Разни мисли — 18: Разликата между jail и prison, която у нас сякаш няма значение

И защо винаги ще ми бъде чудно, че бедните хорица си организират шествия, като искат още регулации от държавата, която хронично демонстрира, че нехае за тях

Като пореден пример, че човек се учи, докато е жив, едва тези дни разбрах съществената разлика между думите jail и prison. Доскоро смятах, че са синоними — че и двете означават затвор. Това е само отчасти вярно — доколкото ми е известно, такова е значението им в британския английски. Но не е такъв случаят с американския английски.

Оказа се, че американците правят строго разграничение между jail и prison. В jail попадат провинилите се или предполагаемо провинилите се, след като бъдат арестувани от полицията. И могат да престоят там няколко дни, месеци наред или цели години, докато се точи съдебното им дело или адвокатите им водят юридически битки с прокурорите, за да се стигне до извънсъдебно споразумение. Разбира се, в някои случаи арестуваните могат да излязат от jail-а, ако заплатят парична гаранция — „гаранция“, че няма да се укрият и че ще се явят на съдебното дело.

Ето защо по-точният превод на jail, особено ако преводът е от американски английски, може би трябвало да бъде под арест и задържане под стража.

От друга страна, под prison вече определено се разбира затвор. В него попадат хора, които вече са били намерени за виновни в съда, били са осъдени и имат влязла в сила ефективна присъда.1

Тази съществена разлика налага и разделение в термините за обитателите на тези… институции? Закоравелите престъпници, особено рецидивистите, които не попадат за пръв път в затвор, държат да ги наричате convicts (осъдени). И могат да ви забият самоделно острие във врата, ако ги наречете inmates (задържани под стража). Казано иначе, по този начин поддържат имиджа си на сериозни криминални особи, което пък бетонира позициите им в някоя от затворническите банди.2

Защо ви занимавам с всичко това?

Първо, споделям впечатленията си от новото познание. Второ, надявам се, че то ще бъде от полза за други, които се занимават с преводи от английски език. И трето — защото „всичко това“ като че ли няма значение в нашата татковина.

Веднага ще дам един пример. При това той е съвсем актуален. Докато пиша тези редове масмедиите ни занимават с един случай от Варна, при който някакъв джигит без книжка блъснал и убил млад балетист с колело.

Организира се протестно шествие под надслов „Поход за живот“:

„Очаква се да се включат много велосипедисти от местни клубове, които искат от местната власт да урегулира движението на две гуми във Варна.“ (източник)

А в социалните мрежи се правят и други „походи“ — за „урегулиране“ на още повече камери за видео наблюдение на пътищата.

И се чудя, кое от двете предложения е по-тъпо…

Първо, както и да се урегулира движението на две гуми, това няма да спаси колоездачите от пияни, дрогирани или просто безотговорни водачи на автомобили, които са такива, защото не дават и пет пари за регулациите — били те на местната или на друга власт.

Второ, за какво точно са ни повече камери? (Ако не броим лесната догадка, че някоя фирма-изпълнител, приближена до мафията във властта, ще гушне още няколко милиона около това „нововъведение“.) Ама наистина — за какво са тези камери? За да заловим нарушителя, блъснал човек, да го задържим под стража, да го осъдим и да го тикнем в затвора, като така ще „възтържествува справедливостта“?

В случая провинилият се дори се е предал сам. Той е известен. Така че не е издирван — било с камери или с други средства. Което прави искането за камерите още по-странно и по-неадекватно.

И като казвам, че е известен, имам предвид също така, че това провинение не му е първото. Оказва се, че редовно си джитка с колата, макар да няма шофьорска книжка. Заради което има два съставени акта през предишни години.

Актове, моля ви се… Ако при първото провинение беше познал какво е това jail, а още след второто беше опознал отвътре и какво е prison, нямаше да го има актуалният трети случай. Балетистът с колелото щеше да е жив и здрав. Дори да имаме изкривени представи за кармата и вярваме, че „така му е било писано“, най-малкото едва ли щеше да бъде убит от същия този… рецидивист.

Да, рецидивист! А той е рецидивист, щъкащ на свобода и вече убиващ хора по пътищата, защото не познава jail, нито prison. Не ги познава, защото

държавата и нейната изпълнителна власт не са си свършили работата!

Да предположим, че първият акт е бил адекватна мярка. Първо провинение — леко плясване по ръцете и плитко бъркане в джоба. Вторият акт за шофиране без свидетелство за управление на МПС вече е абдикация на държавата и нейните органи от ефективна защита на гражданите. Третият случай, смъртоносният рецидив, вече е трябвало да стане очакван след втория акт.

Както е очаквано, че ако тоя тип отново се размине с акт, ще има четвърти, пети, шести случай. Вероятно отново гибелен за някой, който е бил на грешното място и в грешния момент.

И ми е чудно, и винаги ще ми бъде чудно, как бедните хорица си организират шествия, като искат още регулации от държавата, която хронично демонстрира, че нехае за тях. Или пък искат още камери от държавата. Същата тази държава, която ламти само за помече власт и повече пари, а е получила амнезия за задълженията си в обществения договор.

И регулациите, и камерите ѝ са от велпапе, само на хартия. Я работят, я не. „Тука има, тука нема.“ Хазарт.

Това обсебване от държавата ще затрие още много глави! Докато на оцелелите им уврат главите. Лесна прогноза. Сигурен облог, ако сте хазартен тип.

Иван Стаменов
13.9.2018 г.Бележки:

 1. Сравнително отскоро някои американски щати позволяват на лица с влезли ефективни присъди за дребни провинения да изтърпяват определения срок — обикновено до 3 години — не в prison (затвор), а в jail (под стража). [^]
 2. Тези затворнически банди понякога са основани на расови белези: афроамериканците се пазят взаимно в свои групировки, белите често се зачисляват в Арийското братство, а подобни гангстерски организации си имат и латиноамериканците. През последните десетилетия обаче бандите се обособяват повече според икономическите интереси, тъй като престъпниците продължават по един или друг начин криминалната си дейност и зад стените на затвора. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Разни мисли — 18: Разликата между jail и prison, която у нас сякаш няма значение"

 1. Светльо  13.09.2018 г. | 16:17 ч.

  Бог да го прости момчето, мир на Душата му.

  Иначе това с протестите е абсолютно луциферизирана работа. Емоциите водят и нищо не може да излезе от тях освен повече рестрикции и още закони (Ариман), без да произведе това някакъв реален и полезен за хората резултат. Съвременния човек е като топка вързана на въже между тях и се клати от единия към другия, без да може да намери покой.

  Много чукане по канчетата ни като народ ни очаква. Не знам кога ще се тръгне по правия път, но не очаквам от мнозинството това. Повече от очевидно е, че дори и такива хора имащи се за прозрели и събудени се клатушкат между двете същества и въобще не могат да се усетят как си играят с тях.

 2. House M.D.  13.09.2018 г. | 17:58 ч.

  Първо – честит празник на всички. Днес е 2^8 ден от годината.
  Второ – може би греша, но тези походи и настоявания са като да протестираме пред Бога, че изисква от нас усилия да се развиваме духовно, а не ни е направил духовно съвършени изначално.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.