Най-доброто в „От Извора“ за 2016-2017 година

Годишен отчет за работата, която беше обезпечена с даренията ви

Една поговорка гласи: „Ако искаш да развеселиш Бога, направи си планове.“ През отиващата си 2016 година, струва ми се, небесата са кънтели от весела глъч заради „От Извора“. Почти всичко, което възнамерявах да правя по блога, като се издържам частично от даренията ви, не се получи по начина, който си представях.

А сега — след дълга поредица от опити, грешки и поуки — веселбата е време да слезе и тук, в сетивния свят. Имаме различни поводи за празнуване, които не се изчерпват само със скорошното посрещане на 2017-а. Макар плановете ми да се проваляха в първоначалния си вид, все пак работата си вървеше, понеже идваха коригиращи идеи:

някак непринудено, даже с приятни изненади

По план трябваше да поддържам блога на пълен работен ден от първите месеци на 2016 година. Не стана така. Споделял съм, че бях принуден да сложа ред в забатачените си лични дела, което ми отне почти цялото първо полугодие. През това време се издържах с лични средства и развивах блога, макар и не с планираната честота. А сега, когато дойде време за отчет, се изненадвам, че през 2016-а „От Извора“ все пак се е обогатил с 250 публикации, включващи авторски, преводни, аудио-визуални и различни експериментални материали. Средно по един за всеки делничен ден!

Това е постижение, ако имаме предвид, че много от материалите са с голям обем и/или изискват проучване и изработка за повече от едно и две денонощия. Отказах се от плановете си за ежедневно количество на статиите, затова сега в уравнението влиза и времето за подбор на интересни теми, които ще имат „вечна актуалност“ или такава за дълги години напред.

И за пръв път, откакто стопанисвам „От Извора“, мога да кажа, че съм доволен от всеки материал. При следващото „пролетно почистване“ може би ще премахна само две-три статии от 2016-а, които вече ще са с изтекла давност или не са написани по най-удачния начин. Всичко останало е стойностно, както, надявам се, ще се убедите от материалите, които отново предлагам на вниманието ви:

Новите книги

1. Несъмнено най-сложният проект за изминалата година беше „Покушението над Юстиниан“. Наложи се да осъвременя и подобря превода си на тази книга, да направя корица, а след това и да изготвя най-добрия по силите ми предпечат, като се съобразявам с адекватното отделяне на множеството редакторски бележки от тези на автора и преводача. Присъствах на печата, за да съм сигурен, че резултатът е добър. Съдействах и за разпространението на печатните бройки.

Усилията си струваха: тази книга се оказа една от най-бързо продаваните в дългогодишната практика на книжарница „Български книжици“ и първият тираж вече е напълно изчерпан.

2. Друг тежък проект беше преводът ми на том 339 от събраните съчинения на д-р Рудолф Щайнер. Антропософският лекционен курс, озаглавен „Троичният социален организъм и ораторското изкуство“, дава ценни насоки за хората, които са убедени, че разпространението на духовно-научния мироглед трябва да върви ръка за ръка с разпространението на идеята за троично разделяне на социалния организъм.

Курсът се състои от шест лекции: 1, 2, 3, 4, 5 и 6.

3. Приносът ми за сборника „Българската Църква II“ на проф. Асен Чилингиров се изчерпва с частични редакции и изготвянето на корицата.

4. Също от проф. Чилингиров е „Ивановските стенописи — Албум I“, където помагах с обработката на някои от проблемните цветни илюстрации и изработката на корицата.

5. Българската версия на „Мистерията Митра или Мистерията Сабазий“ от Петър Георгиев е проект, на който „От Извора“ е само разпространител. Но имам скромен принос за задграничния успех на английската версия The Mysteries of Mithra or The Mysteries of Sabazios, получила положителна рецензия, наред с другото, и заради корицата, за която действително положих голямо старание. (На печат изглежда по-добре, отколкото на електронен екран.)

Хитовите подкастове

В началото на годината абонатите в YouTube канала ни бяха около 50 души. Днес те са близо 700! Тази бройка, както и впечатляващото съотношение между „харесаните“ и „нехаресаните“ клипове, ни дава всички основания да вярваме, че лека-полека влизаме в радара на публиката. А както неведнъж е казвал д-р Щайнер, ако успеем поне да заинтригуваме хората, ще сме постигнали максимума.

1. На най-добър прием се радва поредицата „Представите за Космоса“, която е в три части и обобщава някои антропософски възгледи за нашата планета и други небесни тела: 1, 2 и 3. Тя е гледана общо 32,000 пъти, като половината от този интерес е съсредоточен във втората серия.

2. На по-скромен успех се радва поредицата за произхода на човека: 1, 2, 3, 4 и 5. Нейните пет клипа имат общо над 12,000 гледания, като интересът към всеки следващ епизод беше по-слаб от предходния. Това според мен показва, че широката публика не е склонна да следи дълги „сериали“, а предпочита синтезирана информация и завършеност във всеки епизод.

Това беше един урок, с който ще се съобразявам…

3. На трето място по зрителски интерес е коментарът за наборната армия и неколкократно подновяваните опити през изминалата година за нейното възстановяване. Към броя на гледанията в YouTube могат да се добавят и не по-малкото сваляния на клипа през популярните торент тракери. Това е най-коментираният материал в близо 10-годишната история на „От Извора“ — както тук, в самия блог, така и на местата, където беше споделян.

И досега писмените мнения на външната публика, тази извън „От Извора“, са предимно негативни — в целия диапазон от леки обиди към мен, като автор, до заплахи за осакатяването или унищожението ми. Но, както в YouTube, така и по торентите, понастоящем всъщност преобладава подкрепата на зрителите, които са дали своето мълчаливо одобрение — било с висока оценка или палец нагоре.

Мога да обясня този феномен само с теорията, че интелигентните и свободолюбивите хора, за които работим, не биха губили времето си да влизат в писмени спорове с онези, които нямат друга работа, освен да пишат за „бойна слава“ и „България на три морета“. Както се казва, все сме българи, ама говорим на различни езици.

Духовната подкрепа на етерното пространство

Един от най-четените материали, споделян и стотици пъти в социалните мрежи, беше „Принц Джордж или Княза на този свят (Ариман)“. Това ме радва, тъй като смятам (и е казано в прав текст от д-р Щайнер), че подготвянето на човечеството за предстоящата Ариманова мисия е една от „най-спешните“ ни задачи. Използвам случая да благодаря на всички хора, които по своя воля се заеха с разпространението на статията извън нишата на „От Извора“.

Донякъде съм изненадан от успеха, който пожънаха „Странните предсказания на Елена Блаватска“. Това беше публикация, която преведох и коментирах спонтанно, някак между другото, докато основното ми внимание беше съсредоточено върху един по-сложен за изработка и времеемък проект. Но, както се оказва, занапред ще трябва да обръщам дължимото внимание и на неочакваните импулси за работа по непланирани материали.

Не мога да направя класация на публикациите за духовното, защото харесвам абсолютно всичко, което се появи през отиващата си година. Всички материали се редактират и подготвят за публикуване от мен, но огромна част по подбора на текстовете и окомплектоването им беше свършена от съмишленици. А имаше и няколко много четени статии от други автори на блога, каквато е „Неортодоксален поглед върху празниците Великден и Гергьовден“.

Част от материалите, които особено ме радват:

• Мирната съпротива (писмата между Махатма Ганди и Лев Толстой): 1, 2, 3, 4, 5
• Учителя Беинса Дуно за духовната същност на водата: 1, 2, 3
• Учителя Беинса Дуно за молитвата: 1, 2, 3, 4
• Светият дух в мирогледа на духовната наука: 1, 2, 3
• Любовта в антропософията: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
• Антропософски сведения за съновиденията: 1, 2, 3, 4, 5
• Рудолф Щайнер за Съзнателната душа: 1, 2, 3, 4, 5, 6
• Мисли, които ни поощряват да се обърнем към себе си: 1, 2, 3, 4, 5
• Еретически размисли за цариградския „Речник на святото писание“: 1 и 2
• За качествата на Шестата раса: 1, 2, 3, 4
• Рудолф Щайнер: За светската, архаичната и антропософската медицина
• Школата Гондишапур — сведения от Рудолф Щайнер
• Последните думи на Гаутама Буда към неговите ученици
• Мъдри слова от Джон Стайнбек: 1 и 2
• Вдъхновяващи мисли от Юлиан Апостат (Отстъпник)
• Видения за бъдещето от сър Артър Конан Дойл
• Лев Толстой — Малки разкази и басни: 1, 2, 3, 4, 5
• Българският език и следващата културна епоха: 1, 2, 3

Новото за миналото

През 2016 г. имаше сериозно раздвижване в раздела ни за история и археология. Струва ми се, че това са темите, радващи се на най-голямо внимание от широката публика, която тепърва открива блога ни. Важи и за периферните теми, защото задълбаването в миналото не може да заобиколи въпросите за езикознанието и генетиката.

Нека си припомним някои статии:

Тракийско наследство в българския фолклор (поредица в 15 части)
• Критичен разбор на ново генетично изследване сред българите
• Особените факти и аксиоми в тракийската ономастика: 1 и 2
• Асен Чилингиров: Още веднъж за Филипи или Филипопол
• Как тракийският език стана албански, въпреки че е славянски
• Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари)
• Ганчо Ценов срещу отборът фалшификатори на историята ни: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
• Рашо Рашев: „За произхода на прабългарите“ : 1, 2, 3, 4.
• Моите впечатления от Музея на лъжите
• На ринга: Тюркофили срещу автохтонисти
• Йеросхимонах Спиридон Габровски: История во кратце о болгарском народе славенском
• Blinded by science — женевската археология на проф. Диана Гергова
• Кой и защо противопоставя „тракийско“ на „раннохристиянско“?
• Археоложката Ана Радунчева и нейната хвърковата фантазия
• Николай Тодоров: За бог Зевс — бог Живе, Орфей, пръстена от Езерово и античната българска книжнина
• Езикът на вандалите и битът на татарите
• Църквата на апостол Павел в диоцеза Източен Илирик
Археологическите лъжи и манипулации (август 2016)
• Още археологически лъжи и манипулации (август 2016)
• Наздравица с „мèгарски чаши“ за края на археологическия сезон

Коментарите за събития от 2016-а

2016-а беше наситена на събития. Тъжни, потискащи, зловещи, изборни и пропагандни. Ето как видяхме някой от тях — говоря в множествено число, защото част от статиите са от други автори и съавтори, или са писани по препоръка на идейни вдъхновители:

Трагедията, когато народът вярва, че прошката е грях
• Неподредени размисли около огнената трагедия в Хитрино
• Защо Александър Андреев от „Дойче Веле“ не поведе колоната към затвора?
• „Дойче Веле“ и лъжливите етикети в журналистиката на грантовете
• Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване
• Безпартийна предизборна агитация: Имам една мечта…
• Шамарите на Красимир Кънев и Хелзинския комитет: размисли и страсти
• Чудесиите в „Детското „искам“ и родителската снизходителност“
• Паметниците като нерушим символ на неусвоени уроци
• На криви богослови все българите им пречат

Преводните материали

Годината беше сравнително постна на преводни статии. Обяснението за това е дадено в авторския ми материал „Кой ми открадна алтернативните медии?“. Но, макар и постна, 2016-а не ни остави гладни — засити ни с малки, но качествени ястия:

27 безценни урока от Никола Тесла
• Истинското значение на гражданското неподчинение
• Единствената разлика между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп
• Неудобни истини, които няма да чуете от кандидатите за президент
• Дж. Т. Гато: Как и защо държавното училище разваля нашите деца
• Духовна медицина за Епохата на хаоса, разделението и разрухата
• Покриха първото проучване, сравняващо ваксинирани и неваксинирани деца
• Елитът наистина иска свят без свобода, без лична собственост и без лично пространство
• ООН признава, че геоинженерството създава и усложнява проблеми
• Единственият начин да спасиш света е като спасиш себе си
• Официалната реалност е ненормална, а ти си наред
• Конспиративна теория относно конспиративните теории
• Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността
• NASA признава, че разпръсква кемтрейлс над населението
• Оруел щеше да се изненада от днешните злокобни технологии
• Ти си се пробудил, но как да пробудиш и други?
• Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак

Сълза и смях

Обичам да експериментирам със стила на писането си. Понякога ми се получава, друг път – не съвсем. Но съм доволен от поредицата статии за трудовоправните отношения между работодател и служител. Тя се основаваше на личния ми опит.

Нямам данни за успеха сред читателите на блога, но определено получи овации от бивши колеги, които разпознаха лица и събития, макар да не са описвани с конкретни имена и дати. Това показва, че съм успял да кажа деликатно някои истини:

• Дошло ли е време да си търсите нова работа? В три части: 1, 2 и 3
• Защо „интервюто за работа“ всъщност трябва да бъде диалог: 1 и 2
• Как да се справите с три порочни практики на шефа си

За още по-смели стилистични експерименти свидетелстват следните ми текстове:

Иван Стаменов: „Ефектите и дефектите в спомените на Нанси“
• Йоан Мизийски: Самовили дирят юнаци
• Йоан Мизийски: Заветът в звездните писмена
• Йоан Мизийски: О словах церкви и о словах манихея
• Похвални слова за Илон Мъск (сатира): 1, 2, 3 и 4
• Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори
• Психологически портрет на Батман (Брус Уейн)
• Светът е училище за бавноразвиващи се

На прощаване с тази година и с надежди за следващата

Отчетът за свършеното не е пълен. Всичките 250+ публикации в блога и други наши клипове в YouTube, излезли през 2016-а, са архивирани тук. Има и започнати проекти, които още не са завършени.

• Един такъв дългосрочен проект е съвместната ни работа по все още безименната книга за Христос и Ариман.

• Вече подготвям работата си и по превода на друг том от събраните съчинения на д-р Рудолф Щайнер. Той също разяснява идеята за Троичния социален организъм, като задължително условие за разгръщането на антропософията и подготовката на човечеството за неотменимите изисквания на идните времена.

• Узряват идеи и за по-усилена и по-полезна работа по YouTube канала. Мисля, че ще успея да изненадам както начинаещите, така и по-напредналите антропософи с аудио-визуални лекции, каквито са били немислими по времето на Щайнер и Учителя.

• Ако се сбъднат някои пророчества, отнасящи се до 2017-2018 година, мисля, че ще имаме много горещи поводи за коментарни статии, целящи овладяване на диви страсти и насочване на хората към мисли, които, надявам се, биха преобразували злото в добро.

• И можете да си представите нетърпението ми за следващия археологически сезон! 😉

Не желая да обявявам други планове. Както стана дума и в началото, е редно фактите да управляват делата ни, а не да борим Божия Промисъл с нашите умозрителни или самомнителни представи, как трябва да се случват нещата.

* * *

Благодаря на всички, които ме подкрепяха морално и икономически, за да мога да работя това, което винаги съм искал с ум и сърце. Надявам се, че и вие сте доволни от плодовете на съвместните ни усилия. И се надявам, че ще мога да разчитам на подкрепата ви и в бъдеще.

Желая на всички весело посрещане на 2017 година! А желая и след 12 месеца да изпратим поредната година в пълноценен живот и здраве, със задоволство от постигнатото и в сдържано веселие!

Ваш Стопанин,
Иван Стаменов

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми.
От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите.
Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Най-доброто в „От Извора“ за 2016-2017 година"

  1. Gergana  31.12.2016 г. | 21:44 ч.

    Желая на всички весело посрещане на 2017 година! А желая и след 12 месеца да изпратим поредната година в пълноценен живот и здраве, със задоволство от постигнатото и в сдържано веселие!

    Дано!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.