Абат Адсо от Монтие-ан-Дер за мястото и времето на Антихриста

„Срещу вярващите Антихриста ще воюва по три начина – а именно: чрез насилие, чрез подкупи и чрез чудеса... Всички евреи ще се стекат при него и мислейки, че ще получат Христос, те ще получат дявола“

Христос гледа Йерусалим от върха на Маслинената планина.

Бенедиктинският абат Адсо от Монтие-ан-Дер е роден през 910/915 г. и умира в 992-ра. Израства в благородническо семейство, а получава образованието си в един от манастирите на Бургундия. След 968 г. съставя сборник с размишления върху верската доктрина, писани от папа Григорий Първи. В 990 г. става абат на манастира „Св. Бенигнус“ в Дижон, а две години по-късно умира при едно поклонническо пътуване до Светите земи.

Абат Адсо е един от най-значимите църковни реформатори през Х век. Сред авторските му произведения, най-значимите от които междувременно са изгубени, се нареждат няколко житиета на светци, поеми и черковни песни. Най-известният му труд е Epistola ad Gerbergam reginam de ortu et tempore Antichristi (Писмо до кралица Герберга1 относно мястото и времето на Антихриста), познат още и като Libellus de Antichristi (Малка книга за Антихриста). Книжката е съставена по молба на Герберга Саксонска, поради опасенията по нейно време, че настъпват Последните времена, като включва популярните в Х век пророчества и схващания за Антихриста.

Интересът към Libellus de Antichristi не избледнява през цялото Средновековие.2 Текстът е оцелял в 9 версии, пръснати в 171 ръкописа. Наред с първоначалното издание на латински, са извършени и няколко превода, първият от които е на староанглийски. Съчинението на абат Адсо е в основата и на анонимната литургична драма Ludus de Antichristo (Пиеса за Антихриста).

Съвременен Йерусалим, заснет от Маслинената планина.

Ето съществените пророчества, записани от абат Адсо:

„Срещу вярващите той (Антихриста) ще воюва по три начина — а това са: чрез насилие, чрез подкупи и чрез чудеса. На вярващите в него той ще раздава злато и сребро в изобилие. Но онези, които няма да успее да поквари с подаръци, ще превземе със страх. А онези, които няма да победи със страх, ще опита да подлъже със знамения и поличби.“

Относно знаменията и поличбите, които ще извършва въплътеният Антихрист/Ариман е изключително важно следното антропософско сведение от д-р Рудолф Щайнер:

Нека никога не си представяме, че Ариман ще бъде някакъв измамник, който ще погажда злонамерени трикове на хората. Не, тъкмо обратното! Ленивите хора, които отказват да имат какъвто и да е контакт със духовната наука, ще станат жертви на неговата магия. С помощта на удивителни магически изкуства той ще може да превърне голям брой от човешките същества в ясновидци — но по такъв начин, че ясновидството на всеки индивид ще бъде строго диференцирано. Това, което един човек ще вижда, няма да го виждат втори или трети. Объркването ще вземе надмощие и въпреки че са станали възприемчиви за ясновидска мъдрост, хората неминуемо ще изпаднат в несъгласие по отношение на пълното различие на техните видения. В края на краищата всички ще бъдат доволни от техните собствени видения, защото всеки от тях ще може да вижда в духовния свят.

По този начин цялата култура ще стане жертва на Ариман. Човешките същества ще бъдат покорени от Ариман просто поради това, че не са постигнали със собствени усилия онова, което Ариман е готов и има възможност да им даде. Не може да бъде даден по-лош съвет от това да се каже: „Стойте си точно такива, каквито сте си! Ариман ще направи всички ви ясновидци, ако това е вашето желание. А вие ще го желаете, защото силата на Ариман ще бъде много голяма.“ Но резултатът ще бъде установяването на Ариманово царство на Земята и отхвърлянето на всичко постигнато дотогава от човешката култура; всички несъзнателно пазени пагубни тенденции ще се разразят.3

Абат Адсо пише по-нататък:

„Също — разрушения храм, който Соломон издигна за Бога, той ще построи и възстанови в предишното му състояние. И ще се обреже, и ще лъже, че е Синът на всемогъщия Господ. След това ще разпрати вестоносци и проповедници по целия свят.“

Не се нуждае от разяснения.

„Тогава всички евреи ще се стекат при него и мислейки, че ще получат Христос, те ще получат дявола. Като дойде в Йерусалим, той ще бъде обрязан, казвайки на евреите: Аз съм Христос, който ви беше обещан, който идва за вашето благоденствие, затова ще събера и защитавам вас, които сте разпилени.

По принцип дотук няма сведения, които пряко или косвено да не са разгледани в Новия Завет.

„После на земята ще бъдат изпратени двамата велики пророци — Илия и Енох, — които ще въоръжат вярващите с божествени оръжия срещу делата на Антихриста, и те ще ги окуражават и приготовляват за войната. Но след като приключат с проповедите си, Антихриста ще ги нападне и посече, а след три дни те ще бъдат възкресени от Господа.“

Завръщането на Илия и Енох е нещо, което не може да се намери в пророчествата на Новия Завет. Интересното е, че почти аналогични пророчества се срещат и в източните християнски деноминации. Вижте напр. тук, тук и тук.

„Отците4 също учат, както казва папа Григорий, че Михаил Архангела ще го унищожи (Антихриста) на Маслинената планина5 в неговата шатра и на трона му, на същото място, където Господ се възнесе в небесата.“

Според антропософията Архангел Михаил определя точното време за въплъщението на Ариман/Антихриста. В този смисъл за мен е правдоподобно, че Михаил ще определи и точния момент за неговото „изваждане от играта“.

Донякъде ме озадачава споменаването на „шатра“ или „палатка“, в която ще се случи това. Може да се предположи, че е използвана дума, близка до хората в ранното Средновековие. Трудно е да се допусне, че въплътеният Ариман ще разположи трона си в нещо такова.

Днес на върха на Маслинената планина има един параклис, определян и като малка черква. Формата на постройката действително уподобява шатра и има приблизително размерите на голяма палатка.

Църквата на Възнесението, издигната на Маслинената планина.

Все пак думите „параклис“ и „малка черква“ са били познати и през Х век. Така че, ако приемем, че се има предвид това място, защо се говори за „шатра“? Ако имате някакво предположение, споделете го в коментарите отдолу.

Превод: Иван Стаменов

Източник: Catholic ProphecyБележки:

 1. Кралица Герберга Саксонска. Родена в Германия през 913 г. Умира на 5 май 984 във Франция — бел. пр. [^]
 2. Това може би обяснява защо повечето католически пророци звучат почти еднакво и сякаш цитират едни и същи източници — бел. пр. [^]
 3. Из четвърта лекция на цикъла „Влиянията на Луцифер и Ариман“, държана на 15.11.1919 г. в Дорнах. [^]
 4. Имат се предвид църковните отци, създали религиозните догми — бел. пр. [^]
 5. Маслинената планина е известна още като Елеонския хълм. Намира се на изток от старите порти на Йерусалим — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Абат Адсо от Монтие-ан-Дер за мястото и времето на Антихриста"

 1. Петьо  14.03.2018 г. | 20:23 ч.

  Завръщането на Илия и Енох е нещо, което не може да се намери в пророчествата на Новия Завет.

  Според мен в 11-та глава на Откровението се говори именно за това. Това, което се описва в пророчеството тук е почти едно към едно с тази глава, ако и „двамата светии“ да не се назовават там поименно.

 2. Светльо  14.03.2018 г. | 20:46 ч.

  Не помня в къде, но имам спомен, се казваше, че той, Антихриста и армиите му ще се готвят за последна битка. Тогава ще бъде поразен от Михаил.

  Та в тази връзка, като пълководец на ордите си, може да и бил видян в шатра и на трон.

  Спекулативно ми е предположението.

 3. Светльо  14.03.2018 г. | 21:12 ч.

  Ето и цитат за Илия и Енох:

  И даде ми се тръст като тояга; и ангелът стоеше и казваше: Стани та измери храма Божий, и олтаря, и тези които се кланят в него;
  2 но двора който е извън храма остави вън и недей го измерва, защото е даден на езичниците, и светия град ще тъпчат четиридесет и два месеца.
  3 И ще дам на двамината мои свидетели да пророкуват тисяща и двеста и шестдесет дни, облечени във вретища.
  4 Те са двете маслини и двата светилника които стоят пред Бога, Господа на земята.
  5 И ако иска некой да ги повреди, излезва огън из устата им та изяда враговете им; и ако иска некой да ги повреди, така требва да бъде убит той.
  6 Те имат власт да заключат небето да не вали дъжд във времето на техното пророкуване; и имат власт над водите да ги превращат на кръв, и да поразят земята с всека язва колкото пъти би поискали.
  7 И когато свършат свидетелството си, зверът който излезва от бездната ще направи бой с тех, и ще ги победи и ще ги убие.
  8 И труповете им ще лежат по улиците на големия град който духовно се нарича Содом и Египет, дето и Господ наш биде разпнат;
  9 И мнозина от народите и племената и езиците и колената ще гледат труповете им три деня и половина, и не ще да оставят да се положат труповете им в гробове.
  10 И жителите на земята ще се възрадват за тех, и ще се възвеселят; и дарове един на друг ще си проводят, защото тези двамата пророци мъчиха жителите на земята.
  11 И след трите деня и половина влезе в тех дух на живот от Бога, и се изправиха на нозете си; и страх голем нападна върх онези които ги гледаха.

  Прави впечатление и 3,5 години, които се споменават тук. 42 месеца и 1260 дни.

 4. Telemag  14.03.2018 г. | 22:34 ч.

  През 10 век, шатра са използвали благородниците, които пътуват. Може би е тръгнал(антихриста) на някъде!!!
  В каква посока се пада, от Йерусалим, към Елеонския хълм?

 5. Стопанина  14.03.2018 г. | 23:30 ч.

  Изглежда, че в някакъв момент е възникнала „традиция“ двамата свидетели на Бога да се отъждествяват с Илия и Енох, но ми се губят основанията за това. Вътрешният ми усет подсказва, че някой е изказал такова умозрение – нищо чудно да е бил църковен отец, – а след това мнението е било възприето безкритично. Явно е станало преди разделението на деноминациите, щом това схващане се застъпва и на Изток, и на Запад.

  Не съм убеден. Дори сведението в Новия Завет ме озадачава. Можете ли да си представите, че двама облечени във вретища биха повлияли на толкова наши съвременници, че да уплашат Антихриста? Отделно, идеята, че Илия и Енох ще „слязат от небето“ в зряла възраст, а не чрез прераждане, меко казано, ме озадачава.

  В каква посока се пада, от Йерусалим, към Елеонския хълм?

  Хълмът е на изток от града.

 6. Светльо  15.03.2018 г. | 06:36 ч.

  Сега се сещам, че тук в блога някъде коментирахме – май по тема за преражданията и къде се говори за това в Писанието, относно това, че Христос говори за ново идване на Илия в плът и кръв в бъдеще.

  Ще го потърся, заедно с извадка от Писанието и ще го публикувам тук по-късно.

 7. Telemag  15.03.2018 г. | 08:37 ч.

  Относно двамата свидетели, имам следните предположения:
  – Има такава вероятност, имената Енох и Илия да се изтрити(редактирани) в първите векове на християнството.
  – Логично е, ако някои слизат от небето, преди това да са се качили. Кои са се качили – Енох и Илия(приживе са взети на небето). Прераждането е отхвърлено и не подлежи на обсъждане. Затова се приема, че двамата свидетели са Енох и Илия.
  – Има и трета вероятност. Да са други двама(заслужили), които да бъдат реинкарнирани в последните времена.

  Но това са само мои предположения.

  Посоката, на изток, може би има значение. Не се сещам за нищо конкретно.
  Шатрата, може и да е за градинско парти!!! Или е военна палатка!…. И нека гадаенето на боб започне сега.

 8. Стопанина  15.03.2018 г. | 12:30 ч.

  Христос говори за ново идване на Илия в плът и кръв в бъдеще.

  Там не се ли говореше за Илия като Йоан Кръстител?

  Шатрата, може и да е за градинско парти!!! Или е военна палатка!

  Елеонският хълм е до самият Йерусалим. Защо Антихриста би водил военни действия от палатка до града вместо в самия град, който е по-близо до столицата му, отколкото Витоша до София. И чисто стратегически не ми се връзва – да седнеш на трона си в шатра, разположена на гол и малък хълм. Ами това си е чиста проба да стоиш като мишена на ракети, дронове и прочие.

  Относно двамата свидетели, имам следните предположения:

  Моите са същите. Само бих добавил, че така, както е описана сцената – че двамата ще са облечени в чували и че ще възкръснат материално, – ми звучи по-скоро като религиозно фентъзи.

 9. Светльо  15.03.2018 г. | 13:18 ч.

  Прав си, за Йоан Кръстител се говореше.

 10. Telemag  15.03.2018 г. | 14:39 ч.

  Има вероятност, шатрата да е модерна сграда, приличаща на шатра (с подсилващи въжета, като антиземетръсна мярка).
  Или просто, думите на „отците“ да са преписани\преведени погрешно. Все пак това са 5-6 века, откакто са написани думите им.
  Интересна подсказка е това, че ще стане евреин с ритуал и тогава, евреите ще го приемат. ………. Хммм, те мохамеданите значи са евреи! 🙂

 11. Savana Blue  15.03.2018 г. | 23:50 ч.

  Четете Учителят!
  Учителя Беинса Дуно!
  Там всичко е казано …

 12. Стопанина  16.03.2018 г. | 11:15 ч.

  Savana Blue, благодаря за съдържателния коментар. Не бях чувал за този Беинса Дуно, но щом го препоръчваш в типичния ортодоксален стил: „Четете Библията, там всичко е казано“, няма как да не се впечатля. Ако е казано всичко, сигурно е казано нещо и за нещата, които се питаме по конкретната тема. И колко жалко, че въпреки своята съдържателност коментарът ти не насочва към една или друга беседа, а трябва да четем всичко, за да разберем… всичко?!

  Казано накратко – това, което си написал, е толкова съдържателно, колкото ако не беше написал нищо. Поне научих за Беинса Дуно – не бях срещал името му досега.

 13. Менталист  19.03.2018 г. | 21:28 ч.

  ……..Чудесата на антихриста, които ще имат неотразимо въздействие върху хората, не ще бъдат някаква палячовщина. В Апокалипсиса се разказва за едно от тези чудеса, а именно за внезапното изцеляване на смъртоносно ранената глава на антихриста или звяра, както е наречен там. Предава се впечатлението от това чудо: „Тогава се почуди цялата земя и тръгна подир звяра; и се поклониха на змея, който бе дал власт на звяра“(Откр. 13:3). Жизнено важно е да се знае, че един от най-ярките признаци за наближаващия край на света е засилващата се активност на падналите отхвърлени духове, които жадуват да приобщят всички към сатанизма и навеки да погубят цялото човечество.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.