Как с Ариман се хванахме за гушите на негова територия

Сметките на Google/YouTube излизат криви, в пряк и преносен смисъл

Тази статия можете да я пропуснете. Пиша я най-вече за себе си, за да ми послужи като отдушник и самоналожена терапия. Ядосан съм на Google/YouTube и трябва да ги насмета — честно и заслужено, — за да ми олекне.

Предисторията

Сигурно сте забелязали, че от началото на годината работя почти еднакво усилено по блога и YouTube канала. Имам предвид бройката на материалите тук и там. Реално обаче влагам значително повече енергия в клиповете, особено в последните с анимациите, защото са несравнимо по-сложни за изпълнение във всяко отношение.

Но си струва! „От Извора“ привлича интереса на съвсем различна публика. Хората са заинтригувани от антропософията и други мистични учения, а това е най-важното. Свидетелството е, че за има-няма три месеца имаме толкова нови абонати, колкото бяха за цяло полугодие на 2016-а. И гледанията закономерно скочиха в пъти.

Вие може да не сте забелязали тези усилия и статистиките, но алгоритмите на Google/YouTube никога не спят. В момента, в който в графиката за популярността на канала се появи чертичка, движеща се стръмно нагоре, пощата ми се задръсти с предложения да „монетизирам“ съдържанието. След като не получиха отговор, същите оферти заблещукаха и в контролния панел.

Всевиждащото око на Ариман беше зърнало златен шанс да ме зариби. Срещу реклами в нашите клипове — Google е най-голямата рекламна агенция в света! — можех да получавам пари.

Категорично отказах:

Имам безброй причини, сред които:

Смятам, че не е коректно блогът и каналът да се издържат от дарения, а в същото време да „монетизират“ абсурдните реклами на Мамона.

YouTube осъществява по-строг контрол върху съдържанието, ако то се „монетизира“. Не може да има материали с „политическо съдържание“ или такива, които някои потребители маркират като „обидни“, „скандални“ или „фалшиви новини“. Ще се наложи да правя само клипове за сериали, като дори там щях ще съм длъжен да използвам „официални“ илюстрации.

Ако съдържанието се „монетизира“, YouTube получава и разширени права да затрие канала по своя преценка или ако не се вписва в „рамката на партньорските задължения“. Хитрец е наш Ариман, нали? — Не му го отричам.

Постепенно започна да става все по-напечено…

Интуитивно усетих, че отказът ми да се полакомя и да скоча с двата крака в капана на Ариман ще има последствия. Някъде тогава, преди 2 месеца, се появи това видео на канала TruthStream Media, който особено ценя и редовно следя:

Тамошните стопани Арън и Мелиса Дайкс (вижте след 4:30 мин.) се оплакват от същата цензура и стъкмистика, за която ще говоря и аз по-долу, вече от първо лице. Та покрай техния клип в общи линии знаех какво да очаквам.

И го очаквах…

От някое време вече бях обърнал внимание, че два от клиповете имат „странната трудност“ да прехвърлят 1000 гледания. Случайно или не, и двата бяха от новата поредица „В очакване на Ариман“ — единият е този за холографските летящи градове, а другият е за посещението на руския патриарх Кирил при Кралицата.

Седмица или две броячът стоеше като „замръзнал“ на числото 950, въпреки че в контролния панел ясно се виждаше: тези клипове имаха десетки ежедневни гледания! Не мога да кажа с точност, но ми се струва, че в този период се отчиташе само едно от всеки 50 прослушвания. Както и да е, наскоро броячът се отприщи, въпреки че и досега не отчита вярно гледанията им.

С другите подкастове няма проблем или не съм забелязал. Там броячът (май) си работи добре. А до днес не бях забелязал друг номер на YouTube, по-нагъл и от замръзналия брояч:

безапелационното заличаване на бройки

Един от най-гледаните клипове е този, който пуснах снощи — пилотният епизод на новата поредица с въпроси и отговори. За по-малко от 6 часа пощата ми се напълни с въпроси и започнах да правя собствена статистика — какъв процент от хората, които са гледали видеото, са склонни да действат активно. Затова знам с абсолютна сигурност, че до полунощ на 21 март бройката на гледанията беше надхвърлила 400.

Никой клип досега не е имал толкова възпроизвеждания за толкова кратко време след дебюта си! Не съм сънувал, защото и тази сутрин погледнах брояча — показваше 480. По обяд — за мой шок: само 140.

Докато за зрителите на канала бройките бяха едва 150, в контролния панел със статистиките се отчитаха 450 гледания. Някой има ли обяснение за това?

Както и да го смятаме, над 2/3 от гледанията се бяха изпарили. И едва ли е случайно, че в този клип също се говори за Ариман. Вече съм убеден, че алгоритмите на Google разпознават тази дума в аудиото на различни езици и правят съответните мизерии.

Потърсих обяснение — получих тъпизми

Не мога да кажа, че съм изненадан от откритието: Тази практика на Google/YouTube всъщност била доста разпространена през последните години. Чрез манипулации на статистиките се атакуват предимно малки и прохождащи канали.

От оплаквания на гневни потребители знаех, че няма да получа смислени обяснения от техническата поддръжка, но все пак им писах — да проверя как ще шикалкавят. Ето как:

„Сигурен ли сте, че не купувате гледания?“

Това беше първият насрещен въпрос. „От Извора“ да не е CNN или New York Times, та да си купува гледания от фабриките за фалшиви кликове в Индия и Полинезия?! Какво бих спечелил от 300 нереални бройки? Напомням, подкастовете не се монетизират. Но и да се монетизираха, за тези 300 бройки нямаше да взема и една стотинка, защото тарифите на Google за рекламни партньори от Източна Европа са многократно по-зле платени от тези в Западна Европа и САЩ.

Какъв ми е кярът да плащам на някого за нещо, от което не печеля нищо?!

Кликнете върху графиката за пълен размер. От собствените статистики на YouTube ясно се вижда, че най-голям трафик към канала идва от „препоръчаното видео“ към други видеа. А тези препоръки се правят от самия YouTube. Директните или неизвестни линкове към клипове на „От Извора“ са едва 1.3%, а изтритите гледания са над 70%!

„Възможно е да публикувате разнообразно съдържание и отливът на зрители да се дължи на факта, че не могат да разберат на каква тема е каналът ви.“

Да, публикувам разнообразно съдържание.

Но тук не става дума за отлив на зрители и понижена гледаемост. Даже напротив, тя се повишава и абонатите се множат. Става дума за това, че статистиките за отварянията на няколко клипа манипулативно представят високата гледаемост като ниска гледаемост.

„Алгоритмите на Google периодично заличават неактивни акаунти, а така се заличават и гледанията от тези потребители.“

В това просто няма логика!

Ако акаунтът на тези потребители „не е активен“, как така тези потребители са били отчитани от брояча на клиповете? И нима трябва да повярвам, че тези стотици „неактивни потребители“ са гледали конкретни три клипа, в които се говори за Ариман, а не са гледали и другите клипове в канала? Защото бройките на другите подкастове не се влияят от изтриването на акаунти.

И друго — досега не съм отчел загуба на абонати. Нима изтриването на потребители нямаше да се отрази и на тяхната бройка?

„Възможно е алгоритмите ни досега да не са отчели гледанията от мобилни устройства (смартфони).“

И отново — не става дума за неотчетени бройки. Става дума за бройки, които бяха едни до обяд, а само за един миг станаха съвсем различни. Освен това алгоритмите безпроблемно отчитат и трафика от телефони:

В нашия случай гледанията от телефони, лаптопи и настолни компютри са все стръмно нагоре.

Олекна ми малко

Може би трябва да се примиря с обстоятелството, че YouTube е територия на Ариман. Както знаем от антропософията, той е велик манипулатор на статистиките. Докато пиша тези редове, най-ощетеният клип с въпросите и отговорите отново насъбра 477 гледания. Заедно с изтритите и неотчетените заради „замръзналия“ брояч, общият им брой вече надхвърля 1000 — само за едно денонощие!

Последното видео поставя абсолютен рекорд, който Google/YouTube крие от зрителите! Не бих се учудил и ако причината е в „нежеланото“ специално участие на Христос в съдържанието и на тъмбнейла.

Едно уточнение: Самите бройки не са водещата причина да пиша това. Наистина, те са важни за представителността на канала пред новата публика, а вероятно и за мотивацията на заинтригуваните да се абонират. Бройките сами по себе си не са важни за мен, определено не и като някаква самоцел.

За жалост, те са важни за собствените ми статистики. Щеше ми се да знам кои материали се радват на най-голям интерес. Ако се доверявах само на данните от YouTube и не бях забелязал изпаряването на стотици гледания, щях да помисля, че към новата рубрика има нисък интерес, а това щеше да ме разочарова и да насочи усилията ми към други проекти.

Но това, че Ариман се страхува и прибягва до такива мерки срещу българоезичен канал с има-няма хиляда абоната, ме амбицира още повече. И следващите два епизода на въпросите и отговорите може би ще бъдат посветени изцяло на негово опашато-лъжливо величество. Ще го огледаме под лупа, а той нека си беснее както може.

Никой не му е виновен, че се е заял с грешния келеш!

Иван Стаменов
22.3.2017 г.

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Как с Ариман се хванахме за гушите на негова територия"

 1. farseer  23.03.2017 г. | 01:43 ч.

  Ааа, супер си, Ванка! Последните абзаци звучат доста надъхващо и нямам търпение за следващия епизод! Много се радвам, че си още по-амбициран, само така! (clap)

  А какво мислиш за идеята да качваш клипчетата и във vbox-а за всеки случай, като backup?

 2. Стопанина  23.03.2017 г. | 13:04 ч.

  Ами амбициран съм. Рогатия няма да атакува някого, ако не е бил настъпен болезнено по опашката. 😉

  да качваш клипчетата и във vbox-а

  Ставало е дума и по-рано за това. Не мога да поема и такъв ангажимент. Мисля, че е работа на читателите/слушателите/зрителите да разпространяват материалите когато и където преценят. Освен това не понасям Vbox с неговите ограничения за продължителността и качествата на видеото.

  Някои разочаровани от YouTube отиват във Vimeo, но моите наблюдения са, че тази платформа е доста непопулярна сред българите. Арън и Мелиса, които споменавам в статията, напоследък работят с Amazon Video, което е хептен неизвестно у нас и има регионални ограничения.

 3. Илияна  24.03.2017 г. | 10:40 ч.

  Съжалявам, но очевидно не разбирате от дигитален маркетинг, не умеете да анализирате правилно и за съжаление се „филмирате“ излишно. Не само Google и Youtube – целият WWW (666) е зона на Ариман, но идеята е да го „укротим“, да го „опитомим“ за да ни служи. Ако следвате чисто философията на антропософската наука, то сам ще се смирите пред факта, че темата за СТАТИСТИКИТЕ е пряко свързана с вашето его. Продължавайте да пишете хубави статии, но за хората, не за егото си.

 4. Стопанина  24.03.2017 г. | 12:10 ч.

  очевидно не разбирате от дигитален маркетинг, не умеете да анализирате правилно и за съжаление се „филмирате“ излишно.

  Илияна, кое не анализирам правилно? Ако вие го анализирате правилно, споделете анализите си. Може пък и да сме интелигентни и да ви разберем.

  Така формулирано, изречението говори за ВАШЕТО его, което носи огромно самочувствие в областта на дигиталния маркетинг, но не достатъчно съобразителност за ефективна защита на тази претенция.

  Написала сте едно празнословно изречение, от което лъха на надменност.

  темата за СТАТИСТИКИТЕ е пряко свързана с вашето его

  Това пък в коя антропософия го четохте?!

  Продължавайте да пишете хубави статии, но за хората, не за егото си.

  Ами да ви върна менторския тон:

  Продължавайте да четете „От Извора“, но четете внимателно. Например, обърнете особено внимание на първите две изречения от „егоцентричната“ ми статия. А понеже много разбирате от дигитален маркетинг, би трябвало да сте забелязали, че не популяризирам тази статия за егото ми в социалните мрежи. Какво ли означава това и има ли връзка с първите две изречения?

 5. Стопанина  26.03.2017 г. | 13:25 ч.

  Без коментар:

  https://www.youtube.com/watch?v=7bnQrajRfTM

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.