Петър Георгиев: Мадарският конник и яздещата Артемида

Материалът е публикуван със съдействието и позволението на автора

От автора: През 2014 г. бях поканен от проф. Валентин Тодоров да присъствам на реставрационни дейности на Мадарския конник. Същото нещо се повтори и през 2015 г. Беше направен обстоен анализ на измененията в структурата на паметника с течение на времето и проследена тяхната последователност. Направи се и сравнителна съпоставка между реалните елементи и дадената за тях оценка в изследването на БАН от 1956 г. със заглавие „Мадарският конник“.

Първото основно противоречие, което се прояви, е следното: Изследователите от БАН приемат, че паметникът е такъв, какъвто е бил и при самото изграждане, а измененията, които е понесъл, са по причина единствено на атмосферните влияния.

Свали статията:
Петър Георгиев: Мадарският конник и яздещата Артемида

(PDF | 16 стр. | 2.2 MB)

С проф. Тодоров стигнахме до единодушния извод, че паметникът е претърпял още съществени и целенасочени изменения от човешка намеса, с цел отдалечаване от първоначалната идея на изображението, т.е., той не е това, което е бил. Този факт е забелязан от Шкорпил и той стига до идеята, че паметникът е бил вече „реставриран“ в миналото. Подробен анализ на паметника като цяло и измененията – природните и целенасочени – направих в издадената от мен през 2015 г. книга „Античният мадарски конник“.1

Настоящата статия има за цел чрез паралели с исторически артефакти да се направи опит за неговата датировка. Но преди това за яснота ще се опитам да посоча някои съществени грешки, довели до изкривената и невярна картина, изградена от авторите на БАН.

Други материали от същия автор »


Бележки:

  1. Можете да свалите книгата тук. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.