Q&A — еп. 1: Мохамед, Бялото братство и Антропософията

Пилотен епизод на новата поредица, в която ваши въпроси носят отговори за всички

Публиката на блога не е непременно една и съща с тази на канала в YouTube, а и не всеки от страницата ви във Facebook посещава редовно тези медии. Затова хората периодично ми задават едни и същи въпроси. Това е очаквано и нормално. А освен това един човек няма как да знае какво вече съм отговорил на друг човек чрез лична бележка или електронната поща.

Ето как възникна идеята за тази нова поредица с въпроси и отговори. Отговорите ще се разпространяват и в канала, и в блога, и във социалните мрежи, като така, надявам се, ще достигат до възможно най-много хора. Отделно — всеки развиващ се канал, който се радва на нарастващ интерес, в един момент, поради изброените и други причини, трябва да въведе такава рубрика.

Пилотният епизод:

Връзки по темата:
Учителя за Христос — извадки от Словото
Още за Йерархиите и Христос
• Влиянията на Ариман и Луцифер — лекция 1, 2, 3, 4 и 5
Човекът като арена на борбата между Луцифер и Ариман
Школата Гондишапур и Мохамед
Антропософски книги на български, руски и немски
Избрани антропософски извадки на различни теми

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

30 коментара за "Q&A — еп. 1: Мохамед, Бялото братство и Антропософията"

 1. Факт  21.03.2017 г. | 17:44 ч.

  Поздравления за новата рубрика , ще я следя с интерес

 2. farseer  21.03.2017 г. | 20:50 ч.

  Определено имаше нужда от такава рубрика, много хубаво си се сетил да я започнеш! 🙂

  И няколко въпроса:

  1. Щом Ариман е паднал архангел, а Луцифер е паднал ангел, това означава ли, че Ариман е по-високо в йерархията на Черното братство, а Луцифер е най-слабият дух в това братство? Или там йерархията е различна?

  2. След като Луцифер контролира религиите, контролира ли и и исляма (понеже нали исляма е тръгнал от Мохамед, а той е противоположен на Луцифер)?

  3. След като Ариман е отговорен за национализма, а сега той ще е на власт, означава ли това, че глобализацията е към своя край и все по-често ще виждаме неща като Брекзит и разцепване на съюзите? Или това все пак няма да стане заради влиянието на архангел Михаил?

  4. Ариман, като е отговорен за материализма, а Луцифер за религиите, това означава ли, че се противопоставят един на друг или означава, че играят комбина (сигурно е второто, но все пак да питам)?

 3. Стопанина  21.03.2017 г. | 23:10 ч.

  Леле-мале, само днес се събраха 10 въпроса за Ариман. 🙂 Включвам и едни на Спиро, които той ми зададе наскоро на лична бележка.

  И много мили писма дойдоха след това видео. Благодаря на всички за подкрепата. Очаквах, че ще се приеме добре, но не ЧАК толкова.

 4. Спиро  21.03.2017 г. | 23:34 ч.

  На мен също ще ми е интересно да чуя въпроса, защото в момента не мога да се сетя какво съм писал. Но когато излезе подкаста тогава ще разбера.
  Много добро попадение за подкастове – ще са интерсни за много хора.

 5. Стопанина  22.03.2017 г. | 00:08 ч.

  Спиро, объркал съм се. Сега погледнах – въпросът ти е за злата и добрата раса в бъдещето. Как едната ще е защитена от другата. Много як въпрос, който съм си задавал и аз. Интересното е, че Щайнер не дава директни отговори, но пък ги дава Учителя. А май и Нели Хорински неотдавна даде антропософски обосновано обяснение, на което смятам да се позова.

 6. Емо  22.03.2017 г. | 02:25 ч.

  Луцифер като противовес на Ариман, под формата на комедия:
  Atheists and Religion (Danny Jolles) – https://www.youtube.com/watch?v=-PY2ChD2xUE

 7. farseer  22.03.2017 г. | 17:02 ч.

  И още 3 въпросчета:

  1. Има ли паднали серафими и херувими?

  2. Как е възможно въобще някой дух от Бялото братство да падне? Нали щом са в това братство, значи са достатъчно чисти и няма как да съгрешат?

  3. Защо има йерархия в Бялото братство? Не обичат ли всички Бог еднакво силно и не му ли служат еднакво предано? Не би ли следвало всички да са равни?

 8. Стопанина  22.03.2017 г. | 17:24 ч.

  YouTube не обича въпросите и оряза четирикратно(!) данните за гледаемостта на този и други клипове. Когато ги запитах какво става и защо правят така, ми отговориха по начин, който затвърди усещането, че Ариман не обича неудобни въпроси и си държи на фалшивите статистики. ,

  Убиха желанието ми в следващите няколко дни да работя по канала.

 9. farseer  22.03.2017 г. | 20:35 ч.

  Еее, стига, де! :/ Какво ти отговориха?

 10. farseer  22.03.2017 г. | 20:37 ч.

  И все пак важното е, че не са го свалили! А и като гледам общите гледания на всички клипове в канала, не са се понижили много – от 198 хиляди на 196 и нещо.

 11. Стопанина  22.03.2017 г. | 20:49 ч.

  Еее, стига, де! :/ Какво ти отговориха?

  Сега ще напиша материал с подробности – да се оплача и да ми олекне.

 12. Спиро  22.03.2017 г. | 21:13 ч.

  Сега ще напиша материал с подробности – да се оплача и да ми олекне.

  Ще го чакам.

  Убиха желанието ми в следващите няколко дни да работя по канала.

  Аз бих те посъветвал да не го взимаш при сърце. Все пак ти като работиш по канала работиш за хората, които ще го гледат, а не за youtube.

 13. Спиро  22.03.2017 г. | 21:15 ч.

  По отношение на двете раси мен ме интересува и друго – ще има ли добри и лоши хора измежу самите раси. В смисъл хората от злата част ще могат ли да се променят? И обратното?

 14. Q  22.03.2017 г. | 22:22 ч.

  Здравей! Не знам до колко въпроса ми е в темата, но ще го задам, защото с последните събития в политиката ми се струва актуален. Смяташ ли че пророчеството на Слава Севрюкова за отцепление на част от България ще се сбъдне? Мисля, че Димитър Мангуров в лекция беше споменал, че това е избегнато(поне тогава), но ми е интересно какво е твоето мнение. Идеята за новата рубрика е страхотна! 🙂

 15. farseer  22.03.2017 г. | 22:29 ч.

  По отношение на двете раси мен ме интересува и друго – ще има ли добри и лоши хора измежу самите раси. В смисъл хората от злата част ще могат ли да се променят? И обратното?

  А, между другото, това ме подсети и мен за нещо – след като има паднали архангели и ангели от Бялото братство, има ли примери и за обратното?

 16. Светльо  22.03.2017 г. | 23:09 ч.

  Привет Q. Лично аз считам, че си е съвсен на дневен ред. Всички политици в България или почти всички съзнателно и не чак толкова съзнателно, считам че работят за това. Може би така и трябва да стане, за да има отрезвяване. Щом и хора занимаващи се с Антропософия са упоени с полит отрова (Димитър Мангуров и прогерберски настроените около него), пробуждането трябва да е разтърсващо! Лично мнение.

 17. Емо  23.03.2017 г. | 00:33 ч.

  YouTube не обича въпросите и оряза четирикратно(!) данните за гледаемостта на този и други клипове.

  Значи си на прав път.
  Намирал съм клипове с интересни теми като твоите, които някак странно имат повече на брой лайкове отколкото гледания 🙂
  Попадал съм на клипове с информация за делата на тъмните братства, слагам ги на буукмаркс, след 1-2 дена канала е изтрит!

 18. Q  23.03.2017 г. | 02:31 ч.

  Да, от лекциите му съм забелязала, че има подобни симпатии, но като цяло не мисля, че е прекалено пристрастен и по-скоро се фокусирам върху разсъжденията му за Антропософията…. А иначе след изгонването на турските граждани(за които дори публично се съобщи, че са застрашавали териториалната цялост на страната) отново имам чувството, че никой не осъзнава опасността. По-скоро всеки продължава да си квака от гьола и не приема на сериозно, че подобно нещо е наистина възможно. И то особено сега когато хиляди турци ще се изсипят в България да гласуват. Ще бъдат много удобно извинение на Ердоган да ги „защити“, ако случайно нашите „патриоти“ направят някой цирк. Примерно.

 19. Стопанина  23.03.2017 г. | 02:36 ч.

  не мисля, че е прекалено пристрастен

  Кое би било прекалено?

 20. Q  23.03.2017 г. | 03:06 ч.

  Не знам. Мен не ме дразни, а аз по принцип ненавиждам да се залита много по тази тема. По-скоро съм забелязала, че говори между другото за политика. Поне от това което съм слушала в youtube от него.

 21. Светльо  23.03.2017 г. | 11:23 ч.

  Q проблема не е толкова в Турската държава и нейните попълзновения – от гледна точка на Вечността дори може би ще е полезно и за нашия народи за други народи. Може би дори ще изиграе положителна роля като накара нашия народ най-накрая да престане да вярва на лъже политици и да вземе при сърце своите проблеми да започне да ги решава, не като разчита на лъже политици, а на собствените си сили. Образувайки общества по интереси, сплотяване на силно местни общности, които създавайки правилата на съществуване да карат държавата да прилага правовия ред. Единения в общности и сплотяване в тези общности, а не в нации, народи и т.н. Проблема е тук у нас и това е, че съвременната държава е мафия и тази мафия ще поднесе човешките Души на тепсия на Ариман ако функционирането й ще продължи по този начин. Турция е малък проблем или по-точно казано необходим проблем, който да катализира промяната у нас!

 22. Антиантихрист  23.03.2017 г. | 14:42 ч.

  Интерсна теория. Значи да благодарим на Мохамед и мюслите, че са изклали стотици милиони души, а пък и в момента представляват огромна заплаха за западаната цивилизация, и по този начин са ни спасили от лошия материализъм и преждевремнното поумняване? Ние българите особено трябва да сме им благодарни за 500 години педофилия, изнасилвания, отвличания, дране на кожи и ангария. Да им благодарим, че докато Европа изживяваше своя Ренесанс ние бяхме слуги на Рогатия? Не, благодаря, нямам за какво да им благодаря.

  п.п. Обаче много ми хареса образа на Исус, който виждам на картинката. 🙂

 23. Gergana  24.03.2017 г. | 05:34 ч.

  Интерсна теория. Значи да благодарим на Мохамед и мюслите, че са изклали стотици милиони души, а пък и в момента представляват огромна заплаха за западаната цивилизация, и по този начин са ни спасили от лошия материализъм и преждевремнното поумняване? Ние българите особено трябва да сме им благодарни за 500 години педофилия, изнасилвания, отвличания, дране на кожи и ангария. Да им благодарим, че докато Европа изживяваше своя Ренесанс ние бяхме слуги на Рогатия? Не, благодаря, нямам за какво да им благодаря.

  И аз много се въздържам от благодарности!

  Обаче. Представи си Ренесанса без Христовия импулс. Или пък Западната цивилизация без съпротивата на ересите. Или пък българите като съдници, след две големи царства (това дори не успяха да го заличат), а преди това като конесъдници..

  Самозабравилите се се учат по трудния начин. Може да звучи садомазохистично, но е терапевтично. 🙂

  Няма какво да сме им благодарни, освен, че в момента извършваме по-малко грешки от тях, с много малка разлика, НО ясно доловима.

 24. Стопанина  24.03.2017 г. | 12:16 ч.

  Антиантихрист и Гери,

  Не позволявайте сегашните реалности и свързаните с тях проблемни чувства да замъгляват трезвата ви преценка за миналото.

  Дори в сегашната инвазия на мюслитата може да се търси противопоставяне на Ариман и Луцифер. И лесно се намира.

  Вината за инвазията не е тяхна, а на тукашните лидери. Не е луд тоя, дето яде баницата, а тоя, който му я дава.

  Никой не е казал, че трябва да благодарим на мохамеданите за всичко. Но бих им благодарил дори за това, че сега вадят европейците от сладката дрямка и ги принуждават да използват сивото си вещество.

 25. Gergana  24.03.2017 г. | 16:42 ч.

  Реагирах само на насочването на благодарността. Аз си я насочвам към Бога. На Ари и Луци им се пада дърпане на ушите.

  Но те разбрах де. 😉

 26. Gergana  24.03.2017 г. | 16:44 ч.

  И благодаря за хубавата идея за подкаст!

 27. Антиантихрист  25.03.2017 г. | 12:14 ч.

  Във връзка с исляма, препоръчвам да видите какво казва един съвременен американски пророк, вече покойният Ким Клемент. Човека предскзаза много точно идването на Доналд Тръмп на власт, както и други неща.
  Потърсете „Kim Clement, Americas future“ в YouTube.

 28. Стопанина  25.03.2017 г. | 12:28 ч.

  Потърсете „Kim Clement, Americas future“ в YouTube.

  Намерих го.

  Не знаех, че си падаш по точно такъв тип кукувейници. Но бендът му е добър, спомага допълнително за омагьосването на публиката.

 29. Антиантихрист  25.03.2017 г. | 19:55 ч.

  Кукувейник или не, още 2007 г. предсказва победата на Доналд Тръмп, ако още не си го намерил.
  Според мен е достоен за раздела с пророчествата тук на сайта. 🙂

 30. Стопанина  25.03.2017 г. | 21:13 ч.

  И аз да съм на хранилка на кукловодите и да чета сценариите им, и аз ще правя такива „пророчества“.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.