Ново определение за патриотизма в света на корумпираните държави

„Всяка трансформация изисква като предпоставка да свърши един свят и да рухнат овехтелите философии за живота“ — Карл Юнг

Речникът на Уебстър дава следното определение за патриот: „някой, който обича и защитава държавата си“.

Но защо ние, като напредничави и еволюиращи същества, да се ограничаваме с толкова късогледо определение? Защо да не разширим идеята извън границите на ксенофобското, като стигнем до космополитното? Защо да не направим прехода към това, да сме световни патриоти? Защо да не се доближим до вечно развиващия се свят, в който всичко е свързано и всеки зависи от всеки,1 вместо да се ограничаваме до инертния статизъм с неговите отживели времето си национални и общински ценности.

Няма лесни отговори. В част от природата на човека е да бъде патриотичен към място/племе/национална държава. Проблемът е, че слепият патриотизъм поражда духовна ограниченост, поражда условия за държавна пропаганда и промиване на мозъци, както и обратното. А когато държавата е корумпирана, както почти всяка друга държава, патриотизмът съвсем се изражда, като в най-добрия случай води до федерация на кретените, а в най-лошия — до око за око.

Но, както е казал Ганди:

„Око за око и целият свят ще ослепее.“

И ето ни днес в един свят, разделян от нездрави, агресивни, недалновидни и алчни национални държави, повечето от които са се хванали за гушите. Това няма да свърши добре.

Държавният патриот

„Цената на апатията към обществените дела е да ни управляват зли хора.“ — Платон

Проблемът с тези патриоти, слепи или не, е тяхната вярност към властите. И може би няма по-слепи и отдадени патриоти в света от тези в Съединените американски щати.2 Те са родени и откърмени в народ, който индоктринира членовете си да вярват, че плутократичната олигархия, скрита под маската на хоризонтална демокрация, е най-великата форма на човешко управление.

Единственият изход за манипулирания американец е преди всичко да проучи основно революционните корени, върху които е изградена тази нация. А след това и да се запита за валидността на сегашната система.3

Но патриотизмът може да ослепи човека, защото засяга и егото, и душата. Той покварява егото чрез гордостта. Влияе на душата чрез любовта.

Научени сме да се гордеем с постиженията на нашия народ и да се правим, че грешките му не съществуват. Научени сме да обичаме страната си, знамето си, гражданските си задължения, дори когато това е за сметка на други народи, бедните и околната среда. Патриотизмът става инструмент — бастун, на който се опираме ежедневно, когато вината и ксенофобията натежат на съвестта ни.

Има и един очебиен проблем — такъв патриотизъм става остен на тираничните властолюбци, които искат да удържат властта си, като подчиняват всички и внимават да няма въстание срещу управлението им. Пък и да подклаждат войни между народите, от което печелят.

Но Дерик Дженсън изтъква:

„Овластените управляват с насилие. И колкото по-рано се освободим от илюзията, че не е така, толкова по-рано ще започнем да взимаме смислени решения: дали, кога и как да им се противопоставим.“

Не можем да се противопоставим, а още по-малко да стигнем до смислени решения, ако стоим в положението на сляп патриотизъм. Само чрез ново определение за патриотизъм от гледната точка на това, че всички сме свързани и зависими един от друг, можем най-накрая да прозрем отвъд заучената гордост и да почувстваме разцъфтяването на душата. Това разцъфтяване заличава егоизма и гордостта и ни отвежда до състояние, в което се чувстваме едно със света и свят сами по себе си. Когато станем световни патриоти, разкъсваме оковите на държавния патриотизъм.

Световният патриот

„Светът може и да е изпълнен със страдание, но той също е пълен и със средства за преодоляването му.“ — Хелън Келър

Патриотът на света е бивш държавен патриот, който е станал независима сила, след като е надраснал ограничаващото го състояние. Умът на световния патриот не може да се промива от пропаганда, защото той вижда отвъд нея и че всичко е взаимосвързано. Световният патриот не е заслепен от гордост, нито от любов, а всъщност е подкрепян и от двете, като те му дават смелостта да преодолява пречките и да се приспособява към един непрекъснато променящ се свят.

С космополитното и отвореното си съзнание, той се е издигнал над фанатизма и човекомразието, което му е било насадено от държавния патриотизъм, като го е преобразувал в състрадание и съпричастие. Такъв човек е прозрял отвъд „Голямата лъжа“ и разбира, че единственият шанс за спасение на човечеството е децентрализация на демокрацията,4 в която няма господари и властници. В противен случай цялата система би се разрушила отвътре.

Световните патриоти са забелязали, че границите са въображаеми черти, които са прокарани в пясъка, за да заблуждават държавните патриоти в официалната пропаганда. Тези граници ни се натрапват от ксенофобската система с нейните идеали от отминали епохи и отживели времето си аргументи.

Световните патриоти са способни да се издигнат над невежеството и късогледството, присъщи на държавните власти, и отвисоко виждат разкриващата се естествена и прогресивна гледка: еволюционните сили на човечеството винаги са били свързани с глобални миграции. И няма жалки човешки закони или измислени граници, които да спрат едни такива сили.

Тези светски фактори могат да временно да забавят развитието чрез приложението на насилие или аморални закони, обслужващи монопола. Но в дългосрочен план се налагат всемирните закони за движението. Те винаги смазват човешките закони, валидни само за националните държави.

Световните патриоти имат смелостта да дадат ново определение за самия патриотизъм. Тяхната любов към родината е част от много по-висшата им любов към планетата. Те не бранят само една територия, а защитават всичко на Земята, което е един нарастващ, взаимосвързан и кохерентен организъм. За тях идеята, че сме едно със света, е природна сила, чрез която се борят не само за оцеляването на човешкия род, но и за добруването и здравето на всичко заобикалящо ни.

Когато държавните закони са морални и справедливи, световният патриот ги зачита. Когато са безнравствени и несправедливи, той ги престъпва. Така е, защото световният патриот е самонасочващ се, самоуправляващ се и самокритичен агент на самия себе си. Световният патриот може да види, как национализмът заслепява държавния патриот, затова е предвестник на прогресивната еволюция на човечеството.

В крайна сметка, колкото по-осъзнати сме станали, толкова по-малко вероятно е да останем слепи патриоти на държавата и по-вероятно е да станем световни патриоти, обединени в действията си срещу тиранията. И щом веднъж сме прозрели откровената тирания на държавата, въпросът е дали ще предприемем смели действия срещу нея или ще проявим безразличието на страхливците.

Айнщайн е казал:

„Тези, които имат привилегията да знаят, имат задължението да действат.“

Сега би трябвало да разбираме думите му.

Автор: Гари „Зи“ Макгий5 (Бивш разузнавач от военноморските сили на САЩ. Понастоящем философ и автор на книгите Birthday Suit of God и The Looking Glass Man. Трудовете му са вдъхновени от великите философи, живели през различни векове, и основани на широко пробудения му поглед над днешния свят.)

Източник: The Waking Times

Превод: Иван Стаменов


Бележки:

 1. Всички удебелявания в текста са мои — бел. пр. [^]
 2. Има индивиди от всяка държава, които не отстъпват по шовинизъм на тесногръдите американци — бел. пр. [^]
 3. Призивът да се проучва и да се проверява валидността на държавната система важи не само за янките — бел. пр. [^]
 4. Вижте идеята за Троичен социален ред — бел. пр. [^]
 5. Вижте и тази статия от същия автор — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "Ново определение за патриотизма в света на корумпираните държави"

 1. Спиро  08.03.2017 г. | 21:44 ч.

  Тази мисъл на Дерик Дженсън много ми хареса. Наскоро гледах един епизод на живите мъртви и си мислех има ли някаква разлика между Нийгън и правителството в сегашната му форма.
  Ние си плащаме данъците, таксите и глобите не защото виждаме, че парите ни се използват за добри дела, не защото имаме желание да даваме парите си на корумпирани политици, а защото ни е страх от репресиите на държавата. Но има много хора, които казват „данъците трябва да се плащат,“ „аз как плащам,“ „няма как да не плащаш данъци“…

 2. Стопанина  08.03.2017 г. | 23:04 ч.

  Мисля, че се сещам за кой епизод говориш. Там директно се сравняваха държавните данъци и работата на Нигън.

 3. Gergana  09.03.2017 г. | 23:55 ч.

  Световните патриоти имат смелостта да дадат ново определение за самия патриотизъм. Тяхната любов към родината е част от много по-висшата им любов към планетата. Те не бранят само една територия, а защитават всичко на Земята, което е един нарастващ, взаимосвързан и кохерентен организъм. За тях идеята, че сме едно със света, е природна сила, чрез която се борят не само за оцеляването на човешкия род, но и за добруването и здравето на всичко заобикалящо ни.

  Ванка, с тези думи оправдават тук пълненето на страната и със съмнителни елементи. Добрите цели обаче се постигат полека. Защо бързат мошениците?

  Има ли бивш военен разузнавач? Текстът ми звучи наивно.

 4. Стопанина  10.03.2017 г. | 11:08 ч.

  Има ли бивш военен разузнавач? Текстът ми звучи наивно.

  Не можем да очакваме много от американец. Човекът опитва. А за мнозина ние тук, в „От Извора“, също изглеждаме наивни. 😉

 5. коментатор  23.03.2017 г. | 01:30 ч.

  Интересна гледна точка. Един от цитатите много ми хареса и ми беше ми полезен. Благодаря!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.