Империята — наша рожба, майка и мащеха

Някои исторически феномени не могат да се обяснят с никакъв „елинистичен дух“, а обяснението трябва да се търси другаде и няма общо с „морското господство“


Цялата статия (PDF) »

(1.3 MB | 42 стр.)

Заглавието на тази трета част от непрофесионалното ни проучване за ролята на притчите и басните в историята изглежда толкова ирационално и трансцендентно, че звучи почти като корен квадратен от две (√2 = 1,4142135623730950488016887242). Но какво да се прави? Видяхме досега, че не можем да имаме особено доверие на теорията — исторически материализъм, на родната ни историография — школата на Златарски, и на маститите ни професори като Божидар Димитров. Заехме се сами да ровим из мрежата и с достъпната там информация да актуализираме неадекватната си личностна и групова идентификация, която историческата ни „наука“ свежда до това да бъдем хранителна среда за лешоядите.

Постигнахме някои успехи, дори намерихмематериално потвърждение за древните си трако-македонски корени в светилищата и храмовете, които сме строили и продължаваме да почитаме, поддържаме и строим без прекъсване от праисторическо време до днес по нашите земи. За да се убедим обаче, че стъпките ни са в правилна посока, трябва да обогатим още своята аргументация и да погледнем древната ни история в по-глобални мащаби. Ще го направим по лесния и
разбираем за нас, любителите, начин, като за начало разгледаме по-внимателно две исторически карти. На първата са показани древно-гръцките колонии, създадени през така известната Велика гръцка колонизация:

„Великата гръцка колонизация, среща се още и като древногръцка колонизация, еразселв ането на древните гърци по бреговете на Средиземно море, а по-късно и по тези на Мраморно и Черно море. Започва през т.нар. архаичен период, който се датира от времето на първата олимпиада и продължава през периода на класическа Гърция до към края на IV век пр.н.е.“

Древногръцката колонизация се обяснява основно с три причини:

• демографски — свързани с релефа и агро-метереологичните условия, довели до „глад за земя“ и „излишно население“;
• икономически – свързани с търговията и обмена на стоки с местното население по крайбрежията;
• политически – свързани с властта на аристокрацията в полисите и желанието и за справяне с „най-немирните“, буйни и авантюристично настроени граждани.

Древногръцките колонии обикновено поддържали добри отношения помежду си и с метрополията, като имали общ пантеон и били съюзници по време на война, но винаги са се смятали за политически независими от града-майка. Всяка колония е била свързана с определен гръцки полис, но има и случаи когато няколко града се обединявали, за да създадат обща колония — Навкратида например е основана от дванайсет полиса.

Великата гръцка колонизация се разпростряла по море в три основни направления — най-напред към Западното Средиземноморие, след това към Северна Африка и най-накрая през Пропонтида (Мраморно море) към Черно море. Почти всяка колония се изграждала в непосредствена близост до морския бряг, като обикновено се избирало хълмисто място, достатъчно подходящо за издигане на Акропол. В географско отношение древногръцките колонии са:

• Малоазийски — основани по егейското крайбрежие на Мала Азия и прилежащите острови;
• Западно-средиземноморски — по крайбрежията на днешни Италия, Сицилия, Франция и Испания;
• Африкански — от египетското северно африканско крайбрежие през Мармарика до Киренайка;
• Балкански — в Епир, Македония и Тракия и
• Черноморски — по бреговете на Черно море.

Така древногръцките колонии се разпростират на огромна територия — от Херкулесовите стълбове (Гибралтар) до устието на река Дон на Азовско море, и от
Масалия до Навкратида. По този повод може би Аристофан пише, че „гърците се разселили около Средиземно море, като жаби около блато“.

Цялата статия (PDF) »

Още от автора Милко Гърчев:

Как и кога българите излизат на историческата сцена?
Нашата история: От „Мършата и лешоядите“ до „Лисицата и гарвана“
Слънцето и Свастиката в нашите църкви доказват, че сме траки и македонци

Материалът се разпространява в „От Извора“ с изричното писмено разрешение на автора. Декларацията носи дата 17.4.2018 г. Ако имате възражение към така описаните авторски права, изпратете го на is@otizvora.com. Администраторът на „От Извора“и спомосъществувателите на инициативата за некомерсиално разпространение на такива публикации не носят отговорност за евентуални неуредени въпроси между авторите и други издателства.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

11 коментара за "Империята — наша рожба, майка и мащеха"

 1. Gergana  18.04.2018 г. | 01:43 ч.

  Благодаря за полагания труд, Милко!

 2. Светльо  18.04.2018 г. | 07:24 ч.

  И аз благодаря за изложеното Милко. За да се роди нещо ново, всичко старо трябва да умре и в това няма нищо лошо. Напротив, всеки хванал се за старото ще отече ведно с него.

  Това е съдбата и на днешната България, за да се новороди Онази, за която всички мечтаем, Онази на Духа, не на материята!

 3. Милко Гърчев  18.04.2018 г. | 13:49 ч.

  Много е интересно, че понякога в старото, което отдавна сме забравили откриваме изненадващо себе си. При моите проучвания, както е в случая с имперското ни минало и с древните ни светилища и храмове, точно това се получи.

 4. Gergana  18.04.2018 г. | 15:25 ч.

  Поздравявам те, Милко, с едно сладурско любителско клипче от Ангелина Николаева. Какво ли няма из интернет. Кахе Чхед Мохи 🙂 в чест на Кришна, палавника.
  Не искам да прекалявам с Мадури Диксит, но иначе и нейното изпълнение си го бива 😉

  Дадакъ дадакъ дадакъ…

 5. Gergana  18.04.2018 г. | 15:27 ч.

  саракъ саракъ саракъ

  Клипчето

 6. Милко Гърчев  18.04.2018 г. | 18:48 ч.

  Гергана, благодаря за клипчето! За съжаление не разбирам нищо от символиката на индийските танци и немога истински да му се насладя. Знам, че всеки жест нещо означава, но не знам какво. Но все пак Харе Кришна!

 7. Росен  29.04.2018 г. | 08:42 ч.

  Отлично казано!

 8. Милко Гърчев  30.04.2018 г. | 09:06 ч.

  Росен, благодаря за мнението. Богатата ни история заслужава да бъде сериозно изучена и достойно представена. Грехота е от незнание, продажност или други нечистоплатни подбуди да се превръщаме сами в храна за лешоядите. Ще бъда щастлив, ако с публикациите си допринеса макар и малко за осъзнаване и преоценка на историческата истина.

 9. Бае Гоцо  15.06.2018 г. | 19:26 ч.

  Аз не разбрах от гъде идват (тръгват) гърците.

 10. Varna Mapper  16.06.2018 г. | 09:24 ч.

  @Бае Гоцо
  Между другото и на мен ми е интересно откъде произлизат.

 11. Илиян  23.06.2018 г. | 16:10 ч.

  Гърците са роднини на арабите и северно африканските народи

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.