Цяла книга: Социалното бъдеще (GA-332a)

Можете да я изтеглите и да я принтирате от PDF или DOC формат

Както обикновено, след като лекция подир лекция е преведен цял лекционен цикъл от Рудолф Щайнер, го предлагаме за изтегляне в текстов формат. По този начин е по-удобен за архивиране и за принтиране, ако искате да го четете в отпечатан вид. Окомплектоването и оформлението на „Социалното бъдеще“ (GA-332a) отново дължим на Петър Матеев.

Налични са два варианта: в Word DOC и Adobe PDF формат. Можете да ги изтеглите както от следните линкове, така и по всяко време, като посетите Виртуалния Гьотеанум.

PDF | 1.6 MB | DOC | 0.8 MB

Съдържанието може да се чете и онлайн:

» Лекция 1: Социалният въпрос като въпрос на културата, въпрос на равенството и въпрос на икономиката.

» Лекция 2: Организирането на практичния икономически живот върху основата на асоциации. Преструктурирането на пазара и фиксирането на цени. Пари, такси и кредит.

» Лекция 3: Въпросът за произхода на правото. Ограниченията на демокрацията. Защо рухват държавите. Публичното право. Криминалното законодателство и защо съдиите трябва да се избират от културната област.

» Лекция 4: Духовната наука и начините, по които може да обнови изкуството, науката и религията. Предразсъдъците към антропософията, най-силните от които са от църковните власти. Същността на образованието, остарелите методи на преподаване и методите на бъдещето.

» Лекция 5: Сътрудничеството на духовната, политическата и икономическата област за изграждането на единен тричленен социален организъм. Как мислители като Роберт Вилбранд се въртят в кръг. Обществата на могъществото, търговските общества и бъдещите Съобщества.

» Лекция 6: Националният и международният живот в троичния социален организъм. Егоизъм и любов — два импулса, които работят в човешката душа и имат особено отношение помежду си. Различната природа на национализма и интернационализма. Защо крайните материалисти и отрицателите на духа никога не могат да са истински практици. Статистиките, речите и журналистическите статии като пример за привидно съвършенство, в което обаче няма реалност. Защо никога не трябва да се уморяваме да говорим за истините, които сме открили.

» Въпроси и отговори след лекциите

» Приложения

Работи се и по официално печатно издание

По някое време тази година, вероятно напролет, лекционният цикъл „Социалното бъдеще“ ще бъде издаден и в официална книга, като най-вероятно ще бъде комбиниран с още два лекционни цикъла: „Статии върху троичното разделение на социалния организъм“ (GA-24) и „Вътрешният аспект на социалния организъм“ (GA-193). Предпечатът вече е почти преполовен, но след него предстои да напиша десетина страници предговор и да направя корицата.

Може би трябва да се спрем и на обединяващо заглавие за трите антропософски книги, които ще бъдат издадени като една в българското издание. Засега съм се спрял на „Статии и лекции върху Троичния социален ред“. Ще се радвам на отзиви, ако името ви допада. А ако не ви допада, моля, давайте свои предложения в коментарите отдолу. — Стопанина

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

40 коментара за "Цяла книга: Социалното бъдеще (GA-332a)"

 1. Gergana  22.01.2019 г. | 03:18 ч.

  Разбира се, за мен икономическият и духовният живот са под правовия в момента. Това не трябва да е така.

  Според мен защото три неща водят към баланс – доверие, любов и истина – действието в любов и истина е истинският акт на доверие или вяра, тоест на вътрешна дисциплина. Икономиката трябва да отразява любовта между братята, правото – истината между равнопоставените, а духовното – доверието между равнопоставените .

 2. Петьо  22.01.2019 г. | 13:41 ч.

  че общият изглед ми навява асоциации за брошура, а не на корица за книга.

  Да, на мен също.

  Вероятно това е, което Петьо има предвид под „усещането за някаква медицинска книга“.

  И това. Може би най-вече застъпването на Д-то с едната ръка го виждам като бял кръст. Има и някаква стерилност в цялото това. Оттам и „медицинското усещане“.

 3. Светльо  22.01.2019 г. | 13:46 ч.

  https://www.otizvora.com/wp-content/uploads/2015/08/tsr-bck-11.jpg

  Този тук ми харесва много. Не знам вие какво бихте казали?

 4. Стопанина  22.01.2019 г. | 14:33 ч.

  вие какво бихте казали?

  Ще мъчим всякакви варианти, докато ни хареса. Този графичен елемент е сред набелязаните и приоритетните. 😉

 5. Стопанина  22.01.2019 г. | 17:01 ч.

  Тази ми харесва много повече:

  Ако ви допада общия замисъл, да преминавам към изпипването на детайлите.

 6. Светльо  22.01.2019 г. | 17:16 ч.

  Много добре, аз съм твърдо ЗА този вариант. Нека и други да кажат своето мнение.

 7. Дорина Василева  22.01.2019 г. | 17:28 ч.

  Да!

 8. Петьо  22.01.2019 г. | 21:42 ч.

  Много по-добре.

  Може леко да засилил контраста на надписите в отделните глави.

 9. Стопанина  23.01.2019 г. | 12:24 ч.

  Може леко да засилил контраста на надписите в отделните глави.

  Не е желателно, защото би имало твърде много текстови акценти на първа корица и това не би позволило на потенциалния читател да се фокусира веднага върху по-важните текстове. Акцентите са си акценти, второстепенните текстове – второстепенни.

  Надписите в главите имат 20% повече черен цвят, което е достатъчно да се забележат и да се прочетат без проблем, ако някой реши да им обърне изрично внимание. Не съм сигурен и дали това ще са окончателните цветове на фигурките, а оттам – на текстовете в тях. Зеленото ми стои твърде измито, а синьото като че ли прекалено се слива с фона. Червеното пък ми действа като червен плащ на бик и ми се ще да клони повече към оранжево, особено предвид оранжевите елементи на задната корица.

  Изобщо – има още доста работа по предната корица и три пъти повече по задната. Със сигурност текстовете отзад ще са на едноцветна подложка, защото печатницата, която вероятно ще използваме, не отпечатва много качествени корици и всякакви преливки с „дупчени“ текстове са крайно нежелателни.

 10. Дорина Василева  23.01.2019 г. | 18:16 ч.

  Зависи дали търсиш нещо по-специално, символно, с цветовете на трите фигури. В тази цветова конфигурация червеното действително идва много рязко, дори агресивно, почти като еднозначен цветови акцент.

  Трите основни цвята са червеният, синият и жълтият – те раждат всички останали цветове, ако това може да ти даде някаква идея. Кръгът на Гьоте с цветовете може да помогне с идеи.

  Бих направила от фигурата в червен цвят още един нюанс на синьото, по-тъмен от другите две, дори към тъмно лилавото. И така всъщност от раздвижения фон сякаш се раждат тези три човешки фигури-символи. Не смятам, че ще се получи цветово сливане, напротив – ще се получи визията за това, че безкрайното, движението в безкрайното, ражда формите.

  Златистото между трите фигури е страхотна идея и попадение!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.