Selfish Selfies: Изгубените души на селфи маниаците

Спонтанен и афектиран коментар за един задълбочаващ се проблем

Идеята за клипа дойде, след като прочетох поредната новина за злощастно селфи. През последните дни и по други поводи занимавах мислите си с все по-задълбочаващата се зависимост на някои хора от техните смартфони.

Имаше и някои неща, които пропуснах да коментирам във видеото. Например, в САЩ вече обсъждат да се позволи на зрителите в киносалоните да използват смартфоните си за изпращане на текстови съобщения по време на прожекциите. Причината била, че така или инак мнозина вече го правели, без да се съобразяват с нищо и никого около себе си.

Клипът „Егоистични селфита“ (Selfish Selfies):

Извинявам се за сравнително лошото качество на записа и бързото говорене. На село съм и се наложи да ползвам вградения микрофон в лаптопа. По принцип говоря бързо, но сега трябваше да използвам и ограничените минути тишина в къщата.

Извън горното видео, но във връзка с него предлагам и едно пророчество на Митар Тарабич, което — убеден съм! — се сбъдва пред очите ни. А то ни занимава с един от последните знаци, преди да се сложи край на масовата човешка лудост.

„…Колкото повече хората могат и знаят, толкова по-малко ще се обичат и пазят помежду си. Ще се възцари такава омраза, че разни машинарии ще им бъдат по-близки от най-близките им. Човек повече ще вярва на своята машинка, отколкото на най-близкия си комшия.

За ония, които ще четат и ще пишат разни книги с числа, ще се смята, че знаят най-много. Тези мъдреци ще оставят всичко на числата и както им кажат числата, така ще живеят и работят.

Добрите и мъдрите ще видят, че всичкият им труд не струва и лула тютюн и води към провал света, та затова вместо към числата ще се обърнат към себе си, към размишление…“1

Намирам за излишно да се доказва, че „машинките“, които не са съществували по времето на М. Тарабич, са днешните смартфони.


Бележки:

 1. Пророчеството първоначално беше публикувано в „От Извора“ от Goodman. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

16 коментара за "Selfish Selfies: Изгубените души на селфи маниаците"

 1. farseer  31.01.2017 г. | 20:24 ч.

  Много, много интересна и подтикваща към размисли (както винаги) серия от подкастове! Радвам се, че си се надъхал да правиш повече подкастове, Ванка! Така те искам! 🙂

 2. Стопанина  31.01.2017 г. | 20:36 ч.

  Благодаря за подкрепата, farseer!

  Упражнявам се с по-честите записи. Обработката на звука и напасването с илюстрации/видео още ми отнема повече време, отколкото ми се иска, но напоследък осезаемо ускорих темпото.

  Най-важното е, че от тази година се пречупих да говоря без сценарий. Не си харесвам първите резултати, но усъвършенстването ще дойде само с практиката. Дано ме изтърпите. :mrgreen:

 3. Gergana  31.01.2017 г. | 20:54 ч.

  Потресаващо!!!

  А наскоро (23 януари 2017), пак заради тази мания към селфитата, трима изнасилвачи в Упсала, Швеция, бяха арестувани от полицията по средата на клип, излъчван от тях в реално време по фейсбук.

  Линкът, който предоставям, описва случката и показва част от излъчвания на живо материал.
  Мисля, че е самообяснителен.

  Ето

  ––––
  Добре се е получило, дори и без професионалния микрофон, Ванка!

 4. Стопанина  31.01.2017 г. | 21:12 ч.

  Герка, твоят линк е по-потресаващ от драмата с бебето делфин. Потвърждава, че селфи маниаците все повече се отдалечават от човешкото… заради няколко повече „харесвания“ в социалните мрежи. Колко евтино продават душите си. 😡

 5. Спиро  31.01.2017 г. | 23:18 ч.

  Подкаста е станал много добре – кара те да се замислиш за много неща.

  Това с мигрантите наистина е потресаващо.

 6. Факт  01.02.2017 г. | 00:45 ч.

  В метрото и чакалнята на метрото също е плачевна гледката, дори и четенето на книга е потресаващо , как може да четеш книга в тази гъчканица и напрежение ?

 7. коментатор  01.02.2017 г. | 17:31 ч.

  И все пак, колко е хубаво, че все още има чувствителни и милостиви хора! Останалите …. не искам да съм на тяхно място…

 8. Arctos  01.02.2017 г. | 17:56 ч.

  „Живите мъртви“ – така наричам аз смартфон зависимите хора. Забележете им само притъпените реакции и машиналните движения, докато са улисани в безумните си машинки. Същински зомбита! И все нещо ги „гложди“ отвътре да търсят „пристан“ в любимата джаджа, сакън да не останат 5 минути насаме с мислите си и да им закънти на кухо… Просто е страшно! Не знам за вас, но мен поне много ме угнетява това явление.

 9. Стопанина  01.02.2017 г. | 18:36 ч.

  И все пак, колко е хубаво, че все още има чувствителни и милостиви хора!

  На милосърдните полагат ли им се мигове на коравосърдечие? Като предпазно средство. Може би не е нормално да мислим и изживяваме другите, след като самите тях не ги е еня за бъдещето им.

  Но не осъждам тези хора. По-скоро ги съжалявам. (Тази мисъл беше казана и в клипа, но след това тя продължаваше с нещо, което самоцензурирах. Тук обаче ще го напиша:)

  Съжалявам ги, но не толкова, колкото бебето делфин. Животното е било извадено от естествената си среда против волята си. Затова то е невинна жертва. Немислещите хора обаче сами се вадят от естествената си среда и се обричат на бавна гибел.

  Да имаш ум, сърце и воля, а да не ги ползваш?!? Нещо, което не се използва, атрофира. А този, който остави разума, чувствата и волята му да го напуснат, един ден не ще може да бъде човек, защото човек трябва да съчетава тези три сили.

  В крайна сметка, ако човек в немисленето си, нечувстването и безволието си смело върви по пътя на дееволюцията, прав му път! Или ляв му път, ако трябва да сме по-точни. Леви пътища много – към дехуманизираното животинско царство, към трансхуманисткото машинно царство… Сорат ще намери приложение и на едните, и на другите.

 10. dragonn  01.02.2017 г. | 19:18 ч.

  Голяма работа едно делфинче. Хора не се вкарвайте в излишни филми, гледайте да се изкарате от тях. Един човек преди 2000 год. беше казал – „Не може да изядеш агнето, може само да изядеш тялото му.“ Ще перифразирам същото за делфинчето – „Не може истински да убиеш (заличиш) делфинчето, може само да убиеш тялото му.“

  Относно сефитата. Хората си правят селфита защото се кефят на себе си. Някои от тях хвърлят доста труд и усилие да изглеждат готино. Ми нека си правят, какво от това, ако ще и с умряла акула да е. Мен лично би ме подразнило ако някой ме снима без позволение, но при положение че се замозаснемат сами не виждам нищо лошо. Всеки си има свободна воля и има право да я използва както си намери за добре относно себе си. В това конфликт не виждам. А разликата между съденето и съжалението е нищожно малка. Това са двете крайности на едно и също нещо.

  И един съвет. Мислете по начин който ще ви накара да се чувствате добре, а не потискащо като при Подкаста. Дори и най-отрицателното нещо може да се трансформира в положително погледнато от правилният ъгъл. Важи и обратното. 🙂

 11. dragonn  01.02.2017 г. | 20:17 ч.

  Сигурно някои се чудят какво положително има със случая с делфинчето.

  Делфинче родено и живеещо в плен. Делфинче откъснато от естествената му среда и показвано като вещ в някакъв делфинариум. Делфинче което дори върнато в естествената му среда няма да може да оцелее и един ден. Делфинче добре хранено, но доживотен затворник. Делфинче което е имало нужда да научи урока, че не трябва да бъде толкова доверчиво.

  Бих казал че тези хора със селфито са направили огромна услуга на това делфинче. 🙂

 12. коментатор  01.02.2017 г. | 20:40 ч.

  Стопанино, нито ги осъждам, нито ги съжалявам тези. Ако ги познавах лично и някоѝ ден разберях, че с някои от тях се е случило нещо неприятно….,е ами щях да си кажа – баланс в природата се е извършил – те взеха от нея, ето и тя им взима, възмездие някакво е. Аз се радвам, че не съм на тяхно място, защото ще си легна спокоѝна и доволна с МОЯТА съвест. А невинните жертви, каквито и които да са – хора, стари или деца, животни – малки или големи – за всички тях изпитвам само жал, болка или тъга, заради човешкото безумие и идиотизъм.

 13. Светльо  01.02.2017 г. | 20:48 ч.

  А бе Драконе, то и човешката Душа безсмъртна и във физическото тяло е като в затвор – ако вземем да освобжадаваме затворниците каква ще стане тя а? Не я разбирам тази твойта логика да знаеш…

 14. Стопанина  01.02.2017 г. | 22:35 ч.

  Относно сефитата. Хората си правят селфита защото се кефят на себе си.

  Казано иначе, те са нарцисисти.

  Терминът нарцисизъм означава любов към себе си и се свързва с ред характерови черти засягащи собственото възхищение, егоцентричността и егоизма. Името е избрано от Зигмунд Фройд, от гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата.

  Всъщност на всеки може да бъде приписано притежанието в някаква степен на нарцистични черти, но определени форми на нарцисизма могат да бъдат много ограничаващи, и се класифицират като патологични – например нарцистичното личностно разстройство и зловредния нарцисизъм.

  Ми нека си правят, какво от това, ако ще и с умряла акула да е.

  Що с умряла?! С жива акула да си правят!

  Ако оцелеят, ще съберат няколко хиляди like-а, които са смисълът на живота им.

  Ако не оцелеят, ще нахранят един обитател на океаните.

 15. Томина  01.02.2017 г. | 22:41 ч.

  Всеки от нас участва в процеса на еволюция на съзнанието, в който не е възможно да прескочим от едно ниво на друго, преди да сме усвоили съответните преживявания. Много са нивата на невежество, през които се минава. Има невежи, които не знаят, че са невежи – те не са готови да бъдат разбудени.

  Хората, които са пристратени към телефоните си и всички техни функции, всъщност дават израз на същите копнежи и стремежи да намерят липсващото, които водят други от нас към заниманията с цел духовно осъзнаване и израстване. Всички сме пристрастени, в една или друга степен, към нещо, което ни служи за заместител на истинското у нас.

 16. Стопанина  01.02.2017 г. | 23:55 ч.

  Над една четвърт от участниците в проучването са посочили, че биха предпочели да видят своя личен лекар чрез селфи или видео разговор за първична консултация при здравословен проблем. Почти половината от 25-34 годишните пък казват, че биха се чувствали по-сигурни, ако достъпът им до банките става чрез „селфи парола“.
  […]
  „Резултатите ясно показват, че селфитата вървят към своята трансформация от забавно увлечение в технологичен феномен и дават храна за размисъл за редица индустрии. Потенциалът е огромен и ще бъде вълнуващо да бъдем свидетели как това ще се разгърне през следващите години“, коментира Иън Пиърсън, който е подготвил доклада „Бъдещето на селфитата“
  Източник

  Няма да пиша цял доклад като г-н Пиърсън, но бъдещето на селфитата определено е в имплантите. Вместо да вадиш смартфона и да си правиш селфи, което отнема поне няколко секунди, имплантите на момента ще разчитат мисълта ти и вграденият чип с индивидуален потребителски номер ще задейства съответната услуга… ако потребителят е бил послушен към елита и абонаментът му за услугата не е бил резнат. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.