Докога ще се „шокираме“, че ЦРУ слухти и зяпа?

Коментар за поредната фалшива новина на масмедиите

Водещата тема през последните дни са „новите“ разкрития на WikiLeaks относно действия на служители от ЦРУ и други служби. Те можели да активират дистанционно камерите и микрофоните на телефоните, компютрите и смарт телевизорите ни. И по този начин извършвали „безпрецедентно“ следене.

Що за новооткрития са това?

Ами такива — фалшиви новини

Защото не можем да наричаме „нова“ и „изненадваща“ една вест, която не беше „шокираща“ дори при първите разкрития на вътрешния информатор Едуард Сноудън. Още преди 2 години той ни запозна с възможностите на NSA/ЦРУ практически да копират целия интернет — между 2 и 5 петабайта1 данни само в рамките на едно денонощие.

И още примери:

1. Нима е новост и че водещи корпорации имат договореност за сътрудничество и предаване на лична и дори кодирана потребителска информация към безконтролни държавни институции? Сред тях са и създателите на най-популярните операционни системи — Android на Google (за смартфони и  таблети) и Windows на Microsoft (за преносими и настолни РС).

2. Нима е новост, че Facebook използва микрофона на устройствата ни, за да слуша какво говорим? Уж за маркетинг. Да не би да е новост, че Google и Facebook, както и самият интернет, са дело на „добрия“ Пентагон?

3. Нима е новост, че тъй наречените умни телевизори могат да работят като телекраните от „1984“ на Джорд Оруел? LG бяха хванати, че правят списък с файловете от флашките, свързани към портовете на техните модели? Също Samsung бяха превърнати в шпиони чрез следящи и слухтящи троянски коне, писани от обикновени хакери.

Примерите не претендират дори за основна изчерпателност!

И на фона на това още се „изненадваме“?!

Ама наистина ли се „шокираме“, че разюзданите и наддържавни институции си имат цели хакерски армии? На такива „новини“ може да се чудят и дивят само журналисти, които не помнят какво са писали преди година-две. Що за къса памет е това?

Или може би не са разбирали написаното преди, както не го разбират и сега?

Но имам основания да вярвам, че в доста случаи говорим за автори на фалшиви новини. Осъзнато или не, те работят в полза на същите тези служби и ЦРУ, които привидно уличават сега в полза на обществената информираност.

Позволете да се аргументирам…

Все пак сигурно ви „хвърлям в дълбокото“ с тази конспиративна теория.

ЦРУ и подобните на нея от други държави нямат ама никакви планове да ограничават изтичането на такива разкрития. Запитани защо не го правят, самите те го наричат „контра-продуктивно“. Ама как, защо?…

Ами ей така: ако искате хората да свикнат с това, някой да ги следи през собствените им камери и да слухти през собствените им телефони, тези „новини“ вършат идеална работа.

Казано накратко, това е част от програмирането на раята. То е гарнирано с обичайната подправка към претоплената манджа, която гласи, че: ако нямате какво да криете, няма и от какво да се притеснявате.

Аз пък си се притеснявам

Преди всичко се притеснявам от това, че има среди, които „с чиста съвест“ са склонни да навлизат в личното ни пространство. Даже тогава, когато нямат доказателства или основателни подозрения, че крием нещо нередно.

И от години не ми трябват подобни „новини“, за да:

1. не гледам телевизия;

2. нямам телевизор в стаята си, още по-малко такъв с камера, микрофон и връзка с интернет;

3. държа постоянно черна лепенка върху камерата на лаптопа;

4. използвам калъф с капаче, покриващо камерата на смартфона ми;

5. не държа свързан микрофона, ако не записвам подкаст или не говоря по Viber/Skype;

6. съобразявам се с това, че всичко, което все пак говоря и пиша, попада в архивите на интернет доставчика ми, а успоредно с това — в масивите с данни на Microsoft и ЦРУ;

7. осъзнавам, че всичко може и непременно ще бъде използвано срещу мен, ако стана опасен за Новия световен ред, сиреч Аримановото царство. За целта периодично подхранвам Зваря с фалшиви новини за самия мен и не му позволявам да има напълно точен мой профил, а такъв с противоречия и подвеждащи нишани.

И най-важното: изобщо не ме вълнува колко смахнат изглеждам в очите на „изненаданите“ и „шокираните“. Нека ме смятат за налудничав конспиративен теоретик, който още малко и ще си сложи станиолова шапка.

Конспиративните теории отпреди 10 години са днешните новини и „новини“. А когато чувстваме, че въплътеният Ариман е близо, това са просто знаци, че той всъщност чука нетърпеливо на прага ни.

Иван Стаменов
8.3.2017 г.
Бележки:

 1. 1 петабайт се равнява на 1 милион GB (гигабайта). [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Докога ще се „шокираме“, че ЦРУ слухти и зяпа?"

 1. Емо  08.03.2017 г. | 19:56 ч.

  Твоята теория също не би трябвало да е „шокираща“, по-скоро е нещо логично, което следва някак естествено посоката в която ни водят.

  5. не държа свързан микрофона

  Няма нужда, той лаптопа има вграден 🙂

 2. коментатор  08.03.2017 г. | 21:05 ч.

  Мдааа, ето сега като си включих лаптопа, (коѝто бях оставила само на пауза, без да го изключвам от вчера), ми показа чужда снимка и ми отчете грешка в в имеѝла. Кактака се оказа чуждата снимка и чуждия феѝсбукпрофил – https://www.facebook.com/s?fref=ts – на моя дисплеѝ?????? ТОЗИ ЧОВЕК НИКОГА НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛА, НИТО ЧУВАЛА, нито пиша или говоря англиѝски освен 20-тина фрази.

 3. Антиантихрист  11.03.2017 г. | 14:43 ч.

  Препоръчвам последния епизод на „Новото познание“ със Стойчо Керев. Има го в Youtube:

 4. Луд гидия  13.03.2017 г. | 11:34 ч.

  Няма нужда, той лаптопа има вграден

  При най-новите серии лаптопи махането на вградения вентилатор е почти невъзможно. Стопанина може да ми пише на мейла да съдействам ако иска, това ми е занаята.

  Казвам го защото в подкаста за селфи маняците:

  Извинявам се за сравнително лошото качество на записа и бързото говорене. На село съм и се наложи да ползвам вградения микрофон в лаптопа.

  PS: Само на мен ли ми се струва, че на Стойчо Керев не му е чиста работата ?

 5. Антиантихрист  13.03.2017 г. | 12:20 ч.

  Луд гидия, какво общо има вентилатора на компютъра с подслушването?
  И не, на Стойчо Керев работата не е такава. Напротив, човека си е сложил главата в торбата.

 6. Луд гидия  13.03.2017 г. | 14:58 ч.

  объркал съм се, исках да кажа микрофон

 7. Стопанина  13.03.2017 г. | 16:34 ч.

  Микрофонът на лаптопа ми е последната грижа.

  Рядко ползвам лаптопа. А когато го ползвам, единственото, което могат да чуят, е как тракам по клавиатурата и сърбам чай. Щом им е приятно… 😀

  То важи и за настолния компютър. Не си говоря сам. И когато говоря по телефон около компютрите, могат да научат само нещо ценно за самите тях.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.