Разни мисли — 14: Апокалиптични тиради, вдъхновени от текущи събития

Защо съм умерено немотивиран за някои работи и защо Facebook отново ми вдигна мерника

Според поредните словоблудства на „проф.“ Божидар Димитров, вече не би трябвало да почитаме Св. Седмочисленици с побелели коси и бради, а Св. Двайсетхилядочисленици с голобради ликове и отсрочки от казармата на цар Борис Първи. А това дори не е най-голямата простотия, тиражирана от медиите, които иначе „воюват с фалшивите новини“.

В бездната на информационното бездъние

Преводът на „Социалното бъдеще“ не ми спори. Не е голяма драма, защото други преводи — тези на католическите пророчества — вървят гладко. Нищо че обикновено се заемам с тях, след като лекциите на Щайнер вече са изцедили силите ми. Приятно ми е да превеждам зловещите предсказания — не за друго, а защото към тях има значително по-голям интерес, отколкото към троичното устройство на социалния организъм.

Ако се замислите, странна работа…

Значи, хората си чакат Апокалипсиса и се интересуват от него, четат пророчествата, понеже знаят или чувстват, че нещата не отиват на хубаво. Ама явно не им се чете за спасението чрез Троичния ред, който поне може да смекчи зора от „края на света“ в областите, където евентуално би се приложил. Идва им твърде нанагорно?! Избират Апокалипсиса пред Спасението?!

Най-четените публикации и търсения по времето, когато пиша настоящия текст. (По статистиките от Jetpack)

Странно, не странно — факт. Имам предвид широката публика, не редовните читатели на блога. Хайде, нека не е факт, ама определено може да се интерпретира и по този начин. А като се замисля повече, може пък и да не е чак толкова странно, а просто вярата ми в способностите на масовата публика като че ли е била повече, отколкото е основателно да бъде.1

Което би означавало, че проблемът си е мой!

Та мисълта ми е, че като цяло се демотивирам. Основателно или не, все тая. Може би и затова преводът не ми спори. Наблюдавам се внимателно да не ме налегне апатия и пълно обезверение. Избирам да вярвам, че този превод е за бъдещите поколения. Лошо няма. Не за пръв път трудът на някого влиза в употреба чак след столетие или повече.2

Намирам с какво да се залисвам от мрачните мисли. Медии в интернет — бол. Помагат, но до време. След това ме хваща бяс заради хорската простотия. (Публиката на „От Извора“ прави изключение.) Поводи, не е като да няма — дал Господ.

Да вземем за пример новите хитове в медийните изяви на „проф.“ Божидар Димитров, естествено по случай наскорошния 24 май. Ако човек го чете безкритично, ще помисли, че наистина цар Борис Първи е отклонил десетки хиляди младежи от военна служба, за да ги използва за създаването и разпространението на „книжовността, таз сила нова“. То баш така става! Хващаш първия срещнат, на когото едва му е набола брадата и познава само меча и копието, а след това за отрицателно време го правиш един от опитните бързописци (!), споменавани в историческите извори.

То по принцип книжовниците, обикновено духовници, не са подлежали на военна служба, ама един възпитаник на комунистическия строй, какъвто е другарят Димитров, откъде да го знае. Той си мисли, че при Борис Първи е било като при бай Тошо и бай Путин: поп, монах, няма значение — имаш ли мустаци, марш в бойните редици.

Колкото до това, че са били заклани милиони агнета, за да използват кожата им за 300,000 книги, ще го приемем като ченгесарско чувство за хумор. И не се смущавайте — не е задължително да разбираме този хумор. Все пак не сме ченгета.

Та проблемът ми този път не е в самия Божо. Трябва да съм тотално изтрещял, че да му се връзвам на поредните дивотии. Проблемът е, че продължава да получава трибуна. Като всяко друго милиционерско изчадие или протеже на задкулисието.

То, като обърнем внимание, само такива в медиите!

Тук-там се мярка и по някой, завършил школа на Сорос, раждащ мисловни недоносчета през главата си и очароващ ни с тъпоумен блясък в очите: „Икономика, по-добро образование, икономика в образованието“ и прочие оксиморони. „Напред, науката е слънце…“ — Толкова учени, че чак слънчасали вече. Завалийките.

А защо медиите редовно ни занимават с романса на Росен Плевнелиев и Деси Банова, истина ви казвам, хабер си нямам! Единственото обяснение в такива случаи е, че задкулисието смята да използва нефелния бивш президент за бъдещите си творчески планове. И периодичното се налага да ни напомнят за особата му чрез техните медии.

Това е единственото обяснение. Ако някой има друго, да го сподели.

Facebook: „Чувството е заместител на мисленето“

За втори път Facebook ме банва. (В случай че се чудите защо не мога да актуализирам страницата на „От Извора“ в тази социална мрежа.) Вече започвам да го приемам лично, но не съм разстроен. Даже ме напушва на смях.

Защото, за разлика от първия път, този път получих машинно уведомление, което си струва да споделя, за да се посмеете и вие:

Hey otizvora.com, I feel this post has misleading information. I don’t think it should be on Facebook. Could you please take it down?

В превод: Здравей, otizvora.com, чувствам, че тази публикация има подвеждащо съдържание. Не мисля, че трябва да бъде във Facebook. Бихте ли я свалили, моля?

И понеже не я изтрих, Facebook ме прати в изгнание.

Няма да пиша възражения. Не искам и никой от вас да го прави. Банът не е голяма драма. Пък и има ли смисъл да оспорваме „чувствата“ на някого?

С чувства не може да се полемизира!

Дискусия се води с факти и аргументи — защото са инструменти на мисленето. Facebook не поощрява мисленето. Даже напротив. И можем само да се радваме, че в ключови области от реалния живот „чувстването“ не е станало заместител на разсъдъка и умението да се борави с фактология. Представете си, че някой ден съдиите не изслушват свидетели и не събират материали по делото, а директно раздават присъдите на „чувствена“ основа…

Някой ден може и това да стане. По всичко личи, че Facebook дават глобален тон на социалните реформи.

Иначе е интересно, че и предишният, и актуалният бан са заради публикации на тема ваксини. Подозирам, че предишния път сигналът срещу тази статия беше подаден от „учени“ на БАН заради „засегнати чувства“. Все пак някои от тях се изредиха в коментарите да доказват именно „чувствата“ и немисленето си.3 И новият бан е по сигнал, само че този път имам и името на „чувстващия“ немислещ — някой си Ивайло Иванов.

Не им се сърдя. Честно! Пожелавам им много поливалентни ваксини от доказали се производители, като Novartis, Merck и GSK. И разбира се — съответното крепко здраве и дълъг живот.

Иван Стаменов
29.5.2018 г.Бележки:

 1. Първото отрезвяване дойде след няколко десетки коментари към материалите в YouTube канала, които ми показаха, че хвърлям бисери на свинете, а това е грях. [^]
 2. Типичен пример е работата на д-р Ганчо Ценов. Той определено е разбрал неписания закон, че обикновено човек не доживява да види идеите си разбрани и осъществени. Тук можем да поставим и самият Щайнер, но е под много според въпрос дали е бил толкова наивен, за да вярва, че ТСО ще се приложи в рамките на неговия земен живот. [^]
 3. Вижте например включването на доц. Даниела Друндарова, автор на учебни помагала по имунология. По-нататък в коментарите имаше и блъф за подвеждането ми под съдебна отговорност. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

7 коментара за "Разни мисли — 14: Апокалиптични тиради, вдъхновени от текущи събития"

 1. Дорина Василева  30.05.2018 г. | 10:11 ч.

  Преди да тръгне човечеството, нацията, отделната общност, отделният човек, към НЕЩО СМИСЛЕНО е нужно ДА ОСЪЗНАЕ, че се нужде от ИЗЦЕЛЕНИЕ, и най-вече от САМОИЗЦЕЛЕНИЕ.
  Няма как да се случи ПОВДИГАНЕТО, ако го няма осъзнаният и търсен процес на ЛЕЧЕНИЕ. Човечеството е болно, общностите са болни, човекът се ражда с непрекъснатата и фина нарушена граница на дисбланаса в четворността и троичността си. Глобалната визия за целият този заразен процес е много важна. Той ни е даден в самия еволюционен път.
  И е на всички нива – от отделната личност до цялото човечество. Някои имат нужда от своеобразна „патерица“ в лицето на други по-осъзнати и не само този живот, но и редица инкарнации, други – не.
  За себе си съм осъзнала, че работя в една малка нивичка, със съмишленици, с които търсим пътищата за лечение, за изцеление на човешкото тяло и душа – в пряк и преносен смисъл – работим на човешко и общностно ниво. И, дай Боже, да дава плодове и в по-големи групи от хора. Също съм осъзнала, че земните ми години няма да ми стигнат да направя всичко онова, което искам и за което мечтая. Е, и това човек го приема.
  Вярвам, че има огромен смисъл във всяко едно нещо, което се прави за другите – макар и за другите в далечното бъдеще! То работи със сигурност и сега, работи и в Духовните нива.
  Така че, със сигурност не само аз, но и други съмишленици очакват третата лекция от поредния цикъл за ТСР.

 2. Стопанина  30.05.2018 г. | 10:22 ч.

  Така че, със сигурност не само аз, но и други съмишленици очакват третата лекция от поредния цикъл за ТСР.

  Тези, които така или инак имаме отношение към антропософските идеи, сме ясни. Живот и здраве, ще преведа целия цикъл. Най-малкото защото само той остана от томовете по тази тема, а в него има и повече конкретика, за разлика от досегашните.

  Но съм много вкиснат. Мнооого! Новината за убийството на Бабченко днес още повече ме вкисна. Ще трябва да напиша нещо терапевтично, преди да продължа с преводите. Не искам да превеждам в кофти състояние на духа и без мотивация.

 3. Telemag  30.05.2018 г. | 13:48 ч.

  Напиши нещо(саркастично) за писателя Дж. Р. Р. Мартин и неговата не-идваща книга „Ветровете на зимата“.

 4. Стопанина  30.05.2018 г. | 15:03 ч.

  Когато се докажа като писател и издам собствените си не-идващи книги, тогава ще имам очи да пиша саркастично за други автори и техните проблеми.

 5. Светльо  30.05.2018 г. | 16:28 ч.

  Божо Димитров няма спирка:

  Публикувано във факти.бг: От средата на XV в., от патриотична ревност /за да не бъде свързвано създаването й с името на императора, избил хиляди българи при завоюването на България/ архиепископите започнали да разпространяват невярното твърдение, че независимата църква била основана в началото на VI в. от император Юстиниан Велики, заедно с град Юстиниана Прима – родното място на Юстиниян, който по-късно българите нарекли Охрид. Така, с течение на времето, титулът на охридския архиепископ бил променен на „архиепископ на Юстиниана Прима и на цяла България“.

 6. Кирил  30.05.2018 г. | 19:00 ч.

  Относно цензурата във фейсбук, един цитат от Дневник:

  „Със започването на Форума за дезинформацията онлайн изпълняваме още един ангажимент в борбата ни с това явление, което не познава граници и мащаби. Очаквам към Кодекса за поведение, който форумът ще изготви, да се присъединят възможно най-голям брой онлайн платформи и заинтересовани лица“, каза Габриел. „Надявам се доброволните мерки, които кодексът ще предложи, да постигнат резултати. През декември ще оценим прогреса и ще преценим има ли значителни подобрения или е необходимо адаптиране на кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер„, допълни тя.

 7. Varna Mapper  02.06.2018 г. | 08:18 ч.

  @Светльо
  По принцип ФактиБГ не ми харесват – те веднъж постват русофилски статии, друг път американофилски, за да насаждат конфликт в секцията за коментари…

  Аз също чета доста предсказания, но и се интересувам от Троичния Социален Ред.(Да вметна – чак вчера видях постовете от 28 май нататък, чудя се защо преди това не можех да ги видя. Отделно се извинявам за цялата камара коментари, които миналата седмица избълвах.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.