Денят на Рибата в пророчествата на догоните

Предадено с думите на зулуса Кредо Мутва

Догоните са етническа група от планинските части на Мали, западна Африка, на юг от река Нигер. Най-голямото селище в техните земи е градчето Бандиагара, област Мопти. Прочуват се чрез книгите на швейцарския автор Ерих фон Деникен, в които се твърди, че митовете и пророчествата на догоните са доказателство за намесата на извънземни посетители върху произхода на човечеството и по-нататъшното му развитие.

Кредо Мутва, афракански шаман, разяснява:

„На всеки език в Африка значението на [думата] „звезда“ е Носител на познание или Носител на просветление.“

В такъв широк и дълбок смисъл, струва ми се, са и думите в следното записано предсказание на догоните:

Пророчество за Деня на Рибата
Хората от [племето на] догоните в Западна Африка твърдят, че първоизточник на познанията им са Номос — божествени, безплътни1 посетители на Земята, които са дошли от звездите. Номосите, известни още като Господари на водите, Наблюдателите и Учителите, са предали звездното познание на предците на догоните. Според пророчествата на догоните, тези прадревни посетители ще се завърнат на Земята от тяхното обиталище на небесата, като приемат формата на синя звезда. Когато го сторят, това ще се нарича Деня на Рибата. Първият знак за тяхното завръщане ще бъде една нова звезда — „звездата на десетата луна“, — която ще се появи в небето.

Както личи от самия цитат, пророчеството е преразказано от шамана Кредо Мутва. Не можем да сме сигурни дали е предадено в цялост, тъй като е част от обширно интервю, а интервюиращият ми прави впечатление на манипулатор.

Самият Мутва не е представител на догоните, а на зулусите. Това е още една причина да не сме напълно сигурни, дали е разбрал смисъла на преданието. Все пак разните африкански племена имат уникални особености във верските си системи, заради което не са непременно разбираеми за други племена.

Ще внеса и още един елемент на съмнение, тъй като пророчеството е изнесено в интервю, където Мутва се оставя да го подвеждат с въпроси за извънземни и рептилии.2 След като направих справка, се оказа, че този шаман често е цитиран от Дейвид Айк в подкрепа на собствената му теория за рептиолидните извънземни, властващи над земното човечество.

Всичко това не буди у мен желание да се предоверявам

Във всеки случай пророчеството заслужава да се има предвид. Някои елементи от него се засичат и с други източници:

• Индианците хопи също говорят за бъдеща поява на нова „синя звезда“ в ключов момент. Те я наричат Кашина.

• Ако оставим настрана тълкуванията за извънземните, според мен се загатва за предстоящото подновено общение между физическия и духовния свят, за които имаме подробни сведения от Учителя и антропософията.

Но допускам, че може и да греша — както в преценката си за източника, така и в паралелите с други пророчества.

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: maitreya.org


Бележки:

  1. В англ. текст е supernatural, сиреч свръхестествени — бел. пр. [^]
  2. Отношението ми по тези въпроси е изразено в този подкаст и тази поредица статии. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Денят на Рибата в пророчествата на догоните"

  1. inran  23.11.2017 г. | 15:29 ч.

    http://catholicprophecy.org/bishop-christianos-ageda/ тука има десетки нови пророчества – само да се намери някой да ги преведе

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.