Защо разкриха убиеца на Георги Игнатов точно сега?

Единственият въпрос, който реално би трябвало да ни интересува

Пиша за втори път по този случай. Преди питах: Трябва ли някой да е имбецил, за да бъде криминалист? А в този материал ще питам: Трябва ли ние да сме имбецили, за да вярваме на плитките лъжи в „историята на разкриването“?

Нека обясня какво ме човърка тия дни.

Още преди две години, когато писах първата статия, имах вътрешна информация, че убиецът на Георги Игнатов е „син на ченге“. Съответно и че полицията е наясно със самоличността му, но го прикрива. Въпреки че не бях на 100% сигурен в иначе достоверния си източник, нито разбрах какъв смисъл на „ченге“ се влага, го споделих в телефонни разговори с приятели и си позволих да го загатна публично в първия си коментар под предишната статия.

А именно, че келешът е

„…някое депутатско, министерско и/или ченгесарско синче“.

Ако си спомняте (и да не помните, може да проверите новините от оня период), няколко месеца след убийството на Георги в Борисовата градината главните заподозрени по случая официално продължаваха да бъдат единствено и само:

1. неидентифицирани футболни хулигани;

2. друг(и) ухажор(и) на Лора, приятелката на загиналия.

Твърде увлечени по тези неоснователни, тотално изсмукани от пръстите версии, тъй наречените разследващи пропускат да намерят ножа, с който е извършено престъплението и който е бил захвърлен наблизо. Странен „пропуск“, не мислите ли? Дори още по-странно е „спонтанното“ желание на брата на убиеца да стане свидетел… точно сега.

От какъв зор? Братята скарани ли са? Или единият брат е демон-убиец, а другият е въплътен ангел, който не търпи и петънце върху пречистата си съвест? Губят ми се важни обяснения, а и целият сценарий е с толкова зле навързани сюжетни нишки, че е практически неправдоподобен.

А има и още странности… Някак незабележимо и съвсем между другото, в „историята на разкритието“ се споменава важната подробност, че Лора, гаджето на убития, също е знаела не от вчера: убиецът е Йоан Матев. Гаджето на Георги научило от съученичка на Йоан. Толкова хора знаели, а излиза, че нашите разследващи последни научават.

Не на мене тия!

На фантазията на читателя е оставено дали Лора е съобщила информацията на полицията. Вярвате или не, тя е информирала разследващите, защото, както споменах, криминалистите от самото начало са знаели, че „търсят“ син на колега.

За тези, които не следят тази сапунена опера, Йоан Матев е син на бивш митничар, а сегашен граничен полицай. Но за бащата по-долу…

Значи, месеци наред ченгетата ни лъжеха

по масмедиите, че търсят футболни хулигани, а от време на време ни занимаваха и с психопортрети на „неизвестния“ престъпник. Подвеждаха публиката и че жертвата най-вероятно е познавала убиеца си, понеже я допуснала „на ръка разстояние“; и прочее простотии.

Какво се цели с грешните акценти?

Когато в една история акцентите се поставят там, където не е важно, авторът на историята може да има само един мотив — иска тепърва да ни изпързаля, от любов към съспенса или със задни мисли. И засега успява — злонамерено.

Например:

вадят се медийни заглавия за „съучастието на директорката“ от училището, в което учил Матев; даже можело да съдят и нея, макар да не е ясно в какво се изразява престъплението ѝ. Нека напомним, че младежът от прословутите видео записи буквално до оня ден беше издирван като свидетел на престъплението, а не като заподозрян.

И нека юристите ме поправят, но според нормативната ни уредба никой не е длъжен да свидетелства срещу роднини и близки. Но ченгетата удобно поставят друг на подсъдимата скамейка — там, където може би трябва да са самите те.

изтъква се, че мълчанието (от страх) на съучениците затруднило и забавило разследването; (Все едно ченгетата не са имали данни, че Матев е бил с телефона си в момента на убийството на мястото на убийството!)

трябвало да се преслушат не-знам-си-колко хиляди часа телефонни записи от деня на убийството; (И отново, сякаш ченгетата не са имали данни, че Матев е бил с телефона си в момента на убийството на мястото на убийството!)

убиецът за две години „напълнял“ или „възмъжал“, от което може би следва, че е станал неразпознаваем? Направо друг човек!

И още един самосвал небивалици, целящи единствено и само да отклонят вниманието от

същественото, че полицията е знаела извършителя и го е укривала… досега

Хайде, може да не са знаели от ден първи, но от втория или третия! Свидетелството не е само в това, че дори аз знаех за „сина на ченгето“. Не е и в това, че някаква съученичка е информирала гаджето Лора за самоличността на убиеца. Самите полицаи признават, че телефонът на Йоан Матев е засечен на местопрестъплението точно по времето на убийството!

От което следва и единственият въпрос, който ме интересува:

Защо обявиха публично името на извършителя точно сега?

Ето на този въпрос нямам отговор. Не бих се обадил на източника си, от когото по-рано бях получил вътрешната информация. И да му/ѝ се обадя, едва ли този път ще ми каже нещо, понеже не умея „да си държа езика зад зъбите“.

Имам само предположения:

1. Бащата на Йоан Матев междувременно е сгазил лука и семейството му вече не се ползва от специално „колегиално“ отношение.

Как Матев-старши поддържа супервисок жизнен стандарт на гранично-полицейска заплата, е мистерия за мнозина. Не съм лишен от въображение и първото, което ми хрумва, е: някой трябва да прекарва дрогата и нелегалните мигранти през границата…

Пак там се прекарва и оръжие от България за горещи точки по света. Един бизнес за милиарди, който лесно събира и скарва „приятели“.

2. Трупат се предизборни дивиденти за „успешната работа на полицията“ и нейните премъдри законотворци-водачи от жълтите павета.

3. И двете горни не се изключват взаимно. С един куршум два заека.

Не знам за вас, но аз чудесно разбирам хората, които са разпознали Йоан Матев на записа, но са отказали да съдействат на полицията.

Аз също не бих искал да имам каквото и да било вземане-даване с такава полиция, която очевидно гони вътрешни, а не обществени интереси.

Иван Стаменов
27.2.2017 г.

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Защо разкриха убиеца на Георги Игнатов точно сега?"

  1. Петьо  27.02.2017 г. | 21:49 ч.

    Ха, докато пишех коментара си в първата статия от 2015-та, то Стопанина пуснал цяла нова статия по случая!

  2. Стопанина  27.02.2017 г. | 22:08 ч.

    Умея ги аз телепатиите. 😀

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.