Поповете на БПЦ, телефонните измами и… мечешките услуги

След като „разгроми“ ересите, БПЦ започва поредна война

Задава се национална акция на БПЦ. Селските попове щели да просвещават възрастните и самотните хора относно ширещия се проблем с телефонните измамници. Инициативата била начената със заповед на Патриарха.

Това е добра идея. Като се знае цялостното ми отношение към БПЦ, може би трябва да уточня, че този път въобще не съм саркастичен. Мисля го сериозно и го казвам отговорно. Даже ще навляза в донякъде излишна аргументация:

Църквата прави нещо, което се очаква от нея — за пръв път, откакто се помня. Не изоставям мнението си, че тази светска институция, претендираща да е духовна, е абдикирала от отговорностите си. Но ще трябва да си изкривя душата, ако не призная, че войната срещу телефонните измамници е нещо като раздвижване в мъртвилото.

Освен това инфраструктурата на БПЦ позволява да се свърши тази работата. Предупрежденията на медиите едва ли са в радара на най-рисковата демографска група. А поповете, образно казано, са на две крачки от най-уязвимите потенциални жертви на измамниците.

Теорията си е теория, а дяволът е в детайлите…

Отразяването на тази инициатива в медиите е форма на PR. Няма да се заяждам на дребно, а в случая дори ще защитя тази публичност. Сигурно ще прозвучи наивно, но някои телефонни измамници може и да се поуплашат от перспективата, че ще се натъкват на подготвени баби и дядовци. Но може да се получи и нещо друго, което ще засегна по-долу.

И все пак съм озадачен, че действията на БПЦ ще са ограничени в селата. Наистина, тези престъпления се случват и там, но като че ли напоследък повече чуваме за хвърлени пари от балконите на жилища в градовете. А някои от тези градове са големи, областни. От PR-а не става ясно, как поповете ще бъдат полезни на градските пенсионери.

Не се разбира и как точно служителите на църквата ще просвещават рисковите групи. Споменава се само, че „за опасността ще се говори и по време на литургии“. А извън литургиите как ще се говори? Или трябва да мислим, че тези овце, които не влизат в черквите, са грешници, на които така или инак не им се полага спасение от вълците?

Друго, което се питам:

Защо тъй нареченото духовенство реши да се занимава точно с този въпрос?

Нима БПЦ не може и не трябва да съдейства на ортодоксите с просвета за семейното планиране? Или пък с медиация за опазване на браковете? А защо не и с поучаване срещу домашното насилие и това срещу стопански и диви животни?… Тези проблеми са много по-масови и не засягат само самотните пенсионери в малките селища.

Не твърдя, че проблемът с телефонните измамници е маловажен, нито, че заслужава пренебрегване. Все пак за мен е донякъде странно, че БПЦ приоритетно ще брани чуждите пари… даже обявява „война“ за тях, сякаш за нейна собственост.

Предупреждения за инициативата на Патриарха

Простете, че нямам конкретни доказателства срещу въпросната институция, а правя намеци. Моля, простете и задето ще си позволя нещо още по-непристойно срещу достойните люде в раса и калимавки, които ама никога не са ни давали повод да ги уличаваме в алчност и практически всяка проява на недопустими светски страсти.

Следното предупреждение е за пенсионерите и особено за близките им, които най-добре биха се погрижили за застаряващите си майки и бащи, баби и дядовци. Ако не за друго, поне заради наследството, което очакват от тях.

Няма спор. Телефонните измамници са напаст. Явно ги бива, щом успяват всяка седмица да ни изненадат с поредната отмъкната сума.

Представят се за лекари, пожарникари, търговски представители на фирми за климатици, пощенски служители, полицаи, а понякога и за (роднини на) телевизионни знаменитости и политици. Какъв е проблемът да станат и „попове“?

Тези „попове“ могат да се възползват от публично обявената инициатива на Патриарха. Какво им пречи да поемат по селата и да се представят за пратеници на Синода? Ще кажат, че са дошли да информират хората, но ще питат:

„Имаш ли спестявания? Колко? На сигурно място ли ги криеш? Къде?…“

Или ще увещават сенилните и наивните старци да подписват „завещание за църквата“. А може и да „съхраняват“ ценностите им в черковния трезор.

Схващате картинката. Може да се получи мечешка услуга въпреки добрите намерения. Но вероятно се досещате, че не е изключено такива непристойни неща да се вършат и от някои „попове“, ама без кавичките.

Отново — простете за мнителността ми и предупреждението. Но сценарият е реалистичен. А има и нещо сигурно: в БПЦ не работят небесни ангели.

Иван Стаменов
16.1.2017 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Поповете на БПЦ, телефонните измами и… мечешките услуги"

  1. Стопанина  17.01.2017 г. | 20:52 ч.

    Хипотетичният ми сценарий вече се осъществява:

    Телефонни измамници се представят за свещеници.

    А същата БПЦ, която обяви поредната си война, е кандидат за Нобелова награда за мир.

  2. коментатор  17.01.2017 г. | 22:01 ч.

    Добра статия. И информативна за тези, които сами сме се превърнали в информационни отшелници, отвратени от медиѝното зомбиране и манипулации. Не че не ни манипулират чрез други методи де…вкл. интернет. Но все още се понамирва „зърно всред плявата“.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.