Разни мисли — 15: За малките, но важни борби срещу разюзданите корпорации

И защо видео каналът на „От Извора“ ще има бъдеще в REAL.video или другаде, но определено не в YouTube

Пиша този текст и ще продължа с преводите на „Социалното бъдеще“ (и другите начинания), като използвам донякъде обновен компютър. Не е изцяло нов — запазих от старите компоненти, които не ми създават неприятности и като че ли ще изкарат още годинки. Но тези с 10-годишна амортизация ставаха все по-мудни и ненадеждни.1

Непълното обновление имаше и други причини:

1) не ми се искаше да бъркам неразумно дълбоко в „спестяванията за черни дни“;

2) не исках да правя кефа на подмолните прасета в Microsoft и компаниите, които играят по тяхната свирка.

Последното ни открехва за същественото, с което ще ви занимая, като започвам с: „Няма да си кача Windows 10 пък!!!“ — Не съм единственият, който мисли така. Затова и слагам кавичките, указващи цитат, барабар с тройното възклицание.

Въпреки че Microsoft не жалят средства да заставят потребителите да преминат към новата им операционна система, статистиките показват, че половината от хората продължаваме да разчитаме на добрата стара „Седмица“. От това не следва, че другата половина са непременно на „Десетката“. Ами не — защото отчетливо присъствие в другата половина имат още Windows 8 и дори Windows XP.

Монопол на принципа с „моркова и тоягата“

За да наложат своя Windows 10, Microsoft на два пъти предлагаха „безплатни“ актуализации за по-старите версии. Някои пробваха и твърдят, че са доволни. Но много други се почувствахме излъгани и/или разочаровани, като държим на „старото“, от което сме доволни и още върши прекрасна работа.

И вместо умните глави от въпросната корпорация да помислят какво да променят и какво направо да премахнат, за да спечелят доверието ни, те за пореден път2 захвърлиха моркова, с който ловуваха зайци, и награбиха тоягата — прибегнаха до подмолни и/или насилствени средства, за да натрапят онова, което устройва само тях, бизнес партньорите им и задкулисните им господари.

Един пример, за да не бъда абстрактен: Последните две поколения процесори на Intel и съответните дънни платки нямат драйвери за Windows 7. Ако искате да ги използвате, трябва да се примирите с Windows 10. Няма технологична причина за това. Просто Microsoft използва влиянието си, за да гарантира, че новите настолни компютри и лаптопи задължително ще работят с шпионския3 им продукт, дегизиран като операционна система.4

А бе, не разбрахте ли, че няма да си кача Windows 10,

нито сега, нито в обозримо бъдеще… пък!5 Направих обновяването на компютъра с компоненти от по-старо поколение — неупотребявани. Голям зор беше да се намерят из складовете на търговската мрежа. А на места спекулантите ги предлагат и на цени, конкуриращи най-модерната техника. За щастие, имам връзки в тези среди и мисията се оказа възможна.

Тук е мястото за специалните благодарности към съфорумника Луд гидия, който отдели няколко дни да ми съдейства — както с подбора на чарколяците, така и с намирането на най-изгодни оферти.

След като Windows 7 и повечето програми, които използвам, се инсталираха като слънце, дойде ред на имейл клиента и браузърите. Microsoft успяха да ме издразнят за сетен път — премахнали са пакета Windows Live Essentials, включващ и Live Mail. Защо са го махнали? — За да ни „поощрят“ да си качим новия им „облачен“ Outlook, с който им е по-удобно да си навират в носа в личната ни кореспонденция. Няма да им е лесно пък, трябва да се потрудят! Както аз се потрудих да намеря заобиколен начин да си инсталирам Live Essentials и Live Mail.6

И други корпорации една подир друга се доказаха като лекета

Интернет е нищо без браузърите. От много години разчитам предимно на Firefox. Опцията за запаметяване на пароли и синхронизацията на отметките (букмарковете) с други устройства е чудесна. Или по-точно казано — беше чудесна, преди да си кача най-новата версия, която реши „да се грижи за мен“, като не ми позволяваше автоматично въвеждане на пароли в сайтовете без протокол HTTPS. Излезе и едно съобщение, че някой можел да наднича зад рамото ми и да види какви пароли се въвеждат… Да бе, надничат те — котките ми. (Те са опасни хакери.)

А бе, ей! Ненавиждам отворковци, които не ме познават, ама си вярват, че знаят кое било най-добре за мен. И убедени в това, започват да ме ограничават по най-разнообразни и безобразни начини. Или поне докато ние не ограничим тях. Винаги има начини да се справим, стига да ги търсим упорито.

Та почнаха да идват и нови писма. Сред първите беше едно от популярна социална мрежа, която ме уведомяваше за поредните едностранни промени в договора ни. Теглих една каруцарска на уведомлението и натиснах линка unsubscribe, за да не получавам повече нежелани съобщения. И не повярвах на очите си докъде може да стигне корпоративната наглост — вместо да ме отпише от абонатите за спама, въпросната корпорация просто ме уведоми, че съм длъжен да получавам, ако не другите, поне писмата на тема „сигурност“, „лични данни“ и „промени в условията“…

…докато ползвам услугите им!

Тъкмо помислих, че вече не искам да ползвам услугите им, когато Майк Адамс от NaturalNews, когото от време на време превеждам, обяви, че стартира алтернативна платформа, целта на която е да привлече… такива като мен. И изобщо създатели на съдържание, на които ни е дошло до гуша от развързания бяс и цензурата на Facebook и YouTube.

Като по поръчка, ви казвам! Попълних формуляра за регистрация и минути преди да започна писането на този текст, получих изненадващо одобрение. Изненадващо, защото имах съмнения, че може да ми откажат — тъй като нито блогът, нито клиповете са на английски. Явно не им пука.

Та видео каналът на „От Извора“ от месец юли ще каже „сбогом“ на YouTube и „здравей“ на REAL.video. Нищо не губим. Освен може би по-широката аудитория. Но това не е нещо непрежалимо, защото поредна причина за доскорошната ми демотивация бяха стотиците неадекватни коментари7 под видеокастовете за антропософия и пророчества. Бях нарушил правилото, че бисери не трябва да се хвърлят на свинете, а последствията бяха закономерни.

Много искам да завърша започнатите поредици

И живот и здраве — като се върне музата ми, ще го направя. Но клиповете ще са предназначени не за някаква външна платформа, а просто за вграждане в съдържанието на блога. REAL.video ще го позволява, а това е най-важната функция на първо време.

За финал, едно обръщение от Майк Адамс — когото уважавам и който засега не ми е дал повод за разочарования:

„Както добре сме осъзнали, YouTube вече не е платформа за свобода на изразяването. През последните две години YouTube систематично цензурираше, демонетизираше8 и банваше видео канали, обсъждащи ползите от канабиса, свободата, природната медицина и оръжията за самоотбрана. Това превърна YouTube в леговище на простотията, направлявана от корпоративна риторика и глобалистка дезинформация.

REAL.video стартира през юли, осигурявайки свобода на словото и алтернатива на YouTube. Още със стартирането си почти внезапно9 ще стане ново средище за най-силните и най-информативни клипове в мрежата, покриващи теми от независими новини до потискани научни възгледи и медицина.

REAL.video е платформа, разработена да защитава вашата свобода на словото. Тя се ръководи от свободомислещи хора, а не от злонамерени глобалистки корпорации като Google. Това означава, че най-накрая можете да спрете да се самоцензурирате и да казвате цялата истина в клиповете си, без да се опасявате, че ще ви „отрежат“.10

REAL.video има заложено решение, позволяващо да получавате приходи от съдържанието. (Подробности на по-късен етап.)

Нашите редактори ще рекламират клиповете ви и видео канала ви, като пишат статии за съдържанието им. Това е безплатно.

Свободни сте да привличате свои собствени дарители и да намирате спонсори за увеличаване на гледаемостта на видео материалите. Ние не се намесваме във вашите уговорки за спонсорство, нито ще искаме дял от приходите ви. (За разлика от Google/YouTube).“

FIVE reasons to ditch YouTube and switch to REAL.video from NaturalNews on Vimeo.

Не очаквам чудеса. Очаквам да ми липсват някои технологични възможности и екстри на YouTube. Със сигурност REAL.video в началото трудно ще се конкурира с платформата на Google.

Подобни услуги са скъпи за тези, които ги осигуряват — ако не за друго, заради цените на сървърите и заплатите на хората, които ще се грижат за добавянето на функции и поддръжката. Какви усъвършенствания ще се правят и с какви темпове, ще зависи от рекламните приходи. А рекламодателите се интересуват от гледаемостта на материалите.

Ето защо моята скромна подкрепа за начинанието на Майк Адамс е да го популяризирам сред читателите си. Надявам се, че други създатели на сериозно авторско съдържание от България ще му дадат шанс — особено ако държат повече на принципите си, отколкото на голяма гледаемост, която не носи идеологически дивиденти и качествена публика.

Иван Стаменов
5.6.2018 г.Бележки:

 1. Неволите заради остарелия ми компютър бяха друга причина да съм демотивиран за работа, но я пропуснах при разглеждането на тази тема в предишното издание на „Разни мисли“. Прецених, че е твърде лична и не засяга повечето читатели. Сега ще я разгледам от гледна точка с по-общочовешко значение. [^]
 2. Казвам „пореден“, защото наистина е такъв и не за пръв път коментирам маркетинговите им практики. [^]
 3. Тъй наречената „телеметрия“ е само една от причините да не понасям Windows 10. Не харесвам интерфейса. А направо не понасям някой да отнема контрола ми върху софтуера, за да инсталира каквото си поиска и когато си пожелае… [^]
 4. Има много сложни начини Windows 7 да се качи и на системи, базирани на последните поколения процесори, но за целта трябва да използвате остарели драйвери или такива, писани от незнайни хора и разпространявани от още по-съмнителни сайтове. [^]
 5. Решението ми няма да се промени дори ако Microsoft плащат на потребителите, за да използват Windows 10. Би трябвало да го правят, след като „телеметрията“ събира какви ли не данни за потребителите, а след това корпорацията ги продава на други корпорации, рекламни агенции и (не)правителствени организации. Твърдението, че поддръжката на Windows 7 приключва през 2020 г. изобщо не ме притеснява. Анализатори са убедени, че Microsoft ще бъдат принудени да удължат този срок с още години, тъй като и влиятелни бизнес компании не са очаровани от идеята да преминат към Windows 10. [^]
 6. Готов съм да окажа съдействие на всеки, който иска да узнае как става номерът. [^]
 7. Съвсем малка част от тях можете да прочетете тук. [^]
 8. Като български автор на съдържание, винаги ме е дразнела и политиката на Google да заплаща на източноевропейците десет пъти по-малки суми за реклама. Затова отдавна в блога не се използва рекламната им платформа, а клиповете ни никога не са кандидатствали за монетизация, въпреки че имаше предложения. [^]
 9. Одобрените канали вече са над 20,000. [^]
 10. Напоследък човек се самоцензурираше и като мислеше каква илюстрация да сложи към материалите си. Например вече няколко пъти съм предупреждаван или направо банван заради снимки, на които се вижда спринцовка с ваксина, а върху нея — знак „стоп“. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "Разни мисли — 15: За малките, но важни борби срещу разюзданите корпорации"

 1. Мислещ  05.06.2018 г. | 20:44 ч.

  Мисля, че си сбъркал с инсталацията на Windows. Преди три месеца окончателно скъсах с лошият чичко Бил и сега съм на Linux OS Debian 9.4. Инсталирах го на лаптопа и на настолния компютър. Отне ми малко време да свикна с новостите, но пък си заслужава, Забравяш за забиване и принудително преинсталиране, няма антивирусни, няма хакване, няма ровене и следенe, поне за сега де.
  Тази версия е най-добре поддържаната и има всякакви приложения за нея.

 2. Стопанина  05.06.2018 г. | 21:10 ч.

  няма антивирусни, няма хакване, няма ровене и следенe, поне за сега де.

  Също така няма Photoshop, няма ProShow Producer, няма Word, няма половината програми, които ми трябват ежедневно.

 3. Луд гидия  05.06.2018 г. | 23:30 ч.

  Твърдението, че поддръжката на Windows 7 приключва през 2020 г. изобщо не ме притеснява. Анализатори са убедени, че Microsoft ще бъдат принудени да удължат този срок с още години, тъй като и влиятелни бизнес компании не са очаровани от идеята да преминат към Windows 10

  Според мен и големите са се вкарали в беля, ако не минат към windows 10 ги чакат изненади като
  wannacry

 4. Cursedbone  05.06.2018 г. | 22:37 ч.

  Също така няма Photoshop, няма ProShow Producer, няма Word, няма половината програми, които ми трябват ежедневно.

  Да няма, но пък има Open office и Libre office, има Gimp
  Ако това не ти е достатъчно пробвай някоя от тези 55 безплатни програми, които могат да заместят скъпите графични- и фото- инструменти

  Тъкмо нацяло ще отрежеш корпорациите.
  Като операционна система можеш да пробваш Ubuntu или Kubuntu и двете са дебиан базирани.
  Не е нужно да инсталираш дори, просто като стартираш инсталатора избираш вариант за тестване вместо инсталация и всичко се зарежда в паметта. След рестарт все едно нищо не е имало.
  Но ако не си ползвал линукс до сега ще ти бъде малко некомфортно в началото.
  Нищо не пречи да пробваш.

 5. Стопанина  05.06.2018 г. | 23:05 ч.

  Да няма, но пък има Open office и Libre office, има Gimp

  Несериозно е да се сравнява OO с Word, а GIMP – с Photoshop.

  Ако това не ти е достатъчно пробвай някоя от тези 55 безплатни програми, които могат да заместят скъпите графични- и фото- инструменти

  Ако можеха да ги заместят, отдавна да ги бяха заместили.

  Нищо не пречи да пробваш.

  Ами пречи ми нещо – занимавам се с предпечат на книжни тела и правя корици. Дори не се замислям за смяна на Win с друга операционна система. Не знам откъде в статията се разбира такова нещо. Въпросът е за натрапваните версии на Win, но решения се намират и си намерих.

 6. Стопанина  05.06.2018 г. | 23:43 ч.

  Изненадите като wannacry зависят и от много други фактори. Например тия дни се разбра, че процесорите на Intel от 7-мо и 8-мо поколение имат сериозен пробив в защитата. Ако го закърпят софтуерно, пада до 10% от производителността им. Важи и за Win 10. Независимо от използваната антивирусна програма. 😉

 7. Стопанина  06.06.2018 г. | 11:24 ч.

  Facebook пак ме банна заради пророчествата на Роса Колумба и още вчера цензурира илюстрацията с кубето на църквата и мишената. 🙂

 8. Varna Mapper  06.06.2018 г. | 11:46 ч.

  Тия последователи на Плоската Земя… Веднъж гледах една шега, беше на английски: „The Flat Earth – let’s spread the true around the Earth Globe!“(сами си противоречат). И аз също така не харесвам интерфейса на Windows 10.

 9. Стопанина  06.06.2018 г. | 13:03 ч.

  Добавено видео в текста. Не споделям някои от възгледите му, но е истински човек и съм убеден, че няма да се продаде.

 10. Стопанина  09.06.2018 г. | 23:50 ч.

  МНОГО яки материали вече са подготвени като чернова за следващите две седмици. Обновеният компютър ми позволява да работя още по-ефективно. И като казвам МНОГО – да се разбира като МНОГО (качествено) яки и МНОГО (количествено, обемисти и стойностни) материали.

  Дано им смогнете да ги изчетете. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.