. На всичките изображения, редом с богинята, е изобразена мартеница.

Маргарита Тачева определя релефите като релефи на богини, а богините с вдигнати две ръце, с длани напред, определя като „прогонващи злото“. Имат ли подобна защитна функция мартениците, каква е връзката между мартеницата и богинята майка? Продължава в пълния текст:

PDF | 0.7 MB

* * *

Други публикации от Петър Георгиев:

» Траките, които създадоха християнството, българите
» Мадарският конник и яздещата Артемида
» КАNАСYBIГI – Кънѧзь у Бога
» Тракийският херос, Сабазий, Митра — иконография
» Мистерията Митра или Мистерията Сабазий
» Мизия, тук е и България
» Траки, готи, славяни

 

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Петър Георгиев: Българските мартеници и сурвачките"

  1. Таня Василева  16.01.2019 г. | 22:24 ч.

    Не оспорвам знанията на автора Петър Георгиев, но аз съм чела, че Слънцето олицетворявало мъжкото начало и му е съответствал червения цвят с всичките му нюанси, като самото Слънце, а Луната олицетворявала женското начало и на нея съответствал белия цвят както самата Луна. Освен това, малко ме подразниха (най-вероятно) китайските мартенички от снимката. чела съм, че традиционно усуканият бяло-червен конец символизирал вечността и е често изобразяван по древните мозайки от римско време. Ето го и на снимки по пода на Вила Армира. Там толкова символи по пода, че цял разказ без думи. https://drumivdumi.com/%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.