Ортодокси и полковници, не барайте мартениците на дедите ми!

Невежеството е сила в редиците на църковните деятели и пишман-политиците

Честита Баба Марта! Започвам с това поздравление, защото денят го предполага. Сигурно и вие вече усещате пролетта — както със сетивата си покрай по-високите температури и песните на птичките, така и свръхсетивно… Посрещаме я с един такъв, весел и определено метафизичен (да не речем езически) вътрешен трепет.

Честита Баба Марта! — Казвам го и за да направя напук на един полковник и цялото ортодоксално войнство, обявило поредна война срещу всичко „езическо“. Те освен това друго май и не могат, завалийките, та пишат, за да привличат внимание…

…каквото и да е внимание:

„Няма да ви пожелавам нищо за баба ви Марта, защото мартеницата не е българска традиция. Опитвам се да възродя общуването между българи и моля, да не ми се сърдите, ако катастрофирате с личното ви въображение по тази тема. Нашите деди не са чували за мартеници и внушението, че е българска традиция, е дълбоко невярно. Който иска да разбере къде се ражда тази традиция, сам ще го направи. Ще разбере и как и кога е привнесено в България!

Казвам ви всичко това, за да разберете веднъж завинаги, че истинският българин не е езичник, а истинско духовно същество, наследник на високоорганизирана творческа материя.“

Горното е цитирано из този профил на полк. Nikolai Markov, нереализиран ще-му-се президент, ама това е само подробност и да не политизираме статията.

В допълнение същият пише:

…мартениците билЕ български… Боже, боже, ама мозък в главата не иде! Научете се поне да пишете на български език, преди да се правите на по-големи християни от папата. Аз им казвам на овцете, че мартениците не са българска традиция, те блеят с пълна сила  да не отричаме всичко българско! Това са българите, които не разбират, че са с промити мозъци, откъдето и да ги гледаш. Това, което са сътворили истинските ваши деди-българи, вие и пет живота да имате, нямате дори шанс да разберете.

Интересно съчетание на хиперневежество и суперагресия у този човек. Дали да не го наричаме Синдром на Марков?

А сега и да аргументирам диагнозата му:

1. Оправил съм правописните и пунктуационни грешки на полковника, за да не се чувства неудобно, когато иска да пишем правилно на български, а самият той, горкичкият, не го умее.

2. И няма откъде да го може, защото, както сам той е отбелязал, е завършил Militay academy of Bulgaria (sic!). Само високият ни интелект и безспорна ерудиция подсказаха, че става дума за висшето военно училище във Велико Търново. Иначе — истина ви казвам — може би щях и досега да се чудя, що за чудо е тая „милитей“ академия.

Сега единствената ми чуденка е: що името на школата е написано на английски от тоз’ виден български патриот с претенции за писане на роден език?…

3. „Който иска да разбере къде се ражда тази традиция, сам ще го направи“ – пише Nikolai Markov и ни хвърля в размисъл: Какво толкова му костваше да напише, къде се ражда тая традиция, ако е проучвал и знае нещо ново, различно и безспорно вярно спрямо установеното?

Естествено, той не знае.

Невежеството му изиграва лоша шега, тъй като Баба Марта и окичването с мартеници са „зародени“ на Балканите. Тоест в България, разбирате ли! Те са палеобалканско (тракийско) наследство в нашия фолклор. Какъвто, впрочем, е почти целият ни фолклор, но това е леко странична и доста обширна тема.

Това, че мартениците и Баба Марта са си тукашни, не се оспорва от 99% от етнографите — български, от други балкански страни и чужди автори.1 Оставям си 1% място за лавиране, пък и от скромност, защото не претендирам да съм чел съвсем всички етнографи. И да има изключения, те със сигурност са зле аргументирани, като една „римска“ теория за произхода на обичая.

Обичаят е присъщ за целите Балкани, включително неславянски Румъния, Албания и Гърция, та и в периферни области като Молдова.2

4. „Ще разбере и как и кога е привнесено в България!“ — пише още Nikolai Markov, без и тук да ни дава отправни точки. Та пак се разтърсихме, четохме и не разбрахме отде е „привнесен“ пустият „езически“ обичай, след като от памтивека е тукашен. Наистина ми е трудно да проследя логиката, която се учи в Militay academy of Bulgaria.

Единственият сюжет, който загатва за нещо, което с много условности можем да наречем „привнасяне“, е тъй наречената легенда за княз Исперих. Само че тук не става дума за никаква легенда. Разказът е от поредицата „Видения из древна България“ на Николай Райнов, писана в началото на XX век. Неговата фактологическа стойност е толкова заслужаваща внимание, колкото другите художествени хрумки на този автор — например, извънбрачното зачатие на Исус.3

Дори разказът „Сказания за мир и бран“ от „Видения из древна България“ да беше 100-процентово истинен, това не променя нищо, защото и в този случай мартеницата си остава българска!

5. И накрая имаме прозрението на Nikolai Markov, че „истинският българин не е езичник, а истинско духовно същество, наследник на високоорганизирана творческа материя“. — Да бе, драги ми Марков, сигурно българинът е християнин, при това ортодокс, отпреди Сътворението! Ти четеш ли се какви ги плещиш?

Във всеки случай това висше откровение, очевидно материализирано чрез ортодоксален ченълинг, ярко контрастира с написаното по-нататък към защитниците на мартениците, че те „блеят“ и са с „промити мозъци“.

Нещо ми подсказва,

че клетият полковник се е надъхал от писанията на ортодокса против „езическите“ мартеници. И понеже не е разбрал дори това, което пишат псевдо-богословите — те ама никак не отричат местния и български произход на обичая! — е добавил от себе си свободното съчинение, че се е „зародил“ другаде и е бил „привнесен“.

* * *

Мисля, че прокуратурата трябва да се самосезира и да назначи проверка на образователната програма в Militay academy of Bulgaria. От написаното дотук се вижда ясно, че тази иначе „легендарна от XX век“ образователна институция и нейните възпитаници са се превърнали във фабрика за фалшиви новини с национал-нихилистични елементи.

Препоръчвам и проверка на ортодоксалния клир, който от дълги години се опитва да заличи всички български обичаи, без да дава „православни“ алтернативи. Бихме искали да знаем, ако не играем хорà и кукерски танци, кой трябва да е новият ни Христов танец? И с какво киченето на мартеници е по-различно от ръсенето с водица и размазването на миро?

Край на сарказма.

И съвсем сериозно:

Честита Баба Марта! Чини ми се, че тя и Христос се обичат като брат и сестра.

Иван Стаменов
1.3.2017 г.


Бележки:

 1. Древните мартеници са това, което е наричано ейресионе от старогръцките автори. А именно — бели и червени вълнени конци, увити спираловидно около клончета. [^]
 2. Там мартеницата се нарича „марцишор“. [^]
 3. Виж „Между пустинята и живота“. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Ортодокси и полковници, не барайте мартениците на дедите ми!"

 1. Gergana  01.03.2017 г. | 22:37 ч.

  Честита! 🙂

 2. Dani  01.03.2017 г. | 22:54 ч.

  Честита! Бъдете Здрави и засмени, румени червени. 🙂

 3. Спиро  01.03.2017 г. | 23:04 ч.

  Честита баба Марта!!! Това е един от любимите ми празници.

 4. len  02.03.2017 г. | 02:04 ч.

  Баба Марта бързала, мартеници вързала! Честита Баба Марта на всички!

 5. коментатор  05.03.2017 г. | 10:32 ч.

  Миналата година и аз се натъкнах на един църковен саѝт, коѝто доста логично на пръв поглед свързваше името на баба Марта с древноримския бог на воѝната Марс и как ние вместо на зараждащата се пролет, ….. сме се покланяли и величаели воѝната (без да си имаме идея за древните символи и познание)…. Може и някоѝ да се е хванал. Признавам, аз самата се замислих 5 минути, но пък дали и бог Марс не е марсианец със зелена кожа и огромни уши, 🙂 ?!
  Честита баба Марта с малко закъснение и от мен!

 6. коментатор  05.03.2017 г. | 14:07 ч.

  Не дава „православни“ алтернативи, но пък католишки – бол. То колко щеш Хелоини вместо кукери и свети Валентинови сърчица вместо празници на идващото плодородие и лозата. Да живее чалгата и простотията!

 7. ВасВас  05.03.2017 г. | 19:52 ч.

  Относно грешките.Бог,Боже,Господи- се пише винаги с главна буква,колкото пъти и да се повтаря.Интересното е ,че има главни букви,а главни цифри …няма ;)))

 8. Петьо  05.03.2017 г. | 22:47 ч.

  То и след точка, запетая и прочие препинателни знаци има интервал, а не преди тях…

 9. Учеща  12.03.2017 г. | 16:44 ч.

  В интерес на истината има православни свещеници, които нямат нищо против мартениците. Този, който визирам сравнява дарените, забодени на завесите в църквата, с брошката от разказа на Елин Пелин.Разказът за бедната жена, който нямала друго какво да дари на църквата освен една игла, която забола на завесите, и тъй като попът го позразнило това и а махнал – камбаните спрели да бият – почнали чак, когато той я върнал там.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.