Цяла книга: Социалното бъдеще (GA-332a)

Можете да я изтеглите и да я принтирате от PDF или DOC формат

Както обикновено, след като лекция подир лекция е преведен цял лекционен цикъл от Рудолф Щайнер, го предлагаме за изтегляне в текстов формат. По този начин е по-удобен за архивиране и за принтиране, ако искате да го четете в отпечатан вид. Окомплектоването и оформлението на „Социалното бъдеще“ (GA-332a) отново дължим на Петър Матеев.

Налични са два варианта: в Word DOC и Adobe PDF формат. Можете да ги изтеглите както от следните линкове, така и по всяко време, като посетите Виртуалния Гьотеанум.

PDF | 1.6 MB | DOC | 0.8 MB

Съдържанието може да се чете и онлайн:

» Лекция 1: Социалният въпрос като въпрос на културата, въпрос на равенството и въпрос на икономиката.

» Лекция 2: Организирането на практичния икономически живот върху основата на асоциации. Преструктурирането на пазара и фиксирането на цени. Пари, такси и кредит.

» Лекция 3: Въпросът за произхода на правото. Ограниченията на демокрацията. Защо рухват държавите. Публичното право. Криминалното законодателство и защо съдиите трябва да се избират от културната област.

» Лекция 4: Духовната наука и начините, по които може да обнови изкуството, науката и религията. Предразсъдъците към антропософията, най-силните от които са от църковните власти. Същността на образованието, остарелите методи на преподаване и методите на бъдещето.

» Лекция 5: Сътрудничеството на духовната, политическата и икономическата област за изграждането на единен тричленен социален организъм. Как мислители като Роберт Вилбранд се въртят в кръг. Обществата на могъществото, търговските общества и бъдещите Съобщества.

» Лекция 6: Националният и международният живот в троичния социален организъм. Егоизъм и любов — два импулса, които работят в човешката душа и имат особено отношение помежду си. Различната природа на национализма и интернационализма. Защо крайните материалисти и отрицателите на духа никога не могат да са истински практици. Статистиките, речите и журналистическите статии като пример за привидно съвършенство, в което обаче няма реалност. Защо никога не трябва да се уморяваме да говорим за истините, които сме открили.

» Въпроси и отговори след лекциите

» Приложения

Работи се и по официално печатно издание

По някое време тази година, вероятно напролет, лекционният цикъл „Социалното бъдеще“ ще бъде издаден и в официална книга, като най-вероятно ще бъде комбиниран с още два лекционни цикъла: „Статии върху троичното разделение на социалния организъм“ (GA-24) и „Вътрешният аспект на социалния организъм“ (GA-193). Предпечатът вече е почти преполовен, но след него предстои да напиша десетина страници предговор и да направя корицата.

Може би трябва да се спрем и на обединяващо заглавие за трите антропософски книги, които ще бъдат издадени като една в българското издание. Засега съм се спрял на „Статии и лекции върху Троичния социален ред“. Ще се радвам на отзиви, ако името ви допада. А ако не ви допада, моля, давайте свои предложения в коментарите отдолу. — Стопанина

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

40 коментара за "Цяла книга: Социалното бъдеще (GA-332a)"

 1. Владимир Комаров  04.01.2019 г. | 19:37 ч.

  Може ли да организираш по някакъв начин абониране – къде да си оставя имейл адреса, на който да получа известие – откъде да си я купя, когато е вече налична; като по други сайтове, стандартна практика? За мен би било полезно.

  Благодаря!

 2. Стопанина  04.01.2019 г. | 20:01 ч.

  Не работя на принципа с абонаменти. Както и предишните книги, ще може да се купи на място от книжарница „Български книжици“ или да се поръча от цялата страна през сайта им knigabg.com. Абонаментът е излишен, защото ще отпечатваме колкото тиражи е необходимо, докато има интерес. Този път ще калкулираме по-внимателно цената, така че всеки предходен тираж да покрива разходите за следващите и така няма да товарим допълнително спонсорите, както се получи с „Покушението над Юстиниан“.

  А спонсорите вече са двама, така че, предполагам, ще има достатъчно бройки още в самото начало.

  Специално за теб не е нужно да регистрираш заявка. Имам имейла ти и сега, след като знам, че имаш желание, ще ти пиша, че съм ти заделил бройка. 🙂 Най-вероятно и това ще е излишно, тъй като ще има публикации и банери в блога в дните преди и след премиерата.

 3. Стопанина  04.01.2019 г. | 20:06 ч.

  Имаш ли желание да си тестов читател и да изчистим бързописни и други грешки при странирането и предпечата?

 4. Владимир Комаров  05.01.2019 г. | 10:08 ч.

  Ок. Щом няма начин да я пропусна..

  Да, изпрати ми я.

 5. Стопанина  09.01.2019 г. | 14:10 ч.

  Всеки може да е тестов читател…

  В долните линкове са „Статиите за ТСО“ и „Вътрешният аспект на ТСО“ във варианта, подготвян за отпечатване във физическа книга и разпространение в книжарниците:

  http://www.otizvora.com/files2019/tso-stat-1.pdf
  http://www.otizvora.com/files2019/tso-vatr-3.pdf

  Ако имате желание и възможност, можете да ги изчетете и да ми изпратите на пощата всякакви правописни или други несъвършенства, които ви направят впечатление: is@otizvora.com. Ако искате, можете да описвате коментарите си в свободен текст на писмата. Другият вариант е да ги нанасяте като коментари на съответните места в самия PDF и после да ми върнете файла с корекциите ви.

  Номерацията на страниците не е финална и да не се брои за грешка. Въпреки цялата ми грамотност определено имам проблем със сричкопренасянето на някои думи. Можете да обърнете специално внимание на този проблем, ако сте наясно с правилата и изключенията.

  По някое време другата седмица би трябвало да съм готов и с предпечата на „Социалното бъдеще“. За жалост, дотогава няма да имам възможност да поддържам и блога, въпреки че се очертават една-две интересни публикации.

 6. Дорина Василева  09.01.2019 г. | 18:41 ч.

  Ще бъде ли късно да се включа след месец? Трябва преди това да завърша две също важни и вече започнати неща. Бих се включила с радост! 🙂

 7. Стопанина  09.01.2019 г. | 19:47 ч.

  Едва ли. Ще се ориентираме към печат чак в края на февруари. Има да се правят още доста неща по книгата освен предпечата на лекциите.

 8. Мислещ  10.01.2019 г. | 09:01 ч.

  На първо четене попаднах на следното:
  Именно движението на социалистическите работници
  разкри рушещата се основа на тази постройка.

  Статия 1
  Необходимост на епохата, стр.12

 9. Стопанина  14.01.2019 г. | 13:47 ч.

  Готова е черновата и на „Социалното бъдеще“:

  http://www.otizvora.com/files2019/tso-socbad-2.pdf

  Качена и е нова версия на файла с 20-те статии (линкът в по-горния пост води към нея), след като бяха нанесени забележки и корекции от по-бързите тестови читатели. Ако някой тепърва ще се включи като тестов читател, но е изтеглил старата версия, да я презапише с новата.

  Има два досадни проблема със „Социалното бъдеще“ и „Статиите“… текстът им свършва на нечетна (дясна) страница, което искам непременно да избегна. С други думи, текстът по някакъв начин трябва да се разшири, за да отиде на следваща нова страница или да се съкрати, за да отнема една страница по-малко. Допълнително затруднение е, че изкуственото разширяване/съкращаване е добре да се извършва само от началото на последната или най-много предпоследната лекция/статия.

  Ако имате идеи къде може да се допише нещо, било в бележки под черта или другояче, за да се избута основният текст на следваща страница, моля, непременно пишете!

 10. Светльо  14.01.2019 г. | 13:53 ч.

  Не може ли да се допълни с илюстрация или нещо подобно?

 11. Стопанина  14.01.2019 г. | 14:26 ч.

  По принцип може, но каква и точно на кое място? Трябва да е уместна и оправдана. Приемам предложения и за двата цикъла.

 12. Стопанина  14.01.2019 г. | 15:48 ч.

  Има нова версия на файла за „Социалното бъдеще“. (Линкът по-горе е валиден.) С малко съкращаване на някои от бележките ми под черта, на последното Приложение и промени в оформянето на цитатите вече текстът е с една страница по-малко. Стана чудесно, защото и без това последното Приложение беше пълно с тавтологии и други несъвършенства.

 13. Светльо  14.01.2019 г. | 16:11 ч.

  @Стопанина

  По принцип може, но каква и точно на кое място? Трябва да е уместна и оправдана. Приемам предложения и за двата цикъла.

  Конкретно предложение нямам, но мога да помисля. Ще го направя и ще изпратя.

 14. Стопанина  15.01.2019 г. | 15:21 ч.

  Черновата на титулните страници и съдържанието:

  http://www.otizvora.com/files2019/tso-cont.pdf

  Номерацията на страниците е временна. Заглавието на сборника е работно, но ми харесва. Чакам мнения.

  Имам голям проблем с кратките резюмета на лекциите. Програмата не позволява да подравня текста от двете страни, без да разбута всичко останало. Затова отдясно текстът е стъпаловиден, върви на диагонал. Нямам идея как ще го оправя и не мога да преценя дали в сегашния вид дразни.

 15. Петьо  15.01.2019 г. | 18:04 ч.

  Кратките обяснения са добре, не е дразнещо. Повече ми се набва в очи сричкопренасянето там. Ако можеш да го намалиш, ще е по-добре.

  Също така да сложиш малко отстояние между краткото описание и следващата лекция. Сега изглежда доста сбито.

  Сбито се е получило и тук:

  Събрани съчинения (GA) 193 Вътрешният аспект на
  социалния организъм

  Добре е да се сложи отстояние.

  За заглавната страница – според мен е излишно добавянето на GA пред номера на съответния том лекции. GA е съкращение на Gesamtausgabe – събрани съчинения, а не е част от номерацията. Щом веднъж е преведено (събрани съчинения) няма нужда да се пише и GA след това.
  Получава се нещо като „Ек теон архонт канас у биги“, ако ме разбираш.

 16. Дорина Василева  16.01.2019 г. | 08:53 ч.

  След 20-те статии, днес започвам работата върху лекциите във втория линк.
  Все повече и повече ми се прояснява колко е важно, че тези лекции са вече преведени на български и трябва да достигнат наистина до повече хора. Така че делото е много важно!
  Пожелавам ви хубав ден и спорна работа по всички житейски фронтове! 🙂

 17. Стопанина  16.01.2019 г. | 09:56 ч.

  Повече ми се набва в очи сричкопренасянето там. Ако можеш да го намалиш, ще е по-добре.

  Това е проблемът. Набива се на очи, защото текстът не е подравнен отдясно и не може да се подравни по някаква причина. Явно ще трябва да перифразирам текстовете и така да подредя думите, че да не се налага пренос.

  Също така да сложиш малко отстояние между краткото описание и следващата лекция.

  Това би означавало да разбутам цялата подредба, а има опасност съдържанието да прелее на още една страница, която ще бъде дясна, а това не е допустимо. Ще го помисля.

  GA е съкращение на Gesamtausgabe – събрани съчинения, а не е част от номерацията.

  Известно ми е и по-скоро ще оставя GA, а ще махна „Събрани съчинения“. Думата „съчинения“ ме смущава, защото в наши дни има по-различно значение от това, което е било по времето на Щайнер или Раковски.

 18. Петьо  16.01.2019 г. | 14:26 ч.

  То и преводът „събрани съчинения“ също не е съвсем точен. Буквално е нещо „събрани издания“ или „общо творчество“. Би могле по-свободно да се преведе и „цялостно творчество“, като номерът указва коя част от това цялостно творчество е конкретния том.

  Защо се избягват толкова десните страници? С каква програма работиш?

 19. Стопанина  16.01.2019 г. | 15:20 ч.

  Защо се избягват толкова десните страници?

  Защото от десните страници започват новите раздели. Когато предходният раздел свършва на дясна страница, а следващият трябва да почне също на дясна страница, се налага да има една празна страница между тях, което се смята за грешка в предпечата, а и никак не ми допада. В някои случаи е допустимо, но не и тук, защото всеки лекционен цикъл ще има разделителен лист, едната страница от която ще е бяла. Ако предишният раздел свършва с бяла страница, ще се наредят две поредни бели леви страници, което е недопустимо.

  Идеално е, когато предходен раздел свършва на лява страница, а новият си почва веднага след това на дясна. Така и ще бъде, ако ще чудеса да правя.

  Програмата няма нищо общо с тая работа.

 20. Стопанина  16.01.2019 г. | 15:58 ч.

  Премахнах преноса на думи и отделих статиите/лекциите чрез болдване. Засега това е най-доброто, което може да се направи. По-нататък ще го мисля още.

  Линкът за новата версия е същият:
  http://www.otizvora.com/files2019/tso-cont.pdf

 21. Стопанина  19.01.2019 г. | 12:53 ч.

  „Вътрешният аспект на социалния въпрос„ с корекции от тестовите читатели:

  http://www.otizvora.com/files2019/tso-vatr-3.pdf

 22. Петьо  19.01.2019 г. | 20:08 ч.

  Сега е доста по-добре.

  За преходите между отделните томове мисля, че ще е подре да има отстъп между номера на Тома и самото заглавие. Или да се добави празен ред. Чертата над събрани съчинения ми се струва, че може да се замени с нещо по-леко, например три звездички, или въобще да отпадне.

  А за това долу по-специално:

  ––––––––––––––––––––––
  Събрани съчинения (GA) 193
  Вътрешният аспект на
  социалния организъм

  „социалния“ може ли да се качи горе до „Вътрешният аспект на“? Мисля, че ще се събере и ще изглежда по-добре.

 23. Стопанина  21.01.2019 г. | 15:12 ч.

  Благодаря, Петьо. Ще го помисля пак, като се върна на съдържанието. Искам да мине малко време, за да го погледна с „нови“ очи.

  Готов съм с предварителен вариант за предната корица:

  Дайте мнения, струва ли си да работя в тази посока?

 24. Дорина Василева  21.01.2019 г. | 17:22 ч.

  Да! Оригинално решение със символиката на свързаните човешки ръце, според Щайнер, „нашите етерни очи“.

 25. zaharia  21.01.2019 г. | 21:22 ч.

  И на мен ми харесва идеята с ръцете, но не ми харесва, че са различни по размер и при това най-малката е тази, която отговаря на духовния живот.

 26. Петьо  21.01.2019 г. | 21:39 ч.

  Добре, че zaharia отбеляза – бях пропуснал надписите в ръцете. Освен размера, лъчите или опашките на ръцете се разминават, вместо да се събират или да сочат към обща среда.

  Цялостно – трудно ми е да я осмисля така. Имам усещането, че е някаква медицинска книга. Така ми въздейства, но по-скоро от научната медицина. Или като обява, като долу номерата на събраните съчинения са телефонните номера на доктора или на лекарската практика. Да, вярно е, че това ще е един вид пособие за лекуване на социалния организъм. И все пак по-трудно го възпремам в цялостния контекст. Не знам дали е търсен ефект, но на мен така ми въздейства тази корица. Което, като се замисля, си е доста интересно.

  Също така, като че ли малко ми липсва зеленото, като един уравновесяващ цвят.

  Може би, ако ръцете се намалят малко, така че да не се застъпват с текста от заглаието*, и се направят съразмерни и срещащи се или насочени в една точка, би ми изглеждало по-добре. И надписите вътре в руцете да мааалко по-контрастни.


  * От друга страна, имменно застъпването на „Д“-то от РЕД с ръката ми въздейства като белия кръст, т.е. засилващо медицинското усещане.

 27. Дорина Василева  21.01.2019 г. | 21:44 ч.

  Предполагам, че става въпрос според големината на ръцете за „мъжка“ като Икономически живот /реално разпрострял се силово в съвремието ни над Правовия и Духовния живот/, „женска“ като Правов живот /като балансиращ и хармонизиращ медиатор между другите две сфери на социалния живот/ и „детска“ като Духовен живот. Не знам дали съм на прав път, но ако действително има такава идея – аз съм „за“, защото през Образованието, през децата, през бъдещото поколение можем да дадем импулса, който е нужен за другите две сфери. И както Христос казва – цитирам по памет – „Само ако станете деца отново, ще дойдета в царството ми“.
  Аз така разбирам символиката в големината, в мъжко-женско-детското в трите ръце – трите сфери на социалния живот.

 28. Стопанина  21.01.2019 г. | 22:05 ч.

  Големината на ръцете е различна, защото използвам купено изображение от Shutterstock – тоест това е идеята на автора му. Според мен е уместна и за нашите нужди, защото и Щайнер казва, че положението е точно такова – икономическият живот е най-развитият от трите члена, а духовната област понастоящем е почти обезличена.

  Няма проблем ръцете да се изравнят на големина. За мен по-големият проблем е, че общият изглед ми навява асоциации за брошура, а не на корица за книга. Вероятно това е, което Петьо има предвид под „усещането за някаква медицинска книга“.

  Ще направя и други варианти със съвсем различни идеи. Не знам точно какво търся, но знам какво НЕ искам да се получи. Кориците на изд. „Даскалов“ са ми скучни и отблъскващи. Харесвам семплите им композиции, които отчасти опитах да повторя и в моя проект, но определено държа в нашата книга да има повече цветове и… живот… и надежда.

 29. Дорина Василева  21.01.2019 г. | 22:26 ч.

  Да, хубаво е да се видят и други идеи.

  На мен и тази ми харесва, и ми е ясна. Символиката с трите върха е добре още да се изчисти – могат да отидат един в друг, с мотива за началото на спирала, подобно глифа на Рака, но тук с три началА, едно в друго.

  На мен тази „троица“ от човешки ръце ми носи картината на хора, хванати за ръце в кръг, в сакрален кръг, като общност. Не я чувствам „медицинска“ – за мен „медицинските“ корици биха звучали твърде приглушено, по-флуидно-етерно, не толкова рязко като цветови граници и очертания. Говоря само за ръцете, не за надписите.

  Наистина нека има повече надежда и в цветовете, и в символите – малко надежда в света, пълен с безнадеждност.

  Хубава вечер!

 30. Gergana  22.01.2019 г. | 02:39 ч.

  Повече би ми харесало две ръце в съединение, обхванати от трета десница (?). Защото и трите в Съединение една с друга са термодинамични, но в Съединение една с друга в трета са повтарящи се във вяра и доверие. Коя ще е третата крепка десница? Няма значение засега.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.