Шистовият газ, добиван от Газпром, не освобождава от пипалата на Газпром

В отговор на спекулациите, че евентуален добив на газ в Добруджа ще ни освободи от руската (на Газпром) зависимост

По повод на протестите в Генерал Тошево от събота, Илиян Василев — блогър и бивш посланик на България в Москва, казва следното:

Тази снимка ви казва всичко.

За гротескното невежество, за лъжепатриотизма или руските патриоти, обгърнали се с българско знаме, за това кой поръчва музиката, кой свири… Български аналози на руските рокери „Нощни вълци“, полувоенни формирования, „патриотични“ партии на власт, които подстрекават, за наетите под наем „еко“ партизани.

Не хибридна война и пета колона, а терористи в пълния смисъл на думата. Засега не взривяват бомби, но задраскват цяла една индустрия, което е много по-голям ефект от един взрив. Да, формално няма убити и жертви, но вместо през демократичен процес и балансиран диалог да се управлява обществото и неговият избор, чрез диктат и ултиматуми ви заповядват — точно като тоталитаристи — какво може да правите и какво не можете, кому и колко да дадете, чий газ да купувате. Накрая жертви са цялото общество и потребителите, които плащат по-високи цени, остават по-дълго бедни и без вашето съгласие, без решение на правителство и парламент, издържат чужди правителства и компании.

Целия коментар е пропит с някаква мнима (уж) вражда към Путинова Русия и Газпром, които — видите ли — целят с тези протести да потиснат българския народ, да принудят правителството да забрани добива на собствен газ (ще кажеш че това е бащиния) и да останем зависими от Газпром за цените на газа.

Как щяло да стане освобождаването ни от зависимостта? — Ами със собствен добив. Кой ще го добива? — Русгеоком. Първият въпрос, който всеки би трябвало да си зададе, е…

кои са Русгеоком?

Едноличен собственик на „Русгеоком БГ“ е „Ди Ди Мениджмънт“ АД на Сашо Георгиев Дончев, който е и изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“ АД и на „Овергаз Холдинг“ АД.

В справка към Агенция по вписвания – Търговски регистър (една справка, която можете да направите сами) намираме Съвет на директорите на Овъргаз Инк АД (въпросната фирма, която прави сондажа в Рогозина).

Можете да проверите на този адрес:

brra.bg — Овергаз Инк АД, ЕИК 040845618
ПАВЕЛ ВАЛЕРИЕВИЧ ОДЕРОВ — Съвет на директорите на Овъргаз Инк АД
АНДРЕЙ ВЯЧЕСЛАВОВИЧ КРУГЛОВ — Съвет на директорите на Овъргаз Инк АД
АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВИЧ МЕДВЕДЕВ — Съвет на директорите на Овъргаз Инк АД

Ето и допълнителна информация:

Кой е ПАВЕЛ ВАЛЕРИЕВИЧ ОДЕРОВ
Начальник Департамента 512, ОАО «Газпром» (с 17 июля 2015 года — ПАО «Газпром»).
http://www.gazprom.ru/about/management/dep-managers/oderov/

Кой е АНДРЕЙ ВЯЧЕСЛАВОВИЧ КРУГЛОВ
http://www.gazprom.ru/about/management/board/kruglov/

Кой е АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВИЧ МЕДВЕДЕВ
http://www.gazprom.ru/about/management/board/medvedev/

Каква точно алтернатива предоставя един подобен сондаж и евентуално последващ добив? Значи, за да се отървем от зависимостта на Газпром, трябва да се съгласим на „собствен газ“ добиван пак от… Газпром!

Чудно изказване, г-н Василев. Но не е чудно чии интереси защитавате, г-н бивш посланик в Москва.

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

13 коментара за "Шистовият газ, добиван от Газпром, не освобождава от пипалата на Газпром"

 1. Светльо  30.10.2017 г. | 16:48 ч.

  Преди няколко години, когато Шеврон искаха да правят проучванията си, тогава Русгеоком/ Газпром (първите разрешителни за сондажите са от времето на Кобурготското правителство, след това три поредни правителства удължават разрешителните им за удължаване на проучвателните сондажи), вече бяха разположили сондата си в Рогозино. Каква е разликата между Шеврон и Русгеоком /Газпром? Няма разлика!

 2. Йордан  30.10.2017 г. | 21:06 ч.

  „Ди Ди Мениджмънт“ АД е акционерно дружество, 100% контролирано от Сашо Дончев.
  Според същия търговски регистър той държи 90% от акциите, 9% има Ева Дончева и 1% Даниел Дончев.
  Тоест Русгеоком няма нищо общо с Овъргаз Инк АД, а проучването за газ в Добруджа – с Газпром.

  Нещо повече, Овъргаз Инк може да е съвместна фирма с Газпром, но акциите са разпределени 50/50 между Русия и България (50% дял за Овъргаз Холдинг, която е контролирана през офшорката DDI HOLDINGS LIMITED в която Сашо Дончев има м/у 50 и 75% участие).

  Ако Газпром беше тръгнал да добива шистов газ в България, организираните митинги щяха да бъдат за промяна на законодателството с цел това да се разреши.
  Това, че има протести, е най-добрия признак, че интересите на Газпром са застрашени, което и Илиян Василев е казал.

  Това е може би един от редките случаи, когато българския бизнес прави опит да се еманципира от „големия брат“, защото ако проучванията покажат наличие на шистов газ, даже няма нужда да го добиваме, за да свалим руските цени – достатъчно е да го сочим като аргумент в преговорите.

  И последно – ако мислите, че тези протести са „спонтанни“, на независими местни хора, и на тази основа си правите изводите – според мен много грешите.

 3. Светльо  30.10.2017 г. | 21:28 ч.

  Да си мисли човек, че Сашо Дончев е еманципиран от Газпром е меко казано наивно. Особено когато Овергаз Инк АД се управлява от членове на Борда на директорите на Газпром. Съдружие се прави между хора или дружества които имат общи интереси, а не разнопосочни! Протестите не са спонтанни, а са от 2010! Ако си мислите, че няма хора които да следят какво се случва на място – лъжете се! Друг въпрос е, че земята се трови и от земеделците, но това е отделна тема. Колко наивно е човек да си мисли, че може да има енергийна независимост при монопол…?!?!?

 4. Йордан  30.10.2017 г. | 21:38 ч.

  Ако се опитат да ти вземат бизнеса, дори да си бил 100% послушен, ще се опиташ да се еманципираш. Борда на директорите може да е показател, но не може да се ползва за такива изводи – щом е директор тук и там, значи това е едно и също. Трябва да се гледа собственика (в случая – мажоритарния акционер).

 5. Светльо  30.10.2017 г. | 21:53 ч.

  Може, ако продаваш семки и бонбонки! Тук случайности и еманципации няма. Освен в крайни случай, но тях я снегорин ще ги застигне докато излитат от някое московско летище, я полоний в чая в лондонски хотел!

 6. Стопанина  30.10.2017 г. | 21:56 ч.

  Борда на директорите може да е показател, но не може да се ползва за такива изводи

  Що?

  Както виждаш, могат да се правят такива изводи. А това, че изводите не ти изнасят, чий проблем е?

  Трябва да се гледа собственика (в случая – мажоритарния акционер).

  Първо, мажоритарният акционер също подкрепя изводите, които забраняваш да се правят.

  Второ, гледай каквото си искаш, ама имай предвид, че взирането в дървото пречи да видиш гората.

 7. Петьо  30.10.2017 г. | 23:10 ч.

  Одеров, Круглов и Медведев… Руската мечка пак иска да ни одере до кръгла нула… Да не бъде!

 8. Йордан  31.10.2017 г. | 12:13 ч.

  Има правила на формалната логика, които от верни факти водят до верен извод.
  Има и правила на софистиката, с които от верни факти можеш да изведеш какъвто извод искаш.

  Единствената връзка между Русгеоком и Газпром е Сашо Дончев, който е СОБСТВЕНИК на първата, и участва в борда на директорите на друга фирма, в която той има 50% от акциите, и която изглежда се контролира от Газпром. Т.е. извода, че Газпром стои зад сондажа, е недоказан с факти, а се основава на голи предположения.

  А доколко Сашо Дончев и Газпром се разбират, се видя миналата година:
  https://enterprise.bg/econimics-and-business/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%81-%D0%B4%D1%8A%D1%85-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7/

  Ако целта на статията не е била истината, а някаква по-възвишена от духовна точка манипулация на хората, моля да бъда извинен, няма да се меся.

 9. Стопанина  31.10.2017 г. | 12:23 ч.

  А доколко Сашо Дончев и Газпром се разбират, се видя миналата година

  Видял си медийно театро на Сашо Дончев и Газпром, но се опитваш да го изкараш факт, върху който се основава цялата ти логика, която не може да мине за софистика, а граничи с потресен наивитет.

  Това, че изреждаш неоспорими факти в ясна картина, от която вадиш извода за „голи предположения“, е жалко. Остава само една крачка в твоя „логически“ път – да издигнеш болшевишкия лозунг: „Не може да съществува това, което не трябва да съществува.“

  няма да се меся

  Меси се и упражнявай мисълта си, не ми пречиш. Ама влагай повече старание бе, човек. Можеш, вярваме в теб!

 10. Светльо  31.10.2017 г. | 13:21 ч.

  Единствената връзка между Русгеоком и Газпром е Сашо Дончев, който е СОБСТВЕНИК на първата, и участва в борда на директорите на друга фирма, в която той има 50% от акциите, и която изглежда се контролира от Газпром.

  Данчо, я пак прочети какво си написал и помисли! Ама преди това прегледай биографията на видния индустриалец Сашо Дончев. Все към Кремъл го тегли, от малък, че и един виден „пудел“ покрай него, понастоящем на длъжност патриот, политик!

 11. Светльо  31.10.2017 г. | 13:30 ч.

  Доказателство за медийното театро на Газпром и Сашо Дончев и е самият факт, че съвета на директорите на Овергаз Инк АД се контролира от членове на борда на директорите на Газпром. Овергаз разпространява нещо, което се доставя от Газпром. Без Газпром Овергаз и Сашо Дончев няма да ги има – толкова ли е трудно да се досети човек?

 12. Светльо  31.10.2017 г. | 15:36 ч.

  Ето какво е намерил Григор Лилов по повод на това кой е Сашо Дончев в цялата схема, Русгеоком, Овергаз, Ди Ди Мениджмънт АД. Интересно, че тази перверзия се повтаря. Случая за които е журналистическото разследване на Григор Лилов е по повод на т.н. война Овергаз – Газпро, за която и Йродан по-горе споменава. За никаква подобна война не става дума, а за театър с главен актьор Газпром (като архетип на мафиотския Кремъл!)

  Четете моля по-долу:

  В случая скандалът „Газпромекспорт” – „Овергаз” – българска държава (съответно и БЕХ и Булгаргаз) е скандал Газпром-Газпром.
  Защо?
  Защото всички пишат, съобщават, говорят, признават, че Газпром пряко и чрез дъщерното си „Газпромекспорт” държи 50% от „Овергаз инк”. Но никой не сочи факта, че така „Газпром” всъщност спира газа и сам на себе си, макар и частично, така да се каже.
  Премълчава се обаче, че в действителност „Газпром” си спира газа на самия себе си изцяло – на 100%!
  Защото другите 50% от Овъргаз инк” се сочат като собственост на „Овергаз холдинг”, която според:
  • правителството
  • министрите
  • шефовете на БЕХ (държавния „Български енергиен холдинг”)
  • шефовете на „Булгаргаз”
  • медиите и журналистите им
  • всички коментатори и всички „експерти“ , както и самият Сашо Дончев
  била собственост на сочения като енергиен олигарх Сашо Дончев.
  Да, но не!
  Според отчетите на самия „Овергаз холдинг” Сашо Дончев е нещо като господин Никой в сочената за негова фирма – няма дори 1% от акциите й. (виж картинката, която съм дал).
  Основната част от „Овергаз холдинг” е собственост на задгранична фирма – „DDI holding” LTD (дружество с ограничена отговорност) с номер в службата за вписвания (регистъра) на Англия и Уелс № 03735879 и адрес 4 Hill Street, London, W1J 5NE
  Давам и една снимка от съответния вход на мъничката постройка, в която се оказаха регистрирани множество фирми, понеже на адреса е адвокатска кантора.
  Корените на тази „DDI holding” LTD водят до офшорна зона – Британските Вирджински острови. На тази история съм посветил достатъчно страници в книгите си, а тук ще маркирам само някои разкрития.
  Давам и едно извлечение (виж снимката) от счетоводните оценки на компанията, където се вижда неин срив (или изпразване), започнало през 2010 г. и докарал я до задължения от 20 млн., намаление на нетната й стойност с почти 53 пъти (от над 11 млн. на 213 хил.) и налични по сметките 48 лири (да, само четиридесет и осем лири!!).
  В България компанията е посочена като придобита от „Ди Ди мениджмънт АД” срещу покупката на 18.36 млн. бр. акции по 1 долар номинал всяка. Факт е, че тази операция е била играна многократно – например дори в далечната вече 2007 г., и съответно декларирана в Companien House със „закъснение” от над две години – през 2009 г.
  Някои експерти от пръв поглед биха нарекли такива операции класическо изпиране на пари, без да вникват в детайлите.
  Вероятно биха се опрели за такъв извод и на съдружия на Пламен и Даниел Дончеви (синовете на Сашо Дончев). Става дума за техния съдружник – убития виден престъпен бос Константин Дешлиев – родният касиер-счетоводител на световната неркомафия. В „Оу Джи Транс” застреляният мафиотски бос е въртял бизнеса с тези синове, както и в ямболската изба „Водичане”.
  Трето, далеч по-скандално мнение от хипотезата за елементарно пране на пари имат и редица издания по света, които са известни с традиционно добрите си връзки с финансовите среди, мощните аналитични агенции и световните спецслужби.
  ШПИОНСКИЯТ СКАНДАЛ
  Те също като мен са разгледали тази фирма и мозайката, в която попада.
  Та затова вече ще се позова не на себе си си, а на тях за обективност:
  Например на тази фондация – „Джеймстаун”, известна с превъзходни контакти в някои, хм… специфични среди:
  http://webcache.googleusercontent.com/search…
  (давам и картинка)
  Или пък на съответни пасажи в изследването „Путиновата клептокрация”.
  А сега цитирам един пасаж от линка, който дадох:
  „Овергаз Холдингс Лтд, сега известен като Energy Consultants Ltd, собственик на 50 процента от Овергаз Инк, е регистриран първоначално в Лондон през март 1999 г. под името Energy Consultants, Ltd, според свидетелството за регистрация.
  Единственият директор, посочен по онова време, е Явор Маноилов, софийски адвокат, известен с участието си в българския бизнес с недвижими имоти и в момента пълномощник на българската компания за недвижими имоти Ориндж Истейтс. В уебсайта на Ориндж Истейтс посочват Маноилов като съдружник с Tulloch and Company, Лондон. Tulloch & Company също така се оказват обслужваща компания на родствената на Овергаз DDI Holdings, Ltd.
  През май 2001 г., Шон Лий Хоган, пребиваващ в Лимасол, Кипър, е назначен за директор на Energy Consultants и заменя предишния директор Саймън Ашли Колдридж. Според великобританските фирмени регистри е възможно Хоган да е само номинален директор, тъй като той е посочен като директор на 70 различни компании.
  Фирмените регистри във Великобритания показват, че през ноември 2001 г., скоро след като става директор на овергазовото Energy Consultants, Шон Лий Хоган заменя Саймън Ашли Колридж (неговия предшественик в Energy Consultants) като директор на Emerging Markets Research & Consulting, Ltd – компания, собственост на Пол Уилям Хемпел.”
  Това е пасажът от линка.
  *****И ВНИМАНИЕ****
  Пол Уилям Хемпел е името на човека, арестуван на 14 ноември 2006 г. на канадско летище като руски шпионин.
  Хемпел заявява чрез адвоката си, “че той не е Пол Уилям Хемпел, а руски гражданин, роден на 21 октомври 1961 г., и няма правен статут в Канада (AFP, 4 декември 2006).”, обаче отрича, че е шпионин.
  Да не би да е просто съвпадение, че Шон Лий Хоган и Ашли Колридж са едновременно директори на Овергаз Холдинг ЛТД (бивша Еnergy Consultants Ltd, днес DDI Holdings, Ltd) и на дружество, собственост на човек, задържан по обвинение, че е агент на руската Служба за външно разузнаване?
  Така питат публикациите.
  Аз не питам.
  ***************************************************
  Energy Consultants накрая променя името си на DDI Holdings (за която ви разказах и посочих адреси и счетоводни справки), а Сашо Дончев, изпълнителен директор на Овергаз, е обявен през март 2008 година в годишния доклад като “директор 1″, а Маноилов като “директор 2″. За акционери в DDI Holdings са посочени South Eastern European Energy, Limited – дружество, регистрирано в Тортола, Британски Вирджински острови (BVI).
  Та затова възниква въпроса – защо руснаците чрез „Газпром” спряха газа на самите себе си – „Овергаз” като българско тяхно поделение. Защо то се спряга от кой ли не у нас като 50% собственост на Сашо Дончев, ама официалните документи не го спрягат така?
  И каква е ролята на странната мозайка ала „Джеймс Бонд”в модификация „Щирлиц” или „Рихард Зорге”.
  Безспорно, има и истинско напрежение. Построени са 2100 км вътрешна газопроводна мрежа, практически Овръгаз е създаден с държавна помощ и протекция като монополист в доставките на газ до крайни битови клиенти и малки и средни предприятия, печелил е от ценови разлики при доставките на газ от „Газпром“ за „Булгаргаз“. Би трябвало да е завладял България, ама не е – само 56 000 абонати. А са изхарчени стотици и стотици милиони.
  Вероятната причина за провала я видях навремето в кабинета на един от най-богатите хора в света, супермилиардер – руски олигарх. Зад бюрото му, на стената зад гърба му в ошемлителния лукс, на стената висеше надпис като закачен лозунг „алчността убива далаверата“. Този олигарх – рядко изключение от онези нрави, и днес е милиардер – нито лежа в затвора както негови колеги, нито се самоуби в Лондон като други негови колеги, нито скъса връзките си със Запада, нито се скара с Путин, нито пък името му се замеси в някой голям скандал.
  Според днешно интервю на Жаклен Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от „Овергаз“. Според Гогов на „Булгаргаз“ – руснаците ще приемат претенцията ни. Според Бойко Борисов – бил разпоредил преговори. Ще преговарят, ама договорът си го има, сключен е и клаузите му важат за надценката при спешни доставки.
  А и не им вярвам. Знам им „подвизите“, истинските им биографии, действията им, мотивите им.
  –––––––––––––––––––
  НАПРИМЕР КОЙ е Жаклен Коен?
  шефа на Българския енергиен холдинг
  Справка в информационната система „Дакси“ показва, че той е държал 50% от акциите във фирмата „БТ Ем Джи“, която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там – Иван Колев, е бил сред управляващите на „Приватизационен фонд Мултигрупелит“, редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов.
  Жаклен Йосиф Коен фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече „Приватизационен фонд Никотиана – БТ“ заедно със сегашния прокурист на „Булгартабак – Холдинг“ Иван Биларев.
  В миналото е бил ръководел и на „Ем Еф Ай-Турс“. Собственик на въпросната фирма е била „Моллов файненшъл енд индъстриал груп“. Нали се сещате за ончи първи милионер у нас. Г-н Коен се е изявявал също така като управител на фирма „Тризет“, която е била акционер в „Елкабел“ на бизнесмена Фуат Гювен, тясно обвързан с ДПС.
  ––––––––––––––––––––-
  На каква операция сме свидетели, в която държавата ни, правителството и БЕХ се вживяват като съучастници, макар връзвайки си гащите с намеци за конспирация.
  Операцията, поне от финансов аспект, се изразява в следното:
  1. някой ще трябва да заплати стотици милиони кубометри газ, за които руснаци твърдят, че дъщерното им поделение у нас (Овергаз инк) не им е платило (макар че имат представители в ръководството му и съответно са участвали в управлението му)
  2. някой ще трябва да плати в бъдеще нови количества газ от стотици милиони кубометри, иначе и досега доставяни у нас пряко чрез Овергаз – дъщерна на „Газпром”. Но от Нова година вече остойностени чрез БЕХ и Булгаргаз, понеже деюре се водят като допълнителни техни поръчки. И съответно с цена с 10% по-висока от нормалната, което представлява над 30 долара.
  3. този някой плащащ ще е Булгаргаз, респективно БЕХ. А всъщност – всички ние като данъкоплатци, които плащат държавните субсидии, заеми, гаранции и помощи за енергетиката ни, както и хората, които плащат парното. Да ви е честита поредната завера, дето онези, дето се направиха на „герои” вдигнаха цената на доставка на немалки количества газ с 10 пункта и така ептеч забатачват енергетиката.
  4. някой ще трябва да връща получените комисиони за „Южен поток” и подобни операции са удобен инструмент за целта, понеже разхвърлят платата на гърба на хората, а не от личните джобове, където са потънали комисионите.
  –И една малка равносметка–
  Заради клиентите на Овергаз – да не останат на студа, се купуват от Булгаргаз по 1, 8 млн кубика газ дневно. Овергаз прибира плащането от клиентите си по своите си цени от 1200 лв за х м3, а Булгаргаз му калкулира тези дадени количества на цена около 400 лв за х. м3. Разликата е около 1, 5 млн лева ДНЕВНО, което е чист приход, подарен от държавата на Овергаз – т.е. на Газпром. Тези пари са извън онези 10% надценка, с които се увеличават цените по договор, когато Булгаргаз купува от Газпром количества над предварително заявените!!
  Е, на някой да не му е ясно? Или да не може да смята?!
  –- И едно потвърждение на конспирацията––
  Вече има документално потвърждение за една от целите на конспирацията, в която участва правителствотото ни, БЕХ, Булгаргаз, Булгартрангаз, Овъргаз. Няма никаква изненада с така нареченото вероломно „спиране“ на газа, както ни го представиха – от САМОТО НАЧАЛО НА ДЕКЕМВРИ българските държавни дружества (БЕХ чрез Булгаргаз и респективно чрез пренос по тръбите на Булгартрангаз) са увеличавали доставките за страната ни, като до края на декември увеличението е 7 (СЕДЕМ) ПЪТИ! според данните на ENTSOG – европейският диспечер на газовата мрежа на нашия континент. (от 600 млн. на 4.2 млрд. квтч дневна равностойност) Т.е. България плаща по-скъпа газ заради заявки над договореното. И когато наистина застудя, дойде времето да ни представят спектакъла „Овергаз“ с една от целите му – чудесно и със задна дата да обосноват изразходваните в повече пари. Питам се какъв е бил комисионът или просто такъв няма, понеже някои лица от кабинета май връщат с държавни пари лично полученото навремето за Южен поток.
  И още едно потвърждение за изкуствената газова „драма“ от „Euractiv“. http://www.euractiv.com/sections/energy/bulgarian-gas-wars-uncover-hidden-gazprom-strategies-320704
  Според изданието писмото на Сашо Дончев до ЕК, което те са видели, не е от 30 декември, когато у нас в България ни представиха скандала като току-що възникнал, а от 23 декември. Цитиран е и разговор от още по-ранна дата – от 21 декември с Александър Медведев, един от босовете на руския енергиен гигант, който е съобщил за спиране на доставките от 1 януари. И най-сетне, „ситуацията на пожар“ навръх Нова година е била обсъдена в аванс още на … 2 ДЕКЕМВРИ в разговор между Сашо Дончев и Медведев. Факт – вече посочих с конкретни данни как от началото на декември „Булгаргаз“ е завишил неколкократно купаваните количества газ от „Газпромекспрот“.
  Явно изданието също като мен се съмнява във водевилна постановка, понеже на 5 януари е внесло въпросите си в писмен вид към двете страни, но досега няма отговор на тях.
  **** ПОГЛЕД ЗАД КУЛИСИТЕ****
  Операцията в политически аспект се изразява в следното:
  1. създаване на имидж на сегашното управление на страната като „прозападно”, понеже ей на, виждате как „Газпром” е замахнал срещу него, а предстои посещение на Викория Нюланд, помощник-държавен секретар на САЩ (моя бел. утре ще е у нас)
  2. създаване на вътрешен имидж на управлението за пред наивния електорат, който за пореден път като идиот ще възхвалява ръководството на държавата, дето спасило стотици хиляди потенциални жертви от студа и се опълчило на врага (Путин, Кремъл, руските олигарси и т.н. – според предпочитанията)
  3. преформатиране на енергийния бос Сашо Дончев като враждебен на руските интереси заради „финансовите му загуби” и съответно макар и сочен като олигарх, използването му за фигура за влияние в този нов имидж, вкл. и на ключовата му роля като председател на Българската стопанска камара. И евентуално лансирането му като един от родителите, финансиращ еднана нова дясна формация, за която вече се заговори.
  И т.н., и т.н. и т.н.
  Естествено, само идиоти по света в спецслужбите, външните министерства и финансовите им центрове биха повярвали, че наистина има скандал със спиране на доставки на газ и тежка битка между роден олигарх и газпромовски.
  У нас обаче се вярва.
  Как хората възприемат политиката у нас?
  Как тълкуват действията на бизнеса?
  И въобще как си изработват оценката за действителността?
  Основният фактор е „една леля каза“ – т.е. онова, което са им съобщили медиите. Да, но у нас медиите вече са се превърнали изцяло само в прост, гол микрофон и нищо друго – пишат, съобщават, показват, препредават и коментират единствено онова, което един или друг актьор в политиката или управлението е казал.
  Та по този повод завинаги запомнете!!!!
  –––––––––
  Не само у нас, но и по белия свят това не е информация, не са достоверни факти, а политически и бизнес изявления, които могат да бъдат верни, ала най-често са неверни!
  ––––––––––
  Матрицата на внушението – този казал това или онова, наречено „информация“, отдавна е преформатирало и гънките под черепа, и способността за критичен поглед на мнозинството ни граждани.

  Съжалявам за финалните думи, не са мои, а на Григор Лилов.

 13. Петьо  01.11.2017 г. | 21:07 ч.

  Да, но у нас медиите вече са се превърнали изцяло само в прост, гол микрофон и нищо друго – пишат, съобщават, показват, препредават и коментират единствено онова, което един или друг актьор в политиката или управлението е казал.

  Тук е много прав, според мен. Наблюденията ми от последните години ме доведоха отдавна до същото заключение. Много е трудно да се намери истинската новина. Например, някъде ще правят нов път, но в „новината“ се предават думите на този или онзи пишман политик, който е запретнал ръкави сам да го строи. Вместо да се дадат техническите параметри, карта откъде точно ще минава, сроковете за изпълнение и прочие. И така, „новината“ е всъщност кой какво казал и почти нищо къде, какво, как и кога ще се прави. Последното, човек трябва да си го търси по други канали.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.