Пророчества: Индусите за „края на света“

20 тенденции, описани от древните източни посветени

Определено има много допирни точки между антропософията, правилното разбиране на Христовото Слово и индийската мъдрост. Както антропософията, така и някои източни учения, са наясно с обстоятелството:

Тъмната епоха Кали Юга ще се наследи от по-светла епоха.

Преходът ще отнеме време и голяма част от човечеството дори няма да избере правилния път към Светлата епоха. За същото говорят и индусите, но с други думи:

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Пророчества: Индусите за „края на света“"

 1. farseer  08.05.2017 г. | 12:57 ч.

  Браво, Ванка, активността е на ниво! Благодаря за интересните материали! 🙂

 2. Стопанина  08.05.2017 г. | 13:10 ч.

  Привет, каква активност?

 3. farseer  08.05.2017 г. | 23:30 ч.

  Активността в сайта – в последните 2 седмици публикува доста неща. 🙂

 4. Стопанина  09.05.2017 г. | 00:50 ч.

  Хммм… Вероятно имаш предвид доста неща, които са те заинтригували?

  Иначе като бройка няма промяна – по един материал на делничен ден. Най-много два, ако трябва да наваксвам за предишен пропуснат ден. През уикендите правя нещо по подкастовете, които са по-сложни за изпълнение.

  Не планирам по-чести материали освен в извънредни случаи, когато се търси актуалност за горещо събитие. Иначе бързо ще ми изгорят бушоните, а и широката публика обикновено отваря само едната от публикациите, ако са две или повече на ден.

  Текст, видео, текст, видео… така се старая да ги редувам. Използвам случая да благодаря на Нели за текстовете, защото ми освобождават време за видеото.

  Напоследък работя доста повече, това е факт, но е основно заради мултимедията. През последния месец наистина успях да съкратя времето за изработка на един клип до два дни. Миналата година ги правих за по 4-5 дни, а и изглеждаха несравнимо по-зле.

  Мисля, че с още малко тренировки и навлизане в рутина ще се справям и по-бързо. Вече ми се натрупа база данни с илюстрации и шаблони, които мога да „рециклирам“. Всъщност едва ли ще правя клипове за по-малко от два дни, защото ще избягвам да си записвам гласа в същия ден, в който съм писал сценария. Етерното ми тяло е толкова изтощено, че звуча зле и после губя ужасно много време да коригирам аудиото.

  Но се отплеснах с обяснения. Може би просто трябваше да благодаря за комплимента.

 5. Нора  10.05.2017 г. | 00:40 ч.

  Сравни с периодите в Джайнизма :

  В мито-историческия комплекс от представи в джайнизма важен дял заемат представите за времето и периодите, на които то се дели. Според джайнистката традиция времето е циклично и бива представяно като колело с дванадесет спици (т. нар. Калачакра). Възходящото движение на колелото-време се нарича утсарпини (букв. „пълзящо, влачещо се нагоре“), а низходящото – авасарпини („пълзящо, влачещо се надолу“). Всеки оборот на Калачакра се състои от 12 нееднакви по продължителност периода, от които шест са в авасарпини и шест в утсарпини. Мерната единица, с която се измерва времетраенето на периодите е условна и се нарича „сагаропама“ (sāgaropama; букв. „равен на океана“, т. е. изключително много). Имената и продължителността на шестте периода в авасарпини са следните (отгоре-надолу):

  „Добър-добър“ (Suṣama-suṣamā) с продължителност 4 х 1014 сагаропама години.
  „Добър“ (Suṣamā) – 3 х 1014 сагаропама.
  „Добър-лош“ (Suṣama-duḥṣamā) – 1014 сагаропама.
  „Лош-добър“ (Duḥṣama-suṣamā) – 1014 сагаропама минус 42 000 човешки години.
  „Лош“ (Duḥṣama) – 21 000 години.
  „Лош-лош“ (Duḥṣama – duḥṣama) – 21 000 години.
  В утсарпини тези периоди се повтарят в обратен ред………

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.