Петър Георгиев: Тракийският херос, Сабазий, Митра — иконография

Статията се разпространява със съдействието и съгласието на автора

От автора: „Тракийският конник, Сабазий, Митра — иконография“ е реплика с допълнения към статията „Сравнителен анализ на символите, използвани в релефите и скулптурите на Римския митраизъм, релефите на Тракийския конник и фигурите Ръце на Сабазий“.

Пръв в деветнадесети век понятието Тракийски конник (cavalier thrace) въвежда Албер Дюмон, а Рошер — Reiter-heros. От научните разработки, описващи релефите на Тракийския конник, са широко известни следните твърдения:

1. Конникът е Бог
2. Конникът е херосът
3. Сцените с животни са „ловни сцени“

Свали статията:
Петър Георгиев: Тракийският херос, Сабазий, Митра — иконография
(PDF | 24 стр. | 3.2 MB)

В няколко разработки обосновах несъстоятелността на тези твърдения. Два елемента от релефите обаче са подминавани обикновено с мълчание или са рядко коментирани — смисълът и значението на змията, увита около дърво, и т.нар. Жест на Сабазий — за науката те са просто Змията на дървото и Жеста на Сабазий. Сабазий присъства в изображенията на Тракийския конник индиректно с този жест — изправени три пръста на дясната ръка. Продължава във файла »

Други публикации от Петър Георгиев »

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.