Пророчествата на сестра Мариан Гутие и конспиративните заблуди

Предсказала ли е френската дама създаването на концентрационни лагери в САЩ?

Трудно могат да се открият сведения за биографията на сестра Мариан Гутие. Известно е, че е живяла през 17 век във френска среда и е изповядвала католицизма. Но с това данните за житието ѝ като че ли се изчерпват. Макар да не е популярна като други пророци от родината си, напоследък често е цитирана, особено в блоговете и форумите на тъй наречените конспиративни теоретици.

Едно от предсказанията ѝ често се придружава с тълкуванията, че описва принудителното отвеждане на граждани в тъй наречените FEMA лагери. Въпреки че не мога да отхвърля изцяло и с лека ръка  такава интерпретация, в коментара си към това пророчество ще предложа свое умозрение, съобразено с уточненията от други френски източници. А ето какво гласят думите на сестра Гутие:

Докато се изказват публични молитви, нищо няма да се случи. Но ще дойде време, когато публичните молитви ще престанат. Хората ще казват: „Нищо няма да се промени.“

Въпросът с публичните молитви отдавна е спорен в католическия свят. Някои богослови, защитаващи тази практика, се позовават на Стария Завет, където има сведения за такава проява на религиозност. Те обаче пропускат важната подробност, че при всички тези случаи молещият отправя молитвите си към Бога на публично място, но не търси показност. Освен това обикновено го прави в миг на отчаяние, без да се съобразява къде се намира. А в Новия Завет имаме дори указанието, че човек е редно да се моли в своята „скришна стая“.

Та, не разбирам причинно-следствените връзки между спирането на публичните молитви и възникването на проблемните времена. Струва ми се, че сестра Гутие просто взима страна в богословския спор, като произволно отчита такава връзка.

От друга страна, съм съгласен, че масовото безверие, което вече е действителност и обобщено в често срещаните думи „нищо няма да се промени“, наистина влияе на събитията. Но това, ако ми позволите личното мнение, няма нищо общо с публични молитви! Частните молитви в „скришната стая“ биха свършили дори по-добра работа от масовките на обществени места.

А ето го и пророчеството, свързвано от някои конспиративни теоретици с концентрационните лагери на FEMA:

„Всички мъже/хора ще бъдат взети постепенно и на малки групи. Само старците ще останат. Преди голямото сражение покварените ще бъдат господари. Ще направят колкото могат повече злини, но не толкова, колкото им се иска, защото няма да имат достатъчно време. Добрите католици ще бъдат почти изтребени, но Всемогъщият Бог ще ги спаси с един замах на небесата. Всички нечестиви ще погинат, но също и много добри католици.“

Връзката с лагерите на FEMA се прави от първите три изречения. Там действително се говори за „взимане“ на мъже/хора от покварените господари. Имам причини да смятам обаче, че изобщо не става дума за тези особени американски затвори.

Първо, в този контекст men се превежда по-скоро като „мъже“, а не като по-общото „хора“ — защото на местата, където става дума за „хора“, в оригиналния текст стои думата people.

Второто, това, че ще бъдат „взимани“ само млади мъже/хора, понеже старците щели да останат, по-скоро загатва за военна мобилизация или нещо подобно. Това се потвърждава от контекста за „голямото сражение“.

Третият и най-важен аргумент против тълкуванието за лагерите на FEMA е уточнението, че цялото пророчество ни занимава с бъднините на Франция, а не с Америка и нейните агенции, строящи затвори за превъзпитание на непокорни граждани. Вижте например как думите на сестра Гутие се припокриват с тези на йезуитския отец Некту.

„Толкова необикновени събития ще се случват, че и най-недоверчивите ще бъдат заставени да кажат: „Наистина, тук се намесва Бог.“ Ще има една ужасна нощ, през която никой няма да може да спи. Но тези изпитания няма да продължат дълго, защото никой не би ги издържал. Когато всичко изглежда изгубено, всичко ще бъде спасено.“

И тук изразът „когато всичко изглежда изгубено, всичко ще бъде спасено“ е почти идентичен с този на отец Некту, който казва: „Когато всичко се смята за изгубено, всичко ще се намери на мястото си.“ Изобщо, предсказанията на католиците често са толкова сходни, че читателят остава с впечатлението: тези „пророци“ се цитират взаимно!

„Тогава ще царува Принца, когото хората по-рано не почитаха, но когото ще започнат да търсят. Триумфът на религията ще бъде толкова голям, че няма да има равен. Всички неправди ще се изправят; гражданските закони ще влязат в хармония със Законите на Бога и Църквата. Образованието в училищата ще бъде предимно християнско и работническите гилдии отново ще процъфтят.“

Тук под „Принца“ вероятно се разбира Сина Божий – Христос. Според други тълкуватели става дума за католическия Монарх, който щял да възроди Църквата, но според мен това не издържа на критика. Защото имаме изричното указание, че Принца по-рано не е бил почитан, а това може да се отнася само за Христос. Няма как да почитаме със задна дата някакъв монарх, който още не е излязъл на сцената, а е съмнително и дали изобщо някога ще се появи в образа, в който единици го очакват.

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: Catholic Prophecy

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Пророчествата на сестра Мариан Гутие и конспиративните заблуди"

  1. Антиантихрист  25.04.2018 г. | 11:27 ч.

    А може просто да става дума за т. нар. „rapture“, а не за FEMA лагерите. 😉 Не можеш да натикаш 100 млн. американци в лагери, нали?

  2. Стопанина  25.04.2018 г. | 12:08 ч.

    Забравяш, че конспираторите предвиждат голяма депопулация, така че няма да са 100 милиона. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.