Пророчество на Ригорд от Св. Денис за петте явления през Апокалипсиса

„Ще има затъмнение на слънцето, като цвета на огъня, докато цялото тяло на слънцето бъде замъглено, а по време на затъмнението ще има тъмнина по земята...“

Френският хроникьор Ригорд е живял около 1150–1209 г. Роден е в близост до Але, Лангедок, Южна Франция. По начало има светска служба — лекар, — но впоследствие решава да се замонаши. Постъпва в манастира на Аржентил, а след това и в този на Св. Денис, с който се свързва името му до наши дни.

Ригорд се е самоопределял като regis Francorum chronographus — хронограф на Франция. Пише житието на крал Филип II Август, именници на по-старите владетели и различни мемоари. Следните текстове са смятани за негови пророчества, но според мен са интерпретации и компилации на предания и други предсказания,1 събрани от един безспорно ерудиран автор.

„По онова време от морето ще се надигне много силен вятър, който ще донесе ужас в сърцата на хората и ще вдига пясък и прах от повърхността на земята, докато покрият дърветата и кулите. И във въздуха ще се чуват тътени и гърмежи и гласове, които ще поразяват човешките сърца със страх, а всички страни ще се покрият с пясък и пепел. А този вятър ще се надигне от западния край2 и ще се разпростре до западния край, като обиколи всички страни на Египет и Етиопия, а също и земите на Рим.“

Сведението, че вятърът ще се движи „от запад до запад“ може да е грешка на преписвач или на английския преводач, така че на едно от местата, вместо запад, да се има предвид изток. Но може и да не е грешка, ако се има предвид, че вятърът ще обиколи планетата и ще се върне там, откъдето е тръгнал. Все пак е спорно дали през 12 век авторът си е представял Земята като кълбо.

„След тези събития с ветровете ще се случат пет чудеса едно след друго.

Първо, един много мъдър мъж ще се появи от изток, изкусен в тайната мъдрост, което означава мъдрост, която е отвъд човека. И той ще бъде справедлив и ще преподава законът на истината, и ще накара мнозина да се върнат от мрака на невежеството към праведните нрави и от безверието към пътя на истината, и ще обучи грешниците в пътя на праведността, и не ще се възгордее като един от пророците.“

Горното загатва, че Ригорд е имал някаква представа за „тайната мъдрост“. С други думи, нищо чудно да му е било известно, че Земята не е плоска.

Не се наемам да спекулирам за самоличността на разглеждания мъж.

„Второ, ще дойде един мъж от Елам и ще насъбере множество от велики сили (Даниил, 11:1), и ще води голяма война срещу народите (Захария, 14), и не ще живее дълго.“

Това, че авторът се позовава на библейски книги, е аргумент, че не е бил пророк, а е правил компилация от чужди пророчества. Нямам предположение за самоличността и на този описван мъж. Западни коментатори го свързват с Великия Монарх, който щял да обедини католиците/римляните, да бъде благодетел на Църквата и да воюва срещу еретиците и иноверците.

„Трето, ще се появи друг мъж, който ще казва, че е пророк. Той ще държи книга в ръка и ще твърди, че е изпратен от Бога и от Неговите пророци. И чрез своите учения той ще вкара много народи в заблуда, и ще изкуши дори повече [народи]. Но това, което ще пророкува, ще се стовари върху главата му. И той също няма да живее дълго.“

Смята се, че тук е описан въплътеният Антрихрист.

Споделям това мнение.

„Четвърто, една комета ще се види на небето звезда, която е с опашка или израстък и това явление ще предзнаменува3 унищожения и безредици и тежки кавги,4 липса на валежи и изсъхване на земята, и могъщи сражения, и реки от кръв по земята от изток, и от отвъд река Хабор5 ще достигнат до края на запада. И справедливите и истински праведните ще бъдат угнетени и ще страдат от гонения, и домът на молитвата ще бъде унищожен.“

Ако пророчеството е истинно, а река Хабор съответства на днешната Хабур, явно Сирия тепърва ще се превръща във фронт на какви ли не бойни действия. Не става ясно дали въпросната комета е същата комета, която според други пророчества се очаква да удари Земята, или пък е някаква друга.

„Пето, ще има затъмнение на слънцето, като цвета на огъня, докато цялото тяло на слънцето бъде замъглено, а по време на затъмнението ще има такава тъмнина по земята, каквато има в полунощ през онези вечери, когато няма луна и е дъждовно.“

Западните коментатори отнасят горното към трите денонощия на пълен мрак, но си позволявам да се отнасям с резерви към тълкуванията им. Затъмненията, били те лунни, или слънчеви, са краткотрайни, тъй като небесните тела са в постоянно движение и няма как луната да скрива слънчевият диск в течение на три дни и три нощи.

Така, както чета текста, оставам с впечатление, че Ригорд описва „обикновено“ кратко слънчево затъмнение и особеното при него ще бъде това, че лунният диск няма да изглежда тъмен, а огнен. Някой има ли предположения на какво би могло да се дължи такова явление?

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: Catholic ProphecyБележки:

 1. Възможно е Ригорд да е разполагал с книги, които не са достигнали до наши дни — бел. И.С. [^]
 2. В англ. текст: corner — ъгъл, затънтено място, краище — бел. И.С. [^]
 3. В англ. текст: signify — означава, показва, изразява бел. И.С. [^]
 4. Може да се преведе още като „борби“ и „съревнования“ бел. И.С. [^]
 5. В англ. текст: River Habor. Не съм сигурен за коя река става дума, но вероятно се има предвид библейската Гозан/Хабор, съответстваща на съвременната р. Хабур/Кабур, по-голямата част от която протича през Сирия и се влива в Ефрат бел. И.С. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Пророчество на Ригорд от Св. Денис за петте явления през Апокалипсиса"

 1. Светльо  05.04.2018 г. | 20:00 ч.

  След тези събития с ветровете ще се случат пет чудеса едно след друго.
  Първо, един много мъдър мъж ще се появи от изток, изкусен в тайната мъдрост, което означава мъдрост, която е отвъд човека. И той ще бъде справедлив и ще преподава законът на истината, и ще накара мнозина да се върнат от мрака на невежеството към праведните нрави и от безверието към пътя на истината, и ще обучи грешниците в пътя на праведността, и не ще се възгордее като един от пророците.“

  Имаше едно пророчество в което се казваше, че Михаил ще слезе на Изток (Русия) и ще обгърне хората мъдрост и любов отново.

 2. Telemag  05.04.2018 г. | 22:00 ч.

  Това за Михаил, не е ли от пророчеството на Митар Тарабич. Извинявай, но там се казва „Михаило“. Нека да не избързаме с извода, кой ще слезе или ще се появи!

 3. Светльо  06.04.2018 г. | 08:03 ч.

  Ето го и цитата взет от нашия сайт тук:

  По време на тоя мор в далечните руски градове ще се появи млад човек на име Михайло. Ще има светло лице и целият негов образ ще е милостив. Хората ще му се чудят, че крачи по небето, а той ще отиде до първия манастир и ще зазвънят всички камбани. На народа, който се събере около него, ще каже:

  “Забравили сте кой съм и че не съм умрял, а жив съм отишъл на небето.”

  А хората, които го гледат, ще отвърнат:

  “Не сме, не сме, ти си свети архангел Михаил.”

  На тези техни думи той ще се усмихне благо и ще рече:

  “Разпънахте Богочовека и Сина Божи, а Бог ви даде ум да мислите и да обичате всички около вас. Станахте зверове и човекоубийци! Не съм дошъл да ви карам да се плашите и да вярвате от страх, а съм между вас да ви вразумя. Вече няма богати и сиромаси, а вие пак се мразите и убивате. Забравили сте душите си!”

  Тогава след Михайло ще тръгнат всички народи и земята ще стане истинска райска градина. Храната ще изобилства навсякъде – и в реките, и в моретата, и в горите. Онези, които тогава се родят, ще живеят щастливо и толкова дълго, че ще забравят кога са се родили.
  Михайло ще бъде навсякъде, а най-вече в Цариград, докато хората не проговорят един език и не приемат една вяра. После пак ще си иде доволен на небето.”

  Така е записано, но е велоятно и да става въпрос за второто етерно пришествие на Христос.

 4. Telemag  06.04.2018 г. | 08:54 ч.

  Искам да подчертая следното: Митар, го нарича Михайло, а хората си го назовават както им скимне. 🙂

 5. House M.D.  08.04.2018 г. | 12:55 ч.

  Третото чудо може да е:
  1. Джоузеф Смит – основателят на мормонската църква.
  2. Уйлям Милър – основателят на адвентисткото движение. /или Елън Уайт – продължителната на същото/.
  3. Чарлс Ръсел – основателят на йеховистката църква.
  4. Лафайет Рон Хъбард – основателят на сциентоложката църква.
  5. Някой друг, може би предстоящ.
  Би било грешка да припознаване когото и да било без да имаме по-конкретно данни.

 6. Стопанина  08.04.2018 г. | 13:59 ч.

  Джоузеф Смит – живял е кратко, което е единственото, което кореспондира с горното прочество. Мормоните имат хъб само в Щатите и не са вкарали в заблуда цели народи.

  Уилям Милър – не е живял кратко, затова не се вписва. Милеритите отново са само в Щатите и не наброяват повече от 500 хиляди, като някой проучвания ги броят едва до 50К. Фалшивите му пророчества за края на света са единственото, което го вписва в горните описания, но е трудно да се каже, че „са се стоварили върху главата му“.

  Чарлс Ръсел – не умира млад. Дори по-малко скандален живот от Уилям Милър. Свидетелите на Йехова имат доста клонове извън Щатите, но е доста пресилено да се смята, че е „вкарал много народи в заблуда и изкушил дори повече“.

  Лафайет Рон Хъбард – не е живял малко. Сциентологията има твърде малко разпространение, предимно в средите на западния хай-лайф. И въпреки че съм виждал доста пищна сциентоложка черква в центъра на Берлин, трудно може да се говорил, че е заблудил цели чужди народи.

  5. Някой друг, може би предстоящ.

  За мен – да, почти пълни 100%.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.