Най-доброто в „От Извора“ за 2016-2017 година

Годишен отчет за работата, която беше обезпечена с даренията ви

Една поговорка гласи: „Ако искаш да развеселиш Бога, направи си планове.“ През отиващата си 2016 година, струва ми се, небесата са кънтели от весела глъч заради „От Извора“. Почти всичко, което възнамерявах да правя по блога, като се издържам частично от даренията ви, не се получи по начина, който си представях.

А сега — след дълга поредица от опити, грешки и поуки — веселбата е време да слезе и тук, в сетивния свят. Имаме различни поводи за празнуване, които не се изчерпват само със скорошното посрещане на 2017-а. Макар плановете ми да се проваляха в първоначалния си вид, все пак работата си вървеше, понеже идваха коригиращи идеи:

някак непринудено, даже с приятни изненади

По план трябваше да поддържам блога на пълен работен ден от първите месеци на 2016 година. Не стана така. Споделял съм, че бях принуден да сложа ред в забатачените си лични дела, което ми отне почти цялото първо полугодие. През това време се издържах с лични средства и развивах блога, макар и не с планираната честота. А сега, когато дойде време за отчет, се изненадвам, че през 2016-а „От Извора“ все пак се е обогатил с 250 публикации, включващи авторски, преводни, аудио-визуални и различни експериментални материали. Средно по един за всеки делничен ден!

Това е постижение, ако имаме предвид, че много от материалите са с голям обем и/или изискват проучване и изработка за повече от едно и две денонощия. Отказах се от плановете си за ежедневно количество на статиите, затова сега в уравнението влиза и времето за подбор на интересни теми, които ще имат „вечна актуалност“ или такава за дълги години напред.

И за пръв път, откакто стопанисвам „От Извора“, мога да кажа, че съм доволен от всеки материал. При следващото „пролетно почистване“ може би ще премахна само две-три статии от 2016-а, които вече ще са с изтекла давност или не са написани по най-удачния начин. Всичко останало е стойностно, както, надявам се, ще се убедите от материалите, които отново предлагам на вниманието ви:

Новите книги

1. Несъмнено най-сложният проект за изминалата година беше „Покушението над Юстиниан“. Наложи се да осъвременя и подобря превода си на тази книга, да направя корица, а след това и да изготвя най-добрия по силите ми предпечат, като се съобразявам с адекватното отделяне на множеството редакторски бележки от тези на автора и преводача. Присъствах на печата, за да съм сигурен, че резултатът е добър. Съдействах и за разпространението на печатните бройки.

Усилията си струваха: тази книга се оказа една от най-бързо продаваните в дългогодишната практика на книжарница „Български книжици“ и първият тираж вече е напълно изчерпан.

2. Друг тежък проект беше преводът ми на том 339 от събраните съчинения на д-р Рудолф Щайнер. Антропософският лекционен курс, озаглавен „Троичният социален организъм и ораторското изкуство“, дава ценни насоки за хората, които са убедени, че разпространението на духовно-научния мироглед трябва да върви ръка за ръка с разпространението на идеята за троично разделяне на социалния организъм.

Курсът се състои от шест лекции: 1, 2, 3, 4, 5 и 6.

3. Приносът ми за сборника „Българската Църква II“ на проф. Асен Чилингиров се изчерпва с частични редакции и изготвянето на корицата.

4. Също от проф. Чилингиров е „Ивановските стенописи — Албум I“, където помагах с обработката на някои от проблемните цветни илюстрации и изработката на корицата.

5. Българската версия на „Мистерията Митра или Мистерията Сабазий“ от Петър Георгиев е проект, на който „От Извора“ е само разпространител. Но имам скромен принос за задграничния успех на английската версия The Mysteries of Mithra or The Mysteries of Sabazios, получила положителна рецензия, наред с другото, и заради корицата, за която действително положих голямо старание. (На печат изглежда по-добре, отколкото на електронен екран.)

Хитовите подкастове

В началото на годината абонатите в YouTube канала ни бяха около 50 души. Днес те са близо 700! Тази бройка, както и впечатляващото съотношение между „харесаните“ и „нехаресаните“ клипове, ни дава всички основания да вярваме, че лека-полека влизаме в радара на публиката. А както неведнъж е казвал д-р Щайнер, ако успеем поне да заинтригуваме хората, ще сме постигнали максимума.

1. На най-добър прием се радва поредицата „Представите за Космоса“, която е в три части и обобщава някои антропософски възгледи за нашата планета и други небесни тела: 1, 2 и 3. Тя е гледана общо 32,000 пъти, като половината от този интерес е съсредоточен във втората серия.

2. На по-скромен успех се радва поредицата за произхода на човека: 1, 2, 3, 4 и 5. Нейните пет клипа имат общо над 12,000 гледания, като интересът към всеки следващ епизод беше по-слаб от предходния. Това според мен показва, че широката публика не е склонна да следи дълги „сериали“, а предпочита синтезирана информация и завършеност във всеки епизод.

Това беше един урок, с който ще се съобразявам…

3. На трето място по зрителски интерес е коментарът за наборната армия и неколкократно подновяваните опити през изминалата година за нейното възстановяване. Към броя на гледанията в YouTube могат да се добавят и не по-малкото сваляния на клипа през популярните торент тракери. Това е най-коментираният материал в близо 10-годишната история на „От Извора“ — както тук, в самия блог, така и на местата, където беше споделян.

И досега писмените мнения на външната публика, тази извън „От Извора“, са предимно негативни — в целия диапазон от леки обиди към мен, като автор, до заплахи за осакатяването или унищожението ми. Но, както в YouTube, така и по торентите, понастоящем всъщност преобладава подкрепата на зрителите, които са дали своето мълчаливо одобрение — било с висока оценка или палец нагоре.

Мога да обясня този феномен само с теорията, че интелигентните и свободолюбивите хора, за които работим, не биха губили времето си да влизат в писмени спорове с онези, които нямат друга работа, освен да пишат за „бойна слава“ и „България на три морета“. Както се казва, все сме българи, ама говорим на различни езици.

Духовната подкрепа на етерното пространство

Един от най-четените материали, споделян и стотици пъти в социалните мрежи, беше „Принц Джордж или Княза на този свят (Ариман)“. Това ме радва, тъй като смятам (и е казано в прав текст от д-р Щайнер), че подготвянето на човечеството за предстоящата Ариманова мисия е една от „най-спешните“ ни задачи. Използвам случая да благодаря на всички хора, които по своя воля се заеха с разпространението на статията извън нишата на „От Извора“.

Донякъде съм изненадан от успеха, който пожънаха „Странните предсказания на Елена Блаватска“. Това беше публикация, която преведох и коментирах спонтанно, някак между другото, докато основното ми внимание беше съсредоточено върху един по-сложен за изработка и времеемък проект. Но, както се оказва, занапред ще трябва да обръщам дължимото внимание и на неочакваните импулси за работа по непланирани материали.

Не мога да направя класация на публикациите за духовното, защото харесвам абсолютно всичко, което се появи през отиващата си година. Всички материали се редактират и подготвят за публикуване от мен, но огромна част по подбора на текстовете и окомплектоването им беше свършена от съмишленици. А имаше и няколко много четени статии от други автори на блога, каквато е „Неортодоксален поглед върху празниците Великден и Гергьовден“.

Част от материалите, които особено ме радват:

• Мирната съпротива (писмата между Махатма Ганди и Лев Толстой): 1, 2, 3, 4, 5
• Учителя Беинса Дуно за духовната същност на водата: 1, 2, 3
• Учителя Беинса Дуно за молитвата: 1, 2, 3, 4
• Светият дух в мирогледа на духовната наука: 1, 2, 3
• Любовта в антропософията: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
• Антропософски сведения за съновиденията: 1, 2, 3, 4, 5
• Рудолф Щайнер за Съзнателната душа: 1, 2, 3, 4, 5, 6
• Мисли, които ни поощряват да се обърнем към себе си: 1, 2, 3, 4, 5
• Еретически размисли за цариградския „Речник на святото писание“: 1 и 2
• За качествата на Шестата раса: 1, 2, 3, 4
• Рудолф Щайнер: За светската, архаичната и антропософската медицина
• Школата Гондишапур — сведения от Рудолф Щайнер
• Последните думи на Гаутама Буда към неговите ученици
• Мъдри слова от Джон Стайнбек: 1 и 2
• Вдъхновяващи мисли от Юлиан Апостат (Отстъпник)
• Видения за бъдещето от сър Артър Конан Дойл
• Лев Толстой — Малки разкази и басни: 1, 2, 3, 4, 5
• Българският език и следващата културна епоха: 1, 2, 3

Новото за миналото

През 2016 г. имаше сериозно раздвижване в раздела ни за история и археология. Струва ми се, че това са темите, радващи се на най-голямо внимание от широката публика, която тепърва открива блога ни. Важи и за периферните теми, защото задълбаването в миналото не може да заобиколи въпросите за езикознанието и генетиката.

Нека си припомним някои статии:

Тракийско наследство в българския фолклор (поредица в 15 части)
• Критичен разбор на ново генетично изследване сред българите
• Особените факти и аксиоми в тракийската ономастика: 1 и 2
• Асен Чилингиров: Още веднъж за Филипи или Филипопол
• Как тракийският език стана албански, въпреки че е славянски
• Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари)
• Ганчо Ценов срещу отборът фалшификатори на историята ни: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
• Рашо Рашев: „За произхода на прабългарите“ : 1, 2, 3, 4.
• Моите впечатления от Музея на лъжите
• На ринга: Тюркофили срещу автохтонисти
• Йеросхимонах Спиридон Габровски: История во кратце о болгарском народе славенском
• Blinded by science — женевската археология на проф. Диана Гергова
• Кой и защо противопоставя „тракийско“ на „раннохристиянско“?
• Археоложката Ана Радунчева и нейната хвърковата фантазия
• Николай Тодоров: За бог Зевс — бог Живе, Орфей, пръстена от Езерово и античната българска книжнина
• Езикът на вандалите и битът на татарите
• Църквата на апостол Павел в диоцеза Източен Илирик
Археологическите лъжи и манипулации (август 2016)
• Още археологически лъжи и манипулации (август 2016)
• Наздравица с „мèгарски чаши“ за края на археологическия сезон

Коментарите за събития от 2016-а

2016-а беше наситена на събития. Тъжни, потискащи, зловещи, изборни и пропагандни. Ето как видяхме някой от тях — говоря в множествено число, защото част от статиите са от други автори и съавтори, или са писани по препоръка на идейни вдъхновители:

Трагедията, когато народът вярва, че прошката е грях
• Неподредени размисли около огнената трагедия в Хитрино
• Защо Александър Андреев от „Дойче Веле“ не поведе колоната към затвора?
• „Дойче Веле“ и лъжливите етикети в журналистиката на грантовете
• Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване
• Безпартийна предизборна агитация: Имам една мечта…
• Шамарите на Красимир Кънев и Хелзинския комитет: размисли и страсти
• Чудесиите в „Детското „искам“ и родителската снизходителност“
• Паметниците като нерушим символ на неусвоени уроци
• На криви богослови все българите им пречат

Преводните материали

Годината беше сравнително постна на преводни статии. Обяснението за това е дадено в авторския ми материал „Кой ми открадна алтернативните медии?“. Но, макар и постна, 2016-а не ни остави гладни — засити ни с малки, но качествени ястия:

27 безценни урока от Никола Тесла
• Истинското значение на гражданското неподчинение
• Единствената разлика между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп
• Неудобни истини, които няма да чуете от кандидатите за президент
• Дж. Т. Гато: Как и защо държавното училище разваля нашите деца
• Духовна медицина за Епохата на хаоса, разделението и разрухата
• Покриха първото проучване, сравняващо ваксинирани и неваксинирани деца
• Елитът наистина иска свят без свобода, без лична собственост и без лично пространство
• ООН признава, че геоинженерството създава и усложнява проблеми
• Единственият начин да спасиш света е като спасиш себе си
• Официалната реалност е ненормална, а ти си наред
• Конспиративна теория относно конспиративните теории
• Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността
• NASA признава, че разпръсква кемтрейлс над населението
• Оруел щеше да се изненада от днешните злокобни технологии
• Ти си се пробудил, но как да пробудиш и други?
• Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак

Сълза и смях

Обичам да експериментирам със стила на писането си. Понякога ми се получава, друг път – не съвсем. Но съм доволен от поредицата статии за трудовоправните отношения между работодател и служител. Тя се основаваше на личния ми опит.

Нямам данни за успеха сред читателите на блога, но определено получи овации от бивши колеги, които разпознаха лица и събития, макар да не са описвани с конкретни имена и дати. Това показва, че съм успял да кажа деликатно някои истини:

• Дошло ли е време да си търсите нова работа? В три части: 1, 2 и 3
• Защо „интервюто за работа“ всъщност трябва да бъде диалог: 1 и 2
• Как да се справите с три порочни практики на шефа си

За още по-смели стилистични експерименти свидетелстват следните ми текстове:

Иван Стаменов: „Ефектите и дефектите в спомените на Нанси“
• Йоан Мизийски: Самовили дирят юнаци
• Йоан Мизийски: Заветът в звездните писмена
• Йоан Мизийски: О словах церкви и о словах манихея
• Похвални слова за Илон Мъск (сатира): 1, 2, 3 и 4
• Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори
• Психологически портрет на Батман (Брус Уейн)
• Светът е училище за бавноразвиващи се

На прощаване с тази година и с надежди за следващата

Отчетът за свършеното не е пълен. Всичките 250+ публикации в блога и други наши клипове в YouTube, излезли през 2016-а, са архивирани тук. Има и започнати проекти, които още не са завършени.

• Един такъв дългосрочен проект е съвместната ни работа по все още безименната книга за Христос и Ариман.

• Вече подготвям работата си и по превода на друг том от събраните съчинения на д-р Рудолф Щайнер. Той също разяснява идеята за Троичния социален организъм, като задължително условие за разгръщането на антропософията и подготовката на човечеството за неотменимите изисквания на идните времена.

• Узряват идеи и за по-усилена и по-полезна работа по YouTube канала. Мисля, че ще успея да изненадам както начинаещите, така и по-напредналите антропософи с аудио-визуални лекции, каквито са били немислими по времето на Щайнер и Учителя.

• Ако се сбъднат някои пророчества, отнасящи се до 2017-2018 година, мисля, че ще имаме много горещи поводи за коментарни статии, целящи овладяване на диви страсти и насочване на хората към мисли, които, надявам се, биха преобразували злото в добро.

• И можете да си представите нетърпението ми за следващия археологически сезон! 😉

Не желая да обявявам други планове. Както стана дума и в началото, е редно фактите да управляват делата ни, а не да борим Божия Промисъл с нашите умозрителни или самомнителни представи, как трябва да се случват нещата.

* * *

Благодаря на всички, които ме подкрепяха морално и икономически, за да мога да работя това, което винаги съм искал с ум и сърце. Надявам се, че и вие сте доволни от плодовете на съвместните ни усилия. И се надявам, че ще мога да разчитам на подкрепата ви и в бъдеще.

Желая на всички весело посрещане на 2017 година! А желая и след 12 месеца да изпратим поредната година в пълноценен живот и здраве, със задоволство от постигнатото и в сдържано веселие!

Ваш Стопанин,
Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Най-доброто в „От Извора“ за 2016-2017 година"

 1. Gergana  31.12.2016 г. | 21:44 ч.

  Желая на всички весело посрещане на 2017 година! А желая и след 12 месеца да изпратим поредната година в пълноценен живот и здраве, със задоволство от постигнатото и в сдържано веселие!

  Дано!

 2. Веселин Иванов  31.12.2017 г. | 22:43 ч.

  Уважаеми съграждани,
  1. Жалката ни държавица става все по-зле. Знаещи и енергични хора отиват в чужбина. Делът на тези, които вземат от хазната (чиновнически заплати, пенсии, помощи…), става все по-голям. Разсипията на държавни средства не спира. Готвят се протести от БАН, срещу поскъпването на тока … . Произвеждащите блага стават все по притиснати, изнемогващи, загиващи. Цялата организация на държавата, в съчетание със Бай-Ганьовския ни манталитет ни води (дано греша) към гробищата. Трябва да се направят радикални изменения в политическата и т.н. системи.
  2. Според мен (дано греша) отиваме към нещо като революционна ситуация – масите не искат да живеят (не могат да оцеляват) по старо му, а властващите не могат да управляват … .
  3. Предлагаме Ви (доколкото може да участвате или съдействате) обединяване на всички мислещите добронамерени хора, което да извърши (като крайна цел) революция чрез референдуми – (обмислена, дискутирана, осъзната, а не стихийна).
  4. Предлагаме ви едно решение – ПОПД – Пълна Открита Пряка Демокрация, което означава:
  а) Пълна откритост при вземане на управленските решения;
  б) Пълна прозрачност на движението на (всички) обществените пари.
  Ако ПОПД се въведе – всеки човек може да заеме всякакъв ръководен пост. Няма парламент, партии, мотане и т.н. .
  5. Ако проявявате интерес – напишете ми. Номера ми е 0898 701 784. Най-вероятно съм до тел. вечер от 19.30 до 23.30 часа.
  Желая ви (на всички) здраве, светли празници и всичко добро.
  Веско.

 3. Веселин Иванов  31.12.2017 г. | 22:47 ч.

  Уважаеми будни граждани,
  Помислете за следното:
  – Колко средства (народни пари) изразходва народното събрание (пък и правителството) и какво допринася за развитието на България? Ако Вие лично сте техен работодател бихте ли им плащали?
  – Ако нещата продължават по същия начин (статуквото се запази) какво бъдеще ни очаква?
  Според мен, за да „тръгне държавата“, трябва радикална смяна на политическата система (и др.) – сегашната се е провалила в световен план .
  Чиновническата с-ма стимулира подмазвачеството,нагаждачеството … и спира новаторството, инициативността … – води и държавите и Евросъюза към ленност и разруха.

  Търся будни мислещи хора, за основаване на дискусионен клуб (примерно „Ново държавно устройство”). Клуба (или нещо подобно) може да бъде (ако желаете) част от вашата дейност. Ако клуба „тръгне” успешно, може да се мисли за качествено нова политическа организация…
  Целта на клуба е да разработва решения (по възможност цялостни, задълбочени, радикални …).
  Изпращам ви Писмо 1 (вижте колко важно е държавното устройство за цялостния живот, колко много трябва да се мисли, за да се създаде устойчива във времето истинска демокрация. )… и чакам отговор.
  Идеите на Левски за чиста и свята република могат да се осъществят чрез действително народовластие. Мисля, че ако не се осъществи истинска демокрация, може би идеите за халифат и др. ще стават все по-актуални.

  To all organizations that actually fight for real democracy, more justice and peace!
  The text is in Bulgarian.
  До всички организации, които действително се борят за истинска демокрация, повече справедливост и мир!
  Писмо 1 (за да има възможност за писмо 2).
  Уважаеми братя по стремежи и идеи,
  Изпращаме ви това писмо на български език, защото ако го преведем с компютър ще възникнат неясни текстове. Когато вие го преведете, неяснотите ще са същите, но като имате оригинала – ще повикате някой българин, и той ще ви обясни… .
  1. Уточнения:
  а) Въвежданите понятия не са научни, точни и т.н. .Целта е да се разбере смисъла на текста.
  б) Конструкция или устройство на държавата – институциите (парламент, министерства…,съд…,агенции…) и законите, които определят тяхната дейност.
  2. Възникват въпросите:
  а) Защо около 170 години след Френската революция, лозунга: „Свобода, братство, равенство!” отново е актуален?
  б) Защо около 70 год. от победата над фашизма, негово подобие завладява света и го тласка към 3-та световна война?
  3. Според мен, причината за злото, като обществено явление (хищническа експлоатация, несправедливи закони, войни…) е съчетанието (едновременното съществуване) на:
  а) Злото в човешката душа (гордост, егоизъм, алчност, гняв…).
  б) Държавното устройство (средата), което дава възможност на алчността, егоизма и т.н. да се проявят толкова силно, че да навреждат съществено на другите хора.
  4. Чиновник и чиновническа държава.
  а) Чиновник – лице, което отговаря за обществени имущество, ред и т.н., и когато с действия или бездействие нанася вреда на други хора, практически не носи отговорност (живота му не се влошава).
  б) Чиновническа държава – в управлението чиновник назначава, контролира и т.н. друг чиновник.
  5. Приказка за селото (село Житница).
  а) Село Житница се намира в плодородна равнина, в чиновническа държава, а според закона – производителя плаща данък 25% от печалбата. Двама агрономи се дипломират, теглят заеми, купуват еднакви машини, вземат по 50% от земята в селото и организират производство на пшеница. Те са еднакво знаещи…- започват при „равен старт”.
  б) В края на годината двамата са постигнали еднакви добиви и печалби. Единият точно (честно) води всички документи – ще го наречем Съвестния. Според закона Съвестният плаща 200 000 лева данък. Другият знае „как вървят игрите” в чиновническата държава, фалшифицира документите и отчита печалба 50% от действителната – ще го наречем Далаверко.
  Далаверко плаща 100 000 лева, а укрития данък (100 000) разпределя:
  n 10 000 за подкуп на данъчните. Те отиват – 3 000 за окръжните данъчни, 3 000 за шефа им в столицата и 4 000 за управляващата партия (която е назначила шефа в столицата).
  n 10 000 лева за подкуп на контролни органи, които ако дойдат – установяват, че няма никакви нарушения.
  n 20 000 – повишаване на заплатите на механизаторите.
  n 40 000 за машини и др., подобряващи производството.
  n 10 000 – спестявания за нов джип.
  n 10 000 за селото – за ремонт на читалището, за певческата група… .
  в) След няколко години:
  – Понеже Далаверко е повишил заплатите, сериозните трактористи работят при него. За Съвестния остават по-нехайните, които не се грижат добре за машините – неочаквани аварии, закъснения на сеидби и др., намаляване на добивите и печалбата, ускорено разсипване на техниката. Съвестният отива към фалит и макар да е еднакво способен с другия, за не мислещите хора ще бъде некадърник и т.н. .
  – Далаверко ще повиши добивите и печалбата, но чрез неверни отчети ще плаща дори по-малък данък. Стопанството му ще процъфтява, селяните ще го мислят за благодетел, способен…- може и за депутат да го издигнат.
  – В бюджета от селото ще постъпват все по-малко приходи – пътищата и училището ще се рушат, няма да има пари за селския зъболекар и той ще отиде в града или в чужбина.
  – Чиновниците ще забогатяват. Управляващата партия ще има пари за „купуване на гласове” и фалшификация на изборните резултати – тя отново „ще спечели” властта и ще остави същите „заслужили” чиновници.
  6. От приказката за село Житница се вижда, че конструкцията на държавата:
  (– партийно-чиновническата политическа система.
  – данъчния закон – данъка е % от печалбата.
  – тайното гласуване и броене (на гласовете), които дават възможност за фалшификация на изборните резултати.)
  стимулира злото и го прави устойчиво във времето. Малцина несправедливо забогатяват, а държавата се руши.
  7. Приказка за революцията – Възгордяване и всвиняване (деградация).
  В една държава живота на народа станал непоносимо лош. Хората се разбунтували и завзели властта. Водачите на бунта притежавали всички добри качества и станали управници.
  а) Започнали градивни процеси. След десетина години живота на всички се подобрил. Хазната била пълна. Управниците, съветвани от съпругите си, направили постепенно заплатите си двойно по-големи. Това е справедливо, защото като водачи на революцията те понесли най-много рискове и приноса им във възстановяването на държавата е най-голям. Дотук – добре, ако не са последствията:
  б) Управниците започнали да носят по-хубави дрехи, да живеят в по-модерни жилища… . Така те външно се отличили от народа и се поддали на илюзията, че стоят високо над него, т.е. започнали да се възгордяват. Гордостта: „Аз съм много по-умен и т.н. от тях, и заслужавам много повече” оправдавала следващите им привилегии.
  в) „Направили” си нови административни сгради с безплатна храна, Започнали да се охранват. Станали физически по-лениви и волята им заслабнала, с което намаляла и способността им да се противопоставят на изкушенията. „Построили” си почивни станции, започнали да крадат държавни средства.
  г) Неусетно навлезли във „водовъртежа” на всвиняването, което е самоусилващ се процес – физическото всвиняване подпомага нравственото, а безочливостта и т.н. спомагат за нови „придобивки”, които още усилват физическото (всвиняване). Мързяло ги да пишат сами документите и си назначили секретарки. Станали по-гневни – преди години внимателно изслушвали критиките, а сега разпъждали хората, които им казвали неприятни неща. Постепенно се обградили с лакей и станали подвластни на низшите страсти.
  д) Колкото повече човек се отдаде на някакви удоволствия, толкова по-силно те завладяват ума му. Мисленето става повърхностно и неустойчиво. Управниците вземали погрешни решения, но поради гордост не се вслушвали в критиките. По примера на ръководителите си, народа започнал да деградира.
  е) Градежът на държавата преминал в застой, а застоя – в разруха. След няколко десетилетия събраното било окрадено, разсипано … . Животът силно се влошил и назрели условия за нова (поредна) революция.
  ж) Възгордяването и всвиняването са слабости на човешката природа и може би 1 на 100 човека може да устои. Пропадането е постепенно и неусетно, защото няма рязка (забележима) граница между заслужените привилегии и условията за попадане в коварния капан на всвиняването.
  8. От разказаното в 7-ма точка, с цел да се намали вероятността „Приказката за революцията” отново да се повтори, могат да се направят заключения:
  а) Да се разработват варианти за награда на водачите на революцията. На референдум да се избере вариант, след което да бъдат забранени всякакви нови привилегии.
  б) Обикновените трудови хора всекидневно полагат умствени и физически усилия, понасят неприятности. Това поддържа волята им, устойчивостта на деградация, чувството за справедливост, трезвостта на преценките. Затова държавното устройство трябва да дава възможност, когато някой управник е още в началото на всвиняването (разпуснатост, небрежност), народът (а не чиновници) да може веднага да го свали от властта.
  9. Много хора казват, че сегашната партийна „демокрация” има недостатъци, но досега не е измислено нищо по-добро. Това не е вярно. На адрес:
  http://WWW.DPDBC.WORDPRESS.COM
  във третото заглавие, Глава Б , е описана качествено нова държава, която:
  –отговаря на казаното в точка 8 б) .
  –премахва недостатъците на конструкцията, описана в точка 6 .
  10. Предложеното в точка 9 държавно устройство не е най-доброто, защото всяко творение … подлежи на усъвършенстване. На адрес:
  http://WWW.DPDSA.WORDPRESS.COM
  е предложен начин за „търсене” на най-добрата държавна конструкция.
  Във ОНС (Общ Национален Сайт) се подреждат по теми основните идеи в национален мащаб, а в ООС (Общи Окръжни Сайтове) става подробната им разработка (ако се осъществят).
  Ако ОНС се замени с ОМС (Общ Международен Сайт), а ООС – с национални, тази система може да се ползува в международен план.
  11. Следват аргументи и въпроси, показващи, че е много важно възможно по-скоро да започне разработване на ОМС и ОНС (или нещо подобно):
  а) Много от сегашните държавни и международни конструкции са измислени от богатите, с цел да запазват властта си (във времето) и да стават още по-богати. Ако искаме държавата да заработи в полза на народа, трябва обикновените хора да се организират за да измислят (и после осъществят) ново държавно устройство.
  б) Сега в много случаи за избирателни къмпании и т.н. трябват много пари, Така на власт се издигат най-богатите (или техни слуги), които за съжаление са роби на алчността – готови са да разпалват войни и т.н., с цел да печелят от оръжия и завладяват чужди територии и богатства. За да има мир, трябва радикално да се промени системата за издигане (и контролиране) на управници.
  в) Демокрацията предполага действителен избор – трябва да има различни варианти на избирателна система и т.н. .
  г) Най-демократичното решение е чрез истински референдум. Значи правим за всичко референдуми и няма проблеми. Възникват въпросите:
  – Как ще се реализират практически гласуванията, ще има ли време, колко ще струва … ?
  – Как примерно учителка по литература ще се ориентира по въпроси на енергетиката?
  – За да идеш да гласуваш, трябва да следиш съответната информация – ще може ли работника да го прави (необходимо му е време и за семейство, почивка …), няма ли „да му писне” (от референдуми)?
  д) Често властващите и др. използуват армията и полицията за заграбване на земи и богатства, терор над невинни хора и т.н. . Като се страхуват от уволнение и съд, военните и полицаите (вместо да бъдат хора на справедливостта, с чест и достойнство) са превръщани в подобие на въоръжени биороботи. За да се предотврати това, трябва да се опишат ситуации, при които тези служители да могат да кажат: „Няма да изпълня това …, защото противоречи на съвестта ми.”, и да не носят никаква отговорност.
  е) От казаното в точки 3, 5, 6, 7, 8 се вижда, колко е важна конструкцията на държавата за развитието.
  ж) Трябва да се обединят и координират усилията на хората, мислещи за общо благоденствие – много учени от институти и т.н., вместо да решават държавни въпроси, мислят главно как да се харесат на шефа, за да получат повишение, командировки, пари… .
  12. Ето един вариант за радикална смяна на държавното устройство. (Той трябва да се коригира, според конкретните условия.) :
  а) Няколко души с компютърни умения започват да попълват и обновяват ОНС – Общ Национален Сайт. В него могат, чрез видео-обръщение, всякакви граждани да изложат своите идеи за подобряване на важни области от живота в държавата.
  – ОНС се намира във http://WWW.DPDSA.WORDPRESS.COM
  Направено е примерно попълване на „по-трудните места”. Поместени са и указания за работа. Трябва да се изтрият примерчетата и указанията, и да започне попълването на ОНС . Обновяването му може да стане от един или няколко сериозни гимназисти, студенти, учени и т.н. .
  – Досега медии и т.н. излагат различни идеи за излизане от кризата. В ОНС (ако се осъществи) тези идеи ще бъдат събрани и подредени по теми.
  – ОНС е основа на ЛР – Лист за Референдуми.
  б) Ако ОНС се попълни от интелектуалци и др. мислещи граждани и „срещне народна подкрепа” , да се създаде качествено нова политическа организация ДПД – Движение Пряка Демокрация.
  – Досегашните партии са като „партиен калъп” – една комбинация от възгледи. В ДПД могат да се включат хора с различни идеи (отразени в ОНС и ЛР ) ,които искат смяна на системата (радикални реформи).
  – Целта на ДПД (ако се осъществи) е да спечели над 50% в парламента и със система от референдуми хората да изберат нови политическа система, организация на здравеопазването,образованието и т.н. .
  – Материала за ДПД и ЛР е в http://WWW.DPDBC.WORDPRESS.COM
  Първите референдуми трябва да са за „начина на провеждане на референдуми” – гражданите да изберат вариант за гласуване.
  в) Ако в държавата има съмнения за фалшификация на изборните резултати, преди да се яви на избори, ДПД трябва да извоюва промяна в изборния закон – „Гласуването и броенето на гласовете да бъде явно (открито).” Начин на извоюване (на промяна в изборния закон):
  – събиране и изпращане на подписи до … .
  – на вратите на жилищата да се поставят подписки на желаещите явно гласуване … .
  – нарастващи (във времето) протести.
  Ако остане възможността за фалшификация на изборните резултати, досегашните партии ще се съюзят… . Дори ДПД да спечели 70%, ще бъдат отчетени 40% и многото усилия ще са почти без резултат.
  13. За делението на хората.
  Много богаташи, партии … изкуствено създават деление според религия и т.н., за да отклонят вниманието на народа от престъпната си дейност. Мисля, че основното деление е по нравственост в две основни групи:
  а) Хора, които живеят сравнително справедливо с реален общополезен труд.
  б) Угнетители – вредят на обществото:
  – Управници, които вместо да се грижат за народа, гледат как да откраднат повече.
  – „Учени” слуги – обясняват, че има недостатъци, но това е естествено и по-добре не може да бъде.
  – Медийни слуги – скриват и манипулират информация.
  – Участници във всякаква престъпна дейност.
  14. За да бъде живота добър, освен материални условия, трябва и нравственост. Необходимо е религиозно просвещение, в което задружно да участват възможно повече вероизповедания – четете увода на:
  http://www.amnzz.wordpress.com
  15. Според мен е време (трябваше отдавна да стане) за световна революция (коренна промяна в устройството на много държави), която да се извърши не с насилие, а чрез референдуми.
  16. Някои елементи на „Държава мечта” … .
  а) Основните материални производства се извършват в индустриално-земеделски стопанства, които включват:
  – заводи, обработваема земя – произвеждат се храни и за износ, консервна фабрика.
  – централа за отопление, медицински център, училище, столови за хранене.
  – жилищни блокове, на около 4 етажа, „разположени в гората”, пункт за рециклиране на отпадъци.
  – модерно кино – зрителите се чувстват като на пладформа, летяща до световните забележителности.
  Тези стопанства се намират до или между сегашните села. Размерите им са оптимизирани – живота на един човек е с минимален разход на горива … . През зимата почти всички живеят в блоковете (на централно отопление), а през лятото – и в околните села.
  б) В града остават главно хората на изкуството, науката … – паркове, няма задръствания … .
  в) Земята принадлежи поравно на всички хора и не се купува и продава.
  Работника дава своята земя и се присъединява към стопанство, което му осигурява най-добри условия за живот. Така се разрастват стопанствата на предприемачите, които са най-хуманни към трудовия човек – автоматично ограничаване на експлоатацията.
  Музикант от града със земята си „отива” в стопанство, което му осигурява работа през целия „топъл сезон”, ако се закрие операта – автоматично ограничаване на целогодишната безработица.
  г) В много държави се изучава родния език и ново „Габровско есперанто” – думите са възможно най-кратки и записването на мисълта става с най-малко хабене на време, мастило и хартия.
  д) Добре е да се разработят подробни модели на желаните държави „от бъдещето”, и от сега със закони и др. да се стремим към тях – да изберем инвеститор, който ще строи завод не до града, а между селата.
  17. Заключение.
  а) Извинявайте за неточности, грешки и т.н. .
  б) Всичко, казано в това писмо и в цитираните интернет адреси, трябва да се усъвършенства и пригоди, според конкретните условия.
  в) Желателно е:
  – да разпространите това писмо до сродни организации.
  – да изтеглите информацията от цитираните 3 интернет адреса (DPDBC…,DPDSA…,AMNZZ…) и да я запишите на сигурни места, защото „Угнетителите” (точка 13 б) ) са заинтересовани от премахването й (от интернет …) .
  г) иска ми се да ви изпратим допълнение към това писмо, но дали ще успеем…?
  Желаем ви здраве, уравновесеност на емоциите, спокойно обмисляне на действията и успехи в работата.
  България, май-юни 2016 год.
  Край.
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Уважаеми съграждани,
  Има два основни въпроса:
  – В каква държава (организация на политическия живот, здравеопазването, образованието …) искаме да живеем?
  – Как да изградим тази държава?
  Това е предмета на дейност на предлагания дискусионен клуб (примерно „Ново държавно устройство”).
  Или: Как и с какво да бъде заменено статуквото?

  В клуба ще се включат (ще помагат) качествени хора, ако се дискутират действително важни житейски теми:
  – Варианти за организация и финансиране на здравеопазването;
  – Как да се осъществят идеите на Левски за Чиста и Свята република;
  – Ограничаване на експлоатацията на труда;
  – Как държавата да престане да бъде хищник, грабител и прахосник на народните пари;
  – Варианти на народовластие;
  – Как да се организира живота (производството), че да се намали пагубното тровене и рушене на природната среда ….

  Имаме готов модел (описание) на качествено ново държавно устройство. Ако искате съобщете да ви го пратя.

  Желая ви (на всички) здраве и успехи в начинанията.
  Веселин Иванов (веско Габровеца).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.