Разни мисли — 12: Забранените книги и отвратителните бизнес практики

Очаквайте най-интересното от езотеричните лекции на Рудолф Щайнер. А в името на изкуството, предлагам, да оставим поредицата Stargate, светла ѝ памет, да почива в мир

За „Михаиловата школа“

Езотеричните лекции на Рудолф Щайнер за подбрана публика са труднодостъпни. Съвсем малка част от тях са преведени на английски. Някои от тях дават извънредно редките сведения за епохата под водачеството на Архангел Орифиил, които преведох и публикувах тук. Но има и една поредица, която дори не се споменава в списъка със Събраните съчинения (GA). Ако искате да разберете съдържанието им, трябва да ви ги четат в Дорнах, Швейцария.

Въпросната специална поредица (GA-270) отдавна е част от архива на „От Извора“. Никога не съм я зачитал в дълбочина, понеже е на немски език, а трудно работя с него. Не е превеждана на английски. Доколкото ми е известно, има български превод, но по Директива на антропософската централа в Дорнах не се разпространява публично, а притежателите му използват съдържанието на сведенията за личните си проповеди. (И за да се чувстват „богоизбрани“?)

Днес с решаващото съдействие на Светльо и щедрата подкрепа на Провидението се сдобих с полуапокрифното руско издание на езотеричните лекции от GA-270. Първите два тома са обединени в сборника „Михаиловата школа“ (рус.: „Школа Михаила“). Само седмица след поръчката му. Експресна доставка. 🙂 Може би „горе“ смятат, че книгата ще бъде полезна и за „Свитъците“.

В следващите няколко дни ще се запозная внимателно с лекциите и успоредно с това ще отбелязвам всяко неизвестно досега сведение. А после ще го преведа1 — работя добре с руски език — и ще го споделя за всички в „От Извора“.

Няма да се съобразя с претенциите на никой от онези, които използват познанието само за лични инициативи и за да гъделичкат егото си. Напълно ще игнорирам и евентуални Директиви от Дорнах, тъй като те не търпят критика.2 Всичко, което е било скрито досега, ще стане явно — точно така, както е предречено в Светите Писания.

* * *

За бизнес модела на „Дисни“

Близо двадесет години или половината ми живот трите сериала от франчайза „Старгейт“ — Stargate SG-1, Stargate Atlantis и Stargate Universe — бяха еталон. За какво? — За това, как изкуството от духовната сфера, макар да е подчинено на икономическата сфера и превърнато в шоубизнес, все пак може да съхрани характеристиките, които го осмислят. А именно — свободата и духовните послания, излагани в прав текст или чрез ненатрапчиви символични средства.

Преди 7 години излезе последният епизод на преждевременно прекратения SGU, с което франчайзът беше „замразен“ за неопределено време. Въпреки че тогава писах една статия, която трябваше да ми послужи терапевтично и да ме убеди, че „така е трябвало да бъде“ и че отвореният финал на сериала донякъде представя продължаващата човешка еволюция, продължавам да изпитвам душевна празнота. Понякога дори не мога да мисля или да пиша за тази поредица, без очите ми да се навлажнят и нещо да ме стисне за гърлото.

Сега, когато „Старгейт“ най-сетне беше „размразен“, душевната празнота се изпълва с… гняв и болка. И ето че пиша пореден терапевтичен текст, защото в противен случай бих прекарал времето за това във фантазиране как изпращам шефовете от Дисни и Метро-Голдуин-Майер през звездната порта на безлюдна и пустинна планета, за да пукнат от бавна, но сигурна смърт.

Извращението с дългогодишната митология на Star Wars и гаврите със зрителския интелект, които Дисни сътвори с „Последните джедаи“, вече си имат пълен аналог при Stargate Origins на Метро-Голдуин-Майер. Вторият случай дори е по-ужасен, тъй като залага на бизнес модела на Дисни, макар да има съществени и решаващи разлики в положението, на което се намират двете култови поредици:

1. Star Wars продължава да е силен. Независимо какво предлага на зрителите, то ще си връща вложените пари. А пък Stargate, макар да запази до последно високото си качество, тепърва ще трябва да връща доверието на зрителите към идиотите, които държат правата за марката.

2. Star Wars: The Last Jedi може да беше пълна безсмислица по отношение на сюжета; може да превърна Люк Скайуокър във всичко, което не би могъл да бъде; може да прокарваше дразнещи феминистки идеологии — но филмът изглеждаше добре и това не се отрича дори от най-яростните му критици. От друга страна, новият Stargate Origins е невзрачен уебсериал с бюджет, какъвто биха могли да си позволят дори група студенти по кино майсторство, ако спестяват една седмица от закуски.3

Хубави неща могат да се правят с малко пари или даже без пари, но случаят не е такъв. Няма ги авторите и продуцентите на първите три поредици с техните оригинални и понякога възвишени идеи, които направиха сериалите Stargate по-добри от пълнометражния филм на Роланд Емерих. Няма го композиторът Джоел Голдсмит, награден с „Еми“ за саундтрака към SG Atlantis.4

А какво има на тяхно място? — Некомпетентни автори, които пренебрегват или не са запознати с митологията на сериалите, нито поне с тази на оригиналния филм. Героите са ходещи клишета, като се почне от главната героиня, като се мине през злодея нацист и се свърши с един турчин с фес, вкаран за очевидно етническо разнообразие. Залага се основно на носталгия, изразяваща се в нискобюджетно повторение на паметни сцени от правеното по-рано. Има изнасилена романтика и долнопробен хумор, включващ травестит, обичащ да носи женски гащи.

Метро-Голдуин-Майер очакват с тази простотия да възобновят интереса към франчайза, преди да продължат сагата с нови проекти.5 За да отговорят на критиките, че са спрели преждевременно качествените сериали като SG Atlantis и SG Universe, продължиха историята на последния с… комикс:

При комикса положението не е по-различно. Авторите продължават историята, като влизат в остри противоречия с фактологията на SG Universe и подценяват зрителския интелект.

Вече няма да дам и стотинка за Star Wars, за да гледам следващите епизоди на кино. Приключвам и със „Старгейт“. Единственото, което може да ме накара да размисля, е някое чудо. Например, Метро-Голдуин-Майер да продадат франчайза на Netflix или друга компания, която знае как да прави качествени сериали и да ги предлага с приемливи бизнес модели, уважителни към зрителите.

Когато изкуството загуби душата си, остава само шоубизнесът. А когато го няма и шоуто, защото дори се губи забавата, имаме само бизнес — бизнес, умъртвяващ добрите идеи от миналото и очертаващ бъдеще на изкуството, от което ми се гади.

Иван Стаменов
23.2.2018 г.Бележки:

 1. На този етап не мога да отделя време за превод на целите лекции. Ще подбирам само това, което намирам за важно и/или спешно да се знае в наши дни. Освен това, ако наистина вече има направен български превод на целия лекционен цикъл, смятам, че е редно да стане публичен. [^]
 2. Д-р Щайнер е изнасял лекции за подбрана публика, защото съвременниците му са били от първата антропософска вълна. Задачата на първите антропософи, казва той, е да запазят антропософията за втората вълна, която ще се въплъщава до края на 20 век. Именно ние, съвременните антропософи, сме от тази втора вълна и както указва Щайнер, сме тези, обучавали се в Слънчевата Школа на Михаил. Тези лекции, изнасяни само в Дорнах, са за нас. Провидението ни отваря врати да се сдобием с тях и никакви закостенели институции няма да спрат течението на това, което трябва да тече, да напоява и да осветлява битието в това тъй мрачно Време. [^]
 3. Цялото действие в първите три епизода се развива в един гараж и прилежащите му помещения. Дори сцените на друга планета изглеждат като заснети в обособено кьоше на същия гараж. [^]
 4. Последната творба на Голдсмит беше за финалната сцена на SGU, с която той каза своеобразно „сбогом“ и на почитателите си. Парчето Gauntlet, по-известно като Ending Theme, е писано в последните дни от живота на композитора, преди да изгуби битката с рака и духът му да предприеме собствено духовно пътешествие из необятния всемир. [^]
 5. Долнопробният Stargate Origins може да постигне само едно… да свали толкова ниско очакванията на зрителите, че каквото и да предложи Роланд Емерих в следващия пълнометражен Stargate да изглежда като шедьовър. Въпреки че най-вероятно ще бъде жалка простотия като последния „Ден на независимостта“. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "Разни мисли — 12: Забранените книги и отвратителните бизнес практики"

 1. Дорина Василева  24.02.2018 г. | 13:21 ч.

  Честито точно днес на Тодоровден! 🙂
  Много е важно тези лекции на Щайнер да попаднат и в антропософите, които са се родили в края на 20-ти век.
  Тези лекции ги има в България преведени от много години, но са достъпни само за т.нар. Първи окултен клас, в който се влиза след строга ритуалистика. Мисля, че беше 3 год. задължително членство в АОБ, дългогодишен антропософ-гарант, който да те предложи за слушател в Първи окултен клас, и пак не е сигурно, че ще те приемат там. Може някои да те сметнат за недостоен. Четците на тези лекции се броят на пръсти, и до колкото знам, само те притежават българското издание. Също така преди да станат четци на тези лекции, се представя кандидатура в Дорнах, и Дорнах одобрява или не…
  Оказва се, че това четиво е затворено точно за хората, за които трябва да е отворено, без те да бъдат поставяни в някакви канонично-догматични условия. Това е ситуацията в България. Членството в една институция изобщо не е право пропорционално на истинския импулс в един човек да развива антропософията., това е моят опит с години. Даже напротив, ако иска да я развива, трябва да бъде свободен от всякаква институционална зависимост в локален план.

  Предполагам, че веднага си я разлистил, какво ти е първото чувството, първата интуиция?

 2. Стопанина  24.02.2018 г. | 13:53 ч.

  какво ти е първото чувството, първата интуиция?

  Минах 20 страници. Основната тема се очертава Пазачът на Прага. Като гледам, се споменава и в следващите лекции.

 3. Gergana  24.02.2018 г. | 14:23 ч.

  А какво има на тяхно място? — Некомпетентни автори, които пренебрегват или не са запознати с митологията на сериалите, нито поне с тази на оригиналния филм. Героите са ходещи клишета, като се почне от главната героиня, като се мине през злодея нацист и се свърши с един турчин с фес, вкаран за очевидно етническо разнообразие. Залага се основно на носталгия, изразяваща се в нискобюджетно повторение на паметни сцени от правеното по-рано. Има изнасилена романтика и долнопробен хумор, включващ травестит, обичащ да носи женски гащи.

  Лебедовата (драконовската) песен на едни остаряли схващания, които трябва да се отлеят някъде. Орифиловата епоха предстои, но Михаил си знае работата. Аз мисля, че ги подтиква към саморазкритие, тези полусварени, печени-недопечени “новотворители“. Изчезна чара на “чаровната“ им детинявост. Оттук накъде? Ще ли признаят загуба или ще упорстват в недомислията си? Да изплзваме това време, следващото ще е малко кофти за неизползвалите го!

  Разбирам да си поживеем за сметка на Бога, но не можем да поръчаме Дявола за гарант.

  Старгейт У си остава фаворит в старото си въплъщение.

 4. Стопанина  24.02.2018 г. | 14:46 ч.

  Из първия езотеричен урок, в който Щайнер описва трите бяса, които не позволяват на човек да преодолее „бездната“ между сетивния и духовния свят:

  „И третият бяс (демон, звяр) – вялост в размишленията, склонност към удобство в мисленето. Това е такова мислене, което най-много от всичко на света би искало да прави кино – кино по тази причина, че тогава не е нужно мислене, а всичко се показва наготово на човека, а мислите му просто трябва да следват показваното.“

  Интересно, че втората тема за киното от статията ми се оказва в пряка връзка с една от темите в първата лекция от „забранената“ книга. Много обичам такива „съвпадения“. От същия калибър е, че книгата дойде като дар за Тодоровден, а завърших разказа за Школата на Михаил точно на Архангеловден.

 5. Дорина Василева  24.02.2018 г. | 15:03 ч.

  „Когато през 1924 година (на петата година от развитието на училището в Щутгарт) в Гьотеанума (в Дорнах) е било основана Свободната висша школа за духовна наука (СВШДН), в която учениците са били приемани изключително персонално и много ограничено, – като че ли, съвършено противоречейки на установения ред, Рудолф Щайнер изразява настоятелно желание, колегията на Свободното валдорфско училище в пълен състав да стане колективен член на СВШДН. А понеже да присъстват на провежданите уроци на СВШДН в Дорнах за щутгартската училищна колегия е било много трудно, направо да кажем, физически невъзможно, то става нещо направо безпрецедентно: доктор Щайнер възлага на члена на колегията на валдорфското училище Лили Колиско да стенографира езотеричните уроци и след това сама да ги провежда за всички останали членове на колегията в Щутгарт. Взимайки предвид необходимата тогава атмосфера на пълна затвореност на езотеричните уроци, изключваща попадането на материалите на СВШДН в чужди ръце, уникалността на това събитие все още трябва да бъде осъзната с пълна дълбочина.

  А именно, Рудолф Щайнер е предвидил, че в условията на нарастващата враждебност от страна на окултните ордени към Антропософията и валдорфската педагогика, да спаси ситуацияте ще може само непосредственото причастие към духовния свят, възпрепятстващо властта на княза на този свят над духовните инициативи.

  За съжаление, след само една година самият доктор Щайнер прекрачва прага на духовния свят, а сериозността, към която той призоваваше учениците на СВШДН, така и не е могла да бъде изработена в достатъчна степен и не е могла да защити и самото Антропософско общество от нахлуването и пълното му завладяване по вече ясната ни схема (това е подробно описано от изтъкнатия антропософ на нашето време Г.А.Бондарев в книгата“Антропософията на пресичането на окултно-политическите течения на съвременността“).

  Затова и валдорфската педагогика, лишена от духовен покрив, е била обречена на нахлуване и пълно завладяване.

  Обаче към днешна дата духовната ситуация е кардинално променена именно във връзка със стогодишния цикъл на узряването на духовния импулс на СВШДН на Земята. А именно, може да се каже, че духовната субстанция на езотеричните уроци вече е укрепнала дотолкова, че атмосферата на пълна херметичност вече не е нужна, защото се е извършило слизането на Небесното Воинство на Земята. Затова днес вече не е нужно да бъде получавана тази спасителна субстанция от Дорнах, антропософската крепост, която вече преди много години е загинала в неравна борба с окултните ордени (за сегашното положение в завладения Гьотеанум вж.книгата на друг изтъкнат антропософ С.О.Прокофиев „Кризата на Антропософското общество“).

  Днес, когато „19-те урока“ са вече открито публикувани, всеки човек с добра воля може да има свой собствен канал – канал на Духа-Себе – и да гребе тази субстанция от първоизточника – от Небесната Школа на Михаил. И на първо място това е необходимо за колегията на всяко валдорфско училище, благодарение на което тя ще получи свой непосредствен достъп към духовния свят – към първоизточника на валдорфската педагогика. А това на свой ред ще даде възможност вече да не се задоволяваме с наличната повърхностна валдорфска традиция, но сами да възприемаме новия импулс, който, според окултните закони, пристига през 2019 година – 100-годишния юбилей от откриването на първото валдорфско училище.“

  Игор Фишман е автор на горния цитат. Цялата му статия за състоянието на валдорфската педагогика и преодоляването на това състояние я има преведена и публикувана на български, а това е оригиналният източник на руски език: http://bdn-steiner.ru/modules.php?name=Books&go=page&pid=5411

 6. Дорина Василева  24.02.2018 г. | 16:28 ч.

  Бих искала да добавя друга извадка от същия руски антропософ Игор Фишман, посветена на търсенето на истинската мистерийна антропософска медицина. Статията му е преведена и публикувана, все пак е хубаво да се чете оригиналът:

  „Възможността да се култивира здравето чрез достъп до Дървото на живота за антропософа става възможно, разбира се, не благодарение на популярни съмнителни методи, но благодарение на духовната основа на СВШДН и ставането значително по-достъпно на нейното съдържание – за всеки имащ за това добра воля.
  Вече буквално в първия Урок се разкрива, че „човек намира своето телесно битие от земята, въздуха и светлината“, но преди Прага, а още повече, отвъд Прага, това вече се осъществява съзнателно.
  Ако се обърнем към епиграфа към тази статия, тогава в тези редове в открит текст се казва, че в разкриващите се сега духовни сили, заложени в мантрите на „19-те урока“, съдържат всички необходими изцелителни сили при всякакви болести. Въпросът е само в откриването на достъпа до тях и уменията да ги използваме във всеки конкретен случай, но днес това вече не е принципен, а технически въпрос…

  …Отчасти поради обективни причини, описани в статията „Великата октомврийска …“, достъпът до СВШДН е бил затворен, и ако някой е могъл да го премине, така или иначе, той се сблъсква с пълната херметичност на съдържанието на Школата: пределно краткото съдържание на мантрите е било съвършено неразбираемо, и нито капка знание не се откривала даже благодарение на коментарите, дадени в целия урок. Но ето удари дългоочакваният час, и това съдържание като мощен поток се излива върху всеки, който има добра воля за постигането, и достатъчно търпение и постоянство, за да се преодолеят предварителните препятствия. Нещо повече, вече е разкрито не само вече даденото от д-р Щайнер съдържание на Първи клас, но и до този момент скритото съдържание на Втори и Трети клас на СВШДН. Именно това променя радикално ситуацията, създавайки възможност за духовно пробуждане, посвещение, намиране на съзнанието на Висшия Аз и намирането на своята Мисия. В даденият случай, това е мисията на антропософския лекар.“

  По-нататък Фишман предлага осем стъпки, за да се случи тази обнова в антропософската медицина, ето ги първите четири:
  „Вземане на решение за връщане към корените на антропософската медицина; и, изхождайки от това, самоопределението като антропософски лекар в духа на мистерийната медицина.

  2. Проучване на „19-те урока“ и съзнателно преминаване на Прага на духовния свят.

  3. Успоредно с изучаването на „19-те урока“, изучаване във висше съзнание на Коледните и Великденските медицински курсове.

  4. Разработване на свой вътрешен култ, обезпечаващ съзнателна взаимовръзка с духовните същества, свързани с изцелението: Архангел Рафаил, духовните покровители на мистерийната медицина и изцеляващите духове.“

  Като заключение на това мое включване искам да кажа следното:
  1. Със „скриването“ на тези уроци дълги години в тесен кръг след смъртта на Щайнер не става дума просто за това кой е богоизбран и кой не. Да, вероятно има и такива его-та, което това ги подхранва. Това с пълна сила се отнася за България и тукашното развитие на антропософията и нейните инициативи, във и извън АОБ. Но… въпросът с тези 19 езотерични уроци е на много по-високо ниво – иде реч изобщо за запазването и още повече за възраждането на истинския антропософски импулс, даден от Щайнер като такъв, с целта честно, искрено и коректно да бъде продължен в следващите поколения, които се инкарнират и навлязат в антропософското движение.

  2. Твърденията на един „известен на международно ниво“ български „антропософ“, наричащ себе си „иновативен антропософ“ /!!! каквото и да значи това/, че видите ли не се е инкарнирало в края на 20-ти век това антр.поколение, което трябвало да се инкарнира, и по думите на Щайнер кулминацията трябвало да се състои точно тогава, пък тя не се е състояла, щото тези души си седят горе в Духовния свят, е пълна глупост. Подобни твърдения показват, че твърде малко се познава не само реалната ситуация на антр.движение в световен мащаб – не говоря за институциите на белите якички, а за самоотвержено работещите антр.души по валдорфски училища, по социално-терапевтични общности и т.н…. Показва също, че подобни твърдения са далеч от истинските корени на Духовните процеси, които са се случвали и продължат да се случват и ние сме техни свидетели – убиване не мистерийната истинност на едни идеи в наши дни, но заедно с това ключът ние го имаме, дава ни го самият Рудолф Щайнер. Всъщност подобни изказвания вероятно служат не на истинската Щайнерова антропософия, а на черните окултни братства.

  Точно днес, на именния ми ден, се радвам, че тази книга дойде точно на руски в България!
  Да, златен дар, който вярвам, че ще оплоди тези, които истински и честно търсят антропософията в живота си!

 7. Varna Mapper  28.02.2018 г. | 12:41 ч.

  Най-сетне – сега ще има повече информация за очакващите ни събития в Орифиловата епоха! Тъкмо проявявам интерес към тези бъдещи епохи. Загатвам, че съм все още новак тук, тепърва имам да опозная хората във форума, но от доста време разглеждам материалите, поствани тук, защото макар и да съм нов винаги гледам в дълбочина да опозная нещо(стига съм се самоизтъквал де…).

 8. Лазар  01.03.2018 г. | 12:50 ч.

  Ако не трябва да се доверяваме единствено на авторитети, как например може да се провери твърдението на Стопанина,

  че е бил обучаван в Михаилова школа? Понякога когато чета Рудолф Щайнер и си мисля къде ли е сега? Какво се е

  случило с него след като е напуснал нашия физически свят? Свръхсетивните светове от лекциите му, ми изглеждат

  някак си дехуманизирани на фона на всичките тези същества и все ми се иска да вярвам, че някъде измежду същества и

  йерархии има и общности от хора. Пиша тези думи с уточнението, че не познавам лекците на Рудолф Щайнер в

  цялостност и мнението ми може да се приеме за чисто субективно.

  Относно забранените антропософски книги, иначе казано липсата на превод на GA-270, по пътя на най-малкото

  съпротивление използвам Google Translator. В тази връзка искам да попитам хората владеещи немски, дали имат

  впечатление от един текст на философ, съвременник на Гьоте.

  Adam Weishaupt Größere Mysterien I Erste Klasse Philosophi. Weltweise May 1787.
  Adam Weishaupt Höhere Mysterien II zweite Klasse Doceten

  Abgedruckt in: Johann Joachim Christoph Bode: Journal von einer Reise von Weimar nach Frankreich. Im Jahr 1787

  Това което привлече вниманието ми е така актуалната днес тема за емиграцията. Нямам идея дали е грешка на гугъл

  преводача (Ариман?) или наистина пише за миграция и преселение на народите? Още повече, че около личноста на

  въпросния философ Adam Weishaupt (Адам Вайсхаупт) в интернет има удивително много конспиративни теории. Интересът

  ми към текста бе предизвикан и от споменаваните от Рудолф Щайнер окултни ложи, основно във връзка с Христос и

  мистерията на Голгота.

  За сериала Старгейт Генезис, това което ми харесва е формата. На по-висока скорост на възпроизвеждане, един епизод

  се гледа в рамките на 5-6 минути. 10 епизода в рамките на час. В тази връзка искам също да попитам и за самата

  практика да се гледат филми, сериали или например лекциите на Д. Мангуров на по-бързи обороти. Има ли някакви

  вредни последствия, от антропософска, когнитивна или някаква друга гледна точка? Давам за пример Димитър Мангуров

  защото лекциите му в Ютуб са от порядъка на умопомрачителните 2-3 часа. Определено се пести време, но ми е

  направило впечатление и че гледането на по-висока скорост на плеъра, изисква повишено внимание, което свежда

  страничното разсейване до минимум.

  Въпросния философски текст на немски:

  https://www.illuminatiorder.info/mysterien-I.html

  https://www.illuminatiorder.info/mysterien-II.html

 9. Stella  10.12.2018 г. | 14:01 ч.

  Здравейте, чух, че има някаква инициатива за издаването на текстовете от т.нар. Първи окултен клас, на български за широка публика, тоест не-членове на класа. Вярно ли е това? А Вие как се сдобихте с руското издание? Аз също си служа с руски, както и с още няколко езика. Бих искала да открия книгата, на който и да е от тях.

 10. Стопанина  11.12.2018 г. | 17:13 ч.

  Доколкото ми е известно, преводачката Нели Хорински е решила да ги издаде.

  Руското издание може да се поръча от руските библиотеки, но не го препоръчвам, тъй като мантрите не са преведени, а и основният превод не е на много високо ниво.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.