Тъмните духове — 02: Произходът на Луцифер и Ариман

Втори епизод на поредицата за тъмните духове Луцифер, Ариман и Асурас

Обратно към първи епизод »

Как да разпознаваме влиянията на тъмните духове и да ги неутрализираме? Преди да пристъпим към отговора на този въпрос в следващите многобройни епизоди, по-напред ще е полезно да знаем: откъде изобщо се взеха тези демони?

За щастие, сведенията от другите по-напреднали поредици в канала ни дават необходимата основа, за да обясним произхода на Луцифер, Ариман и Асурас. Необходимо е просто да видим вече казаното от различен ъгъл:

Подкастът в аудио формат (MP3 | 13 MB | 11:26)

Допълнителни връзки:

Епохите — еп. 1: Еони
Произходът на човека (5 епизода)

Фонова музика:

• Two Steps From Hell (Thomas Bergersen, 2016) — His Brightest Star Was You (fragment)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

27 коментара за "Тъмните духове — 02: Произходът на Луцифер и Ариман"

 1. Логика  02.06.2017 г. | 22:40 ч.

  асури(паднали архаи)

  ахуро мазда
  асуро мазда(паднал архаи ?)

 2. Стопанина  02.06.2017 г. | 23:12 ч.

  Страшна логика. 🙂

  А(х)ура Мазда(о) или Ормузд е от персийски.

  Асурас е от санскрит.

  Каква е логичната връзка между тях? 🙂

 3. Логика  03.06.2017 г. | 00:24 ч.

  ahura mazda

  ashura mazda

 4. Габриела  03.06.2017 г. | 09:00 ч.

  WIKIPEDIA – Ahura mazda.

  Ако Ahura е A(S)hura

  Ashura(Асура е глухо h) е доста близко а ?

  Може просто да е СЛУЧАЙНО съвпадение на пет букви ?

 5. Гостенин  03.06.2017 г. | 10:01 ч.

  Здравейте Стопанино,

  Преди всичко, бих искал да изкажа своите адмирации към работата Ви. Трудно е да се игнорират нещата, за които пишете, когато са поднесени толкова интелигентно.

  Истината е, че намерих това място едва преди седмица. Въпреки че отделям по няколко часа на ден, за да чета и слушам, определено има още много! Простете, ако твърде рано се престрашавам да задам свои въпроси, но все пак ще го направя. Те ще са свързани изцяло с казаното в настоящия материал. Имам и други, но тях бил задал в друг, по-удачен, момент.

  Та относно тази, втора, част на поредицата, Вие говорите за паднали животни от предния Еон (животните, които познаваме днес), както и паднали Ангели, Арахангели и Архаи. Не мога да не се запитам защо през първия Еон изпадат точно Архаите, които и случайно или не, са последното стъпало от Бялото Братство, които имат сетива за нас. С други думи, само Архаи ли изпадат по време на първия Еон или имате предвид, че те представляват най-високото стъпало от Бялото Братство, където се случва това? Правя подобна аналогия, защото през Еон 3 се говори, както за падналите Ангели, така и за паднали животни.

  И отново в тази връзка, има ли прична да не говорим за паднали Човеци през предните Еони и още по-интересно – паднали власти, сили и т.н.

  Съжалявам още веднъж, ако въпросите са твърде лаични. Все пак се надявам да могат да намерят своя отговор.

  Поздрави

 6. Стопанина  03.06.2017 г. | 10:59 ч.

  Логика или Габриела или Биба, пиши под едно име и публикувай с един и същ имейл, ако искаш следващите коментари да минават. В подкаста се казват твърде важни неща, заслужаващи коментиране, така че, предлагам, да не раздуваш повече „народната етимология“, според която ахура било тъждествено на асура.

  Аура Маздао или Ормузд е Христос. Дори в самия запис е подчертано, че Христос е над деветте Йерархии и определено е на доста по-високо ниво спрямо тъмните архаи – асурите.

 7. Стопанина  03.06.2017 г. | 11:13 ч.

  Здравей, Гостенин,

  Радвам се, че си заинтригуван от материалите. Щом си от една седмица край Извора, наистина прегледай и по-старите публикации в архива. Там също има доста ценни и трайно актуални неща, но малцина си правят труда да ги намират.

  Да отговоря на въпросите:

  Вие говорите за паднали животни от предния Еон (животните, които познаваме днес), както и паднали Ангели, Арахангели и Архаи.

  Опасявам се, че тук се е получило неразбиране. Животните изостават от човека през сегашния еон, не от предишния.

  С други думи, само Архаи ли изпадат по време на първия Еон или имате предвид, че те представляват най-високото стъпало от Бялото Братство, където се случва това?

  През първия еон не отпадат само архаи. Но споменавам конкретно архаите, защото уговорката беше, че в тази поредица ще обсъждаме само съществата, които могат пряко да ни въздействат. И съответно – ние можем пряко да им противодействаме и… да спасяваме и нас, и тях (!).

  Това за спасяването обаче ще бъде тема на по-нататъшни епизоди.

  През предходните еони отпадат и същества от йерархиите, които са над архаите. Те обаче не влияят непосредствено чрез физическите и нематериалните тела на човека. Тези още по-напреднали абнормни духове се проявяват например чрез природните катаклизми.

  И отново в тази връзка, има ли прична да не говорим за паднали Човеци през предните Еони

  Човеците през предишния еон са били сегашните ангели. И да е имало някакво падане при тях, те са различна йерархия. Ако говоря за падане на човеци през предишни еони, може да настане объркване, че говоря за същества от нашата степен на развитие. А реалното положение е, че ние сме човеци едва от сегашния (четвъртия) еон.

 8. Гостенин  03.06.2017 г. | 13:09 ч.

  Благодаря за отговора!

  Доколкото мога разбирам решението Ви да не внасяте излишно объркване, говорейки за изпаднали духове от по-високо ниво от архаите. Просто явно любознателната ми природа отново ме кара да питам какво е подлог без дори да съм научил азбуката.

  Опасявам се, че тук се е получило неразбиране. Животните изостават от човека през сегашния еон, не от предишния.

  Всъщоност това ясно е казано в подкаста и се извинявам за излишния въпрос. Явно е трябвало да го прослушам и трети път. Не мога се сдържа обаче и да не си задам въпроса няма ли никакво взаимвлияние между ангели, архаи и изпадналите такива. И в тази връзка, ако от предишния еон има изпаднали човеци, не следва ли те да имат сетива за нас или ние от тях? Отново остава уговорката, че са съвсем различни същества от нас и с различна степен на развитие, но те все пак също следва да имат етерно и астрално тяло, както и Аз. Или греша?

  И отново във връзка с цитата, ако съдим по съотношението животни/човеци в настоящия еон, то изглежда съвсем малка част от животните са успели да еволюират в хора. Ако наистина „ситото“ е така тясно, то изглежда малцина ще успеят да достигнат следващата степен на развитие.

  И за финал, дали е правилен изводът, че растенията, минералите и животните днес (като степен на развитие) през първия еон просто не са съществували? Или по-скоро това са били ангелите, арахантелите и архаите. Което пък може би следва да означава, че тогава не е имало Серафими, Херувими и Престоли – просто защото те са били три нива по-ниско от този момент и не е имало какво да ги замести, тъй като над тях е само Христос? И още по-интересно, как ли последно споменатите три духа ще се развият през следващите четири еона, тъй като над тях предполагам следва да остане Христос?

  Поздрави

 9. Стопанина  03.06.2017 г. | 14:01 ч.

  Гостенин, случайно да имаш нещо общо с Енчо Енчев, който зададе почти същите въпроси в коментарите под клипа в YouTube? Питам само от любопитство. Иначе ще отговоря по същия начин и тук, защото отговорът е и за всеки друг, който може да се заинтригува от въпроса:

  Човеците в предишния еон са били тези, които сега наричаме ангели. Те обаче не трябва да се отъждествяват с нас, сегашните човеци. Общото е само еволюционната степен от гледната точка на това, че и едните, и другите сме получили Аз.

  Но пътят на развитие и условията за развитието са много, много различни. Например, ангелите никога не са се развивали в условия на материална Земя, както ние сега. Те никога не са изпитвали физическа болка, нито са умирали, нито са се прераждали. Те са живели в етерна и астрална среда, каквато е била присъща на Земята през втория еон.

  Ето защо, ако има изостанали от тях (в момента не мога да се сетя за конкретно описание от антропософска лекция), те би трябвало и сега, през текущия еон, да работят противодействащо от етерната обвивка на планетата. Антропософията действително говори за такива духове, но те не са част от деветте висшестоящи йерархии. В известен смисъл тези етерни духове даже са от „подчовешко“ естество, въпреки че може да са значително по-интелигентни и лукави, в сравнение със сегашните хора.

  Нещо повече – в бъдеще част от сегашните човеци ще отпаднат от човешката еволюция. Пак ще има „сито“, като то може да бъде по-тясно и от това, когато част от кандидат-човеците са изостанали на животинска степен. И в бъдеще хората ще изостанат и ще се отделят в отделно подчовешко царство.

  Някои от тях според Щайнер ще станат етерни „призраци“. Те ще запазят Аза си и ще могат да бъдат спасени и върнати обратно към човечеството.

  Но други постепенно ще изгубят Аза си! Това е така наречената „втора смърт“. Те ще са неспасяеми, въпреки че опитите за спасяването им ще бъдат сред основните ни задачи през следващите два еона, наричани Бъдещ Юпитер и Бъдеща Венера.

  Изобщо, взаимовръзките са сложни. Трябва да се разглеждат конкретни случаи и да се произнасяме само за тях, защото не винаги имаме общовалидни положения.

  Ако „човеците“ от миналия еон са изгубили Аза си при изоставането, не можем да ги разглеждаме като човеци. Те стават особена форма духове – някои ни влияят противодействащо от етерната обвивка на Земята, но сега се сещам, че противодействащи същества са разселени и на съседни планети, когато тези планети се образуват след отделянето на Слънцето и Луната.

  На новите въпроси ще отговоря в следващ коментар.

 10. Стопанина  03.06.2017 г. | 14:23 ч.

  Доколкото мога разбирам решението Ви да не внасяте излишно объркване, говорейки за изпаднали духове от по-високо ниво от архаите.

  Нека си говорим на „ти“. 🙂

  Решението да не говоря за йерархиите над архаите е само тази, че те не „виждат“ човека и не въздействат директно върху астралното, етерното и физическото ни тяло. Начините, по който въздействат тъмните духове от най-високите йерархии, не подлежат на наш контрол. А идеята е, че ние, благодарение на това, че имаме Аз (и основното му качество: Воля!) можем да спасим не само себе си от Луцифер и Ариман, но да спасим и тях.

  Срещу по-висшестоящите духове сме почти безсилни. Изключения правят асурите (тъмните архаи), но в отношенията си с тях не бихме се справили без помощта на Христос, доколкото сме Му позволили да се проявява чрез нас.

  Просто явно любознателната ми природа отново ме кара да питам какво е подлог без дори да съм научил азбуката.

  Това да не те притеснява.

  Когато започнах да се занимавам с антропософия, не стартирах от азбуката, а с това, което ми беше интересно тогава. Трябваха ми две-три години четене и размисъл, преди да разбера основни положения. Но при проявено търпение и Аз/Воля разбирането неизбежно ще дойде. А понякога колкото по-бавно дойде разбирането, толкова по-добри и по-трайни са резултатите.

  Отново остава уговорката, че са съвсем различни същества от нас и с различна степен на развитие, но те все пак също следва да имат етерно и астрално тяло, както и Аз. Или греша?

  Не грешиш. Особено ако съм прав и говорим за „призрачното“ етерно човечество, към което тепърва ще се присъединяват изоставащи човеци и от сегашния еон. Виж предишния ми коментар.

  Ако наистина „ситото“ е така тясно, то изглежда малцина ще успеят да достигнат следващата степен на развитие.

  За добро или лошо, така е. Още при предстоящото разделение на човечеството през това хилядолетие, в злата раса ще се влеят болшинството хора, а малцина са тези, които ще следват Христос и ще се влеят в Шестата коренна раса. А това е даже „програмата максимум“ според естествената еволюция.

  Има опасност при скорошното си въплъщение Ариман да постигне пълен триумф. Това означава, че може еволюцията да се отклони в съвсем различна посока до края на целия еон. И да държим поправителни изпити при по-лоши условия чак през следващия еон.

  Това би било ужасно и затова работим именно срещу този триумф на тъмните сили. Ако насочим и само една душа във вярната посока, ще бъде триумф за Христос.

  дали е правилен изводът, че растенията, минералите и животните днес (като степен на развитие) през първия еон просто не са съществували?

  Ние, днешните човеци, сме били на минерална степен на развитие през първия еон. На растителна степен са били правилно развиващите се ангели, а на животинска – сегашните архангели.

  Това обаче не означава, че етерните „растения“ през първия еон са били спящи като сегашните растения. Не означава и че астралните „животни“ тогава са били с ограничен интелект като днешните. Не трябва да се прекалява със сравненията между първия и сегашния еон, защото човек лесно ще се изкуши да си представи, че ангелите някога са били с листа и забучени в саксии. 😀

  Което пък може би следва да означава, че тогава не е имало Серафими, Херувими и Престоли – просто защото те са били три нива по-ниско от този момент и не е имало какво да ги замести, тъй като над тях е само Христос?

  Имало е и Престоли, и Херувими, и Серафими. Те са еволюирали в предишни мирови епохи (а вероятно и в други части от всемира), предшестващи дори първия еон. Според Учителя Беинса Дуно, със сигурност Христос идва от друга звездна система и/или Центъра на галактиката.

  И още по-интересно, как ли последно споменатите три духа ще се развият през следващите четири еона, тъй като над тях предполагам следва да остане Христос?

  Как и дали ще се развиват, зависи от това, как и дали ще се развиваме ние. Ако се отклоним в погрешна и заобиколна посока на еволюция, ще стане страшно за всички. Освен за хората, които ще изгубят Аза си, става особено драматично и за техните ангели-хранители. Когато потъва човек, ангелът му също потъва.

  А това се отразява и на цялата верига нагоре.

 11. Гостенин  03.06.2017 г. | 16:21 ч.

  Благодаря за отговора още веднъж.

  Относно Енчо Енчев, нямам нищо общо с въпросния господин. Забелязах, че в коментара си той се обръща към теб на „ти“ часове преди нашата уговорка 🙂
  Все пак интересно съвпадение действително.

  Едва ли ще те изненадам, ако кажа, че има още неща, които ми се иска да попитам. Но този път няма да се изкуша! За далеч по-разумно смятам да изчакам поредицата да завърши, а времето дотогава да използвам за прочитането и препрочитането на стари материали, за да мога да опитам да изградя колкото се може повече взаимовръзки. Смятам, че идеята е добра, защото вероятно ще ми помогне да задам по-качествени въпроси от една страна, а, от друга, ще ти спестя ценно време да отговаряш на въпроси, породени от невникване в неща, които вече си казал, или още по-лошо – непрочитането им!

 12. Стопанина  03.06.2017 г. | 18:33 ч.

  Убеден съм, че възникват въпрос след въпрос. Наистина е най-добре да се четат направо лекциите на Щайнер. Моята работа наистина е да заинтригувам хората за духовната наука и да насърча инициативата им да четат от извора.

  Разбира се, ще дам и много отговори в следващите серии. Но това ще отнеме време, защото успоредно работя и по други материали, а изработката на една такава лекция, каквато е горната, отнема три пълни дни и след това ми трябва поне ден, за да възстановя етерното си тяло… като работя по нещо по-леко.

  Ето защо, живот и здраве, поредицата може да се проточи до края на годината, че и по-нататък. Освен списъка с влиянията на Луцифер и Ариман, който се появява на две-три места в клипа, има и още влияния. Ще разгледам и тях.

  Така че тази поредица ще бъде не по-малко от 15 епизода.

  А отделно има МНОГО неща за казване и конкретно във връзка с въплъщението на Ариман. Това ще бъде отделна поредица с минимум 5 серии.

  Изобщо… най-добре чети. А докато направя всички материали по тази тема, току-виж толкова да си напреднал, че да ме поправяш. 🙂

 13. Гостенин  05.06.2017 г. | 10:52 ч.

  Дори да говорим за напредък във фактологията на въпросната тематика, имам силни съмнения, че ще се случи така бързо 🙂

  По-важен за мен остава другият, духовният ми, напредък, чийто текущо ниво не ме удовлетворява особено в момента. Дори, с лек шеговит тон бих казал, че като гледам докъде съм я докарал за петте епохи от този еон, и петте културни епохи от настоящата следатлантическа, нещата не изглеждат много обещаващи 😀

  Доколкто разбрах от прочетеното тук, преражданията на душите е вероятно да зачестяват поради факта, че по-напредналите души се прераждат по-често. Това може и да означава, че напредъкът у душата е експоненциален, което би вдъхнало известни надежди, че все пак шанс има. От друга гледна точка, по-чести прераждания, биха могли да компенсират фактът, че колкото по „съвършена“ става една душа, толкова по-малки стъпки се правят за „доусъвършенстването“ й в един живот.
  Подобни разсъждения може и да са лишени от особен смисъл, тъй като човекът има Аз: Воля, което със сигурност прави подобни генерализации не съвсем уместни.

  И за финал, иска ми се да използвам това съобщение, за да те поздравя и по друг повод. Последните два дни чета предимно, използвайки търсачката на сайта. Искрено мога да кажа, че си постигнал наистина много! Ама наистина! Почти не е имало име или тема, които да ми хрумнат и да не съм намерил статия или поне някаква информация за тях. Изумително е…

  Само се надявам, че всичката тази информация от сайта е съхранявана не само някъде там във виртуалното пространство, а и в някакъв офлайн вариант. Любопитно е, че все пак Ариман позволява сайтове като този да съществуват, а едва ли ще му е от особена трудност да ги заличат. Нека все пак не викаме дявола…въпреки че май няма особено значение дали го викаме…

 14. Стопанина  05.06.2017 г. | 15:52 ч.

  Гостенин,

  Не се подценявай. Самият интерес към антропософията вече говори много в твоя полза. 🙂 А кусурите всички си ги имаме и са толкова много, че част от кармата ни трябва да я износва Друг, иначе сме свършени.

  Правя редовни бекъпи на информацията. Но според мен е благоразумно да има копие на материалите и сред други. Например, всичките над 100 публикации за годината досега, записани от браузъра в HTML формат, заемат само 10 MB.

  Можете да сваляте и клиповете от канала с плъгин на браузъра или като използвате безплатни онлайн услуги.

 15. Ник  09.06.2017 г. | 00:12 ч.

  30% истина и 99% дяволска лъжа .достатъчно е само въведението в началото на филма с показ на ( всички планети ) изграждането на на една голяма истина върху основа на лъжа ,то края също е лъжа .

 16. Гостенин  09.06.2017 г. | 12:40 ч.

  Ник,

  Еоните ли имаш предвид, когато говориш за „всички планети“? Ако да, наистина мисля, че е добре малко да се задълбочиш преди да правиш подобни изводи. Наистина смятам, че си струва да опиташ, а ако си останеш със същата настройка – може би просто не е дошло времето 🙂
  Не мога да не спомена и частта от изявлението ти, в която говориш за проценти, тъй като искрено ме разсмя. Напомни ми за един колега, който искаше първата половина от поръчана стока да му се достави на един адрес, втората половина – на друг, и третата половина – на трети 😀

  Стопанин,

  Мога само да се надявам да си прав и не изоставам твърде много! Смело мога да кажа, че съм изчел голяма част от статиите ти тук. Подкастовете съм ги изслушал всички (включително и двата от днес), а доста – по два пъти. Общо взето съм във фазата, в която колкото повече чета, толкова повече осъзнавам, че познанието ми е нищожно. Съвсем скоро смятам да наблегна и на книгите, като основното, което ме занимава засега, е редът, в който да ги прочета.

  Планувам да ти напиша и едно писмо, което да ти изпратя на имейл до края на месеца. Силно ще се надявам да имаш време за отговор, тъй като в имейла освен да те попитам някои неща, касаещи определени взаимовръзки, с удоволствие ще ти разкажа и някои мои наблюдения, които може и да ти се сторят интересни. Не гарантирам обаче! 🙂

  А дотогава няма да крия, че основен проблем за мен към момента е това колосално разминаване в датиранията между Щайнер и материалистичната наука. Много ми е трудно да приема, че преди по-малко от 15 хиляди години по Земята са бродили динозаври. Не означава ли това на практика, че хора и динозаври са живели по едно и също време? Може и да съм изгубил нишката, но така го разбирам до момента. Тясно свързана с тази концепция е и теорията, че земята от 2000 години насам се разрежда. Ако до 5-6 хиляди години се очаква тя да е полутечна, моята логика е, че вече би трябвало за изминалите две хиляди години да се е случило чувствително изменение, и ако се е – не били следвало да е описано от някого?

  Та това са основните неща, които се опитам да си докажа и обясня. Ще видим дали с прочитането на книгите ще успея да намеря своя отговор.

  Поздрави

 17. Стопанина  09.06.2017 г. | 13:28 ч.

  Планувам да ти напиша и едно писмо

  Обикновено отговарям на писмата в рамките на три дни. Може и веднага да отговоря, ако в същия ден нямам други писма и спешна работа.

  Имай предвид, че ми пишат много хора, а писмата често са доста дълги. Колкото и да ми се иска, не мога да вникна в тях по всяко време и незабавно да им дам адекватна обратна връзка.

  Не означава ли това на практика, че хора и динозаври са живели по едно и също време?

  Какво е толкова скандалното в това? Фолклорът на почти всеки народ изобилства от истории за човеци, които общуват с огромни гущероподобни същества. Има и извънредно древни статуетки, на които човеци са изобразени да яздят динозаври – правени са по време, преди на науката да й хрумне, че изобщо са съществували динозаври. 🙂

  Освен че датировките на материализма са грешни, грешна е и представата им, че динозаврите са били повече, отколкото са били в действителност.

  Ако до 5-6 хиляди години се очаква тя да е полутечна, моята логика е, че вече би трябвало за изминалите две хиляди години да се е случило чувствително изменение

  До 5-6 хиляди години очакваме нов ледников период.

  „Втечняването“ на Земята ще е чак след 15 хиляди години, когато Слънцето ще изгрява във Везни.

 18. Гостенин  09.06.2017 г. | 18:00 ч.

  Безспорно, добра аргументация за динозаврите. Все пак за мен остава мистерия как хиляди години могат да бъдат сгрешени с милиони…та нали същите тези датирания се правят при анализа на предмети от началото на новата ера, за които има и писмени потвърждения, че са от тогава. Как е възможно добавянето на още две или три хилядолетия да изкриви нещата до такава степен? Още повече предполага се че минерализацията на земята не е променена значително т.е. едва ли 2000 пр.Хр земята е била много по-твърда от днес, имайки предвид противоположността на процесите до Мистерията на Голгота.

  Относно писмото, два-три дни за отговор би било постижение, тъй като предполагам колко си зает. Аз не бързам за никъде, а и определено на самия мен ще ми трябва време за съставянето му.

  Поздрави

 19. Стопанина  09.06.2017 г. | 19:19 ч.

  Все пак за мен остава мистерия как хиляди години могат да бъдат сгрешени с милиони…

  Няма мистерия. Всичките тези милиони години са предразсъдък. Материалистите са си измислили митология, според която материята и преди милиарди години е била такава, каквото е и сега. Имат напълно изкривени представи за устройството на Земята и за това, как и кога са се образували различните пластове.

  И когато намерят останки от динозаври в пласт, който според митологията им се е образувал, например, преди 100 милиона години, те датират и останките тогава. Само че нито пластовете на земята са отпреди 100 милиона години, нито останките в тях.

  нали същите тези датирания се правят при анализа на предмети от началото на новата ера, за които има и писмени потвърждения, че са от тогава.

  Ами да, някои предмети се датират според писмените сведения. Ако ги нямаше писмените сведения, щеше да има още по-волни интерпретации и развихряния на фантазията. 🙂

  Друг е въпросът, че датиранията през новата ера също са погрешни, защото и при тях ключова роля играят предразсъдъците. Един датира Сребърния кодекс преди три-четири века, защото тогава е изобретено мастилото от сребърен нитрат, с което е написано. Друг обаче го датира в повече от едно хилядолетие по-рано, защото много му се иска да е Библията на Улфила.

  А какво правим с динозаврите, по времето на които не е имало писмени сведения? 😉

  Още повече предполага се че минерализацията на земята не е променена значително т.е. едва ли 2000 пр.Хр земята е била много по-твърда от днес,

  Остави ги тези предразсъдъци. Изхождаш от презумпцията, че има някаква линейна зависимост между изминалото време и втвърдяването на материята. Ако правилно те разбирам, смяташ, че щом са изминали 2000 години от Мистерията на Голгота, след още 2000 години материята ще е двойно по-рядка от сега, а след 4000 години ще бъде тройно по-рядка.

  Не се случват така нещата. През 2160 години се сменят зодиакалните знаци, в които изгрява Слънцето. Всеки зодиакален знак носи различни условия за живота. Само в рамките на 2160 години биха могли да се осъществят по-значителни трансформации в твърдостта на материята, отколкото през следващите 2160 години, ако са под друг зодиакален знак.

  Ето защо е погрешно да мислиш, че материята 2000 г. пр. Хр. е била в подобно състояние като това сега – 2000 г. след. Хр. Сега сме под влиянието на Риби и Водолей. 2000 г. пр. Хр. са били под влиянията на, ако не се лъжа – Овен? Коренно различни условия са това!

  Ще дам и конкретен пример. Броени хилядолетия пр. Христа само 4 (четирима) човека са можели да носят по един от огромните каменни блокове, с които са строени египетските пирамиди. Днес хората се чудят как са ги пренасяли, защото в нашата епоха тези блокове тежат десетки тонове. А навремето са ги носили 4 човека – според Щайнер: „без особени усилия“.

  И само след 4-5 хиляди години земята и човеците ще са почти неузнаваеми. Материята ще е много по-разредена, отколкото е сега. Човеците – също. Толкова фина ще бъде материята, от която са изградени, че ще телата ще се „моделират“ според вътрешното им душевно съдържание. Едни ще бъдат все по-ефирни, а други ще бъдат все по-демоноподобни, жените почти ще се губят като пол, а на мъжете ще им закърнява мъжкото… хората ще почнат да се изговарят, вместо да се раждат, и тем подобни „чудеса“.

  два-три дни за отговор би било постижение, тъй като предполагам колко си зает.

  Преди всичко е въпрос на емоционално състояние. Ето, днес не съм зает, доколкото си почивам след денонощната работа по последните два подкаста. Но все пак не бих могъл да ти отговоря, защото съм разстроен от намеренията за атака и срещу youtube канала ни. Идва ми вече в повече след атаката срещу фейсбук страницата.

  Сега инвестирам усилия да отговоря подробно на коментара ти, защото от информацията ще се ползват и други, които ще го прочетат.

  Просто опитвам да оптимизирам енергията си и в случая приоритетното е от усилията да се ползват повече хора. Разбира се, ако писмото ти изисква персонално и спешно отношение, ще направя всичко по силите си да съм адекватен.

  Както е казал Шефа: „и една овца да се изгуби, иди и я намери“. 🙂 Но случаят, струва ми се, не е такъв.

 20. Петьо  09.06.2017 г. | 19:49 ч.

  Ще дам и конкретен пример. Броени хилядолетия пр. Христа само 4 (четирима) човека са можели да носят по един от огромните каменни блокове, с които са строени египетските пирамиди. Днес хората се чудят как са ги пренасяли, защото в нашата епоха тези блокове тежат десетки тонове. А навремето са ги носили 4 човека – според Щайнер: „без особени усилия“.

  Еее, чудесно! От известно време и аз имам питанка за рубриката с въпроси и отговори точно в тази насока. Какво казва Духовната наука за строителството и функциите на пирамидите? А за мегалитите?

 21. Стопанина  09.06.2017 г. | 21:00 ч.

  Записвам си въпроса. Едно уточнение: за кои мегалити говорим?

 22. Петьо  09.06.2017 г. | 21:38 ч.

  Съмнявам се Шайнер да е говорил за тези по нашите земи, затова да кажем – тези на Албиона..

 23. Стопанина  09.06.2017 г. | 22:41 ч.

  Не се сещам да съм попадал на нещо за тях в антропософията. Иначе теории на светски изследователи – бол. Някои от тях са правдиви.

 24. Петьо  22.08.2017 г. | 21:00 ч.

  Попаднах на нещо от Учителя за пирамидите в Египет:

  В България може да се внесе култура, защото теренът съдейства. В Египет, за да се внесе култура, трябваше да се построят пирамидите. Върху тях почива египетската култура. Като нямаха високи места, египтяните ги създадоха, за да имат по този начин трансформатори на космичните енергии, които идват на Земята от Всемира.

  Планинските върхове възприемат космичните енергии, които идват на Земята, трансформират ги и ги разпространяват навсякъде.

  Из „Планината“ от книгата „Учителя, разговори при седемте Рилски езера“.

 25. Гостенин  13.06.2018 г. | 11:45 ч.

  Ако падналите ангели и архангели са тъмни духове с отрицателни влияния, защото не са могли да еволюират, а животните в този еон са неуспели да еволюират от предния т.е. също са „паднали“. Какви биха били техните отрицателни влияние – може би не върху нас хората, но по принцип? В допълнение, ако тези 7 милярда души са единствените успели да еволюират, а животните са неуспелите, не означава ли това, че ситото е ужасно ситно т.е. малцина от нас биха успели да минат в по-горното стъпало „ангели“?
  Благодаря
  П.С.
  Стопанино, за съжаление ми се наложи почти да замръзя развитието си в материята и сега препрочитам доста от нещата на ново. Може би не помниш, но сме разменяли по няколко коментара. Очаквам новата ти книга с надежда, че ще намеря всичко систематизирано (четейки отделните статии, знанията ми остават доста фрагментирани и често се намирам в ситуация на сглабяне на парчета пъзел).

  Поздрави

 26. Стопанина  13.06.2018 г. | 15:50 ч.

  Ако падналите ангели и архангели са тъмни духове с отрицателни влияния, защото не са могли да еволюират

  Те отказват да еволюират хармонично, защото изостават да напредват по начина, типичен за тяхната йерархия, като по този начин могат да служат на човешката еволюция чрез противодействия. Всъщност те и сега, и в бъдеще ще еволюират по неправомерен начин, но за сметка на еволюцията на човеците, които не разпознават влиянията им.

  а животните в този еон са неуспели да еволюират от предния т.е. също са „паднали“

  Всъщност животните са отпаднали човешки същества от сегашния еон. Бозайниците например отпадат сравнително наскоро – в последните времена на Атлантида. Влечугите и птиците отпадат на по-ранен етап – след отделянето на Луната от Земята през Лемурия.

  През сегашния еон ще има и още поне едно отпадане – то започва след 300 години с епохата на Арх. Орифиил.

  В допълнение, ако тези 7 милярда души са единствените успели да еволюират, а животните са неуспелите, не означава ли това, че ситото е ужасно ситно

  Не е редно да се съпоставя бройката на човеците и бройката на животните. Дори милиард насекоми от един животински вид имат една единствена обща душа. Животинските видове не са седем милиарда, така че човешката бройка е по-голяма. Има и човеци, които не са инкарнирани.

  малцина от нас биха успели да минат в по-горното стъпало „ангели“?

  Вероятно е така и указанията сочат към такива мисли. Но и за отпадналите ще има шансове през следващите еони – Юпитер и Венера – да променят пътя си на развитие.

  Може би не помниш, но сме разменяли по няколко коментара.

  По името не мога да си спомня, но ако ми припомниш какво сме обсъждали, вероятно ще се изненадаш от паметта ми.

  Очаквам новата ти книга с надежда, че ще намеря всичко систематизирано

  Освен с надежда, дано я очакваш и с търпение, защото ми е доста криво напоследък и не искам да я дописвам в такова състояние.

 27. Гостенин  14.06.2018 г. | 08:53 ч.

  Благодаря за прекрасното разяснение. Проблемът ми е, че имам доста развито критично мислене и не мога да приема неща, които не ми се напаснат. И тъй като една статия очевидно няма как да обхване всичко, въпроси винаги изникват. За съжаление няма как да питам постоянно, тъй че надявам се книгата с нейната пълнота, да решат този проблем. Казват, че хубавите нещата ставали бавно – сигурен съм, че ще си струва търпението.

  Колкото до комуникацията ни преди време, не си получил някакво съществено знание от мен, за да я помниш. Вероятно и въпросите са ти се сторили лаишки, което е още една причина. Няколкото съобщения, които сме разменяли, са протичали точно в този стил: въпрос от мен ->изчерпателно разяснение от теб. Използвам момента да благодаря още веднъж!

  Може и да се възползвам от благоразположението ти, но имам един казус, за който не мога да намеря информация тук, а ми е важно. Споменава ли се някъде за напускане на душата няколко дни преди физическото тяло да издъхне? Става въпрос за личен казус, за това не съм обстоятелствен тук – опитах да намеря личен имейл, но за съжаление на успях. Благодаря предварително!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.