Цяла книга: Вътрешният аспект на социалния организъм (GA-193)

Редактирано издание в PDF и DOC за разпечатване

Изминаха 5 години от суровия превод на антропософските Събрани съчинения 193. Днес те вече са редактирани, като са нанесени повечето забележки на читателите към първоначалната публикация. Но окомплектоването на материалите и сравнението на текста с немския оригинал дължим на Петър Матеев.

Лекциите на д-р Р. Щайнер са налети в PDF и DOC формат и добавени в библиотеката на „Виртуалния Гьотеанум“. Можете да ги свалите от следните линкове за личния си архив и/или за да ги принтирате за четене на хартиен носител:

GA-193 (PDF)
GA-193 (DOC)

Необходимостта от троичното „разчленяване“ на социалния организъм е темата на този лекционен цикъл. Но въпросът се разглежда от вътрешен аспект, като акцент се поставя и върху питането: „Как можем правилно да намерим пътя към Христовия импулс?“

* * *

Трите лекции могат да се четат и онлайн (без редакциите от П. Матеев):

Лекция 1
За правилното отношение към човешкия елемент в света. Как може да се развие по-дълбоко разбиране в душите ни за връзката на човешкия елемент с природата и космоса. Как да търсим истинската сила на духа.

Лекция 2
Отделните членове на социалния организъм с оглед на различните начини, по които човешките същества са свързани с духовния свят. Мистерията на Голгота като събитие за цялото човечество. Духовните пътища към Христос: пътят на мисълта и пътят на волята.

Лекция 3
Истинска реалност и илюзорна реалност в социалния живот. Ясното различаване на живите истини от живите лъжи трябва да стане добре усвоено умение в душите на съвременните хора. Вътрешната връзка между духовно-културния живот и живота преди раждането. Политическата държава като пълна противоположност на отношенията между душите в духовния свят. Икономическият живот като сферата, в която се разгръщат импулсите, които човек запазва в живота след смъртта. Духовно-културният живот като лекарство за остатъците от антипатиите, които човек носи със себе си от престоя в духовния свят преди раждането. Троичното разчленяване на социалния организъм като единственото средство, в което намира изражение истинската реалност.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Цяла книга: Вътрешният аспект на социалния организъм (GA-193)"

 1. Светослав Йорданов  22.06.2017 г. | 12:50 ч.

  Ванка, доколкото виждам, във файла има три лекции. Немският оригинал обаче има десет лекции. Извинявам се, ако бъркам нещо, тъй като набързо разглеждам файла.

 2. Петьо  22.06.2017 г. | 13:43 ч.

  Така е. Немският сборник включва лекции изнасяни в периода февруари-ноември 1919 г. Трите лекции тук са изнесени пред тесен кръг през февруари-март между публичните лекции по социалния въпрос. Тези публични лекции са издадени като събрани съчинения том 328 (Die soziale Frage).

  Стопанина е превеждал трите лекции от том 193 от английски преди 5 години. Тогава и сега това са единствените лекции от този том преведи на английски. Предстои превод на останалите лекции от този том на български като по този начин книгата постепенно ще се допълва.

  В статията си от август 2012 година Стопанина е споменал за това.

  Работа още предстои, хубаво е хората да могат да се ползват от това, което вече е направено и достъпно.

 3. Стопанина  22.06.2017 г. | 17:44 ч.

  Според мен тези три лекции са самостоятелен цикъл. Доколкото разбирам, публичните беседи към немските GA-193 по същество са друг цикъл.

  А английският източник е допълнил цикъла със следните материали:

  Аримановата измама
  http://www.otizvora.com/2009/12/705
  (Превод: Д. Даскалов)

  Влиянията на Луцифер и Ариман – лекция 3
  http://www.otizvora.com/2009/12/747
  Превод: Иван Стаменов

  Защо само лекция 3?! Не схващам логиката. Защо не и тези:

  Влиянията на Луцифер и Ариман – лекция 1
  http://www.otizvora.com/2013/01/5262
  Превод: Светослав Йорданов

  Влиянията на Луцифер и Ариман – лекция 2
  http://www.otizvora.com/2013/01/5270
  Превод: Светослав Йорданов

  Влиянията на Луцифер и Ариман – лекция 4
  http://www.otizvora.com/2013/02/5363
  Превод: Радослав Йорданов и Светослав Йорданов

  Влиянията на Луцифер и Ариман – лекция 5
  http://www.otizvora.com/2013/03/5478
  Превод: Иван Стаменов

  Английското GA-193 има и още две лекции – една за ТСО и една за ариманичното съвремие, които също не ми се вписват директно към тези три лекции за вътрешния аспект, които според мен основателно обособяваме като отделни. Това е лично мнение. Ако прецените, няма проблем да ги допълним след време.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.