Неподредени размисли около огнената трагедия в Хитрино

Пожарите осмислят живота и бизнеса на Пожарникарите и банките. Така че... що да ги гасят?

Понякога нещата просто не вървят по план. Днес исках да напиша последните две части от язвително саркастичната поредица за Илон Мъск. Но, след като се събудих с новината за изпепеленото българско село, не ми е до хумор.

Написаното по-надолу ще бъде объркано. Няма как да бъде друго. Та нима има нещо подредено в нашата татковина?

Не мога да пиша за делата на побъркани и да избегна обърканите мисли. Те са си в реда на безредието. И не искам, защото все пак си оставам на язвително саркастична вълна. Разликата е, че Илон Мъск ми е смешен, а сега съм омерзен.

Ще ме изтърпите. Надявам се. Сега имам нужда да пиша натурално — нещо като част от терапията, когато живееш в лудница.

Откъде да започна с обърканите мисли?

Все трябва да има някакво начало. То и край трябва да има. Ама не му се види краят на безредието. И краят на тая статия — както дойде.

Цялата история с шуменското село Хитрино вече се представя като инцидент. Но много от нишките на сюжета не са инцидентни. Те са си естествено продължение на вървеж в определена посока — към кратерите от експлозии. И с елементи на рецидиви!

Понеже трагедията е голяма, а народът вече се оглежда за виновници (да, в множествено число), сигурно пешкира ще го изперат служители на гарата в Хитрино. Удобни са. Някои вече са умрели и така са си „платили“ за греха да са на грешното място в неподходящ момент.

Ясно е отсега — преди всичко ще го отнесе машинистът на гръмналата влакова композиция. Това вече се подготвя от масмедиите. Влакът влязъл с голяма скорост в гарата и затова дерайлирал. И така да е, има по-важни сюжетни нишки.

Машинистът е имал щастието да оцелее в епицентъра на огнения ад. Но е имал и нещастието да оцелява в границите на една мафиотска държава. Няма да му се размине, защото е най-дребната риба в цялата история, а по-едрите и най-хищните трудно се ловят.

Така, след като още няколко седмици слушаме все по-затихващия тътен на експлозиите, пламъците на този „инцидент“ лека-полека ще изгаснат. Идват и празници, които ще допринесат за по-скоротечното приключване и забравяне на случая.

Досадих ли ви с намесването на мафиотската държава?

Писнало ви е да слушате, че „държавата е виновна за всичко“, дори за битовизмите и инцидентите? Може би имате право. Но не и в конкретния случай.

Това, че държавата е замесена с (без)действия, ще се изясни, ако четете нататък. Може да е объркано и гадно. Но случаят в Хитрино е следствие от определени първопричини.

А държавата определено има пръст в тях. Пряко и косвено.

Отвъд бошлафа за „инцидента“…

Още отсега е вижда, че не се правят официални разследвания извън „инцидентното“. Това изненадва ли ви? Мене не. Иначе не бихме говорили за „инциденти“…

Голям праз, че взривилите се цистерни били на някаква банка. Може и това да е „инцидентно“.

Голям праз, че съдържанието на цистерните идвало от една държава под международни търговски санкции, одобрени (поне на хартия) и от България. Сигурно и това е „случайно“.

С други думи, съдържанието на цистерните изобщо не би трябвало да е тук. Но то е тук. Уби мнозина, осакати още повече хора, а остави и половин село без домове още в началото на зимата.

А това, че тези цистерни, са били там, въпреки че не е трябвало да са там, като че ли не пречи на държавата. Дали е „инцидентно“ или това си е в реда на безредието?

Не чакайте обяснения от банката. Не чакайте такива и от „нашите“ бюрократи. Чакайте мълчание по тези съществени сюжетни нишки.

И очаквайте следващия „инцидент“, гарантиран от простото обстоятелство, че не са отстранени факторите за всички досегашни „инциденти“.

Наистина, колко е лесно да обясним „инцидента“ със скоростта на влака, без да търсим чий е този влак и що за стока е превозвал. Е, търсещите истината го правят.

Но истината не устройва официалните власти.

Обновление: Горните ми думи намериха потвърждение. Собственикът на „Булмаркет“: Версията ни за инцидента в Хитрино е висока скорост. Вижте и това: Работното обвинение на прокуратурата е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от 1 лице и повреждане на имущество на значителна стойност. Тези неща тепърва щели да бъдат доказани. Сигурно… Нима се работи по други „работни обвинения“?

Страхотни са „нашите“ банки

Или по-точно казано: страховити.

Тая банка, която е замесена доста пряко в „инцидента“, е от ония първо-инвестиционни картели, които щедро раздават кредити. Не на всеки, разбира се. Но могат да дадат над един милиард на един единствен човек. Естествено, без гаранции, че парите ще бъдат върнати.

И по-важното: този „над милиард“ е повече от целия капитал на самата банка. Сиреч – това са фиктивни пари, нямат покритие, но с тях обаче се прави реален незаконен бизнес със санкционирани държави и се стига до реални „инциденти“.

Страшни са и самите такива милиардери

В конкретния случай на „инцидента“ е замесен някакъв кипърец със звучно гръцко име, на което ти се ще по инерция да прикачиш епитета „Победоносец“. Един от получателите на такива кредити по схемата на КТБ. Държавата не покри и източването на КТБ, нали?

У нас въпросният кипърец е известен милиардер. Но в Гърция официалният му статус е на социално слаб. Там той по документи няма парици, няма имоти, няма си нищо.

Как да му търсим вина или отговорност на бедния човечец?… Абсурд!

По-скоро в реда на безредието ще бъде да се търси вина у всеки друг. Например, виновно е диването, на което е хрумнала гениалната идея, че железницата трябва да минава през самото Хитрино. Те такова чудо не бях виждал досега. Мислех, че съм се нагледал на шантави идеи за градоустройство и селска инфраструктура, но… такова чудо!

И ако сме други диванета, ще си кажем наивно: кой е можел да предвиди, че на една гара посред селото може да гръмне цистерна? — Да бе, отде да ни дойде тая мисъл! Нищо, че преди броени години горяха едни цистерни до гарата на пирдопското село Антон. Нищо, че там цистерните бяха на километър от първите къщи на хората. Нищо, че тогава само чудо спаси хората и домовете им.

А в Хитрино гарата била на центъра. На мегдана, както се казва. И наистина — не е нужно да сме гении или пророци да се сетим, че ония, турили гарата там, си играят с огъня. Ама си струва рискът де. Какво толкова, човешкият живот у нас е евтин.

Обновление: Първата железопътна катастрофа в България се случва през май 1867 г. при гара Шейтанджик, днешно Хитрино, тогава в Османската империя. От товарен влак се откачва последният вагон и се блъска в пътнически. Тогава няма пострадали хора, но са нанесени материални щети. На същото място, на което е станала актуалната трагедия, преди години е дерайлирал и друг влак. Той е бил натоварен с бензин и мазут, като не се е стигнало до експлозия. „Инцидентите“ престават да бъдат случайности, когато са повече от две и образуват закономерности. Някой знае ли защо старото име на селището е Шейтанджик (Малък дявол, Дяволче). И защо новото име пак е почти синоним на „лукавство“, дяволска черта? Нищо не намеквам, но съм озадачен.

Щели да дават еднократна помощ от 325 лв на пострадалите

Браво на властниците и/или банкерите! Браво на социалните. Поклон пред тази щедрост. Това са много пари, откъдето и да го погледнем…

Ще стигнат за погребенията на умрелите. И за доживотните лекарства на осакатените. Та даже и за чисто нови къщи на новобездомниците от Хитрино.

Простете за сарказма. Може би е малко неудачен.

Но не толкова неадекватен, колкото да осигуряваш многократно мултимилиардни помощи на „социално слаби“ кипърци с парите на българите. Нито толкова безочливо, колкото по същото време, докато осигуряваш „помощи“ от три стотачки на калпак, плащаш едни руски ядрени реактори, които нито си виждал, нито някога ще видиш.

Та в ред на тия мисли, размера на еднократната помощ е очакван. Отде да се вземат повече пари, след като парите са дадени в помощ на други? Все пак 325 лева са гавра, но и нещо, което ни лишава от пълно основание да кажем, че тук

човешкият живот не струва и пукната пара

Обновление: Кочияшът на държавата е говорил с финансовия министър и заяви категорично: „Не се съмнявайте, че къщите на хората ще бъдат възстановени напълно. Парите за това ще бъдат преведени на общината в Хитрино.“ Да му вярваме ли или да вярваме на модела с трагедиите в селищата Бисер и Мизия? Чувал съм, че някои от пострадалите при земетресението в Стражица преди толкова много години до днес живеят във фургони. Ще се радвам очакванията ми да не се оправдаят. Но дотогава не оттеглям горните и долните си думи.

Не знам кога ще угаснат пожарите в Хитрино. Нито кога ще бъде потушен огънят на гнева, който ме гори и би трябвало да се е разпалил във вас. Няма да е скоро.

А вътрешният огън може би и не трябва да изтлява. Такива неща трябва да се помнят.

Баш Пожарникаря, който държи юздите на мафиотската държава, няма намерение да дави огъня. Никак даже. Ако възнамеряваше да го прави, имаше достатъчно време и поводи да работи за това. Два мандата. То важи и за мафиотите от други партии.

Пожарите осмислят живота Пожарникаря. Що да ги гаси?

Ако ще ги гаси, ще е така, както е правил досега. С още човешка кръв! От ранни зори Пожарникаря само за това говори — да даряваме кръвта си.

Може. Няма лошо в това, да даряваме.

Но знаем ли за какво ще се използва нашата кръв? Например, за продажба в чужбина. Или като аперитив за празничните банкети на кръволоците.

Как да сме сигурни, че жертвите от Хитрино няма да получат африканска кръв с малария? Та набързо да им се спестят мъките. Не е сарказъм, нали четохте други наскорошни новини?

Това са объркани размисли и въпроси, породени от реалността в една побъркана среда.

Иван Стаменов
10.12.2016 г.

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

19 коментара за "Неподредени размисли около огнената трагедия в Хитрино"

 1. Gergana  10.12.2016 г. | 22:46 ч.

  На такива като Георги(ус) в Швеция им казват „вратари“. Никой не им търси отговорност при вкарана дузпа…

  Цяла Европа гори.

  Ние сме един от първите, но далеч не последен, проявени симптоми на отказа да се използва здравия разсъдък по цялата планета. Просто още един цирей по тялото на пропадналия експеримент
  Homo Novus – о, толкова многообещаващ в миналото, да направим и преправим човека не от кал, а от божия Човек – няма да се провалим този път. Провалихте се, sinister „хора“, провалихте се. Дяволски ви страсти и работи.

  325 лева?! 325 лева?!!! По телефоните за 325 лева можем да изпратим помощи.

 2. Стопанина  10.12.2016 г. | 23:05 ч.

  Гери, тъкмо се канех да изтрия публикацията си. Оставям я само заради коментара ти, защото би заминал и той. Много ми е мерзко всичко това.

  На Адвент като на Адвент.

  И да не ни засяга лично, пак ни се ще да се отрежем с каквото там пием.

 3. Savana Blue  10.12.2016 г. | 23:29 ч.

  Малко История

  ЖП линията Русе – Варна, която е построена от английска компания с главни акционери братята Хенри и Тревор Бъркли е открита с първо пътуване по нея от Митхат паша на 7 ноември 1866 г. Той е бил основният лобист за израждането на инфраструктурата

  Тогава гара Хитрино се е наричала Шейтанджик.

 4. Gergana  10.12.2016 г. | 23:32 ч.

  Подозирах, че може и да изтриеш публикацията си, защото докосва много оголен нерв и след това човек наистина се чувства омерзен и страшно безсилен. Целта им не е да бъдем ядосани, а постоянно деморализирани. За сега, им се получава.

  Да проучим дали събират помощи към селото и как могат да им се изпращат. Не знам какво друго да напиша, докато съм на топло и сигурно (това беше евфемизъм за затвор едно време).

  Всички сме за поправителен изпит. А учителите се мотаят около датата на изпита. Може би им се ще просто да сме човеци и божествената „бюрокрация“ да ни се размине.

 5. Стопанина  10.12.2016 г. | 23:57 ч.

  гара Хитрино се е наричала Шейтанджик.

  Шейтанджикчетата определено пируват там през тоя Адвент.

  Известна ли е причината да нарекат гарата „Дяволче“?

  Целта им не е да бъдем ядосани, а постоянно деморализирани.

  Ахъм, ама ще имат много здраве. Просто съм ядосан.

 6. Gergana  11.12.2016 г. | 00:40 ч.

  Единственият отговор на самопровъзгласилите ни се „собственици“ е – „Не!“

  Мога ли да ви заема нещо? Не
  Желаете ли да ви заема нещо? Не
  Да построим нещо вълнуващо заедно? Не
  Да разрушим нещо интересно заедно? Не

 7. коментатор  11.12.2016 г. | 10:57 ч.

  Не се учудвам вече, че някои въздишат по отминалия социализАм, то неговото уродливо, отвратително отроче го задмина и надмина. Забравиха за обещаната пазарна икономика, забравиха за кадърните хора, които ще движат обществото. От където и да го погледнеш е леш, смрад и боклук, от пусто в празно и танто за кукуригу, разочароващо и гадно.

 8. Спиро  11.12.2016 г. | 11:45 ч.

  Гери, за събирането на помощи си мисля, че е най-добре човек да отиде на място. Никога не може да си сигурна къде отиват парите ти. Да не казвам какво съм виждал.
  Ако се изпратят пари на фондация държавата си взима ДДС-то, същата тази държава, която направи и трагедията ще печели и от помощите за пострадалите.

 9. Спиро  11.12.2016 г. | 12:11 ч.

  Вече са започнали и дарителска кампания с sms-и и познайте къде отиват парите? При бежанците.
  На печелившите честито!!!

 10. Gergana  11.12.2016 г. | 12:44 ч.

  На организацията Червен кръст пари да не се дават! Отдавна стана ясно какви клечки се движат там в международен план. Тук (Швеция) най-големите мафиоти заемат тлъсти позиции в тази организация, след като са се доказали в разтурянето на държавни ведомства.

 11. Стопанина  11.12.2016 г. | 13:51 ч.

  коментатор,

  Моля, пиши коментарите си под едно име. Вече станаха пет или шест. Объркващо е за алгоритъма, който автоматично одобрява коментари. Но и за читателите.

  Гери,

  Не са само Червения кръст.

  Пари се дават директно на получател. Иначе винаги се губят по пътя заради такси и заплати на организираните посредници.

 12. коментатор  11.12.2016 г. | 14:00 ч.

  Добре, ако знаех, че е от значение, нямаше да го правя. За да няма объркване оставам с последното.

 13. Gergana  11.12.2016 г. | 14:05 ч.

  Гери,

  Не са само Червения кръст.

  Пари се дават директно на получател. Иначе винаги се губят по пътя заради такси и заплати на организираните посредници.

  Да, така е. Аз дори, преди доста години, исках да работя за една организация (Индивидуална човешка помощ, ирония), но се разочаровах като разбрах колко индивидуално помагат на посредниците.

 14. Светослав Йорданов  11.12.2016 г. | 15:00 ч.

  Тъги, скърби
  Музика: Беинса Дуно, Текст: Беинса Дуно

  Тъги, скърби вдигай, слагай,
  право върви! 2
  Не се спъвай, всичко вдигай,
  слагай, право върви! 2
  Върви, върви, върви, право върви!
  Върви, върви, върви, право върви!
  Върви, върви, върви, право върви!
  Върви, върви, право върви,
  върви, върви, право върви!

  http://www.beinsadouno.com/old/music.php?id=25

 15. Стопанина  11.12.2016 г. | 17:51 ч.

  Няколко обновления в текста.

 16. Георги Петров.  13.12.2016 г. | 12:04 ч.

  НАСТАНЕНИТЕ БЕЖАНЦИ ВЪВ ХИТРИНО, НЕ СА БИЛИ ЖЕЛАНИ,
  и те са се отмъстили, по този начин.
  ТОВА Е ДОБЪР УРОК, ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ПО КОИТО МОГАТ ДА СЕ УБЕДЯТ, СЪС КАКВИ ХОРА, ИМАТ РАБОТ
  СЪС КАКВО ПРАВО, ПОСТАВЯТ НАСЕЛЕНИЕТО, ПРЕД ТАКИВА, ОПАСТНОСТИ.
  ХОРА !!! – ДЕЙСТВАЙТЕ, УТРЕ ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПРИ ВАС.

 17. Георги Петров.  13.12.2016 г. | 12:07 ч.

  ВЛАКЪТ ПРЕЗ ХИТРИНО ДЕЙСТВИТЕЛНО СЕ Е ДВИЖИЛ СЪС 70 КЛ. НО ТОВА НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА СЪС КАТАСТРОФАТА. РЕЛСИТЕ СА БИЛИ НАПЪЛНО ВЪВ РЕД. ЕКСПЛОЗИЯТА Е УМИШЛЕНО ПРОВЕДЕНА ОТ АФГАНИСТАНСКИ ИМИГРАНТИ. БИЛИ СА ЗАЛОЖЕНИ 3 ТРИ ЕКСПЛОЗИВИ, КОИТО СА БИЛИ ВЗРИВЕНИ ДИСТАНЦИОННО. САМИТЕ ИМИГРАНТИ, СА НАСТАНЕНИ, ВЪВ САМОТО СЕЛО ХИТРИНО. ПОЛИЦИЯТА, МОЖЕ ЛЕСНО ДА ГИ ЗАЛОВИ

 18. Стопанина  13.12.2016 г. | 12:24 ч.

  Източник за афганистанците и експлозивите?

  Или пак черпим данни от Акаша? Много противоречива информацията, бе. И с много, много дупки в сюжета.

  Прието е писането само с главни букви да се смята за крещене. Не е възпитано.

 19. Светльо  16.12.2016 г. | 10:28 ч.

  Споделям тук едно мнение на Григор Лилов. От Фейсбук е, надявам се повече хора да го прочетат!

  Недай си боже и тази драма – в Хитроно, да се окаже невероятно, но … възможна.
  Не толкова отдавна у нас по сигнал на Интерпол и западните служби бе задържан ТИР с радиоактивен материал за мръсна бомба за Иран или Ислямска република – с произход също от нашата държава. А сетете се откъде!
  Огромният скандал беше потулен зад кулисите, медиите неищо не научиха, само аз споменах факта, макар че повече не се разпрострях.

  На този фон са незначителни разкритията, които имам за железопътни стрелки от началото на 20-ти век (!), за първобитната РУКЗ – ръчно управление на стрелките (Релейна уредба за ключови зависимости), за далаверата, наречена модернизация на този участък, за пдналигте като от небето стълбове на електроконтактната мрежа, без да са докоснати от нинакви цистерни, за броя и имената на загинали и ранени, за това защо никой не интервюира началник гарата (мъртъв, макар че гарата си е цяла-целеничка, дори без избита керемида или нещо друго), или машинистът на първия лбокомотив, или …

  Аман! Ако някой не е разбрал, държавата ни е мафиотска!
  И всеки мой-колега журналист и политик, който не показва, казва и пише това и не се бори срещу него, е съучастник на тази мафия.

  https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1160068480775756

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.