Асен Чилингиров: „За автентичността на Anecdota от Прокоп“ (цяла книга)

Включва приложение с пълния оригинален и преводен текст на „Святые южныхъ славянъ“ от архиепископ Филарет Черниговский

Предговор

Настоящото изследване беше замислено първоначално като приложение към моята монография „Свети цар Управда и българският въпрос“, започната преди 20 години, но останала засега недовършена. Големият му размер дори след съкращаването на останалите изворни сведения, които са дадени в паралелен двуезичен текст и биха го увеличили още повече, оправдават издаването му като отделна книга. За това изследване бяха използвани много изворни сведения и текстове, трудно достъпни не само за широката публика, а дори за болшинството тесни специалисти.

Ще използвам тук възможността да изкажа моите сърдечни благодарности към дирекцията на Държавната библиотека «Пруско културно наследство» в Берлин, която ми позволи да ползвам в течение на много месеци някои извънредно редки оригинални издания на книги, излезли още в първите векове на книгопечатането, каквито днес не притежават и най-богатите библиотеки в Европа и Америка.

Изтегли цялата книга:

PDF | 4.1 MB

Изтегли корицата за печат:

TIFF/ZIP | 14.7 MB

Издаването на това изследване като монография се оправдава и от голямото значение на темата, включваща извънредно важни данни за българската политическа и църковна история, в течение на столетия многократно подправяни от враговете на нашия народ и на неговия принос в културната история на нашата цивилизация. С установяването на истината по много от събитията и процесите, свързани с нашата стара и нова история, българският читател ще има възможност да обогати своите представи не само за миналото на нашия народ, но и за трудния път, който този народ е преминал през изтеклите хилядолетия и който му предстои да премине в бъдещите векове.

Асен Чилингиров
Берлин, 8 октомври 2018

Материалът се разпространява с изричното писмено позволение от автора му, носещо дата 9.10.2018 г. Ако имате възражение към така описаните авторски права, изпратете го на is@otizvora.com. Администраторът на „От Извора“и спомосъществувателите на инициативата за некомерсиално разпространение на такива материали не носят отговорност за неуредени въпроси между авторите и други издателства.

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Един коментар за "Асен Чилингиров: „За автентичността на Anecdota от Прокоп“ (цяла книга)"

  1. Маринова  11.10.2018 г. | 22:00 ч.

    Пожелавам на професора много много здраве, щастие и дълголетие 🙂 .

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.