Представите за Космоса, епизоди 1-3: всички видео файлове

Духовна наука за начинаещи. Устройството на Земята, откъде се взе Луната и какво е истинското състояние на Марс, Слънцето и други небесна тела

Поредицата за космоса е най-успешната досега, ако измерваме успеха с интереса и гледаемостта на клиповете. Вторият епизод понастоящем е гледан над 90,000 пъти, а първият и заключителният имат по над 33,000 възпроизвеждания. Единствената загадка за мен ще си остане защо някои зрители са останали с впечатление, че съм поддръжник на възгледа , според който Земята е плоска…

Както и да е, ето

страниците на 3-те епизода

Линковете за сваляне на видео архивите са в края на публикацията. По-напред предлагам линкове към страниците за всеки епизод, тъй като в тях има описания на сериите, както и препратки към ценни допълнителни материали. Пак там, където е възможно, съм посочил композициите, използвани като музикален съпровод, тъй като често ме питат за тях.

• Епизод 1: За Кухата Земя без материализъм и фантазия

• Епизод 2: Лъжите на NASA vs. окултният възглед за Луната

• Епизод 3: Духовната наука за Марс, Слънцето и отвъд…

* * *

Файловете за изтегляне:

Видео вариантите на подкастовете са за сваляне в отделни ZIP файлове.

kosmos-1.zip 197.9 MB
kosmos-2.zip 244.3 MB
kosmos-3.zip 374.8 MB

Моля, ако използвате мобилен интернет и/или нямате много свободно дисково пространство, имайте предвид, че общият размер на видео файловете е 817 MB (0.8 гигабайта).

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Представите за Космоса, епизоди 1-3: всички видео файлове"

 1. Мария Ангелова  27.12.2018 г. | 22:23 ч.

  Здравейте г.Стаменов ,
  Моля , да разгледате проблема за духовния път на жената, според Щайнер и според Дънов
  Аз съм объркана по този казус .Това което ме подтиска е ,че жена без мъж вживота си не може да постигне духовно виждане, поради това ,че мъжът е приемник на духовната светлина. Как виждате Вие решението на този казус в живота на самотните жени ?

 2. Стопанина  28.12.2018 г. | 11:10 ч.

  Мария Ангелова, кой ви каза, че духовният път на жената е с нещо кой знае колко по-особен от този на мъжа? Откъде ви дойде на ум, че жената не може да постигне духовно виждане, ако няма мъж до себе си, както и че само мъжът е приемник на духовна светлина?!

  Не виждам казус, защото според мен въпросите ви съдържат фактологически грешки, а това ги прави нереални казуси.

  Доколкото съм запознат с Щайнер, жените (като цяло, като архетип) са по-близо до духовния свят, което ги прави по-добри възприематели на духовната светлина. За разлика от мъжете, които Щайнер определя като цяло „с пресушени мозъци“.

  Според Учителя пък, женитбата или съответно омъжването не са много (да не кажа: никак) препоръчителни за хора, които са решили да поемат по духовен път и към ученичество. Тоест точно обратното на това, което се съдържа във въпроса ви.

  Единственото остро разграничение, което се прави в окултизма по отношение на мъжете и жените, е, че в последната си инкарнация на Земята човек по Закон задължително е мъж. Обясненията нямат нищо общо с това, което съдържат въпросите ви. Но мисля, че това така или инак не ни засяга на този етап, тъй като съм убеден, че на всички ни предстоят още много, много, много инкарнации, преди да се докараме до последната.

  Препоръчвам да четете Щайнер и Учителя от извора и да оставите учението, което (категорично мога да кажа) доста е объркало представите ви и дори проповядва обратното на истината.

 3. Дорина Василева  28.12.2018 г. | 11:33 ч.

  О, Мария, това направо ме шокира: „Жена без мъж не може да постигне духовно виждане…“ Няма такова нещо! Дори напротив, много е възможно твърде вплетен в материята мъж да попречи в развитието на една жена, която има афинитет към духовно развитие. Обаче всичко това зависи от кармата, която двете души имат. Дори и между двама човека /няма значение кой дърпа към материята и кой към Духа, полът е без значение тук!/ да има такъв „конфликт“ в приятелските или в семейните им отношения /той е изразен конфликт на земно ниво, но на духовно е изравняване на карма!/, то повярвайте ми, това е за доброто и на двамата… Болката и страданието в земен план изключително много пробуждат и, дай Боже, да дадат тласък за развитие и на двете души.

  Има и един друг момент, когато една жена /или мъж/, силна като характер, разчиства „плявата“ и поеме съзнателно по свой път. Тогава, да, търси себеподобни, търси сродни души, но вече развити /пак нямам предвид определен пол!/, защото връщането назад е вече невъзможно.

  Така че, Мария, свободата е в нас самите, независимо жени ли сме или мъже, всичко друго са нагласи, очаквания, страхове и слабост. В мига, в който осъзнаем, че всичко друго е суета и търсене на одобрение и чувство за сигурност чрез другите, можем да работим за истинската ни вътрешна, а в последствие и външна свобода. Процесът не е лесен, защото докато се наместят душевните ни пластове губим почвата под краката си, дори и можем да се почувстваме много сами. В това няма лошо – в самотността се раждаме отново и сме по-силни!

  Точно сега е много подходящо време да преосмислите нещата – Тринадесетте Свети дни и нощи!

  Желая ви успех!

 4. Дорина Василева  28.12.2018 г. | 13:02 ч.

  И все пак, Мария, бихте ли посочили източника /беседата/, от който е взета тази мисъл на Учителя?

  Подозирам, тъй като в нета се ширят само цитати, самостоятелни и в статии, че са извадени от контекста и връщането им там би преосмислило значението им. Дали се няма предвид развитието ни в по-далечни времена, а пък думите да се тълкуват за сегашните хора? Дори току-що ми се натрапи заглавие в woman.bg, пак мисъл от Учителя: „Жените не трябва да плачат пред мъжете си… (с продължение в текста – мъжете също). Що?

  Поне аз досега не съм срещала полово разделение при Щайнер, което да коментира някаква взаимозависимост или подчиненост за развитие по пътя към Духа. Да, говори за особеностите на двата пола по отношение на телата. Но това не е подчиненост, нито зависимост, а по-скоро ДОПЪЛВАНЕ!

  Друго важно нещо – вземете приказките и митовете, където срещаме според Юнг колективните архетипи на Душата и Духа, на Анимата и Анимуса. Щайнер отива в абсолютното ниво на тълкуването им – това са духовни процеси с участващи Духовни същества, действително протекли в Астрала в космическо-земната еволюция. В далечни времена е нямало два пола и човекът е бил андрогинно същество. Явяването на половете е важно за развитието ни и за отработването на нашата Карма, именно за намиране на нашия вътрешен център, на Аза ни. Не е нужно да го търсим отвън, в другите. Сега всеки физически инкарнирал се мъж има женско етерно тяло, и обратно. Ето ги „архетипите“ на Юнг, но видяни в аспекта на Духовната ни еволюция. Тогава защо е нужно търсенето на „мъжки“ импулс отвън (или обратно!), след като всеки от нас е физическо-етерно единство вътре в себе си и на двете!?

  Независимо мъже ли сме, жени ли сме, ние сме човеци, в смисъла на Духовната наука, и днес е нужно от този наш център съзнателно да работим в душата си и в света.

 5. Стопанина  28.12.2018 г. | 13:27 ч.

  И все пак, Мария, бихте ли посочили източника /беседата/, от който е взета тази мисъл на Учителя?

  Не виждам Мария да е указала, че мисълта е от Учителя?

  По-скоро ми звучи като нещо, което може да е чула от ортодоксален поп или… западен пастор, тъй като авторката на коментара май пише от Америка.

 6. Дорина Василева  28.12.2018 г. | 14:42 ч.

  О! Не знам защо останах с такова впечатление! Може би защото аз самата съм срещала извадени извън контекста цитати от Учителя, които водят към пълно покорство, зависимост и обезличаване на жената, което за мен е проблем и го чувствам като напълно развтаряне на един индивидуален човешки Аз в чуждата воля и в чуждия Аз, от гл.т. на Духовната наука.

  Но… така или иначе, дори и да не идва тази мисъл от Учителя, че „жената без мъж не може да постигне духовно виждане…“, е нужно човек доста да се позамисли над човешките отношения, като може би е най-добре да ги извади от мъжко-женския им аспект. Като напр. в тази посока да си отговорим на въпроса: Когато аз уважавам един мъж, дали го уважавам с нагласите си за постиженията му като мъж в тази или онази област, или уважавам постиженията му като човешко същество, въпреки мъжко-личностните му вероятни силни страни или слабости?! /както и мъж може да си зададе подобен въпрос за присъстващите в живота му жени!/ Отговорът, според мен, ще ни даде и щрих от вероятната степен, до която сме стигнали в духовното си развитие.

  Всъщност, интересно е, че скоро имаше лекция на тема: „Кармата на духовните жени в живота на Рудолф Щайнер“. Явно нещо витае в етера от Америка до България… 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.