„Дойче Веле“ и лъжливите етикети в журналистиката на грантовете

Българофобът Александър Андреев отново е във вихъра на словоблудството си

Винаги има нещо смущаващо и мерзко в грешните етикети. Особено когато текстът върху тях е умишлено подвеждащ. Това важи дори в случаите, когато продуктът като цяло е добър. Стоката може да е годна за консумация, но да не е за вас! А фалшивият етикет цели преднамерено да ви вкара в заблуда.

Още по-тежка форма на измама е, когато търговецът използва фалшиви етикети, за да продаде менте. Важи и за „фалшивите новини“ в медиите. Престъплението се превръща във висша форма на арогантност, когато продавачът настоява, че неговата стока е автентичната, а всичко друго било измама или „туршиена полуистина“.

Именно такъв е случаят с

поредните тиради на Александър Андреев от „Дойче Веле“

Някои от предишните му словоблудства съм коментирал тук и тук.

През последните дни той написа няколко статии за един скандален случай. Доскоро непознат извършител изрита в гърба една жена, която строши ръката си при падането по стълбите на берлинското метро. Деянието беше заснето от охранителна камера.

Вярваше се, че извергът е един от имигрантите в Германия, на които Андреев до ден днешен държи да поставя произволния и напълно измамен етикет „бежанци“.

Оказа се обаче, че извършителят не е такъв, а „българин“ — какъвто етикет му сложиха Андреев и други автори на „реални новини“ от грантаджийските медии. И като сложи този подвеждащ етикет, Андреев опита да убие няколко мухи с един удар.

Сещате се: българите мразят бежанците и може би е имало защо. Но сега, когато се знае, че престъпникът е българин, българите мълчали гузно или поне не променяли мнението си за многострадалните „бежанци“. (Вижте статията му от линка горе. Памфлетът беше разпространен и от братската грантаджийска медия „Дневник“.)

1. За другаря Андреев няма значение, че версията извършителят да е „бежанец“, не тръгна от българите, а от самите германци. Като ни занимава с това, което българите са чели по сведения на немски медии, той изопачава истината за произхода на слуха.

2. За другаря Андреев няма значение, че българите и преди, и сега, масово осъждат деянието, независимо какъв е произходът на извършителя. За този автор обаче такива мнения като че ли не съществуват.

3. За другаря Андреев няма значение, че пише фактологически неверни статии, понеже коментарната част под статиите му в „Дойче Веле“ дълго време беше изключена. Откъде да знае какво мислят българите, след като се страхува да прочете това, което мислим?

Коментарите под статиите му най-ясно разкриваха фалшивата същност на етикетите във фалшивите му новини. Но показваха и че е много нагъл, когато се присъединява към модерната риторика за борба с „фалшивите новини“, подета от NYT и други лъжливи блюстители на „истината“.

Александър Андреев — главен редактор на антибългарската секция на „Дойче Веле

Ето няколко „фалшиви новини“, за които Андреев не ще и да знае

Извършителят на престъплението в Германия не е българин, защото българин е етнически термин. Извършителят е български гражданин, който е станал баща на 15 години, щом на 26 години вече има 10-годишна щерка. Та не е нужно да четем, че е от варненската циганска махала „Максуда“, за да се досетим с 99% убеденост, че е циганин.

Не може да ни заблуди дори името му Светослав!

Следователно, ако ще слагаме верен етнически етикет, той в случая е циганин. Но Андреев като че ли не знае разликата между „етнос“ и „гражданство“, което го прави съвършено непригоден да работи с думите и да бъде журналист. Още по-малко — да продава реални новини и сериозна публицистика, която се подкрепя основно от читателите, а не от грантовете.

Естествено, даже средношколец без затруднение би обяснил, защо не всеки „български гражданин“ е „българин“. Но по всичко личи, че стоката на Андреев е предназначена за значително по-незряла клиентела.

Вчера имаше аналогичен случай в България

Пиян и надрусан млад холандски гражданин закла беззащитна жена в центъра на София. За това обаче не можем да научим от „българската“ секция на „Дойче Веле“. Даже няма да търсим причините за медийното затъмнение.

Как би звучала тази „фалшива новина“, ако беше представена като „реална новина“ в стила на Андреев и фалшивите му етикети:

Немец закла жена в София

Ами да, защо не?

В случая като че ли става дума за етнически холандец, въпреки че българските медии адекватно и предпазливо го наричат „холандски гражданин“. Той говори език от германската група. Съответно, като славяноезични, имаме всяко основание да го наречем и „немец“.

Имаме и още основания, ако знаем, че етническата разлика между холандците и дойчландерите е по-малка от тази между българите и циганите.

Аргументирана ли би била такава новина? — Да, аргументирах се.

Все пак новината ни фалшива ли е, поднесена така? — Фалшива е.

Оплакваме ли се, че чуждите медии не вдигат такъв шум за случая с холандеца, както вдигнаха шум за случая с „българина“? И въпреки че престъплението на холандеца е по-тежко? — Не се оплакваме.

А ето и още по-добро представяне на същата новина:

Българин закла жена в София

Холандският гражданин е имал адресна регистрация във Велико Търново. Това го прави точно толкова „българин“, колкото и циганина с адресна регистрация във Варна. Има логика, нали?

Предлагам на другаря Андреев да отрази новината по втория начин. Защото това е „реалната новина“. А всичко, което не се вписва в утежняващия му се българофобски фетиш, по подразбиране е „фалшива новина“. Ето така за пореден път ще се справи с онова, което с цялото си безочие редовно определя като „лъжи и внушения“ и „туршиени полуистини“.

Крадецът вика „дръжте крадеца“…

Иван Стаменов
15.12.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "„Дойче Веле“ и лъжливите етикети в журналистиката на грантовете"

 1. Gergana  15.12.2016 г. | 22:52 ч.

  А. А. е явно един от безбройните журналисти из западните/западноидните грантаджийски злободневници, които са се нагърбили с нелеката и, о, толкова неблагодарна!, роля на Велики Ръководители, Неуморни Просветители и Сияйни Образователи на тънещите в битови и умствени неуредици европейски парии.

  Аман! Цяла Европа издъхва под наглия натиск на менте-човеците и пишман-списвачите от този малко вероятен, но, както се оказа, за съжаление много възможен порядък. Един от малкото случаи, в които съм склонна да допусна, че човекоподобна форма може спонтанно да се оформи около боклукчийска кофа. Обстоятелствата клонящи към нищожна вероятност, пораждат невероятни нищожества. Първи закон на деволюцията.

 2. Стопанина  16.12.2016 г. | 00:02 ч.

  Един от малкото случаи, в които съм склонна да допусна, че човекоподобна форма може спонтанно да се оформи около боклукчийска кофа.

  Страхотна имагинация. Звучи поетично. 🙂

 3. Никола Чухлев  16.12.2016 г. | 02:11 ч.

  Престъпленията от расова омраза, са много по-страшни от другите престъпления.
  И понеже този тип престъпления се прокламират от руската пропаганда и от българските руско-фашистки медии за това именно им се обръща толкова сериозно внимание от издание като Дойче Веле. Защото въпросът с фашизма и расовата дискриминация в Германия беше решен отдавна.
  А в България този въпрос все още не е започнал да се обсъжда!
  Настоящата статия е доказателство именно за това.
  А след като този основен въпрос не е решен още, и мнозинството българи не могат да направят елементарното различаване; останалите въпроси служат само за отклоняване на вниманието.

  Дали е циганин или българин, дали образователната и съдебна системи в България ръководена от българи са си свършили работата, политиците от бългрите ли се избират или от циганите и т.н. са все второстепенни въпроси.

  Жалко е, че на место да се вникне в журналистическата Етика на Дойче Веле за да се разбере доколкото може и да се научи нещо, се говори срещу този европейски сбор от ценности. Цености, които продължават да движат Европа напред не само в материален план. Но и ценности, заради които България продължава да получава тлъсти суми. А това разбира се е лошо, защото не е добре да храниш едни неразумни хора с фашистка култура каквато българската! Но и Европа има какво да учи.

 4. farseer  16.12.2016 г. | 20:13 ч.

  Ааа, уникален си, Ванка! 😀

 5. Петко  16.12.2016 г. | 23:09 ч.

  Аз не мисля, че мнението на стара Европа, за нас българите, ще се промени след този случай. Едва ли има накъде надолу:)
  Както ние, каквото и да ни кажат за Османското присъствие, не си променяме отношението към турците от този период, та чак до днес.
  Войната на всички против всички, така или иначе предстои и това което се случва по цял свят е нещо като кастинг.

 6. jordanj  16.12.2016 г. | 23:51 ч.

  Чухлев, като ти чета писанията си представям какъв си „Übermensch“. Само ТИ успяваш да видиш красотата на новия свят, само ТИ усещаш същността на нещата, само ТИ с 5 изречения „разби“ статията на Иван Стаменов. Все пак държа да отбележа,че водещи умове на Европа се обединиха около идеята, че ценностите на ЕВРОПА са успели да се развият върху благоприятната почва на ЗАКОНА и РЕДА в Европа, а не на празноглавите неолиберални брътвежи на дегенерати и елементарни печалбари от рода на цитирания другар а.а.

 7. Gergana  17.12.2016 г. | 00:42 ч.

  Аз не мисля, че мнението на стара Европа, за нас българите, ще се промени след този случай. Едва ли има накъде надолу:)

  Всъщност, в най-посещавания шведски форум хората веднага направиха разлика между етноса и гражданството на насилника. Това много се дължи на факта, че гарнтираните и грантирани злободневници мерят вече с еднакъв медиен аршин всички стари етноси на Европа (по-скоро, налагат ги по гърба с него). Така че, ето едно малко добро по трудния начин 😉

 8. Стопанина  17.12.2016 г. | 01:38 ч.

  Господинът Чухлев изнася проповед, която можеше и да мине по времето, когато границите бяха затворени, българите не излизаха в чужбина, не контактуваха с чужденци и не съществуваше интернет. Но сега една такава риторика не само не пуска корени, ами звучи като диагноза.

  Относно имиджа…

  Няма проблем геройството на циганина да се отрази на имиджа на българите. По това ще разпознаваме читавите чужденци от невежите глупци, живеещи в свят на луциферистични стереотипи. Имаме и готова реакция за тези от втория тип – караме ги да млъкнат засрамено, като запитаме дали трябва да си вадим изводи за всички немци заради геройството на дрогирания холандски главорез.

 9. Юлиана Дешева  18.12.2016 г. | 11:22 ч.

  Не е време за омраза. Имаме си достатъчно. Добре е да си спомним, че сме в Европа и сме европейци и да работим за развитието й. Грозните изрази, независимо от начетеността са си грозни. Обидите не правят чест, независимо от провиненията. Аз не желая да се връщаме в Евразия. Били сме там, избягали сме вкупом.

 10. House M.D.  20.12.2016 г. | 15:06 ч.

  Считам, че Стопанинът отделя прекалено много място и внимание на пасивната гей общност, чийто представител е Сашко. Отделно – Бог е наказал извънредно много въпросния Сашко чрез факта, че изобщо е допуснал появата му на този свят.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.