Тъмните духове — 11: Демоничните и моралните машини на бъдещето

Единадесети епизод от поредицата за противодействащите сили в общочовешката еволюция: Луцифер, Ариман и Асурас

Продължава от епизоди 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 »

От една страна, Ариман насърчава възторга към съвременните технологии, като ни залива и с криви представи, че тези технологии ни водят към светлото бъдеще. От другата страна, положението не е по-добро. Луцифер презира технологиите и иска хората да живеят като пещерняци. Нито една от тези две крайности, и то противоположни крайности, не помага за по-нататъшната ни еволюция. Няма да ни вкара в никакъв вариант на бъдещето, при което има устойчиво развитие.

Не може да става и дума за отказ от технологиите. Духовната наука — антропософията, е категорична, че машините ще имат огромна роля за развитието ни в течение на следващите векове и хилядолетия. Така че отвращението на Луцифер към машините няма място в душите ни, ако искаме правилно развитие на тези наши души. Също така обаче няма място и за наивен възторг, нито за криви представи, че бъдещето ще дойде от сегашните машини.

Истинското бъдеще принадлежи на тъй наречените морални машини. Какви са тези морални машини, или изкуствени животни, както са наричани понякога в духовната наука? Краткият отговор е в клипа, а подробности ще намерите в линковете под него.

Изтегли записа в аудио формат:

MP3 | 15 MB

* * *

Допълнителна информация по темите в епизода:

• Антропософия на български, руски и немски (Виртуален Гьотеанум)
Духовете на мрака и тяхното сваляне на земята
• Антропософията за същността и бъдещето на машините (1) и (2)
Статии върху троичното разделение на социалния организъм (GA-24)
Вътрешният аспект на социалния организъм (GA-193)
Троичният социален ред и ораторското изкуство (GA-339)
Социалното бъдеще (GA-332a)

* * *

Фонова музика:

Ivan Torrent — One of Us (фрагменти)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.