Еретични мисли за Гърленския храм-кладенец

За древния обект, който всъщност може би не е кладенец, нито храм

В това видео заедно ще отидем на гости на един кладенец. Наричат го храм-кладенец, защото според археоложката Димитрина Митова-Джонова там хората се кланяли на водата. За мен това са небивалици. Наричат го и кладенец-телескоп, понеже според други някога давал увеличено отражение на звездите. Съмнявам се и в това.

Във възстуден зимен ден на 2017-ма двамата с Goodman тръгнахме по една пътека след вилната зона на село Гърло. Бяхме решени да посетим мястото личн и:

• да разгледаме околностите,
• да преценим как кладенецът се вписва в тях,
• да преценим и какви щети са нанесли археолозите – не само с очевидно профанските си интерпретации.

Интересна „наука“ е съвременната археология. Хората са се кланяли на кладенци, вода, слънце и гръмотевици, понеже били неуки, та виждали зад тях разни божества. А марксическата наука отдавна била установила, че това са бабини деветини и древните са яли доматите с колците. Често си мисля, че ще е по-добре, ако археолозите не намират нищо.

Ето защо:

Видео репортажът с еретичните размисли на Стопанина

Материалът е заснет с портативна камера, която поддържа Full HD резолюция, но за жалост няма дисплей и композирането на кадрите беше интуитивно.

Фонова музика:
• Zero Cult – Falling Drops
• Zero Cult – HeartWork

Специални благодарности за Goodman: за возенето, за компанията, за споделените размишления относно мястото (аналогични с моите) и идеално вписващата се музикална атмосфера. 😉

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Еретични мисли за Гърленския храм-кладенец"

  1. коментатор  05.03.2017 г. | 10:54 ч.

    Входът ми прилича на умалено копие на входа на пещерата Утробата. Затова промяната в структурата на стълбището освен грубо вмешателство и невежество от страна на „знаещите“, води и до изкривяване на познанието за този кладенец. Хубаво би било да се види дали слънчевия лъч достига до дъното и по кое време на годината.
    Благодарност за видеото!

  2. Стопанина  05.03.2017 г. | 16:43 ч.

    Коментатор,

    Точно така. Входът е vesica piscis, което е и формата на входа на влагалището (и утробата). Идеята с ориентацията изток-запад е, че лъчът на изгряващото слънце (в определен момент от годината) е фалосът, който прониква в подземното светилище и го опложда, от което се (ново)ражда посвещаваният адепт.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.