Учителя Беинса Дуно за неврастенията — причини и лечение (5)

Из Медицински и окултни правила, 1934-1938, III том

Продължава от части: 1, 2, 3 и 4 »

Неврастенията не е нищо друго освен резултат на неправилно функциониране на капилярните съдове. То се предизвиква от голямо натрупване на електричеството върху нервната система. Излишното електричество причинява голямо напрежение върху нервите, вследствие на което човек става нервен. Затова той трябва да затвори ключовете на нервната система, да не допуска прииждане на голямо електричество отвън. Когато се атакува повече симпатичната нервна система, човек затлъстява. Затлъстяването пък причинява друг род болезнени състояния. И симпатичната нервна система трябва да се пази от излишни наслоявания.

* * *

За неврастенията и всички нервни болести: три месеца — април, май, юни, всеки ден ще се разхождате на планина, така че слънцето да пече гърба ви, ще вървите от изток към запад, и то когато слънцето още не е изгряло и малко след изгряването му.

* * *

Неврастенията се дължи на това, че хората са изгубили средата, в която са живели, а тази среда е любовта.

* * *

Неврастенията показва, че през нервите тече повече електричество и тази нервна система от много работа се е раздрусала. Нали на баните има два душа, като се отвори кранът за топлата вода, тя ще те изгори, а като се отвори студената вода, тя ще те простуди, затова се регулира водата постепенно, докато стане приятна за миене. Студената вода при човека идва от главата, а ключът на симпатичната нервна система пуща топла вода. Щом си неврастеник, студена вода си пуснал изобилно. Малко ще постегнеш крана със студената вода и ще пуснеш от топлата, от сърцето и чувствата. Имаш много знания, а малко любов. Ще отвориш крана на любовта. Любовта и знанието трябва да се съединят, да се образува едно приятно съчетание.

* * *

Неврастенията и някои други болести се дължат на ред неестествени образи на мисълта, които са се наслоили в човешката глава. За да се излекува човек, всички тия неестествени образи трябва да се извадят от ума му, да се пречисти, тогава ще се излекува.

* * *

Анемичните и неврастениците да ядат орехи (малко).

* * *

Чистият въздух изменя болезнените състояния. Еднообразният живот, еднообразните чувства и мисли правят човека неврастеник.

* * *

Духовният човек трябва ли да бъде нервно разстроен? Който вярва в Бога, който много знае, който е благ, може ли да бъде неврастеник?

* * *

Неврастенията не е нищо друго освен дерайлиране от правия път на живота, също се дължи и на прекомерния стремеж към бързо, преждевременно развитие.

* * *

И да греши, човек трябва да прави опити, да прилага своите сили, колкото повече ги подпушва, толкова повече се разстройва. Неврастенията се дължи на подпушване на желанията.

* * *

Неврастенията се дължи на разстройство на черния дроб. Вие мислите криво и се гневите, защото черният дроб е разстроен. Обърни се към Господа с молба да ти даде повече знания и светлина, да оправиш черния си дроб. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко. Кажеш ли, че не можеш да се примириш с хората, ти не си организирал черния си дроб. Да вярваш и Бога, това значи да имаш добре организиран черен дроб, добре организиран ум, сърце и душа. Вярата е сила, потребна за организиране на черния дроб.

* * *

Неврастенията не е нищо друго освен нехайно разпиляване на всички онези богатства, които притежаваме.

* * *

Когато човек не мисли и не чувства добре, той не диша добре, също нервната, мозъчната и симпатичната нервна система не функционират правилно и тогава се ражда неврастения.

* * *

Неврастенията често пъти се дължи на утайките, които са се натрупали по вените и артериите и атакуват нервната система и не дават възможност на електричеството и магнетизма да функционират правилно в организма. Така се явява сърцебиене, кръвно налягане, атеросклероза и други болести. На някого сърцето не бие правилно, защото диафрагмата го притиска, тя се е надигнала и натиска стомаха, дробовете и сърцето, и така страда целият организъм. Затова трябва да се диша дълбоко, да се изпълнят дробовете с въздух, да се намести диафрагмата.

* * *

Една отрицателна мисъл в човека може да произведе склероза, неврастения, пожълтяване на очите или каквото и да е разстройство. На отрицателните мисли веднага поставете добрите, божествените мисли.

Следва »

Извадките са предоставени за публикация от Аутсайдер.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.